Photobucket

Sahabat Maya :

Monday, March 5, 2012

Mengukuh keyakinan kepada Allah
Mengukuh keyakinan kepada AllahSETIAP hari kita memohon doa ke hadrat Allah SWT sama ada pada waktu malam atau pun siang. Namun doa yang kita baca, lafaz yang dipohon kepada-Nya itu adakah dilakukan dengan penuh kesungguhan dan keyakinan?
Soalan ini perlu kita tanya pada diri sendiri dan perlu dijawab dengan penuh jujur dan keikhlasan. Ini kerana kita mesti meyakinkan Allah dengan keyakinan yang sekuat-kuatnya tanpa batasan.
Keyakinan dengan penuh tulus dan keikhlasan tanpa kepentingan-kepentingan tertentu. Sebagai seorang Islam kita wajib meyakini di atas segala kekuasaan Allah SWT, Yang Maha Menguasai dan Maha Mengetahui.
Firman Allah SWT yang bermaksud:

" Dan pada masa orang-orang yang beriman melihat tentera Al-Ahzaab, berkatalah mereka: "Inilah yang telah dijanjikan Allah dan Rasul-Nya kepada Kami dan benarlah (Apa yang telah dijanjikan) Allah dan Rasul-Nya" dan (angkatan tentera musuh yang mereka lihat) itu tidak memberi sebarang kesan kepada mereka selain daripada menambahkan iman dan penyerahan diri mereka bulat-bulat kepada Allah. "

(al-Ahzab: 22)


Pada umumnya kehidupan manusia bergantung kepada suasana keadaan sekeliling. Namun bagi mukmin yang bertakwa kepada Allah SWT perlu meyakini bahawa kehidupan ini adalah ketentuan dan ketetapan Allah di samping usaha yang dilakukan dan tawakal kepada Allah SWT.


Ini diperkukuh lagi dengan doa atau kata-kata yang sentiasa terucap di bibir, "Ya Allah aku sambut panggilan-Mu, aku menerima perintah-Mu dan aku reda atas kehendak-Mu."Allah SWT juga berkuasa menentukan dan menetapkan segala sesuatu dengan hukum dan peraturan tertentu. Ini seperti ketentuan pergerakan bulan dan matahari dan juga yang lain.Sesungguhnya Allah SWT melakukan segala sesuatu sesuai dengan kehendak-Nya yang mencipta keselamatan dan kemakmuran.Dalam al-Quran terdapat kisah Nabi Ibrahim yang ditangkap oleh kaum kafir dan mencampakkan Nabi Ibrahim ke dalam api.Kisah ini difirmankan oleh Allah SWT yang bermaksud:


" ...(setelah tidak dapat berhujah lagi, ketua-ketua) mereka berkata: "Bakarlah Dia dan belalah tuhan-tuhan kamu, jika betul kamu mahu bertindak membelanya! "


(al-Anbiya': 68).


Selanjutnya Allah berfirman yang bermaksud: Kami berfirman:

"Hai api, Jadilah Engkau sejuk serta selamat sejahtera kepada Ibrahim. Dan mereka (dengan perbuatan membakarnya itu) hendak melakukan angkara yang menyakitinya, lalu Kami jadikan mereka orang-orang yang amat rugi, (kalah dengan hinanya).


(al-Anbiya': 69-70)
Mengapakah Allah, tidak menyelamatkan Nabi Ibrahim terlebih dahulu sebelum dicampak ke dalam api? Tentunya kita meyakini bahawa Allah SWT Maha berkuasa dan Maha Mengetahui.Siapakah yang dapat berkomunikasi dengan api dan mengubah sifatnya yang membakar dan panas itu selain daripada Allah SWT?Contoh lain yang dapat meningkatkan lagi keyakinan kita kepada Allah SWT ialah tentang kelahiran Nabi Musa dalam lingkungan orang-orang kafir.Firman Allah SWT yang bermaksud:" Setelah itu Dia dipungut oleh orang-orang Firaun; kesudahannya Dia akan menjadi musuh dan menyebabkan dukacita bagi mereka; Sesungguhnya Firaun dan Hamman serta orang-orangnya adalah golongan yang bersalah. "


(al-Qasas: 8)Begitulah kekuasaan Allah SWT yang boleh melakukan sesuatu di luar pemikiran dan kemampuan manusia. Keyakinan dan kepercayaan kepada Allah SWT perlu dibina sejak dari kecil lagi khususnya mulai zaman kanak-kanak.
Pembinaan ini penting bagi memastikan keimanan dan keyakinan mereka kepada Allah SWT tidak akan pudar walaupun menghadapi pelbagai cabaran dan godaan.
Rasulullah SAW pernah memberi nasihat kepada Ibnu Abbas yang ketika itu masih kecil dengan sabdanya yang bermaksud:


"Engkau perlu tahu sekiranya terdapat manusia yang hendak merosakkan kamu, mereka tidak akan dapat melakukan kecuali jika telah tertulis dan ketetapan Allah sebagai takdir engkau."
(Riwayat Tirmidzi: 2516)Yakin pada Allah


Berdasarkan kisah tersebut, Rasulullah telah memberikan pendidikan tentang perlunya keyakinan yang tinggi kepada Allah di kalangan kanak-kanak.
Sesungguhnya Allah SWT Maha berkuasa, Allah dapat mengubah hukum alam dengan mudah dan cepat, memberikan keselamatan dalam keadaan bahaya, melahirkan seorang nabi di kalangan orang kafir, mengeluarkan air dari celah-celah batu dan juga mampu menghidupkan manusia atau haiwan yang telah mati.Firman Allah SWT yang bermaksud:


" Dan (ingatlah), ketika kamu membunuh seorang manusia, kemudian kamu tuduh-menuduh sesama sendiri tentang pembunuhan itu, padahal Allah tetap melahirkan apa yang kamu sembunyikan. Maka Kami (Allah) berfirman: "Pukullah si mati Dengan sebahagian anggota lembu yang kamu sembelih itu" (Mereka pun memukulnya dan ia kembali hidup). Demikianlah Allah menghidupkan orang-orang yang telah mati, dan memperlihatkan kepada kamu tanda-tanda kekuasaan-Nya, supaya kamu memahaminya.


(al-Baqarah: 72-73).Peristiwa di atas menjelaskan tentang satu kejadian bunuh telah berlaku, namun tidak diketahui pembunuhnya "Pukullah mayat itu dengan sebahagian anggota lembu betina yang telah disembelih".Dengan izin Allah orang itu akan hidup kembali dan memberitahu pembunuhnya. Sesungguhnya Allah Maha Berkuasa atas segala sesuatu.Bukan itu sahaja, tetapi banyak lagi peristiwa yang menggambarkan dan membuktikan kekuasaan Allah SWT dan amat bermakna bagi orang yang berfikir.Peristiwa yang berlaku kepada Nabi Allah Ismail a.s, pisau tajam yang sepatutnya menyembelih leher Nabi Ismail tidak boleh menyembelih leher Nabi Allah Ismail, api yang membakar Nabi Ibrahim sepatutnya panas tetapi berubah menjadi sejuk, Allah SWT memerintahkan ikan yu supaya menelan Nabi Yunus a.s, Allah membelah laut yang luas demi menyelamatkan Nabi Musa dan pelbagai peristiwa lain yang menggambarkan kekuasaan dan kebesaran Allah SWT.Sebagai seorang Muslim, kita wajib meyakini bahawa Allah SWT berkuasa atas segala sesuatu. Sesungguhnya Allah jua yang akan menyelamatkan umat Islam dan Islam daripada musuh-musuh-Nya.Jika keyakinan kita kepada Allah SWT benar-benar mantap dalam diri dan jiwa, sudah tentu kita akan terus meyakini Allah SWT dalam apa jua keadaan yang mendatang.


Sumber

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...