Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, December 16, 2011

Taat rakyat kepada Seri Paduka dituntut


Khutbah Jumaat:

Taat rakyat kepada Seri Paduka dituntutSISTEM perlantikan Yang di-Pertuan Agong diamalkan di negara ini unik dan istimewa yang menjadi tonggak kestabilan negara serta mengukuhkan lagi institusi Raja Berperlembagaan.
Apa yang jelas, sistem perlantikan dan penggiliran membolehkan rakyat menghayati kesinambungan sejarah silam dan kehidupan masa kini yang secara tidak langsung menyerlahkan identiti sebuah negara berdaulat.
Menjadi tanggungjawab rakyat jelata memberikan taat setia tidak berbelah bagi kepada Yang di-Pertuan Agong sebagai pemerintah negara.
Firman Allah SWT yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan Rasul dan taatlah kepada Ulil-Amri dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berselisih dalam sesuatu perkara, maka kembalikanlah ia kepada Allah dan Rasul-Nya jika benar kamu beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pula kesudahannya.” (Surah an-Nisa’, ayat 59)
Mengikut sejarah ketamadunan Islam, golongan umara’ dan ulama adalah dua golongan dihormati masyarakat. Golongan ini sentiasa menjadi perhatian dan amat berpengaruh. Disebabkan itu, ketika Islam mula bertapak di Tanah Melayu, alim ulama diberi pengiktirafan sebagai penasihat kepada Sultan atau Raja.Pengiktirafan begitu tinggi bertepatan prinsip Islam yang menjunjung kedudukan ulama dan selaras sabda Rasulullah SAW yang diriwayatkan Anas bin malik: “Sesungguhnya perumpamaan orang yang berilmu pengetahuan di muka bumi ini seperti bintang di langit yang menjadi petunjuk dan menerangi dalam kegelapan sama ada di daratan mahupun lautan, apabila ia terbenam atau hilang dikhuatiri akan hilang arah tujuan.”Imam al-Baihaqi meriwayatkan, Rasulullah SAW bersabda yang mafhumnya:
“Sesungguhnya penguasa atau pemerintah yang adil itu adalah bayangan Allah di bumi yang menjadi tempat berlindung bagi setiap orang yang dizalimi.”
Menjelaskan peranan umara’, Khalifah Umar al-Khattab pernah memberi nasihat dan peringatan kepada Gabenor Mesir ketika itu, Abu Musa al-Asy’ari: “Penguasa yang paling berbahagia ialah mereka yang rakyatnya merasa bahagia hidup di bawah pemerintahannya. Sementara penguasa yang paling celaka pula ialah mereka yang rakyatnya merasa celaka hidup di bawah pemerintahannya. Ingat jangan hidup bermewahan kerana para pegawai kamu akan meniru kamu. Bandingkan diri kamu sama seperti binatang ternakan. Apabila binatang itu dibawa ke padang rumput yang menghijau ia akan makan banyak sehingga menjadi gemuk. Kegemukannya itu akan menjadi sebab kepada kebinasaannya kerana ia akan disembelih untuk dimakan.”Imam al-Ghazali ketika mengulas peranan ulama dan umara’ pada zamannya menyatakan:


“Adalah menjadi kebiasaan bagi ulama

melakukan kerja amar makruf dan nahi mungkar

tanpa mengira sangat kekejaman pemerintah.

Mereka percaya Allah akan menjaga mereka.

Mereka rela menjadi syahid jika

ditakdirkan begitu oleh Allah.

Oleh kerana mereka ikhlas,

bersikap jujur dan menyumbangkan tenaga

semata-mata menegakkan ilmu, maka orang ramai

mudah menerima nasihatnya.

Tetapi sekarang lidah ulama menjadi kelu

kerana diikat oleh kepentingan.

Kalaupun mereka bercakap,

tidak akan berjaya kerana pembawaan hidup

mereka sendiri berbeza dengan apa dicakapkan.

Sesungguhnya rakyat rosak kerana pemerintah

dan pemerintah rosak kerana ulama.

Sementara ulama pula rosak kerana

tamak harta dan pangkat.”Diriwayatkan daripada Abu Naim, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:
“Ada dua kelompok manusia,

jika kedua-duanya baik,

maka masyarakat akan jadi baik,

dan jika kedua-duanya rosak,

maka masyarakat akan rosak,

mereka itu ialah ulama dan umara’.”Bagaimana memperkasakan hubungan ulama dan umara’? Melalui nasihat dan saling hormat menghormati sebagai cara mengeratkan hubungan ulama dan umara’. Ulama mesti berintergriti, ikhlas, jujur, berpandangan luas dan memberi nasihat berlandaskan kepada kebenaran tanpa dipengaruhi mana-mana pihak atau fahaman tertentu.


Begitu juga dengan umara’, mereka mestilah bersikap terbuka dalam menerima nasihat dan pandangan serta mampu membina kerjasama baik dengan mana-mana pihak. Ingatlah, hubungan ulama dan umara’ ibarat aur dengan tebing dan perkongsian bijak mereka akan membawa rahmat kepada negara dan ummah.
Khutbah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)


Teruskan membaca..

Majikan, pekerja swasta boleh pilih usia bersara
Majikan, pekerja swasta boleh pilih usia bersara

Cadangan MEF pastikan tiada paksaan terus bekerja


KUALA LUMPUR: Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) mencadangkan supaya umur persaraan sektor swasta dilanjutkan kepada 60 tahun tidak seharusnya dijadikan sebagai satu mandatori, sebaliknya majikan dan pekerja wajar diberi pilihan.


Pengarah Eksekutifnya, Shamsuddin Bardan, berkata MEF secara dasarnya bersetuju dengan lanjutan usia persaraan sektor swasta, namun berpendapat pekerja tidak seharusnya dipaksa untuk bersara pada usia 60 tahun.
MEF melihat majikan juga tidak seharusnya dipaksa kerana kemungkinan ada pekerja yang tidak menunjukkan prestasi kerja yang baik atau menghadapi masalah kesihatan. - Shamsuddin Bardan, Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia (MEF)
“Ini disebabkan kemungkinan segelintir pekerja swasta itu mempunyai rancangan lain yang mahu dilakukan selepas mencapai usia 55 tahun... jika kita memaksa mereka untuk bekerja sehingga 60 tahun, ia mungkin menyebabkan mereka berasa bosan dan boleh menjejaskan produktiviti.


“Kita harus memberi peluang kepada pekerja sama ada mereka mahu bersara pada 55 tahun atau bekerja lagi lima tahun... peluang sama juga harus diberikan kepada majikan.“MEF melihat majikan juga tidak seharusnya dipaksa kerana kemungkinan ada pekerja yang tidak menunjukkan prestasi kerja yang baik atau menghadapi masalah kesihatan,” katanya ketika dihubungi, semalam.Kelmarin, laporan muka depan akhbar ini melaporkan umur persaraan pekerja sektor swasta akan dilanjutkan daripada 55 tahun kepada 60 tahun mulai tahun depan selepas mendapat sokongan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan MEF. Shamsuddin berkata, mekanisme pelaksanaan dasar itu masih pada peringkat perbincangan dan Kementerian Sumber Manusia juga sedang memperhalusi cadangan dikemukakan oleh MEF dan MTUC.


Di AYER KEROH: Kementerian Sumber Manusia dijangka hanya dapat membentangkan Akta Persaraan Pekerja Swasta (APPS) bagi membolehkan had umur persaraan pekerja swasta dilanjutkan daripada 55 tahun kepada 60 tahun pada sesi Parlimen akan datang.
Menterinya, Datuk Seri S Subramaniam, berkata kerajaan ketika ini dalam peringkat perbincangan untuk menggubal akta berkenaan bagi membolehkannya diselaraskan dengan had persaraan kakitangan awam.
“Kementerian masih pada peringkat perbincangan dengan wakil pekerja dan majikan bagi menggubal undang-undang untuk membolehkan APPS dilaksanakan.“Apabila kedua-dua pihak sudah bersetuju dengan apa dicadangkan, termasuk beberapa faktor lain dibangkitkan dalam penggubalan undang-undang dan ia dapat diselesaikan, akta ini akan dibawa ke Parlimen. Jika boleh pada sesi akan datang,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ijazah, diploma dan sijil kepada graduan di Majlis Konvokesyen Ke-9 Kolej Antarabangsa Yayasan Melaka (KAYM) di Dewan Seri Negeri, di sini, semalam.
Mengulas lanjut, Subramaniam berkata, pada masa ini, dari segi perundangan, tiada had umur persaraan ditetapkan untuk sektor swasta dan ia terpulang kepada majikan masing-masing.
“Apabila akta ini dilaksana, ia diseragam di seluruh negara dan boleh digunakan sebagai satu perlindungan kepada pekerja, termasuk mengambil kira jangka hayat usia penduduk di Malaysia secara purata pada masa ini adalah 75 tahun,” katanya.


Teruskan membaca..

Beberapa opsyen Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) dibantahBeberapa opsyen SPBA dibantahCUEPACS minta 1.4 juta kakitangan awam tidak tandatangan surat tawaran JPAKANGAR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) semalam membantah pelaksanaan beberapa opsyen Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang didakwanya kurang jelas, selain tempoh terlalu singkat diberikan kepada penjawat awam untuk menerima tawaran itu.
Serentak itu, kongres berkenaan meminta kira-kira 1.4 juta penjawat awam tidak menandatangani surat tawaran Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi SBPA sehingga mereka berpuas hati dan memahami sepenuhnya skim berkenaan.
Keputusan itu dibuat hasil undian sebulat suara 125 perwakilan CUEPACS seluruh negara yang berhimpun selama dua hari bermula kelmarin membincangkan isu pelaksanaan SBPA pada Mesyuarat Kongres Khas yang berlangsung di Hotel Putra Brasmana, di sini.

Presidennya, Datuk Omar Osman, berkata keputusan membantah opsyen SBPA dibuat pada mesyuarat itu berdasarkan kepada pertimbangan wajar 125 perwakilan, sebagai mewakili isi hati 1.4 juta penjawat awam seluruh negara.
Katanya, lima inti pati digariskan melalui bantahan untuk dimajukan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang dijangka ditemui pada 19 Disember ini, antara lain meliputi desakan pembatalan Exit Policy selain penjelasan kedudukan pelarasan gaji tujuh hingga 13 peratus seperti diumumkan melalui SBPA baru-baru ini.
“Buat masa sekarang, kita membantah pelaksanaan beberapa opsyen SBPA dan meminta kira-kira 1.4 juta penjawat awam tidak menandatanganinya terlebih dulu sebelum rundingan antara CUEPACS dan Perdana Menteri diadakan.
“Kita akan tetapkan temu janji pada 19 Disember ini, yang mana semua 125 perwakilan kongres seluruh
negara dijangka menemui Perdana Menteri di Seri Perdana, Putrajaya bagi membincangkan secara terperinci permintaan serta desakan CUEPACS dalam SBPA,” katanya.
SBPA diumumkan Perdana Menteri pada 7 Oktober lalu dijangka membawa pelbagai faedah dan insentif kepada kakitangan awam yang dilaksanakan mulai tahun depan dengan beberapa perubahan seperti skim pencen, gaji dan elaun serta prospek perjawatan dengan tempoh perkhidmatan yang dilanjutkan sehingga usia 60 tahun.
Ditanya mengenai lima tuntutan terbabit, Omar berkata selain pembatalan Exit Policy dan penjelasan mengenai kedudukan pelarasan gaji, CUEPACS turut mendakwa tiada sebarang rundingan bersama diadakan antara kongres itu dan JPA yang dilihat memungkinkan wujudnya unsur berat sebelah.
“Kita juga nasihatkan pihak lain yang tiada kaitan dengan CUEPACS supaya tidak campur tangan dalam soal perjuangan kongres kerana ini hak kami untuk pertahankan kepentingan semua penjawat awam,” katanya.
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...