Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, March 23, 2010

Sedihnya.....

Ibu meninggal

ketika

berbaris ambil

cek dermasiswa

anak


ZAMBRY (tiga dari kiri) mengaminkan doa ketika menziarahi jenazah Roziah di Bangunan Perak Darul Ridzuan, Ipoh semalam.


IPOH - Seorang suri rumah meninggal dunia akibat serangan jantung semasa berbaris untuk mendaftar bagi mengambil cek dermasiswa anaknya pada Majlis Penyampaian Dermasiswa Pendidikan Negeri Perak di sini semalam.

Semasa kejadian pada pukul 9.15 pagi, Roziah Ahmad Nasir, 45, dari Kampung Simpang Temin, Sungai Siput, 90 kilometer dari sini sedang berbaris sebelum dia tiba-tiba rebah tetapi sempat dipangku oleh anak saudaranya, Zaitun Mohd. Isa, 39, dan orang ramai.

Kosmo!

Teruskan membaca..

13,000 guru tambahan BM, BIKUALA LUMPUR 21 Mac - Penambahan bilangan waktu mengajar subjek Bahasa Inggeris di sekolah, menengah dan matrikulasi adalah satu usaha molek agar masa belajar bersama guru-murid dalam pengajaran dan pembelajaran (P & P) Bahasa Inggeris dipertingkatkan dan diperkemas.

Menurut sumber di Kementerian Pelajaran ketika dihubungi di sini hari ini, selari dengan penambahan jumlah waktu Bahasa Inggeris, Kementerian Pelajaran akan menambah guru Bahasa Inggeris sebanyak 13,000 orang dengan pengambilan guru dari Institut Perguruan Malaysia (IPGM), institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta (IPTS).

Selain itu, pengambilan guru bersara dan guru dari luar negara yang akan ditempatkan di luar bandar akan dapat membantu memantapkan penguasaan Bahasa Inggeris dalam kalangan murid.

Satu lagi usaha yang positif oleh KPM adalah dengan tambahan guru penolong bagi membantu guru bahasa bagi kelas yang bilangan murid melebihi 35 orang di tahap satu dan tahap dua, tambah sumber tersebut.

Dengan adanya guru penolong, bebanan guru Bahasa Inggeris dalam pengendalian kelas akan dikurangkan dan tumpuan pada pengajaran dan pembelajaran akan dapat dipertingkatkan.

Pihak kementerian juga akan menambah baik fungsi dan peranan makmal komputer di sekolah selaras dengan keperluan pengajaran dan pembelajaran bahasa.

KPM juga akan meningkatkan penggunaan perisian, perkakasan komputer dan pengaplikasian ICT dalam pengajaran dan pembelajaran bahasa.

Di samping itu, KPM dijangka memperkukuhkan perkongsian pintar antara KPM dengan agensi luar, seperti British Council, Suruhanjaya Tinggi Australia dan Malaysia America Culture and Education Exchange (MACEE) untuk meningkatkan pengetahuan dalam pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris.


Berita Penuh

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...