Photobucket

Sahabat Maya :

Monday, November 28, 2011

Ubat Penenang

Ubat Penenang


FAUZAN Sanip anak tunggal seorang jurutera di Bangi. Fauzan mempunyai kebolehan menghafaz al-Quran dan tubuh badan yang tegap. Dia biasa hidup penuh dengan kemewahan sehingga mampu memiliki apa sahaja yang dihajati.

Keghairahan bergembira telah menyebabkan dia telah beberapa kali dibuang sekolah kerana sering melawan guru dan melakukan pelbagai kesalahan bergaduh dengan murid yang lebih besar sehingga mengancam keselamatan murid lain di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Kota Raja, Kajang, Selangor.

Kestabilan kewangan keluarganya mendorong Fauzan bebas, sering keluar rumah, merayau dan membelanjakan wang dengan jumlah yang sangat banyak melebihi RM120 sehari untuk makan dan membeli peralatan yang digemari. Mutakhir ini hampir pada setiap hari Fauzan keluar malam. Fauzan mulai terbabit dengan lumba haram di sekitar Sepang.

Fauzan sering ditahan polis kerana memandu laju, tiada lesen memandu dan di bawah umur. Tingkah laku Fauzan menjadi semakin ganas telah menimbulkan kebimbangan ibu bapanya.

Bapanya nekad bertindak membawa Fauzan untuk mendapatkan rawatan daripada Pakar Psikiatri Kanak-Kanak dan Remaja Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia.

Sejak 2008 Fauzan menjalani rawatan itu kerana Fauzan mengalami emosi tidak stabil.

Tabiat Fauzan semakin buruk dan dia mula mengganggu guru-guru menjadikan suasana di sekolah kurang aman, Kelakuan Fauzan sering menyebabkan kebimbangan guru dan rakan-akan di sekolah. Mereka merasakan keselamatan mereka sentiasa terancam.

Malah penduduk Kampung Jumaat turut bimbang di atas kehadiran Fauzan. Akhirnya Pengetua SMK Kota Raja telah mengambil tindakan membuang Fauzan dari sekolah kerana sering ponteng dan mengganggu keselamatan murid lain, bergaduh dan membuli murid lain walaupun Fauzan akan menduduki peperiksaan PMR pada tahun ini.

Sepanjang rawatan itu Fauzan telah ditahan di Pusat Perubatan. Setelah menjalani rawatan, kini dia semakin pulih tetapi perlu mengambil ubat penenang yang menyebabkan dia mengantuk dan tidak dapat hadir ke sekolah seperti murid lain.

Tindakan:

Pengawai di Jabatan Pelajaran bertindak menasihati ibu bapa Fauzan kaedah yang boleh dilaksanakan untuk pertukaran sekolah Fauzan. Jabatan menasihati untuk memastikan persekolahan Fauzan tidak terganggu.

Jabatan menasihati berdasarkan keperluan undang-undang berikut:

Walau bagaimanapun guru besar atau pengetua hendaklah menerima masuk murid yang adalah warganegara ke sekolah untuk menerima pendidikan PU (A) 275/98 dipinda oleh PU (A) 445/07.

Ibu bapa murid perlu mengemukakan dokumen sokongan mengikut Seksyen 96 sepertiTulisan dan perbahasan berkenaan dengan tulisan adalah termasuk cetakan, litografi, tulisan taip, gambar, foto dan lain-lain cara menyatakan atau menurunkan perkataan, rajah dan angka dalam bentuk yang boleh dilihat.

Murid perlu menandatangani perjanjian berkelakuan baik di hadapan pengetua baru.

Semua murid adalah tertakluk kepada bahagian 2 (Perkara 5)(i) kebebasan Asas, tiada seseorang pun boleh diambil nyawanya atau dilucutkan kebebasan dirinya kecuali menurut undang-undang.

Permohonan Rayuan Bersekolah Semula Fauzan telah dirujuk ke Unit Hal Ehwal Murid. Unit Hal Ehwal Murid setelah menerima permohonan rayuan Bersekolah semula dan telah memanggil murid untuk menjalani sesi kaunseling.

Fauzan akhirnya ditempatkan semula di sekolah berhampiran berdasarkan kesesuaian serta kesediaan Fauzan belajar dan menyesuaikan persekitaran yang baru di sekolah baru. Diharapkan persekitaran baru ini mampu untuk memberikan pengalaman dan mengurangkan tekanan kepada Fauzan.

Pengajaran:

Ibu bapa mungkin boleh menyakinkan pengetua mengenai status penyakit anaknya namun kesan penyakit yang dihidapi Fauzan tidak dapat diterima oleh guru dan rakan-rakannya. Fauzan dianggap seorang yang berbahaya dan boleh mengancam keselamatan sesiapa sahaja pada bila-bila masa. Fauzan dan keluarganya perlu mnerima hakikat itu dengan hati yang terbuka. Fauzan perlu menyedari bukan semua yang dimiliki dikuasai sepenuhnya, semua yang dinikmati kekal selama-lamanya dan semua yang diidamkan diperolehi sempurna.

Persoalan:

Ibu bapanya mungkin terasa sampai bilakah Fauzan akan sembuh dan menjalani kehidupan seperti murid lain.

Mengapa pusat perubatan tidak menahan Fauzan seperti pesakit lain walaupun Fauzan ternyata menjadi ancaman kepada rakan, guru dan keselamatan orang lain.

Adakah apa yang menimpa Fauzan satu pembalasan dosa ibu bapanya yang lalu?

Akhirnya:
Walaupun ibu bapa Fauzan merupakan orang yang dihormati dan keluarga berada di Bangi tetapi mereka perlu mengambil perhatian keadaan kesihatan anaknya supaya tidak membahayakan atau mengancam orang awam lain. Dia memerlukan rawatan jiwa yang sistematik dan berterusan supaya tidak menimbulkan gangguan kepada rakan sebaya, masyarakat sekitar dan keluarganya. Setelah menerima rawatan yang betul dan berterusan Fauzan semakin sihat dan diterima oleh rakan serta guru di sekolahnya.
Nasihat:Setiap ibu bapa berhak memberikan kemewahan kepada anak kesayangan mereka mengikut kemampuan masing-masing. Bagaimanapun mereka perlu memerhatikan segala perubahan tingkah laku anak-anak mereka. Mereka perlu mendapatkan pandangan daripada orang yang pakar dan mahir mengenai perubahan itu supaya tidak terlambat dan kronik.
Teruskan membaca..

Powerful Inspirational true story...Don't give up!


Setiap jalan yang kita lalui
tidak pernah sama dengan orang lain.
Justeru itu,
untuk sampai tujuan ,
kita harus mempercayai
setiap langkah yang kita buat.

Kita tidak akan pernah gagal jika kita percaya
bahawa setiap kejadian yang tidak sesuai keinginan kita
adalah alternatif lain untuk mencapai tujuan
yang tidak terfikirkan oleh kita sebelumnya.

Jangan lupa membalik telur goreng anda
dan jangan pandangi satu sisi saja nescaya
bahagian bawah telur anda kosong.
Jangan lupa selalu melihat sesuatu peristiwa
dari dua sudut agar anda lebih memahami.

Teruskan membaca..

Tempe Malaya

Cerpen:Tempe Malaya

Oleh


Mohd Haniff Mohammad Yusoff
pix_gal0"MULAI hari ini, saya tidak mahu lagi penduduk kampung menggunakan tempe dalam masakan kita!"


“Tok, apa salahnya kita menggunakan tempe dalam masakan kita. Bukankah lebih sedap?”“Saya tidak gemar kita menggunakan makanan dari negara seberang dalam masakan kita.”“Tok, bukankah kita telah lama merasai kesedapan tempe dan di Malaysia mudah sekali untuk memperolehnya.”


Ketua Kampung meninggalkan dewan tanpa membalas kembali persoalan Seman, salah seorang ahli jawatankuasa penduduk kampung. Dia kebingungan apabila ketua kampung mengeluarkan kenyataan sebegitu. Padahal, perut seluruh penduduk kampung di situ sudah sebati dengan tempe. Seman pun mengangkat kaki meninggalkan dewan. Malam nanti, sesudah Isyak, dia perlu mengadakan perbincangan dengan ahli jawatankuasa masakan pula.


Sesudah Isyak.


“Mana boleh jika kita tidak masukkan tempe ke dalam masakan kita,” bantah Mak Minah.


“Benar, siapa yang mahu membayar ganti rugi? Kami sudah membeli berpaket-paket tempe,” tambah Kamal.


“Agaknya Tok Ketua sudah buang tabiat, bukankah selama ini dia yang beria-ria minta dimasukkan tempe dalam masakan kita,” luah Cik Tom, janda anak tiga.


Seman seakan-akan mati akal. Serba salah dibuatnya. Riuh bilik mesyuarat masjid Kampung Malaya. Masing-masing tidak setuju dengan arahan Tok Ketua. Bagaimana pula dengan penerimaan orang kampung terhadap masakan mereka tanpa tempe semasa kenduri perkahwinan anak Mak Minah nanti?Apabila tibanya musim cuti sekolah sebegini, memang ramai yang akan mengadakan kenduri perkahwinan dan kali ini giliran anak Mak Minah pula untuk naik pelamin. Sudah menjadi kebiasaan, seluruh penduduk kampung akan bergotong-royang mengadakan kenduri dan tugas-tugas diagihkan kepada setiap penduduk kampung.Keesokannya, apabila Sang Suria sudah memunculkan diri, Mak Minah menempek bedak sejuk di pipinya. Kain kepala dikenakannya di hadapan cermin. Kain batik diikat kemas di pinggang. Bersemangat Mak Minah pagi itu hendak ke rumah Tok Ketua dengan harapan agar menu majlis kendurinya pada minggu hadapan masih menggunakan tempe seperti majlis kenduri sebelum-sebelum ini. Berjalanlah Mak Minah seorang diri ke rumah Tok Ketua sambil disapa kokokan demi kokokan si jantan.


“Tok, saya tidak sebulu dengan Tok pasal menu kenduri saya minggu depan.”


“Minah, tempe tu berasal dari negara sebarang. Mengapalah perlu kita banggakan orang punya sedangkan kita pun ada makanan kita sendiri.”


“Tok, tempe tu memang asal dari seberang, tetapi bukankah kita pun sudah lama makan tempe ni. Dulu semasa rumah Leha kenduri, berkampit-kampit Tok bawa pulang tempe.”


“Itu dulu Minah. Sekarang aku dah sedar. Kita ni kena bangga dengan negara kita, bukan mencedok hasil negara orang. Aku mahu jadi ketua kampung yang ada wawasan buat contoh kepada penduduk kampung.”


“Eh, Tok ni, semangatnya tidak bertempat. Tempe tu takkan pengaruhi fikiran kita pun. Ramai saja orang Melayu yang makan tempe.”


“Itu orang Minah. Ini kan kampung aku, aku berhak bagi keputusan. Kau jangan buat aku naik angin, Minah.”


“Tok, saya minta izin dulu. Kopi Tok ni pun rasanya bukan dari Malaysia.” Mak Minah meneguk seteguk kopi yang dihidangkan kepadanya sebelum beransur pulang.”


Mak Minah dan orang kampung terpaksa akur dengan arahan Ketua Kampung. Kenduri di rumah Mak Minah kali ini tiada lagi tempe dihidangkan bersama. Sudah menjadi kelaziman sebenarnya di kampung Malaya, setiap acara kenduri keramaian yang diadakan, tempe akan dimasukkan dalam setiap hidangan. Penduduk kampung memang gemar makan tempe. Boleh dikatakan, setiap rumah di situ ada saja bekalan tempe setiap bulan seperti beras yang menjadi makanan ruji. Tradisi itu memang sudah diketahui masyarakat luar.


Mak Minah dan orang kampung sibuk menyiapkan persiapan untuk majlis kenduri perkahwinan anak Mak Minah yang berbaki lagi seminggu. Khemah, meja makan dan kerusi untuk tetamu telah pun ditempah oleh Seman dari kampung sebelah yang memang menyediakan perkhidmatan itu. Ros, Melur dan kawan-kawannya yang lain sibuk menyiapkan bunga telur dan cenderamata yang akan diberikan kepada tetamu yang hadir nanti.


Rumah Mak Minah dihiasi kain renda serba ungu. Seawal pagi lagi orang kampung telah datang ke rumah Mak Minah untuk bergotong-royong memasak juadah. Kayu api dinyalakan terlebih dulu sebelum memasak hidangan dan nasi minyak.


“Kamal, mana tempe yang sudah kau beli?” tanya Seman.


“Ada lagi di stor dewan kita. Rasanya membazir saja dibiar begitu.”


“Tidak mengapa, nanti agihkan pada penduduk kampung.”


“Nak agihkan pada Tok Ketua sekali ke? Dia masih makan tempe ke?”Soalan Kamal mengundang gelak ketawa sekalian kaum lelaki di situ. Gelak tawa itu berhenti begitu saja apabila kelibat ketua kampung kelihatan ke arah mereka. Ketua kampung membuat pemantauan.


Juadah siap dimasak tatkala matahari menegak di kepala. Tetamu pun mula bertandang memeriahkan lagi majlis. Mak Minah sebagai tuan rumah menyambut tetamu dengan senyum lebarnya. Paluan kompang menarik perhatian tetamu yang hadir. Masing-masing mengalih tumpuan daripada menjamu selera ke arah datangnya bunyi paluan kompang. Persembahan pencak silat menambahkan seri lagi pada hari itu. Kelihatan Mak Minah tidak henti-henti bersalaman dengan tetamu yang hadir.


Seorang wanita yang hampir sebaya dengan Mak Minah merapati telinganya.


“Minah, kenapa lauk kenduri kali ni tiada tempe? Bukankah itu tradisi kampung Malaya?”


“Nab, ketua kampung kami tidak mahu lagi ada hidangan tempe. Katanya, tempe tu berasal dari negara seberang. Kami di sinikan berpakat mengada kenduri, jadi terpaksalah patuh pada arahannya.”


“Sudah, ke situ pula ketua kampung kau. Tempe tu pun makanan masyarakat kita juga. Bukannya benda baru. Kalau makanan barat tu, aku bolehlah terima alasannya tu.”


“Nab, kalau kau nak makan tempe, nanti datanglah lagi rumah aku. Aku masak istimewa untuk kau. Maaflah sebab tiada tempe kenduri kali ni. Terima kasih ya sebab sudi datang.”


“Sama-sama. Insya-Allah, kerana tempe, aku pasti datang.”


Seorang demi seorang meninggalkan majlis. Majlis menjamu selera untuk tetamu tamat sekitar pukul lima petang. Hari kian memanjat senja.


Mak Minah kembali ke belakang rumah melihat penduduk kampung yang bergotong-royong membersih segala perkakas. Riuh jadinya apabila suara bertemu suara tanpa lampu isyarat.


“Mak Minah, banyak betul lauk kenduri kali ini yang tidak habis jika dibandingkan dengan kenduri-kenduri sebelum ini,” jelas Seman. “Sisa makanan pun bertimbun. Membazir!” tambah Dolah.


“Ramai yang bertanyakan tempe. Mungkin sebab tempe tiada dalam hidangan kita kali ini menyebabkan ramai yang makan hanya memenuhi syarat. Mungkin juga kerana mereka menyimpan hasrat yang tinggi untuk makan tempe, tetapi berbalas dengan kehampaan. Ibarat orang putus cinta.” Mak Minah mematikan leterannya dan menuju ke dalam teratak peninggalan arwah suaminya. Penduduk kampung masih setia membantu Mak Minah. Sebahagian daripada wanita kampung itu mengemas di dalam rumah.


Keesokan harinya, orang kampung mula bercerita. Mereka kesal dengan sikap ketua kampung yang bersikap prejudis itu. Ketiadaan tempe telah menyebabkan majlis kenduri-kendara tidak semeriah dulu. Hubungan ketua kampung dan penduduk kampung juga tidak seakrab dulu. Jarang sekali penduduk kampung hendak ke rumah ketua kampung jika tiada perkara penting. Sampai begitu sekali penangan daripada dasar baharu ketua kampung itu.


“Tiada siapakah yang ingin datang melawat aku?” keluh Tok Ketua. “Siapalah yang mahu datang. Abang sudah mengguris perasaan mereka.” sahut isterinya.


“Hanya kerana tempe? Aku mendidik mereka supaya menyayangi nusa sendiri dan bukannya menyanjung negara seberang. Salahkah aku?”


“Tidak salah, tetapi cara abang itu tidak kena gayanya. Memang tempe itu asalnya dari negara seberang. Sejarah, memang tiada seorang pun dapat menafikannya.”


“Tahu pun.”


“Walau bagaimanapun, abang jangan lupa. Tempe itu pun sudah sebati dengan masyarakat kita di sini. Negara kita ni kan memang mewah dengan makanan. Rasanya tidak salah untuk menikmati tempe.”


“Awak pun sama saja seperti orang kampung yang lain. Sekarang kita berada dalam arus globalisasi. Pemikiran kita tidak boleh ke belakang lagi!”


“Aduh, penat saya lawan cakap dengan abang ni. Saya mahu ke kedai, beli air soya.”


Rokiah membetulkan ikatan kain batiknya dan keluar mengikut pintu hadapan rumahnya untuk ke kedai. Di kedai, dia disapa oleh Mak Minah yang kebetulan turut ke kedai membeli barang runcit.


“Kak Kiah, lama tak Nampak. Apa khabar? Beli air kotak soya untuk siapa, Kak?”


“Eh, Minah, aku sihat. Air kotak soya ni untuk Tok Ketua. Dia kurang sihat. Asyik demam sejak akhir-akhir ni. Doktor nasihatkan supaya minum air soya sebab kandungan protein air soya tinggi.”


“Oh, tidak tahu pula dia tidak sihat. Sejak kenduri hari tu, memang terkilan dan terasa dengan sikap Tok.”


“Aku faham, Minah. Jenuh juga aku nasihatkan dia. Dia tetap juga pertahankan pendirian dia tu. Nasihat aku, tidak dikunyahnya langsung.”“Kak, saya ikut akak pulang sekali. Boleh jenguk Tok Ketua nanti.”“Baguslah kalau begitu. Kau pun sudah lama tak bertandang.”


Seusai meneguk secangkir kopi pekat, Mak Minah cuba berbicara dengan Tok Ketua walaupun sebenarnya amat sukar untuk mula mengeluarkan kata setelah sekian lama tidak bersua. Tambahan pula, ada hati yang terguris. Mak Minah beranikan diri, “Tok, Kak Kiah kata Tok tidak sihat.”


“Macam tulah, Minah. Doktor nasihatkan aku kena minum banyak air soya. Banyak khasiat katanya.”


“Tok, kalau Tok hendak tahu, tempe tu asalnya dari kacang soyalah. Agaknya, sejak Tok mulakan polisi Tok tu, Tok mula jatuh sakit.”


“Tidak mahulah aku menyentuh makanan negara orang lagi.”


“Tok, tempe yang ada dijual di negara kita ni, kebanyakkannya orang Melayu kita yang buat tau! Sekurang-kurangnya, kita juga membantu perniagaan orang kita. Hentikanlah prejudis Tok yang tidak bertempat tu. Tengok tu, Tok teguk juga kopi ni. Kopi ni bukan ke dari seberang juga? Cuma proses membungkus saja di negara kita.”


“Habis tu, kau nak suruh aku makan tempe?”


“Makanlah tempe tu, sama saja tempe dan kacang soya. Buanglah ego Tok tu jauh-jauh. Tiada gunanya mendabik dada tetapi menanggung sakit. Sampai bila Tok hendak jadi begini? Tok, ada tanggungjawab terhadap kampung kita ni.”


“Baiklah, aku angkat bendera putih kali ni.”


“Sepatutnya dari hari tu lagi, Tok.”


Mak Minah meminta diri untuk pulang.


Beberapa hari kemudian, Tok Ketua kembali sihat seperti sedia kala. Dia memohon maaf kepada penduduk kampung atas keegoannya. Tempe Malaya kembali dinikmati bersama-sama.


Biodata Penulis

MOHD Haniff Mohammad Yusoff
yang dilahirkan di Sandakan, Sabah,
pada 25 Januari 1988,
terbabit dalam penulisan puisi dan rencana.Puisinya pernah disiarkan dalam majalah Kuntum,
Dewan Siswa, Fokus SPM dan Berita Harian,
Berita Minggu dan Mingguan Malaysia,
manakala rencananya mendapat tempat
dalam Dewan Masyarakat dan Dewan Siswa.
Cerpennya pernah disiarkan
dalam majalah e@siswa.
Penuntut Ijazah Sarjana Muda
Pengurusan Hal Ehwal Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia.
Peserta Minggu Penulis Remaja (MPR) 2009
anjuran Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) ini
pernah memenangi hadiah sagu hati
Anugerah Citra Majalah Sekolah Wilayah Utara 2007
(Kategori Puisi), sagu hati Anugerah Citra
Majalah Sekolah Wilayah Utara 2007 (Kategori Rencana),
sagu hati Pertandingan Menulis Puisi
Budi Bahasa Budaya Kita anjuran
Klasik Nasional dan KEKKWA.
Penulis boleh dihubungi di blog


www.mohdhaniffmohammadyusoff.blogspot.comhttp://www.bharian.com.my/bharian/articles/Cerpen_TempeMalaya/Article


Teruskan membaca..

Perlawanan yang menarik‘Saya tak tahu nak cakap apa’ANAK didik Kim Swee kecewa tumpas kepada Bahrain pada kelayakan Olimpik 2012 di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi. - Foto Yazit Razali
ANAK didik Kim Swee kecewa tumpas kepada Bahrain pada kelayakan Olimpik 2012 di Stadium Nasional Bukit Jalil, malam tadi. - Foto Yazit Razali
Tiga mata yang digenggam sepanjang 80 minit pertama lenyap dalam lima minit: Kim Swee


SUKAR buat jurulatih skuad Olimpik negara, Ong Kim Swee menelan kekalahan 3-2 di tangan Bahrain dalam saingan kelayakan Kumpulan C 2012 malam tadi apabila tiga mata yang digenggam sepanjang 80 minit pertama lenyap dalam tempoh lima minit.
"Saya tidak tahu nak cakap apa, dalam lima minit segalanya berubah," kata Kim Swee dalam sidang media selepas perlawanan di Stadium Nasional Bukit Jalil malam tadi. "Dua gol yang kita peroleh sia-sia selepas kehilangan Affize (Faisal) dan Nazmi (Faiz Mansor).


"Saya tidak punya banyak pilihan pada baki 20 minit terakhir selepas Affize cedera dan Nazmi kekejangan otot. Saya terpaksa meletakkan Shukor (Jusoh) dan penyerang, Ferris (Danial) di bahagian tengah dan ternyata kita gagal mengekang asakan Bahrain walaupun mereka bermain dengan 10 orang.

"Malah Irfan (Fazail) terpaksa menghabiskan permainan dengan buku lali yang tercedera dan ini menunjukkan betapa terdesaknya saya dalam minit-minit terakhir permainan. Walaupun sukar untuk layak, saya harap baki permainan ini digunakan pemain untuk belajar.""Saya mahu pemain saya rehat secukupnya selepas perlawanan ini. "Bagi saya pemain sudah memberikan yang terbaik dan saya mahu mereka melupakan bola sepak seketika."Sementara itu, jurulatih Bahrain, Salman Shareeda menganggap perlawanan malam tadi cukup menarik dengan lima gol dijaringkan dan dia menganggap, Malaysia dan Bahrain adalah pemenang selepas masing-masing beraksi cemerlang.


"Cuma di dalam bola sepak kita perlu bermain hingga 90 minit dan walaupun kami ketinggalan dua gol, semangat juang anak buah saya untuk memburu tiga mata selepas tewas di tangan Syria dan Jepun, membawa hasil lumayan," kata Salman.Selepas mendahului 2-0 menerusi Nazmi (m-30) dan Mahali Jasuli (m-67), Malaysia dikejutkan tiga gol pelawat dalam tempoh lima minit hasil jaringan Saad Saiah Al-Amer (m-81) dan Isa Ahmed Muthanha (m-85, 86).
Berita Harian OnlineLANGKAH ke Olimpik London yang bersinar pada awalnya secara tiba-tiba terpadam dalam tempoh 10 minit terakhir apabila skuad Olimpik negara kecundang buat kali ketiga berturut-turut di Stadium Nasional Bukit Jalil, semalam.

Rembatan pemain muda yang semakin meningkat, Mohamad Nazmi Faiz Mansor pada minit ke-30 serta jaringan Mahali Jasuli pada babak kedua cukup menceriakan penyokonng tempatan dan Bahrain yang dikendalikan Salman Shareeda kelihatan sudah bersedia untuk pulang hampa.Berita penuh di sini myMetroMURUNG...pemain  murung selepas tewas kepada Bahrain, malam tadi.
MURUNG...
pemain murung
selepas tewas kepada Bahrain,
malam tadi.

PENGENDALI skuad Olimpik negara, Ong Kim Swee jelas kecewa selepas menyaksikan anak-anak buahnya kecundang pada 10 minit terakhir Kelayakan Olimpik Zon Asia kepada Bahrain, semalam.
Tiga gol dilepaskan itu membolehkan pelawat yang beraksi dengan 10 pemain memenangi perlawanan dengan keputusan 3-2 walaupun mendahului dua jaringan pada awalnya.Berita penuh di sini myMetro
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...