Photobucket

Sahabat Maya :

Thursday, December 1, 2011

Kisah penebang pokok dan kapak tumpulAL-KISAH pada masa zaman dulu ada seorang penebang kayu menerima pelawaan daripada seorang majikan untuk memotong pokok di hutannya.Kerana gaji dan kerja yang dijanjikan sangat lumayan, penebang pokok itu bertekad untuk bekerja sebaik mungkin demi membalas budi dan kepercayaan yang diberikan kepadanya.Ketika mula bekerja, majikannya memberikan sebilah kapak dan menunjukkan kawasan kerja yang perlu dilakukan dalam masa yang ditentukan.
Hari pertama bekerja, dia berjaya menumbangkan lapan batang pokok. Pada petangnya, selepas mendengar hasil kerjanya sangat baik, majikan itu memberikan pujian kepadanya.
“Hasil kerjamu sungguh luar biasa! Saya sangat kagum dengan kemampuan kamu menebang pokok itu. Belum pernah ada sesiapa sepertimu sebelum ini. Teruskan bekerja seperti itu,” kata majikan itu.
Pujian daripada majikannya itu memberikannya motivasi untuk terus melaksanakan kerjanya. Pada keesokan harinya, penebang itu bekerja lebih keras lagi, tetapi kali ini dia hanya berjaya menumbangkan tujuh batang pokok.
Hari ketiga pula, dia bekerja lebih keras lagi namun hasilnya tetap tidak memuaskan bahkan mengecewakan. Semakin hari semakin sedikit pokok yang ditebangnya.
“Sepertinya aku kehilangan kemampuan dan kekuatanku, bagaimana aku dapat terus bertanggungjawab hasil kerjaku kepada majikan?,” fikir penebang pokok itu kerana dia merasa malu dan putus asa.
Dia menghadap majikannya sambil kepalanya tertunduk lalu meminta maaf atas hasil kerja yang kurang memberangsangkan itu.
Dia mengeluh kerana tidak mengetahui apa yang terjadi.
Majikan itu bertanya kepadanya: “Bila masanya kamu mengasah kapak kamu?””Mengasah kapak? Saya tidak mempunyai masa untuk itu, saya sangat sibuk setiap hari menebang pokok dari pagi hingga petang dengan sekuat tenaga,” kata penebang itu.
“Nah, di sinilah masalahnya. Ingat, hari pertama kamu kerja? Dengan kapak baru yang terasah tajam, maka kamu mampu menebang pokok dengan hasil luar biasa.
“Hari-hari berikutnya, dengan tenaga yang sama, menggunakan kapak yang sama tetapi tidak diasah, kamu tahu sendiri, hasilnya semakin menurun.“Maka, sesibuk mana pun kamu perlu meluangkan masa untuk mengasah kapakmu, supaya setiap hari kamu bekerja dengan tenaga yang sama dan hasil yang maksimum.
“Sekarang pergilah asah kapakmu dan segera kembali bekerja!,” perintah majikan.
Sambil mengangguk-anggukkan kepala dan mengucap terima kasih, penebang itu berlalu di hadapan majikannya untuk mengasah kapaknya.
Sebenarnya betullah kata bijak pandai. Istirahat bukan bererti berhenti, tetapi untuk menempuh perjalanan yang lebih jauh lagi dan mencabar.
Sama seperti penebang pokok itu, kita pun setiap hari dari pagi hingga malam hari, seolah-olah terjebak dalam kesibukan.
Sibuk, sibuk dan sibuk, sehingga sering kali kita lupa untuk berehat iaitu istirahat seketika mengasah serta mengisi hal-hal baru untuk menambah pengetahuan, wawasan apa lagi soal spiritual, ibadah, soal matlamat supaya kita lebih bermotivasi.
Jangan sibuk mencari kelemahan dan kesilapan orang lain, tetapi sibuklah mencari kesilapan sendiri, dengan bermuhasabah, bermujahadah dengan memperbanyakkan membaca.
Dengan ilmu sahajalah kita boleh berada di mana sahaja sebab ilmu yang kita galas tidak pernah membebankan kita. Ilmu bagaimana mengenal Allah mesti diperbaharui, ilmu mengenai kenabian, malah ilmu diri kita sendiri.
Dari mana kita datang, di mana kita sekarang, apa yang patut kita lakukan sekarang di dunia dan selepas ini ke mana kita akan pergi. Semoga tazkirah kali ini kita sentiasa tajam dengan ilmu dan keprihatinan terhadap tanggungjawab seharian barulah hari mendatang menjadi lebih baik dari semalam, dan hari esok lebih baik dari sebelumnya.

Teruskan membaca..

PLKN perkenal latihan fizikal baru


LANGKAWI: Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) akan memperkenalkan latihan fizikal yang baru khusus bagi pelatih yang mengalami berat badan berlebihan, tahun depan.Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Datuk Seri Dr. Ismail Ahmad berkata ia akan dapat melahirkan pelatih-pelatih yang lebih berwibawa dan membawa ke arah pembinaan sebuah negara yang sihat."Kita perlu melaksanakan program yang berbeza dari tahun ke tahun untuk melengkapkan diri para wira dan wirawati dengan pelbagai ilmu," katanya pada sidang media selepas Majlis Perasmian Penutup Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) kumpulan 3 siri 8/2011, di sini hari ini.
Menurutnya setakat ini lebih 500,000 pelatih dari 87 kem di seluruh negara menjalani program itu sejak ia mula diperkenalkan lapan tahun lalu.
Beliau berkata tiga program yang baru diperkenalkan kepada pelatih PLKN di seluruh negara tahun ini ialah budaya kerja, kesihatan reproduktif sosial dan I-smart.Program I-smart memberi penekanan kepada pelatih-pelatih yang mempunyai masalah membaca dan menulis. - Bernama
Teruskan membaca..

Jom Tonton
Nama Drama/Filem : Parit JawaArahan: Tunku Mona RizaPelakon: Zahiril Adzim, Eman Manan, Ruminah Sidek, Jalil Hamid, Safura, Nam Ron dan Ghazali Abu NohMula Siaran : 1hb Dis 2011 di Astro Box-Office Tayangan Hebat (Astro 952)Dengan hanya RM9.95, untuk melanggan, sila hubungi 1300823838 atau sila ke Saluran 130 dan tekan butang merah.SINOPSIS TELEMOVIE PARIT JAWAParit Jawa yang dipersembahkan dalam Bahasa Melayu dan Jawa ini mengisahkan kehidupan sebuah keluarga berketurunan Jawa yang telah menetap di Parit Jawa, Muar berkurun lamanya. Penonton berpeluang untuk menyorot perasaan Tuminah dan Sapian yang mengimpikan kehidupan bahagia di usia tua mereka bersama anak-anak.Setelah Sapian meninggal dunia, Tuminah menjadi semakin risau akan keluarga mereka yang semakin kucar-kacir. Anaknya hanya ingin merebutkan hak tanah pusaka peninggalan keluarga mereka dengan setiap daripada mereka memasang strategi dan agenda sendiri tanpa mepedulikan ibunya yang masih hidup.
Tuminah sedih kerana anak-anaknya tidak mempedulikan kehendaknya dan kehendak arwah bapa mereka. Berbeza Arman dan Jalal yang masing-masing inginkan tanah pusaka itu terus menjadi milik keluarga dan tidak mahu memecah-belahkan tanah pusaka itu.Keadaan menjadi lebih rumit apabila berlaku satu tragedi yang menimpa keluarga tersebut, dan anak-anak Tuminah menjadi lebih tamak untuk menjual tanah pusaka itu. Yang tinggal hanyalah Tuminah dan Jalal untuk mempertahankan tanah pusaka warisan keluarga mereka itu.


Drama Parit Jawa bakal disiarkan


di saluran Astro Box-Office


Tayangan Hebat (Astro 952) mulai 1 Disember ini.Orak ilok, bermaksud “tidak baik” merupakan perkataan yang sering dituturkan oleh orang tua terutamanya ibu bapa dalam masyarakat Jawa untuk melarang anaknya daripada melakukan sesuatu perkara.
Namun seringkali terjadi konflik, seperti yang wujud dalam masyarakat lain juga tentang perihal anak-anak yang sering ingkar pada nasihat ibu bapa.Begitulah yang ditonjolkan dalam supertelemovie, Parit Jawa yang akan ditayangkan di Astro Box Office Movie Tayangan Hebat (Saluran 952) mulai 1 Disember ini.

Supertelemovie terbaru arahan Tunku Mona Riza itu bukan sahaja menawarkan jalan cerita yang cukup dekat dengan hati masyarakat Melayu iaitu tanah pusaka, malah drama tersebut bakal menjanjikan kepuasan kepada penonton dari setiap aspek, lakonan, muzik dan visual.
Parit Jawa merungkai masalah tanah pusaka dan jati diri di kalangan masyarakat Jawa. Keresahan ibu dan bapa yang berdepan dengan penghujung hayat mereka namun masih berpegang teguh pada adat dan budaya Jawa mereka agar dapat terus mengalir pada keturunan mereka.
Pada waktu yang sama, bersediakah anak-anak mereka untuk meneruskan darah Jawa demi mempertahankan tanah pusaka milik keturunan mereka? Pergolakan mula tercetus apabila bapa mereka meninggal dunia, namun abang sulung yang menggalas tugas sebagai ketua baru keluarga menyimpan impian untuk mendapatkan semula tanah pusaka yang telah tergadai.


Konflik sesama adik-beradik mula tercetus. Apakah tanah pusaka itu dapat dipertahankan? Adakah darah Jawa yang diwarisi masih membara atau mereka telah berubah menjadi orang lain?
Parit Jawa yang menampilkan barisan pelakon hebat antaranya Zahiril Adzim, Eman Manan, Ruminah Sidek, Jalil Hamid, Safura, Nam Ron dan Ghazali Abu Noh boleh GUA anggap sebagai ensemble dalam drama terbaik pernah dihasilkan.

Mutu lakonan setiap pelakon, walaupun memegang peranan yang kecil tetapi kesannya cukup besar. Jelas sekali ditampilkan oleh tiga pelakon wanita yang memegang peranan sebagai adik-beradik kepada Arman (Eman Manan), Husni (Nam Ron) dan Jalal (Zahiril) iaitu Saniah (Rashidah Jaafar), Maimun (Safura) dan Samsiah (Khaty Azian).
Teruskan membaca..

7 perkara

DALAM hidup ini


ada tujuh hal yang tidak boleh kita ubah iaitu:Jenis kelamin dan jantinaMemang boleh buat pembedahan untuk mengubah kelamin. Tetapi tidak mampu mengubah roh (spirit) orang berkenaan. Terimalah dirimu, sama ada engkau wanita atau lelaki.
Orang tua
Kamu mesti menghormati ibu bapa apa cara sekalipun! Jika orang tuamu seorang pemabuk, kaki judi atau pelacur, hormati mereka! jika tidak situasi itu bakal terjadi dalam kehidupan kamu kelak. Nasihat dan teguran memang tidak boleh berhenti.


Hari kelahiran

Sudah ditetapkan Allah, sebelum dunia dijadikan kita tidak boleh memilih tarikh lahir kita. Ia memang sudah ditentukan dan jangan sesekali kita menyesalinya.

Bentuk Fizikal
Jika anda mempunyai rambut keriting, terima sajalah. Jika hidung kamu kurang menarik atau kulit sawa matang terimalah seadanya. Memang kita lihat ramai orang ingin mengubah bentuk wajahnya, sama ada memancungkan hidung atau alis matanya dicukur habis tetapi tetap kelihatan aneh dan tidak semula jadi.Masa lalu

Ini juga sudah ditetapkan Allah. Jangan menyesali masa yang sudah berlalu melainkan untuk menjadikannya sebagai pengajaran.

Justeru, ‘berdamailah’ dengan masa lalu demi membina masa depan.

Kedudukan dalam keluarga
Kedudukan kita sebagai anak bongsu, sulung, atau tengah, tidak boleh diubah dan terimalah seadanya.

Suku bangsa
Jangan sekali menyesal menjadi orang Melayu, Jawa atau Cina. Sebenarnya perkara yang kita boleh dan mampu ubah adalah cara kita berfikir. Jika berubah maka berubahlah hidup kita.
Ada lima resipi untuk melakukan perubahan diri antaranya: • Mulalah berubah supaya anda menjadi lebih yakin dengan diri anda sendiri. Orang lain juga lebih yakin dengan diri anda.

 • Tidak mungkin jika kita mahu mengajak orang lain berubah padahal diri sendiri masih berada pada takuk lama.


 • Lakukan perubahan secara perlahan-lahan. Tidak dinafikan, sememangnya sukar untuk terus melakukan perubahan dalam masa yang singkat atau dalam tempoh sekelip mata.

  Jika ia dilakukan secara perlahan-lahan, dengan izin Allah kita dapat berubah seperti yang diinginkan. Walaupun perlahan, kita pasti dapat mengalami perubahan besar dalam diri.


 • Lakukan perubahan pada masa sekarang. Jangan bertangguh untuk tempoh yang lama. Ini kerana semakin lama kita bertangguh, ia menjadi semakin melarat dan susah untuk melakukannya.

  Perkara kecil jadi lebih besar jika ia terus dibiarkan. Jadi, ambillah masa yang ada sekarang untuk berubah dan mendapat hasil yang baik pada masa depan.


 • Berusaha untuk berubah dengan niat yang ikhlas dan lakukannya dengan bersungguh-sungguh. Kita perlu memaksa diri untuk berubah dengan sepenuh hati.

  Jika diri kita tidak dipaksa seolah-olah memanjakan diri untuk berubah. Nafsu kita juga menjadi semakin degil jika tidak dipaksa.

  Kawal nafsu dan jangan biarkan ia mengawal diri kita.


 • Apabila kita sudah berjaya melakukan perubahan diri, kita perlu mengulangi perubahan itu hingga ia sebati dengan diri kita.

  Jika perubahan itu hanya dibiarkan begitu saja, kita hanya berjaya untuk berubah seketika saja dan selepas itu kembali ke takuk lama.

  Jangan sia-siakan perubahan dan perlu sentiasa melakukannya.
 • Teruskan membaca..

  LinkWithin

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...