Photobucket

Sahabat Maya :

Monday, November 11, 2013

Pengakap Malaysia kekal progresif, dinamik

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj7A500zO8Kr-xsnJEQcmGCDI15XffKTSzLVIA2GuRrF8rVBA_rlYR5ZMM9bHgJIRc1zdtVqIQn4rSWFkCcT-6SpSKmGtaeEQjljB2uiYbqw9CYYmqqSlfuWrka_uOyKy14uiXwKNeXHitY/s320/1383892_233554510140648_1462478406_n.jpg

Pengakap Malaysia kekal progresif, dinamikIARPUN sudah berusia 105 tahun di peringkat dunia, namun kegiatan pengakap terus diminati golongan muda hari ini. 
Antara sebabnya adalah kerana pertubuhan itu sentiasa progresif, aktif menganjurkan aktiviti menyeronokkan yang dipenuhi dengan pelbagai maklumat serta pengetahuan.
Di Malaysia, persekutuan itu ditubuhkan pada 1968. Sejak itu, Persekutuan Pengakap Malaysia sentiasa menawarkan aktiviti berorientasikan pengalaman tanpa batasan had umur, pendidikan dinamik dengan kefahaman merangkumi semua aspek termasuk agama, budaya dan kaum.
Sudah menjadi kebiasaan, setiap Sabtu ketiga dalam bulan Oktober, pengakap dari seluruh dunia akan berkumpul dalam acara tahunan dikenali sebagai Jambori Udara ke-56 (Jota) dan Jambori Internet ke-17 (Joti).
Acara peringkat global itu secara tidak langsung menghubungkan lebih daripada 500,000 pengakap seluruh dunia sepanjang 72 jam acara itu diadakan.
Stesen Bagan Lalang atau Kem Pengakap Datuk Dr. Shafie Mohd. Salleh berjaya menghimpunkan lebih 200 ahli bagi menjayakan acara tersebut. Stesen itu merupakan salah satu daripada 15 stesen yang beroperasi dari Malaysia. 
Digabungkan dengan ribuan stesen global dari seluruh dunia, berkemungkinan lebih sejuta orang terlibat dalam pertemuan secara tidak langsung menerusi saluran radio amatur mahupun internet sepanjang dua hari aktiviti itu berlangsung.

Sumber
Teruskan membaca..

Jongkong emas tanda kasih

Jongkong emas tanda kasih

Jongkong emas tanda kasih
Jongkong emas seberat kira-kira satu kilogram yang terukir kata-kata Fizo Loves Mawar menjadi antara hantaran pelakon, Fizo Omar kepada suri hidupnya, Mawar Abdul Karim, 24. 
 
 
 

Fizo atau nama sebenarnya, Wan Hafizol Wan Omar, 28, memberitahu, dia menabung demi memenuhi niat menghadiahkan jongkong emas kepada gadis yang bergelar isteri, sejak lama dulu. 
 
 
 
 
 
“Alhamdulillah, majlis pernikahan ini dipermudahkan Allah. Mengenai jongkong emas, ia memang hajat saya kerana isteri yang akan mengambil alih menjaga saya daripada ibu. 
 
 
 


“Sudah pasti tanggungjawab semakin besar, tetapi saya sudah bersedia menggalasnya. 
 
 


Kami bersama-sama mencari berkat Tuhan dan mahu meramaikan umat,” katanya selepas majlis pernikahan yang berlangsung kira-kira jam 9.30 pagi di Country Heights, Kajang, semalam.
 
 


Dengan sekali lafaz, Mawar yang juga pengurus pemasaran di syarikat milik keluarga, sah menjadi milik pelakon dan pengacara Nasi Lemak Kopi O. Mempelai dinikahkan Pegawai Tadbir Agama Daerah Hulu Langat, Mohd Arif Abdul Samat.
 
 


Fizo menyerahkan mas kahwin RM506 dan tujuh dulang hantaran termasuk cincin, tas tangan, skuter Vespa dan kek berbentuk burger. Pengantin perempuan membalas sembilan dulang termasuk motosikal Ducati, helmet, sepatu serta senaskhah alQuran.
Nilai wang hantaran dirahsiakan.Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...