Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, December 20, 2011

Persatuan penulis persoal Interlok ditarik balik


Persatuan penulis persoal Interlok ditarik balik

pix_gal0

BEBERAPA persatuan penulis tidak bersetuju dengan langkah Kementerian Pelajaran yang tunduk kepada desakan MIC agar novel Interlok karya Sasterawan Negara (SN), Datuk Abdullah Hussain, ditarik balik daripada menjadi teks Komponan Sastera Dalam Pengajaran Bahasa Melayu (KOMSAS) pelajar Tingkatan Lima, mulai tahun depan.

Ketua Satu Persatuan Karyawan Sastera Sarawak (PEKASA), Jaafar Hamdan berkata, penarikan Interlok adalah kerugian besar dalam sejarah sastera Malaysia, selepas kemelut berpanjangan yang melandanya sebelum ini, apatah lagi ia tewas atas faktor politik.
“Tindakan ini semacam ada usaha meletakkan sejarah dalam bentuk samar-samar dan seakan-akan ‘menyembunyikan fakta benar’ daripada generasi baru,” katanya ketika diminta mengulas pengumuman Timbalan Presiden MIC, Datuk Seri Dr S Subramaniam, berhubung penarikan sepenuhnya Interlok sebagai teks KOMSAS, Jumaat lalu.
Bagaimanapun keputusan yang didakwa S Subramaniam dicapai dalam mesyuarat Kabinet baru-baru ini, belum diumumkan secara rasmi oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan dijadualkan berbuat demikian dalam masa terdekat.

Subramaniam ketika bercakap dengan media di Melaka menjelaskan penarikan sepenuhnya Interlok diharap dapat diterima oleh semua pihak, sekali gus menamatkan kontroversi berpanjangan yang timbul berhubung penggunaan teks KOMSAS terbabit.


Meskipun MIC menyifatkan penarikan balik Interlok sebagai teks KOMSAS sebagai ‘jalan damai’, namun penggiat sastera menganggap kontroversi Interlok disengajakan kelompok tertentu sehingga berlaku ‘penghinaan’ terhadap karya sastera garapan pengarang besar Malaysia yang turut memuatkan fakta sejarah awal negara ini.


Jaafar menyifatkan, usaha membangkitkan semula isu Interlok yang sepatutnya sudah selesai sebaik Kementerian Pelajaran mempersetujui melakukan beberapa ‘permurnian’ terhadap teks terbabit, memperlihatkan kemenangan kepada satu pihak saja.
“Kami berharap segala kemelut yang pernah melanda Interlok dan penarikan selepas persetujuan dibuat berhubung pemurnian bagi memenuhi tuntutan kelompok yang sengaja memandang novel itu secara serong tidak menyebabkan Kementerian Pelajaran serik untuk mengangkat naskhah sastera berat sebagai teks KOMSAS,” katanya.

Ahli Badan Bahasa dan Sastera Sabah (BAHASA), Rita Robert Rawantas pula, menyifatkan penarikan Interlok sebagai teks KOMSAS paling menyedihkan dalam sejarah sastera Malaysia.

“Mungkin di Semenanjung apa yang diceritakan adalah sesuatu yang asing, tetapi kami di Sabah sudah biasa dengan pembauran etnik dan dalam masa sama hidup harmoni sesama kami dapat dikekalkan. Teks sastera adalah sastera sifatnya dan ketika ia dimurnikan dulu pun saya tidak bersetuju.

“Penggunaan perkataan tertentu yang disifatkan kelompok yang sengaja menjadikan perkara itu sebagai isu sebenarnya tidak bersifat perkauman sama sekali, jika seseorang itu menilai dan melihatnya daripada sudut sejarah yang dicerekakan,” tegasnya.

Bendahari Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA), Rahimidin Zahari menyifatkan langkah menarik Interlok daripada menjadi teks KOMSAS sebagai tidak wajar dan membazirkan tenaga yang sudah dicurahkan jawatankuasa bagi mengkaji kewajaran pengekalan Interlok.
“Bukankah kerajaan sudah bersetuju ia dimurnikan dan sejumlah wang sudah dikeluarkan untuk proses itu. Justeru isu ini sebenarnya sepatutnya timbul,” ujarnya.
Teruskan membaca..

7 Benda Ajaib Di Dunia


7 Benda Ajaib Di Dunia
Hutan Hujan Amazon, Teluk Halong Vietnam dan Air Terjun Iguazu Argentina
dinamakan antara tujuh benda ajaib dunia yang terbaru,
mengikut keputusan undian yang telah dijalankan.
Menurut Yayasan New7Wonders,
keputusan terkini itu turut
memasukkan Pulau Jeju Korea Selatan,
Biawak Komodo Indonesia,
Sungai Bawah Tanah Puerto Princesa
di Filipina dan Bukit Table Afrika Selatan
sebagai tujuh benda ajaib di dunia.

Bagaimanapun, menurut yayasan
yang berpusat di Switzerland itu,
Senarai muktamad akan diumumkan tahun depan
dan sebarang perubahan boleh berlaku.


Lebih sejuta orang
telah mengundi dan sebanyak 77 benda
telah disenarai pendek.
Hanya 28 benda yang dipilih juri berpengalaman
dan layak ke undian terakhir.

Hutan Hujan AmazonHutan Hujan AmazonTeluk Halong VietnamTeluk Halong Vietnam


Air Terjun Iguazu ArgentinaAir Terjun Iguazu ArgentinaPulau Jeju Korea SelatanPulau Jeju Korea SelatanTaman Negara Komodo, IndonesiaTaman Negara Komodo, Indonesia
Sungai Bawah Tanah Puerto PrincesaSungai Bawah Tanah Puerto PrincesaBukit Table Afrika SelatanBukit Table Afrika Selatan

Teruskan membaca..

‘Mata terbakar’


‘Mata terbakar’GEORGETOWN: “Selepas ubat berkenaan dititiskan pada mata anak saya, dia menggelupur kesakitan serta mengadu matanya seperti dibakar,” kata Noorliza Abd Razak, 34, yang panik dan terkejut selepas menitiskan ubat untuk merawat mata anaknya dalam kejadian Selasa lalu.
Ibu kepada Nurqistina Qalysha Azmi, 3, itu berkata, anaknya terpaksa menanggung kesakitan hampir sejam selepas menggunakan ubat merawat sakit mata yang diambil dari Hospital Pulau Pinang (HPP), 12 Disember lalu.

Noorliza berkata, anaknya mengalami radang mata sejak enam bulan lalu dan sudah beberapa kali mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta, namun penyakit itu masih berlanjutan.
Dia membawa anaknya mendapatkan rawatan di sebuah klinik kerajaan di Bayan Baru sebelum mendapat surat rujukan ke HPP dan dirawat seorang doktor wanita sebagai pesakit luar.
“Selepas mendapat surat rujukan daripada doktor di klinik berkenaan, saya terus ke HPP dan menerima rawatan pesakit luar daripada seorang doktor wanita.
“Anak saya diberikan ubat titis dari kaunter farmasi dan pulang ke rumah. "

“Sehari kemudian, ubat berkenaan dititiskan pada mata anak saya dan saya panik Nurqistina menggelupur kesakitan,” katanya ketika ditemui di Jalan Bharu, Balik Pulau, semalam.
Noorliza merujuk perkara itu kepada petugas di farmasi HPP, namun diberitahu ubat itu bagi merawat sakit telinga.

“Petugas berkenaan juga berkata, kekuatan ubat itu 10 kali ganda dari ubat biasa sebelum saya menemui seorang lagi doktor di HPP bagi mendapatkan penjelasan.
“Doktor berkenaan berkata label ubat itu mungkin salah dilekatkan, namun selepas beberapa soalan diajukan, doktor itu mengaku ubat terbabit tidak sepatutnya diberikan kepada anak saya,” katanya.
Noorliza berkata, dia terkilan kerana doktor berkenaan menasihatinya supaya tidak membawa anaknya merujuk kepada pakar selain tidak memberi jaminan mengenai akibat yang akan ditanggung anaknya kemudian hari.
“Saya mahu doktor berkenaan memberi penjelasan mengenai kejadian itu serta berharap warga HPP lebih cekap menguruskan ubat pesakit,” katanya.
Sementara itu, Pengarah HPP, Dr Yasmin Sulaiman ketika dihubungi berkata, pengadu berkenaan perlu membuat aduan di HPP bagi memudahkan siasatan.
“Bagi kes ini, butir pengadu akan diambil selain perlu membawa bersama ubat yang diberikan doktor terbabit,” katanya.Sumber

Teruskan membaca..

Semakan Tawaran Latihan Perguruan Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) Ambilan Disember 2011


Semakan Tawaran


Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT)Ambilan Disember 2011
Keputusan Semakan

Latihan Perguruan bagi Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT)

Ambilan Disember 2011 Mod Sepenuh Masa

boleh dibuat mulai 19 Disember 2011

melalui url


http://apps.moe.gov.my/abpg/gstt_tawar/60% GSTT lanjut pelajaran

PUTRAJAYA 19 Dis. - Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) yang berjumlah 13,184 orang kini boleh menarik nafas lega apabila lebih 60 peratus daripadanya telah diterima masuk untuk mengikuti latihan perguruan di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) dan universiti awam terpilih.
Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong berkata, daripada jumlah itu, kira-kira 7,079 guru GSTT akan dihantar mengikuti latihan perguruan selama dua tahun di IPGM dan universiti awam terpilih mulai tahun depan.
Menurutnya, pada masa sama terdapat satu kumpulan seramai 1,799 guru GSTT yang sedang mengikuti kursus dalam cuti termasuklatihan perguruan.
''Dalam permohonan yang sama, kita turut mendapati kira-kira 2,788 guru GSTT terbabit tidak menampilkan dokumen yang lengkap.
''Tetapi untuk mereka ini, kami akan buka proses rayuan sehingga 26 Disember ini untuk mengemukakan dokumen yang diperlukan itu," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Guru Sandaran Khas di sini, hari ini.
Daripada 7,079 guru GSTT tersebut, kira-kira 4,433 orang akan mengikuti latihan perguruan di universiti awam manakala bakinya pula di IPGM.
Bagi permohonan yang tidak layak mengikuti latihan perguruan itu pula, Ka Siong berkata, mereka akan ditawarkan kontrak untuk perkhidmatan (CFS) bagi meneruskan khidmat di sekolah yang memerlukan.
Menurutnya, kegagalan mereka itu disebabkan tidak memenuhi kriteria yang ditetapkan, antaranya umur melebihi 35 tahun dan tidak berkhidmat melebihi dua tahun berturut-turut.
''Dalam permohonan itu, kira-kira 916 permohonan GSTT dikira tidak layak kerana melebihi had umur yang ditetapkan dan 2,012 lagi tidak berkhidmat melebihi dua tahun secara berturut-turut.
''Penawaran CFS itu akan dibuat untuk tempoh tiga bulan dan ia boleh diperbaharui berdasarkan keperluan semasa," katanya.

Sumber Berita : Utusan Malaysia OnlineTeruskan membaca..

Keistimewaan air herbaKeistimewaan air herba


Badaruddin Nordin menunjukkan produk Bio-J, Bio-99 dan Bio- Prof
di pejabatnya di Kuala Lumpur baru-baru ini.


Insiden melibatkan seorang ahli keluarganya menghidap masalah jantung menjadi pendorong kepada Prof. Datuk Badaruddin Nordin mencari ramuan mengubati penyakit itu menggunakan bahan berasaskan herba.
Meskipun pada mulanya dia buntu untuk mencari penyelesaian, namun usaha tanpa henti akhirnya 'memberikan cahaya di hujung terowong' selepas berjaya menghasilkan minuman kesihatan herba yang diproses secara organik.
Demikian liku-liku getir yang dilalui Badaruddin ketika menceritakan pengalamannya menghasilkan minuman tersebut.
Katanya, ahli keluarga terbabit perlu menjalani prosedur angioplasti dan ballooning tetapi gagal kerana saraf kecil untuk prosedur tersebut.
Selepas itu, keluarganya memilih mencuba kaedah alternatif terlebih dahulu sebelum membuat keputusan melakukan pembedahan.
Beliau mencuba ramuan herba dan menemui sejenis buah tempatan iaitu castella yang diproses menjadi minuman kesihatan dan membantu merawat pesakit terbabit.
"Kajian bermula tiga tahun lepas di salah sebuah universiti swasta tempatan sebelum diuji ke atas 300 pesakit untuk menentukan keberkesanannya.
"Pada peringkat permulaan, ramuan hanya dihasilkan secara mudah dan hanya menggunakan botol biasa untuk tujuan penyimpanan," katanya ketika ditemui.
Namun katanya, selepas hampir tiga tahun, ia berjaya menghasilkan ramuan tersebut yang diberi jenama Bio-Jantung (Bio-J) menggunakan buah castella sebagai bahan asas.
Ramuan tersebut katanya dihasilkan tanpa menggunakan sebarang bahan kimia dan buah castella menjadikan minuman herba itu berfungsi sebagai asid gallic yang membantu memecahkan kolesterol dan juga antioksidan.
"Ramuan tersebut membantu mereka yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi, sakit jantung, diabetes, kolesterol, strok, sumbatan jantung dan asma.
"Mereka yang mempunyai masalah sesak nafas dan mudah penat disyorkan mengambil air herba Bio-J itu dengan dos dua cawan kecil setiap pagi dan malam sebelum makan," katanya.
Bio-J telah dilancarkan pada tahun lepas yang mana Syarikat Top Professor Sdn. Bhd. bertindak sebagai penyelidik dan syarikatnya, Nasar Teguh Trading bertanggungjawab memasarkan produk berkenaan dalam dan luar negara.
Selepas kejayaan menghasilkan Bio-J itu, Badaruddin tidak menoleh ke belakang lagi dalam bidang penyelidikan herba tempatan.
Berdasarkan fakta ramai wanita menghidap fibroid atau endometrosis, beliau mencipta satu lagi minuman herba asli menggunakan buah kumango dan campuran herba tempatan.
Badaruddin menamakan minuman tersebut sebagai Bio-99.
Selain itu, beliau turut menghasilkan produk Bio-Prof dengan menggabungkan ramuan kedua-dua jenama tersebut dan telah menjalani ujian di universiti luar negeri.
Bio-Prof adalah produk terbaru yang dilancarkan dan diuji di Universiti Pittsburg serta Universiti Michigan. Amerika Syarikat sebagai pemegang harta intelek bersama yang mana fungsinya untuk membantu mereka yang menghadapi masalah kanser pankreas, ovari , prostat dan menyekat kuman kanser dari merebak.
Dengan kejayaan tersebut, Badaruddin telah dilantik sebagai ahli Majlis Herba Negara (MHN) oleh Menteri Pertanian dan Asas Tani , Datuk Seri Noh Omar.
Tempahan dihantar ke pintu rumah
Dengan kemampuan pengeluaran antara 2,000 dan 3,000 botol bagi setiap jenama, minuman herba tersebut memerlukan tempahan awal untuk memilikinya.
Produk jenama Bio-J dipasarkan dengan harga RM100 sebotol, Bio -99 yang bersaiz 750 mililiter dijual pada harga RM120 sebotol dan Bio-Prof pula dijual dengan harga RM90 sebotol.
Buat masa ini, produk yang ditempah akan dihantar ke rumah secara terus dan keselamatannya terjamin apabila botol yang pecah akan diganti kerana dilindungi insurans.
Badaruddin berkata, beliau berharap produk yang dihasilkan mampu memberi manfaat kepada penggunanya.
Meskipun masih baru dalam pasaran tetapi bakal disenaraikan bersama 10 herba tempatan lain untuk dibangunkan oleh Majlis Herba Negara Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.
Nasar Teguh Trading juga menawarkan perkhidmatan perundingan dalam bidang pembangunan herba tempatan bagi membantu usahawan usahawan tempatan yang berminat dalam industri herba yang semakin rancak ketika ini.
Selain itu, syarikat terbabit juga berhasrat mengadakan seminar kesihatan dengan mana-mana pihak yang mengutamakan gaya hidup sihat, dan amalan pemakanan yang baik .
Mereka yang berminat untuk membuat tempahan atau menjadi stokis boleh melayari www.biojantung.com atau www.topprofessor.com.my dan menghubunginya di talian 019-6356111 atau Saiful 012-2725545 dan Waridin 017-2416036.

Sumber

Teruskan membaca..

Penempatan guru TESL tahun depan


Penempatan guru TESL tahun depanKEMENTERIAN Pelajaran ingin merujuk kepada surat bertajuk ‘Graduan TESL masih menunggu’ oleh ‘Guru TESL, Cohort 4’ yang disiarkan pada 9 Disember lalu.


Pengadu ingin mengetahui status penempatan graduan TESL yang menamatkan pengajian di Institusi Pendidikan Guru (IPG) dan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dalam bidang pendidikan bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua.
Adalah dimaklumkan bahawa graduan TESL keluaran IPG 2011 sudah pun ditemuduga oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pelajaran untuk dilantik sebagai guru tetap pada 21 hingga 25 November lalu.
Graduan TESL yang berjaya dalam temuduga berkenaan akan diberi penempatan di sekolah Kementerian Pelajaran pada awal tahun depan. Graduan IPTA akan dipanggil temuduga pada Januari ini berdasarkan keperluan kementerian dan mereka yang berjaya serta layak, dijangka ditempatkan di sekolah pada Mac depan.
UNIT KOMUNIKASI KORPORAT, Kementerian Pelajaran Malaysia.


Teruskan membaca..

UPSI siasat pelajar 'biadab'

UPSI siasat pelajar 'biadab'

DR ZAKARIA (kiri) berkata sesuatu selepas menerima memorandum bantahan  daripada UMNO Bahagian Tanjung Malim bersama parti komponen BN dan NGO serta wakil penduduk di hadapan pintu masuk utama UPSI,  Tanjung Malim, semalam.
DR ZAKARIA (kiri) berkata sesuatu selepas menerima memorandum bantahan daripada UMNO Bahagian Tanjung Malim bersama parti komponen BN dan NGO serta wakil penduduk di hadapan pintu masuk utama UPSI, Tanjung Malim, semalam.
Jawatankuasa khas kumpul bukti tindakan turun bendera papar gambar PM
TANJUNG MALIM: Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) menubuhkan satu jawatankuasa khas bagi menyiasat seorang pelajarnya yang didakwa bersikap biadap menurunkan bendera memaparkan gambar Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak dalam kejadian di Dataran Menara Dato’ Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di ibu negara, Sabtu lalu.
Naib Canselor UPSI, Prof Datuk Dr Zakaria Kasa berkata, jawatankuasa yang dipengerusikan Dekan Pusat Pengajian Siswazah, Prof Madya Dr Mohamad Suhaily Yusri Che Ngah, sedang mengumpul bukti termasuk gambar yang disiarkan beberapa laman blog berhubung pembabitan pelajar terbabit sebelum sebarang tindakan lanjut diambil.
Katanya, selepas penyiaran berita dan gambar berhubung pembabitan pelajar UPSI terbabit, pihak universiti beberapa kali cuba mencari dan menghubungi pelajar berkenaan untuk mendapatkan penjelasan tetapi tidak berhasil kerana telefon bimbitnya ditutup selain tiada di sekitar kampus.
“Pihak universiti sendiri tidak merestui perbuatan pelajar terbabit apatah lagi bakal menjadi pendidik. UPSI memberi jaminan akan mengambil tindakan sewajarnya kerana jika benar dia bertindak demikian, ia jelas menjatuhkan imej UPSI pada mata masyarakat,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menerima memorandum bantahan dari UMNO Bahagian Tanjung Malim bersama parti komponen Barisan Nasional (BN) dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta wakil penduduk meminta UPSI mengambil tindakan tegas terhadap pelajar itu di depan universiti terbabit, semalam.
Pelajar semester lima Pengajian Pengajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua (TESL) berusia 23 tahun yang juga peserta demonstrasi membantah Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU), didakwa menurunkan bendera tertera gambar Najib serta menggantikannya dengan bendera perhimpunan berkenaan Sabtu lalu.
Kejadian dikatakan berlaku apabila kumpulan mahasiswa membabitkan Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) berhimpun bagi menyerahkan memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) bagi menuntut pemansuhan AUKU.
Sementara itu, Ketua UMNO Bahagian Tanjung Malim, Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib, yang mengetuai penyerahan memorandum berkenaan berkata, kejadian itu jelas menunjukkan sikap biadap pelajar terbabit sekali gus menjejaskan nama baik institusi pengajian tinggi awam (IPTA) khususnya UPSI.


Teruskan membaca..

Guru dipilih pengunjung ke-900,000


Guru dipilih pengunjung ke-900,000
MELAKA 19 Dis - Seorang guru tidak menyangka kedatangannya menaiki bot Melaka River Cruise bersama 18 rakannya yang juga bekas pelajar di Maktab Perguruan Melayu Melaka (MPPM) membawa tuah kepadanya.Roslina Mohd. Nasir, 50, seorang guru di Sekolah Kebangsaan (SK) Bukit Lintang dekat sini dipilih menjadi pengunjung ke-900,000 menaiki bot Melaka River Cruise.Dia terkejut apabila dimaklumkan mengenai perkara itu oleh Pengurus Perbadanan Pembangunan Sungai dan Pantai Melaka (PPSPM), Abdol Mutalib Che Man selepas membeli tiket untuk menaiki bot tersebut semalam."Saya memang tidak sangka dipilih sebagai pengunjung ke-900,000 menaiki bot ini dan tidak terfikir untuk menerimanya."Kami bekas pelajar MPPM berkumpul selepas 27 tahun dan memilih menaiki bot Melaka River Cruise untuk merasai pengalaman keindahan menyusuri sungai Melaka," katanya ketika ditemui baru-baru ini.Abdol Mutalib kemudian menyampaikan sebuah hamper kepada Roslina sebagai pengunjung ke-900,000 dan PPSPM turut menyediakan bot khas untuk membawa bekas pelajar MPPM.
Roslina berkata, dia merancang beriadah di sekitar bandaraya Melaka untuk melihat kemajuan yang dicapai dalam sektor pelancongan bersama rakan-rakan yang datang dari Kelantan, Perak, Terengganu, Pahang dan Negeri Sembilan.
"Setakat ini, apa yang dapat dilihat, pembangunan Melaka amat pesat dan ianya sangat berbeza semasa kami mendapat latihan di MPPM dulu, oleh itu, tidak hairanlah Melaka kini mendapat status Melaka Maju pada 2010 lalu," katanya.
Sumber
Teruskan membaca..

Karnival sukan lahirkan atlet pelapis kebangsaanKarnival sukan lahirkan atlet pelapis kebangsaan

Kontinjen sekolah sukan Pulau Pinang merangkul johan keseluruhan
Karnival Sukan Sekolah Sukan Negeri 2011 di Klang, Selangor, baru-baru ini.
Karnival Sukan Sekolah Sukan Negeri Peringkat Kebangsaaan 2011 merupakan pemangkin ke arah kejayaan yang lebih cemerlang dalam melahirkan atlet-atlet yang bertaraf kebangsaan dan antarabangsa, kata Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia. Dr Zahri Aziz.
Menurut beliau, latihan berterusan dan kesungguhan bekerja guru jurulatih sukan amat penting di samping aplikasi sains untuk mempertingkatkan keupayaan serta prestasi atlet.
"Melalui karnival ini juga dapat mengembalikan kemeriahan sukan dan merapatkan silaturrahim serta betukar-tukar maklumat antara sekolah- sekolah sukan negeri dalam menjayakan sesuatu program," katanya pada majlis penyampaian hadiah karnival itu di Klang, Selangor, baru-baru ini.
Karnival kali keenam yang dianjurkan oleh Bahagian Sukan, Kementerian Pelajaran Malaysia itu mempertandingkan empat acara iaitu olahraga (kategori 14 dan 16 tahun), sepak takraw (kategori 14 dan 16 tahun), bola jaring (kategori 16 tahun) dan bola sepak (kategori 13 tahun).
Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Mutiara Impian dari Pulau Pinang muncul juara keseluruhan menewaskan 14 buah sekolah sukan negeri lain dari seluruh negara.

Sumber
Teruskan membaca..

Barangan rumah Jackson dilelongBarangan rumah Jackson dilelong

GAMBAR fail pada 12 Disember lalu menunjukkan barangan
di bilik tidur Michael Jackson yang akan dilelong oleh firma Julien’s.BEVERLY HILLS, Amerika Syarikat (AS) - Kandungan sebuah kediaman yang pernah menjadi tempat tinggal Raja Pop, Michael Jackson (gambar kecil) bersama tiga anaknya menjana hampir AS$1 juta (RM3.1 juta) dalam satu lelongan di sini.
Dikendalikan oleh firma Lelongan Julien's kelmarin, perolehan tersebut jauh lebih besar berbanding anggaran prajualan cuma AS$400,000 (RM1.2 juta).
Antara barangan menarik termasuk sekeping papan hitam yang pernah digunakan oleh anak-anak Jackson untuk menulis ungkapan "Saya sayang ayah," yang dijual pada harga AS$5,000 (RM15,885) dalam lelongan tersebut.
Sebuah meja tulis yang digunakan oleh Jackson turut mencatat harga jualan tinggi iaitu AS$25,750 (RM81,807).
Lelongan tersebut menampilkan pelbagai barangan termasuk perabot, hasil seni dan kelengkapan rumah yang terdapat di sebuah rumah agam beralamat 100 North Carolwood Drive di sini.

Jackson menyewa kediaman itu semasa melakukan persediaan untuk siri konsert kemunculan semulanya di London sebelum dia meninggal dunia pada Jun, 2009. - Agensi

Sumber


Teruskan membaca..

Pemandangan kokpit kapal angkasa Shuttle AtlantisPemandangan kokpit kapal angkasa Shuttle Atlantis
DEK penerbangan kapal angkasa Shuttle Atlantis dipenuhi butang dan skrin.

WASHINGTON, Amerika Syarikat - Koleksi gambar kokpit kapal angkasa Shuttle Atlantis milik Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika (NASA) didedahkan buat pertama kali kepada umum, lapor akhbar MailOnline kelmarin.
Ia menunjukkan suasana kompleks di dalam kokpit tersebut yang dipenuhi susunan butang, tombol dan skrin.
Program kapal angkasa Shuttle NASA berakhir pada Julai lalu dengan Atlantis akan dipamerkan di Pusat Angkasa Kennedy, negeri Florida, bermula penghujung 2012.
Namun, para pengunjung tidak akan dibenarkan untuk masuk ke dalam kokpit tersebut. - Agensi

SumberTeruskan membaca..

Individu pemarah mudah didekati, dihasut syaitan


Individu pemarah mudah didekati, dihasut syaitanHIDUP bertoleransi dan saling menghormati menjadi agenda penting masyarakat bertamadun. Hakikatnya, tidak ada individu yang bebas melakukan apa saja diingini kerana kita dibatasi undang-undang dan hukum agama.Sikap ego dan mementingkan diri bukan mendatangkan kebaikan kepada pelakunya, sebaliknya menimbulkan kesan emosi tidak stabil dalam diri. Sebab itu, amalan terbaik ialah sentiasa merendahkan diri dan bersedia memaafkan orang lain.

Setiap hari kita sentiasa berdepan situasi menimbulkan perasaan marah. Kejadian itu berlaku di rumah, jalan raya, dalam kenderaan awam, pejabat, kedai dan di mana saja. Keadaan itu hanya dapat diredakan jika adanya sifat pemaaf dalam diri yang bertindak seperti air mematikan api.

Dan bagi orang yang dizalimi mereka akan membela diri. Dan balasan sesuatu kejahatan adalah kejahatan yang sama. Maka sesiapa yang memaafkan dan berbuat baik, maka pahalanya adalah tanggungan Allah SWT. Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang zalim. Surah Asy-Syura, Ayat 39-40

Sifat pemaaf menjadi benteng yang menghalang daripada timbulnya rasa marah. Justeru, pemaaf adalah sifat luhur yang perlu ada pada diri setiap muslim kerana sifat itu mempunyai kesan amat besar dalam kehidupan dan dapat menyelamatkan daripada terjebak tindakan tidak sepatutnya.
Allah SWT berfirman yang bermaksud:“Dan orang yang menahan amarahnya

dan memaafkan orang lain,

Allah SWT menyintai orang yang berbuat kebajikan.”

(Surah Ali-Imran, ayat 132)

Orang yang bersifat pemaaf tidak berdendam dan buruk sangka terhadap orang lain. Biarpun pernah diperlakukan dengan perkara menimbulkan perasaan marah, dia memaafkan perbuatan itu dan menerimanya secara positif.
Sifat itu memberi keyakinan bahawa yang berhak menghukum hanyalah Allah SWT. Biarlah Allah SWT yang menentukan balasan terhadap apa dilakukan orang lain terhadap kita. Individu pemaaf dan sabar sentiasa tenang serta bermuhasabah diri untuk menilai apa yang berlaku.
Memang orang dizalimi berhak membalas balik perbuatan itu, namun lebih baik jika memberi kemaafan. Tindakan tidak membalas balik akan mengelak daripada melakukan kezaliman.

Firman Allah SWT yang bermaksud:
“Dan bagi orang yang dizalimi

mereka akan membela diri.

Dan balasan sesuatu kejahatan adalah

kejahatan yang sama.

Maka sesiapa yang memaafkan dan berbuat baik,

maka pahalanya adalah tanggungan Allah SWT.

Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang zalim.”

(Surah Asy-Syura, ayat 39-40)


Melakukan kebaikan kepada seseorang tidak seharusnya terhenti disebabkan satu kesilapan dilakukan olehnya. Ada banyak kes keretakan hubungan keluarga, sahabat dan rakan sekerja terputus semata-mata disebabkan satu kesalahan kecil.

Mereka yang tidak mahu memaafkan dan suka beradu kekuatan boleh disamakan seperti haiwan. Sifat haiwan tidak mahu mengaku kalah untuk mendapat apa yang diingini tanpa belas kasihan kepada lawannya.
Perasaan dendam dan curiga yang terus menguasai diri mudah bertukar menjadi tindakan lebih buruk jika tercetusnya percikan api kemarahan. Syaitan sentiasa memainkan peranan menimbulkan suasana lebih buruk. Godaan syaitan sukar ditepis jika iman lemah.
Syaitan pernah memberitahu Nabi Musa bagaimana dia mendekati manusia supaya melakukan perbuatan dilarang agama dengan katanya:

“Tiga perempat daripada masa yang paling baik untuk aku menggoda manusia ialah sewaktu mereka dalam keadaan marah, kerana pada masa itu aku boleh memainkan hati mereka seperti sebiji bola.”
Sebab itu Islam menganjurkan agar saling memaafkan. Melaluinya akan mewujudkan keharmonian dan kesejahteraan dalam kehidupan bermasyarakat.
Hidup tanpa marah dan dendam adalah nikmat kebebasan hidup yang sebenar.
Sifat memaafkan dianggap mudah kerana ia berada dalam diri kita sendiri. Kita menentukan sifat pemaaf atau sifat pendendam. Jadilah insan dalam hatinya penuh dengan bungaan kemaafan yang sentiasa segar.
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...