Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, October 23, 2012

Cuti Aidiladha: Plus keluarkan waktu perjalanan untuk elak kesesakan trafikKUALA LUMPUR: Orang ramai dinasihatkan mengikut jadual waktu perjalanan (TTA) yang dikeluarkan PLUS Malaysia Berhad (PLUS) bagi Lebuhraya Utara-Selatan sempena cuti Aidiladha dari 25 hingga 28 Okt ini.
Ketua Komunikasi Korporat PLUS Mohd Nizam Ismail berkata TTA yang dikeluarkan pada musim perayaan lepas berjaya membantu orang ramai bergerak dengan lebih selesa di Lebuhraya Utara-Selatan untuk merancang perjalanan selain mengelakkan kesesakan lalu lintas. 


"Justeru, PLUS sekali lagi menasihatkan pengguna jalan raya yang pulang bercuti dan kembali ke Lembah Klang supaya terus memberi kerjasama dengan mematuhi jadual perjalanan yang dikeluarkan ini," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini. 


Bagi 25 dan 26 Okt, waktu perjalanan yang dicadangkan ialah dari Lembah Klang ke Kedah, Perlis dan Pulau Pinang melalui Juru serta perjalanan ke Johor melalui Skudai, Senai Utara, Ayer Hitam, Yong Peng dan Tangkak. 
 

Perjalanan dari Lembah Klang ke Kuala Kangsar, Changkat Jering dan Taiping serta Melaka melalui Ayer Keroh antara 12 tengah hari dan 3 petang manakala perjalanan ke Ipoh, Simpang Pulai dan Gopeng serta Tampin dan Alor Gajah melalui Simpang Ampat bermula antara 3 petang dan 6 petang. 


Orang ramai boleh mula memasuki lebuh raya ke Tapah, Bidor, Sungkai, Slim River, Tanjung Malim, Senawang, Port Dickson dan Seremban selepas 6 petang.

 
Kenderaan dengan nombor plat ganjil bagi semua laluan perjalanan melalui Tambak Johor dan Linkedua serta Jambatan Pulau Pinang pula dinasihatkan memasuki lebuh raya setiap jam ganjil seperti 9 pagi, 1 tengah hari dan 7 malam manakala kenderaan plat genap dinasihatkan memulakan perjalanan pada setiap jam genap.

 
Bagi 27 dan 28 Okt, perjalanan dari Lebuhraya Utara-Selatan ke Lembah Klang dicadangkan bermula sebelum 9 pagi dan selepas 10 malam manakala perjalanan yang tidak melalui kawasan Lembah Klang pula adalah antara 12 tengah hari atau selepas 6 petang.

 
Semua perjalanan dari utara dan selatan melalui Tambak Johor dan Linkedua serta Jambatan Pulau Pinang bagi kenderaan dengan nombor plat ganjil dinasihatkan pada setiap jam ganjil manakala kenderaan dengan nombor plat genap pula bermula pada setiap jam genap.

 
Orang ramai boleh mendapatkan maklumat trafik terkini dengan menghubungi talian bebas tol PLUSline 1800-88-0000 atau mengikuti laman Twitter PLUSTrafik. - BernamaSumber 

Doa Naik Kenderaan


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNE289nrqHdg_sIBmHb5YLCRviyMMkE0RUOiz0j8gZBFkovUhhyphenhyphenujUp9v3_T0emHW6Y4AKe1F2QLKrTFzgHXYnXaIokEV3YoVm4qQDShvY75M2SEj5NAZi9HhLW_khc_E8yCyDiTXeCzs/s1600/doa+naik+kenderaan.jpg Maksudnya :

“ Maha Suci Tuhan
 yang telah memudahkan
 kenderaan ini untuk kami, 
sedang kami sebelum itu 
tidak terdaya menguasainya.
 Dan sesungguhnya 
kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali

 (Surah Az-Zukhruf 13-14)


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiRytqGWqJZjndBgacSfpOqXMto0gonTPIPiku3pZtY76aujeLHGW1FMvJKN8NPLXHw4iWKTNe1Wl2fxrZJrsTuobq_0Dzv8F00xll-jJDZaO6ImqtNZTmuteUkitdvmeM_WBqwQ9_AcjY/s1600/Aidil+Adha.jpg

Teruskan membaca..

Zulfahmi disambar


PANTAU...Zulfahmi membetulkan motosikal di rumahnya di Kampung Bukit Changang, Banting, semalam.
PANTAU...Zulfahmi membetulkan motosikal di rumahnya di Kampung Bukit Changang, Banting, semalam.


SELEPAS muncul naib juara Grand Prix Motosikal Malaysia bagi melakar sejarah untuk negara, karier pelumba sensasi Moto3, Muhammad Zulfahmi Khairuddin terus cerah apabila dia bakal disambar pasukan Red Bull KTM Ajo, menggantikan Sandro Cortese yang baru dinobatkan sebagai juara dunia di Litar Antarabangsa Sepang (SIC), kelmarin.
Ketua Pegawai Eksekutif SIC, Datuk Razlan Razali berkata, meskipun ia belum diputuskan secara rasmi, Zulfahmi yang kini mewakili pasukan AirAsia SIC Ajo, hampir pasti berhijrah ke pasukan juara dunia itu.

Ini kerana, perbincangan dengan pengurus pasukan, Aki Ajo menunjukkan perkembangan positif dengan Ajo sendiri mahukan Zulfahmi menggunakan jentera Red Bull KTM Ajo.

“Perbincangan bersama Ajo bukan berlaku selepas Zulfahmi menaiki podium sebaliknya ia sudah berlangsung sejak perlumbaan di Motegi, Jepun.

“Berdasarkan pencapaiannya musim ini, Aki mahu Zulfahmi beraksi bersama pasukan Red Bull. Bermakna dia bakal bergandingan dengan Artur Sissis serta Luis Salom pada musim depan kerana Danny Kent serta Cortese akan beralih ke saingan Moto2.


“Kini perbincangan terakhir mengenai penggabungan tajaan seperti AirAsia dan Red Bull berlangsung. Tapi, apa yang boleh saya katakan Zulfahmi hampir pasti ke Red Bull,” katanya.

Razlan berkata, beliau menyokong penuh perkembangan terbaru membabitkan Zulfahmi kerana pelumba berusia 21 tahun itu bakal beralih kepada pasukan lebih baik.

“Perpindahan ini amat bagus untuk karier Zulfahmi kerana kita semua sedia maklum, Red Bull baru saja meraih kejayaan apabila Cortese dinobat juara dunia Moto3.

“Dengan perkembangan terbaru ini, saya serta seluruh rakyat Malaysia berharap Zulfahmi akan meraih kejayaan lebih besar musim depan.” Zulfahmi mencipta sejarah baru untuk negara apabila muncul pelumba pertama menaiki podium kelmarin, memperbaiki sejarah dicipta Shahrol Yuzy Ahmad Zaini yang muncul pelumba pertama beraksi musim penuh di Kejuaraan Motosikal Dunia dari 2000 hingga 2002.

Menurut Razlan, kejayaan Zulfahmi kelmarin sebenarnya cukup besar jika melihat kepada konteks yang lebih luas.


“Zulfahmi membuktikan anak Malaysia juga boleh berjaya setanding dengan pelumba handalan dunia yang lain dan sudah tiba masanya, syarikat besar membuka mata dengan membabitkan diri menerusi tajaan,” katanya.
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...