Photobucket

Sahabat Maya :

Monday, September 2, 2013

Zikir Munajat
Teruskan membaca..

Tip UPSR


Anda ingin tahu rahsia 
menguatkan daya ingatan dan hafalan?

Kini, Kismis Emas Anugerah yang dibacakan 30 juzuk al-Quran dan doa penerang hati membantu daya ingatan dan hafalan anak anda meningkat, insya-Allah.

Makanan dan minuman penting dalam kehidupan kerana ia memberi zat serta tenaga untuk aktiviti seharian.

Pengambilan makanan seimbang penting untuk tubuh agar badan sentiasa sihat. Mengambil makanan mengikut nafsu akan membawa akibat buruk.

Mungkin ramai tidak tahu mengambil makanan dari sudut Islam, sedangkan ilmu kesihatan dan pemakanan zaman ini telah dimulakan sarjana Islam seperti Ibnu Sina dan al-Farabi. Kajian yang bersumberkan al-Quran, sunah dan kajian ilmuwan mendapati antara makanan terbaik ialah kismis.

Kismis mengandungi gula semula jadi yang mudah ditukarkan kepada tenaga segera. Ia bertindak sebagai agen antioksida yang melindungi sel tubuh daripada serangan penyakit.

Kira-kira 60% berat kismis terdiri daripada gula, 50% (fruktosa) dan 50% glukosa. Kismis tinggi kandungan antioksidan berbanding prune dan aprikot.

Kismis Emas Anugerah adalah kombinasi kismis pilihan terbaik yang didoakan dengan 30 juzuk al-Quran serta doa penerang hati. Ia bertujuan membantu menyelesaikan masalah anak degil atau malas belajar.

Kismis Emas Anugerah ini dikeringkan di bawah sinaran cahaya matahari bagi mengekalkan rasa anggur kering sebenar. Ia adalah makanan rendah lemak yang mengandungi pelbagai vitamin dan mine ral yang penting seperti zat besi, potassium, magnesium, kalsium dan vitamin BI, B3 serta B6 untuk tubuh badan.

Imam Muda, Ustaz Khairul Azhar Ghazali berkata, antara khasiat kismis bagi menajamkan minda dan baik untuk diamalkan ketika mengulang kaji pelajaran.

Beliau berkata, sebelum memulakan ulang kaji, sambil berselawat, makanlah Kismis Emas Anugerah kerana ia baik untuk membaiki saluran darah ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, serta lemah fikiran.

Dalam Islam, cara pemakanan kismis seperti berikut:

1. Menghadap kiblat.

2. Baca Bismillah dan diikuti selawat ke atas nabi sebanyak tiga kali.

3. Kemudian baca doa penerang hati.

4. Selepas itu, masukkan ke dalam mulut dan kemam seperti gula-gula. Jangan kunyah.

5. Makan sebiji-sebiji sehingga habis sebanyak 21 biji.

Antara surah yang baik diamalkan bagi pelajar yang bakal menduduki peperiksaan ialah Surah Luqman untuk kecerdikan anak dan doa penerang hati, Surah Al-Insyirah dan Surah Al-Anbiya ayat 79, Surah Toha ayat 25-28 yang baik untuk ulang kaji.

Ayat itu dibacakan ke dalam Kismis Emas Anugerah berserta ayat syifa' dan doa khusus yang lain seperti Surah al-Fatihah, Surah Yaasin, Surah Al Inshirah, Surah Tabaraka, doa penerang hati dan surah pilihan lain.

"Barang siapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian."

"Biasakanlah memakan kismis kerana kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyihatkan badan, mengelokkan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih.

"Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa," katanya.

Cendekiawan Islam, Iman Zuhdi berkata, sesiapa ingin menghafal hadis hendaklah ia kerap memakan anggur kering.

Imam Ali a.s. berkata: "Barang siapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi. Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesihatan jiwa."

Pada riwayat lain daripada Abi Ja'far At-thusi turut disebutkan bahawa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyihatkan jiwa."

Di dalam kitab At-Tib An-Nabawi (Perubatan Nabi) menerangkan: Sebaik-baik makanan ialah buah zabib (kismis), ia menghilangkan keletihan, menguatkan urat saraf, meredakan kemarahan, mencerahkan warna kulit dan mengharumkan bau hidung serta mulut.

Secara keseluruhannya, apabila ayat al-Quran digabungkan dengan makanan yang berkhasiat, maka akan memberi kesan yang menakjubkan. Begitu juga dengan Kismis Emas Anugerah yang mengandungi 1,001 khasiat khusus bagi mereka yang ingin menguatkan daya ingatan, mengubati penyakit lupa, mencerdaskan minda, membersihkan hati, mencerahkan mata, menghilangkan gemuruh serta melancarkan hafalan.Dengan kombinasi khasiat dan bacaan doa dalam Kismis Emas Anugerah ini, ia amat baik untuk tubuh manusia.
Selain mengambil kismis itu, usah lupa berdoa dan berusaha bagi memastikan apa yang dihajati tercapai.

Jika sesuatu itu datang daripada Rasulullah, pasti ia ada keberkatan dalam hidup kita. Kita hanya berikhtiar, hanya Allah sahaja yang menentukan.


Hubungi Emi-Q, Tingkat 15, Bangunan Cahaya Suria, Jalan Tun Tan Siew Sin, Kuala Lumpur di talian 03-2072 5555 atau 019-369 9998 atau layari laman web, www.anugerahquran.com dan facebook anugerah https://www.facebook.com/anugerahquran untuk maklumat lanjut.

Teruskan membaca..

Muhasabah Diri :)


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...