Photobucket

Sahabat Maya :

Thursday, January 19, 2012

Sekolah Menengah Sains BP beroperasi JunSekolah Menengah Sains BP beroperasi Jun

SEKOLAH Menengah Sains Batu Pahat ini bakal beroperasi Jun depan.BATU PAHAT 17 Jan. - Sekolah Menengah Sains Batu Pahat yang sebelum ini disenaraikan sebagai 'projek sakit' dua tahun lalu, akhirnya berjaya disiapkan dan dijadual mula beroperasi Jun depan.
Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, sekolah yang dibina dengan kos RM45 juta pada 2007 itu akan menerima kemasukan pertama seramai 150 pelajar tingkatan satu.
Menurutnya, kemasukan sepenuhnya pelajar dijangka pada Januari tahun depan dan sekolah itu mampu menempatkan 900 pelajar tingkatan satu hingga lima bersama 68 guru.
Beliau berkata, sekolah itu dilengkapi dengan kemudahan 30 kelas, stadium mini dan sebuah dewan untuk kegunaan warganya.
"Sekolah ini sepatutnya disiapkan pada September 2009 dan dilanjutkan hingga April tahun lalu tetapi pihak kontraktor masih gagal berbuat demikian kerana menghadapi masalah kewangan.
"Dulu ia dianggap sebagai projek sakit, tetapi kita telah lantik kontraktor penyelamat yang berjaya menyiapkan projek ini seperti dijanjikan," katanya selepas melawat sekolah itu hari ini.

Mohd. Puad yang juga Ahli Parlimen Batu Pahat berkata, sekolah itu yang siap sepenuhnya kini dalam proses memasukkan kelengkapan sekolah termasuk perabot.
Sekolah Menengah Sains Batu Pahat adalah salah sebuah daripada 64 sekolah berasrama penuh di seluruh negara dengan jumlah pelajar melebihi 39,000 orang.
Menurutnya, sebanyak 50,000 permohonan untuk memasuki sekolah menengah sains diterima di seluruh negara pada 2009 tetapi kementeriannya hanya mampu mengambil 6,000 pelajar akibat masalah kekurangan kemudahan termasuk disebabkan projek terbengkalai.
Katanya, sebanyak enam kontraktor disenarai hitam kerana gagal menyiapkan projek pembangunan Kementerian Pelajaran di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) membabitkan peruntukan keseluruhan RM180 juta.
Syarikat tersebut terlibat dalam enam projek dan ia merupakan sebahagian daripada 45 projek 'sakit' daripada keseluruhan 14,181 projek di bawah kementerian tersebut.Sumber
Teruskan membaca..

Kuala Lumpur tuan rumah Olimpik Robot Dunia 2012Kuala Lumpur tuan rumah Olimpik Robot Dunia 2012

Muhyiddin Yassin beramah mesra dengan pelajar SMK USJ 4,
Lee Kai Cen (tiga dari kanan), Nicholas Goon Choong Ming dan Parvin Suthan (dua dari kiri)
pada pra pelancaran Kuala Lumpur World Robot Olympiad (WRO) 2012
dan pelancaran laman web rasmi WRO 2012 di Kuala Lumpur, semalam.
Turut kelihatan Dr. Wee Ka Siong (belakang tengah), Abdul Ghafar Mahmud (kiri)
dan Pengarah Urusan Sasbadi Sdn. Bhd., Law King Hui (kanan). - BERNAMA
PUTRAJAYA 18 Jan. - Kuala Lumpur akan menjadi tuan rumah kejohanan Olimpik Robot Dunia (WRO) 2012 bertemakan Nurturing 21st Century Skills yang bakal berlangsung pada 9 hingga 12 November depan.Sebanyak 400 pasukan dari 40 buah negara di seluruh dunia dijangka menyertai kejohanan yang berupaya meningkatkan minat para pelajar terhadap sains dan teknologi, robotik serta teknologi komunikasi dan maklumat (ICT).Acara tahunan sejak 2004 itu memberi peluang kepada peserta meningkatkan kemampuan diri dengan menggunakan teknologi secara inovatif dan kreatif dalam penyelesaian masalah.Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin merangkap Menteri Pelajaran menyempurnakan majlis pra pelancaran WRO 2012 dan pelancaran laman web rasmi www.wro2012.org di sini hari ini.Hadir sama Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Ir. Wee Ka Siong dan Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Seri Abdul Ghafar Mahmud.WRO merupakan kemuncak kepada Pertandingan Robotik Kebangsaan (NRC) yang dianjurkan sejak 2005 oleh Kementerian Pelajaran dengan kerjasama Sasbadi Sdn. Bhd. dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) menerusi program perkongsian pintar antara pihak kerajaan dan swasta.Pada tahun lalu, di Abu Dhabi, Emiriyah Arab Bersatu (UAE), kontinjen Malaysia yang dianggotai 65 peserta membawa pulang masing-masing satu pingat emas, perak dan gangsa serta enam Anugerah Kecemerlangan selain menenangi anugerah khas, Best Technical Award.Peluang sebagai tuan rumah WRO 2012 diharap dapat dimanfaatkan sepenuhnya untuk melahirkan lebih ramai pelajar yang berdaya saing dalam bidang sains dan teknologi melalui penubuhan kelab robotik di sekolah-sekolah.Ia bagi membolehkan kementerian membentuk 50 pasukan robotik yang mantap untuk bersaing dalam kejohanan tersebut.
Sumber

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...