Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, December 14, 2013Teruskan membaca..

Skuad hoki wanita negara cipta rekod dunia di Sukan SEA

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgJD2WpX9CB_X5RTLV2gumnoazt4el0j7Jrabm4SBQZO2NblToXgykQ25sWmsYMk_S5yQyNmLgKJxGby0_eOWlUMh0AvnLcEAgV_WR6SMYoJ4mWvWd_I1bnXXQZNbkcfFNXgIVuARmzr5g/s1600/sea-beskal-tile.jpg

Skuad hoki wanita negara

 cipta rekod dunia di Sukan SEA

 

YANGON - Malaysia mencipta rekod dunia dalam sukan hoki apabila skuad wanita negara membelasah Kemboja 36-0 pada perlawanan kedua pusingan awal dalam temasya Sukan SEA ke-27 di sini. 
Skuad negara menjaringkan gol pada setiap purata dua minit dengan 18 gol pada babak pertama dan mengulangi jaringan sama pada babak kedua pada perlawanan selama 70 minit.
Sebelum ini, rekod jaringan paling besar dipegang Argentina apabila menumpaskan Peru 26-0 pada Kejohanan Wanita Amerika Selatan di Santiago, Chile, pada 23 Mac 2003.
Semalam, Thailand menyamakan rekod itu dengan mengalahkan Kemboja 26-0.
Pada perlawanan di Stadium Hoki Theinphyu di sini, Noor Hasliza Md Ali
muncul sebagai penjaring terbanyak perlawanan dengan enam gol pada minit ke-14, 25', 42', 43', 62' dan minit ke-64.
Fazillah Sylbester Silin turut menyumbang lima gol pada minit ke-15, 31' 35'
55' dan 60', Nobaili Hashim empat gol (16', 30', 39', 65'), Norazlin Sumantri
empat gol (12', 21', 25', 60').
Kapten pasukan Nadia Abd Rahman menjaringkan dua gol iaitu pada minit kelima dan 51'; Norhidayah Bokhari (21', 28'); Rabiatul Adawiyah Mohamed (40', 55'). - Bernama 
Teruskan membaca..

Salji dI Baitulmuqaddis

Baitulmuqaddis bermandi salji


TEMBOK BARAT dan Kubah Batu yang menjadi
 tempat suci orang Yahudi dan Islam di Baitulmuqaddis 
dilitupi salji semalam.


BAITULMUQADDIS - Ribut salji melanda kota ini dan beberapa bahagian Tebing Barat yang ditakluki oleh Israel semalam.
Fenomena yang jarang berlaku itu menyebabkan aktiviti di kota ini lumpuh manakala beratus-ratus buah kenderaan terkandas selepas jalan-jalan raya tidak dapat dilalui.
Pihak berkuasa Israel berkata, salji tebal mencecah 50 sentimeter turun di sini sejak kelmarin.
"Sepanjang 54 tahun saya hidup di sini, saya tidak pernah melihat pemandangan seperti ini (salji) kata Datuk Bandar Baitulmuqaddis, Nir Barkat.
Ribut salji itu menyebabkan pasukan penyelamat, polis dan tentera terpaksa berkerja keras untuk mengeluarkan beratus-ratus orang yang terkandas di dalam kenderaan mereka di beberapa buah lebuh raya dekat sini.
Dalam pada itu, lebih 500 penduduk ditempatkan di sebuah pusat konvensyen yang dijadikan sebuah penempatan sementara.Semua lebuh raya menuju ke kota ini juga ditutup sehingga diberitahu kelak dengan suhu turun secara mendadak mencecah 2° Celsius ekoran salji berterusan.
Beribu-ribu penduduk terpaksa bergelap selepas banyak kabel elektrik putus akibat dihem-pap dahan pokok yang patah. - Reuters 

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...