Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, March 19, 2010

Watak apakah dalam diri kita?


Most people are about as happy as they make up their minds to be. ---Abraham LincolnManusia hilang moral, masyarakat kacauJIKA dikira, sudah berapa nyawa kanak-kanak terkorban angkara 'makhluk' Allah yang memang tidak layak lagi digelar manusia kerana tergamak melakukan tindakan luar kewarasan akal.

TIDAK BERSALAH...tangan kanak-kanak cedera akibat perbuatan ibu  tirinya.
TIDAK BERSALAH...tangan kanak-kanak cedera akibat perbuatan ibu tirinya.
Kes penderaan secara kejam sehingga membunuh kanak-kanak tidak berdosa sememangnya mengundang marah orang ramai apatah lagi perasaan mereka yang mempunyai pertalian darah dengan mangsa korban.


Itu belum lagi kisah seperti kes rogol, liwat dan penderaan seksual kanak-kanak oleh golongan bernafsu binatang yang pernah tercatat antara tragedi hitam angkara perbuatan 'laknat' yang sukar dimaafkan.


Penderaan meninggalkan kesan amat mendalam dalam diri mangsa, malah tiada ubat untuk merawat kesan trauma dialami mereka, tambahan pula pada usia yang masih mentah. Media massa sememangnya memandang besar isu ini dan sebab itu ia sering dilaporkan sebagai tajuk utama berita. Namun semakin luas liputan diberikan semakin menjadi-jadi pula seorang demi seorang didera. Lebih memilukan, kes penderaan yang berlaku sekarang tidak hanya meninggalkan kesan lebam, patah atau trauma semata-mata, malah kini ia lebih tragis kerana berakhir dengan kematian. Bulan lalu, kanak-kanak berusia tiga tahun, Syafiah Humairah Sahari mencatat satu lagi sejarah hitam di negara ini apabila kanak-kanak semuda itu yang barangkali masih pelat percakapannya didera sehingga meninggal dunia. Allahyarham dilaporkan mengalami pendarahan otak serta mengalami kerosakan buah pinggang, akibat dihentak dan diterajang cukup-cukup oleh manusia bertopeng syaitan itu. Hasil bedah siasat mendapati arwah mengalami kecederaan teruk pada bahagian kulit kepalanya yang terkoyak akibat dipijak. Maha Suci Allah! Semoga si pelaku mendapat ganjaran setimpal dengan apa yang dilakukannya.


Manusia semakin kejam! Tidak dapat digambarkan bagaimana kanak-kanak berkenaan dipukul dan disepak terajang. Bagaimana mereka hendak mempertahankan diri sedangkan pendera adalah seorang lelaki dewasa yang 'kuat', tetapi tewas kepada rasukan syaitan. Boleh dikatakan ibu bapa kini tidak senang duduk kerana sering risau dengan pergerakan anak mereka kerana mereka sebenarnya terancam.


Lebih memburukkan keadaan, kebanyakan kes seumpama ini dilakukan mereka yang dikenali seperti rakan emak mangsa, bapa saudara atau sepupu. Nauzhubillah! Sifat marah contohnya, jika gagal dibendung dan dibiar menguasai diri pasti akan memburukkan keadaan.

Penyakit panas baran akan membawa seseorang itu ke dunia yang penuh dengan dosa. Nabi Muhammad s.a.w bersabda yang bermaksud: "Neraka dilapisi oleh hal yang menyenangkan (hawa nafsu manusia), sedangkan syurga dilapisi hal yang tidak disukai manusia." (Hadis riwayat Bukhari) Kemarahan akan membutakan akal sehingga mendorong seseorang memukul sesiapa saja tanpa pertimbangan yang waras yang akhirnya membawa padah seperti kematian. Dr Muhammad Qutub menyatakan jahiliah abad ke-20 atau jahiliah moden adalah sifat yang mungkin berlaku dalam masyarakat lain pada zaman apa pun apabila mereka mempunyai beberapa ciri.


Antaranya tidak ada iman kepada Allah, tiada pelaksanaan hukum menurut apa yang diturunkan Allah, hadir pelbagai perkara thaghut yang mengajak manusia tidak beribadah dan tidak taat kepada perintah Allah serta sikap menjauhkan diri daripada agama Allah sehingga penyelewengan menjurus kepada nafsu manusia. Mungkin itulah yang sedang berlaku dalam masyarakat kita yang langsung tidak mengendahkan larangan serta melanggar syariat Allah s.w.t secara jelas. Dalam suasana ibu bapa yang sibuk kerjaya masing-masing membuatkan mereka kurang masa yang berkualiti untuk dihabiskan bersama anak-anak. Namun atas faktor kesempitan dan kos sara hidup tinggi membuatkan mereka tiada pilihan selain terpaksa 'berjuang' bersama suami mencari rezeki tambahan. Walau sesibuk mana sekalipun ibu atau bapa dengan kerjaya masing-masing, anak tidak sepatutnya dipinggirkan. Mungkin sekarang ramai yang menggaji dan mengupah pengasuh untuk menjaga anak mereka, tetapi anak sebenarnya lebih memerlukan perhatian daripada kedua ibu bapa mereka sendiri.


Dunia kini sudah berubah kerana jika dulu mereka berani melepaskan anak bermain di taman permainan, tetapi keadaan itu tidak boleh lagi dilakukan kerana setiap orang yang berada di sekeliling kita boleh diragui tindak-tanduknya. Satu perkara menarik untuk dikongsi bersama adalah di United Kingdom di mana penderaan kanak-kanak memang tidak kedengaran kerana mereka cukup memandang berat isu berkenaan. Contohnya, jika kanak-kanak bawah 12 tahun ditinggalkan tanpa pengawasan orang dewasa di rumah, ia satu kesalahan yang boleh didenda.


Malah, jiran juga memainkan peranan utama sekiranya mereka terdengar tangisan kanak-kanak lain daripada biasa, mereka akan segera menghubungi polis untuk menyiasat apa yang berlaku dalam rumah berkenaan. Menurut Timbalan Dekan Institut Pemikiran dan Ketamadunan Islam Antarabangsa (Istac) dan pensyarah di Jabatan Fiqh dan Usul Fiqh, Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Prof Datuk Dr Mahmood Zuhdi Ab Majid, perangai jahiliah kembali melanda masyarakat kita dalam bentuk yang lebih moden.


"Jika dulu jahiliah diukur dengan masyarakatnya yang menyembah berhala namun kini kita masyarakat dihambat dengan kehidupan penuh dengan kebendaan.


"Memang benar perilaku golongan yang sanggup membunuh, mendera serta merogol ini melambangkan sifat kemanusiaan yang semakin menipis," katanya.


Beliau berkata akibat desakan material itu manusia hidup dalam kekacauan yang akan membawa kehancuran.


"Masalah penderaan ini adalah berpunca daripada beberapa sebab antaranya masalah anak yang tidak sah taraf menyebabkan mereka hilang rasa tanggungjawab untuk menjaganya. "Kemudian, mereka mempunyai anak sendiri namun akibat tekanan dan desakan hidup, mereka menganggap anak adalah bebanan," katanya.


Mahmood Zuhdi berkata sebagai jalan penyelesaian masyarakat perlu membangunkan kembali nilai moral yang sering dilupakan.


"Masyarakat perlu mengamalkan kesederhanaan dan tidak terlalu membayangkan nilai kebendaan yang akan memisahkan mereka jauh daripada landasan yang diredai.

"Dalam dunia yang serba pantas ini tuntutan material terlalu diagungkan sehingga melupakan adat, kesopanan yang Islam anjurkan," katanya.


Institusi kekeluargaan pastinya akan kekal luhur jika agama menjadi tunjang utama dengan mengabdikan sepenuh tanggungjawab untuk memberi kebahagiaan kepada keluarga tercinta. Selain itu, pendedahan kepada kemahiran keibubapaan perlu dipertingkatkan agar masyarakat kita sentiasa terdedah dengan program khusus serta peranan sebenar mereka dalam melahirkan rakyat yang seimbang rohani serta emosinya. Islam terbukti berjaya mengatur kehidupan umatnya dengan lengkap. Jika zaman silam kita hidup dipenuhi dengan dosa dan noda, jadi kita perlu kembali semula ke pangkal jalan dengan melakukan 'penghijrahan' kepada kehidupan baru yang lebih baik. Dengan keperibadian tinggi serta jiwa yang sihat saja dapat menghadapi segala kesulitan. Keperibadian yang memiliki roh agama pasti mampu menghadapi setiap masalah yang datang menimpa.

myMetro===================
Dunia ini pentas dan kita adalah pelakon utamanya.

Tetapi,

adakah watak binatang wujud


dalam diri kita?

Menonton watak binatang

dalam filem adakalanya

tanpa kita sedari bercucuran air


mata........berkesan sungguh

watak haiwan tersebut. Setuju atau

tidak, kita sebenarnya


mempunyai watak-watak binatang

dalam diri kita.


Justeru itu, Al-Ghazali dan Ibnu-Qayyim

pernah mengatakan

bahawa manusia itu adalah


makhluk yang berkongsi watak dengan binatang.

Antara sifat

binatang yang ada pada manusia


adalah :-

1. Watak ganas dan suka bergaduh.

- seperti harimau dan singa. Sebab itu dunia ini tidak pernah sunyi daripada keganasan dan
pergaduhan.


2. Watak yang beremosi.

- seperti ayam jantan, lembu jantan, dan binatang berkaki empat.
Manusia jenis ini bertindak, mencari peluang, dan mempertahankan orang lain berdasarkan
emosinya.


3. Watak suka menyalak.

- seperti anjing.
Sama ada dalam keadaan aman ataupun terdesak, manusia berwatak anjing ini menyalak
sesuka hatinya. Kepada pencuri disalaknya, kepada tuannya yang berjasa juga disalaknya.


4. Watak penggoda.


- seperti iblis.
Jenis ini pula menggoda manusia lain mengikut kehendaknya. Iblis apabila mengetahui
dirinya dilaknat dan direjam oleh Allah swt, lalu dia menggoda bagi merosakkan manusia
dan binasa sepertinya juga.


5. Watak yang sukakan kebaikan dan iman seperti malaikat.

- Manusia seperti ini berusaha menyelamatkan manusia lain walaupun manusia itu sedang
berada di jurang api neraka. Segala usaha dibuat supaya manusia itu kembali kepada
keselamatan di dunia dan di akhirat.


p/s : Watak apa yang kita mahukan?Teruskan membaca..

Berkorban apa saja......


Most people are about as happy as they make up their minds to be. ---Abraham LincolnTabah urus 4 anak terencat akal


Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Merbau Pulas, Abdul Rahman Mahamud(kiri) bersama Habshah Said, 82, dan empat anaknya yang terencat akal di Kampung Belakang Masjid Sungai Kob, Kulim, semalam.


KULIM 18 Mac - Seorang ibu tunggal bertekad untuk meneruskan kehidupan dengan tabah walaupun menghadapi segala kepayahan dan kedaifan bersama empat anaknya yang terencat akal.

Habshah Said, 82, yang kematian suaminya sejak 20 tahun lalu kini terpaksa bergantung kepada ihsan jiran-jiran di Kampung Belakang Masjid Sungai Kob, Karangan, dekat sini.

Lebih menyedihkan, beliau yang kabur penglihatan juga terpaksa menguruskan empat anaknya dalam keadaan serba kekurangan.

Habshah memberitahu, dia tidak dapat bekerja kerana faktor usia, di samping penyakit rabun mata yang dihadapinya sejak beberapa tahun lalu.

Katanya, kesempitan hidupnya juga menyebabkan dia tidak mampu membeli makanan dan ubat-ubatan untuk merawat diri sendiri.

"Bantuan kewangan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) hanyalah RM300 sebulan.

Namun ia tidak cukup kerana terpaksa menanggung makan minum.

"Kadang-kadang kena minta dari jiran sekampung. Walaupun malu tapi saya bersyukurlah kerana mereka semua sudi membantu," katanya.

Habshah berkata, selepas mendirikan rumah tangga dengan suaminya, Abu Bakar Din, kira-kira 60 tahun lalu, mereka dikurniakan enam anak.

Bagaimanapun katanya, seorang daripada anaknya meninggal dunia manakala seorang lagi telah mendirikan rumah tangga.

"Sementara empat lagi anak saya iaitu Mat Nayan Abu Bakar 62; Othman, 57; Ahmad, 55 dan Rahimin, 50, terencat akal sejak mereka diserang penyakit sawan masa kecil," katanya.

Tambah Habshah, selepas kematian suaminya, dia terpaksa hidup berpindah-randah dengan bekerja mengambil upah sekitar ladang kelapa sawit di Karangan.

Bagaimanapun, disebabkan usia lanjut dan keadaan kurang mengizinkan, dia kemudian mengambil keputusan pulang ke kampung suaminya di Kampung Belakang Masjid Sungai Kob.

"Walaupun terencat akal, dengan bantuan anak-anak saya yang bekerja sambilan mengambil upah daripada penduduk kampung, saya dapat bina rumah ini untuk dijadikan tempat berteduh," katanya.


Berita Penuh

Teruskan membaca..

My Cute Friend


Most people are about as happy as they make up their minds to be. ---Abraham Lincolnkawan1 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cutekawan2 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan3 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan4 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan5 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan6 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan7 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan8 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan9 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan10 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan11 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan12 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan13 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan14 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan15 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan16 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan17 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan18 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan19 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan20 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan21 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan22 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

kawan23 Bila Kita ada Kawan Baik yang Cute

Sahabat.

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...