Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, August 17, 2013

BURJ Khalifa atau Menara Khalifa

Satu menara, waktu berbezaBURJ Khalifa yang menjadi menara pencakar langit tertinggi di dunia tersergam indah di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu. 
DUBAI - Burj Khalifa atau Menara Khalifa yang kini tersergam indah di Dubai, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) merupakan menara pencakar langit tertinggi di dunia.
Sebelum ini, menara berkenaan dikenali sebagai Burj Dubai. Ia merupakan struktur binaan manusia tertinggi setakat ini dalam sejarah peradaban dunia.
Burj Dubai dinamakan sebagai Burj Khalifa pada 4 Januari 2010 ketika majlis perasmian dan pembukaan Burj Khalifa itu sendiri.

Nama hebat itu diambil sempena nama Presiden UAE dan pemerintah Abu Dhabi iaitu Sheikh Khalifa bin Zated Al Nahyan.

Tinggi Burj Khalifa ialah 828 meter. Cuma 172 meter sahaja lagi untuk genap pada ketinggian satu kilometer.
Pembinaannya dimulakan pada 21 September 2004, sehinggalah struktur luarannya siap 1 Oktober 2009 dan dibuka secara rasmi pada 4 Januari 2010.
Menara pencakar langit itu merupakan sebahagian daripada projek pembangunan besar-besaran yang melibatkan tapak bina seluas dua kilometer persegi yang dikenali sebagai Downtown Burj Khalifa.
Ia terletak di Persilangan Pertama sepanjang Jalan Sheikh Zayed berhampiran kawasan perniagaan utama di kota raya Dubai.
Struktur Burj Khalifa dari aras paling bawah hingga ke tingkat 206 disusun mengikut tuntutan semasa pengguna, termasuk dilengkapi hotel terkemuka dunia dan kediaman.
Jadi, tidak hairanlah apabila para penghuni menara tersebut sebenarnya memiliki waktu sembahyang yang merangkumi waktu bersahur dan masa untuk berbuka puasa sedikit berbeza.

Sebab itulah Ketua Bahagian Fatwa Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Dubai, Ahmad Abdul Aziz Al Haddad menerusi kenyataannya yang dilaporkan oleh Agensi berita pada 8 Ogos 2011 menegaskan bahawa, waktu sembahyang umat Islam yang menghuni tingkat 80 di Burj Khalifa berbeza dengan aras yang lebih bawah.
Kenyataan itu dikeluarkan kerana waktu terbit dan terbenam matahari bagi umat Islam yang menghuni tingkat 80 dan tingkat lain yang lebih tinggi di Burj Khalifa dinasihatkan supaya melewatkan waktu berbuka puasa sepanjang Ramadan antara dua hingga tiga minit berikutan waktu terbenam matahari yang berbeza.
Waktu imsak mereka juga adalah dua minit lebih awal berbanding mereka yang tinggal di tingkat lebih rendah.

"Penghuni di Burj Khalifa mempunyai waktu berbuka puasa, imsak dan Subuh yang berbeza bergantung kepada tingkat berapa mereka tinggal," tegas Ahmad Abdul Aziz Al Haddad. 
Beliau berkata, penduduk Islam yang tinggal di tingkat 80 hingga 150 di menara tertinggi itu, perlu menangguhkan waktu berbuka puasa mereka selama dua minit manakala mereka yang berada di tingkat 151 hingga 160 perlu berbuka kira-kira tiga minit lebih lewat.
"Penghuni di tingkat 80 hingga 150 perlu menunaikan solat Asar dan Isyak dua minit lewat manakala solat Subuh dua minit lebih awal. 
"Mereka yang menghuni tingkat 150 dan ke atas pula perlu melambatkan solat Asar dan Isyak selama tiga minit, tetapi mempercepatkan waktu solat Subuh tiga minit lebih awal berbanding waktu yang ditetapkan buat penduduk di tingkat lebih bawah," katanya. 
Ahmad Abdul Aziz Al Haddad berkata, perbezaan waktu ini bagi bangunan setinggi 160 tingkat itu adalah kerana berdasarkan waktu matahari terbenam buat penduduk di tingkat atas, tetapi penduduk terbabit adalah mula-mula dapat melihat matahari terbit pada awal pagi.
Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa pembinaan Burj Khalifa dikendalikan oleh tiga orang pakar iaitu Skidmore, Owings dan Merrill selaku jurubina dan jurutera menara tersebut.
Pada masa yang sama, seorang lagi tenaga paling mahirnya pula ialah Bill Baker yang bertindak sebagai Ketua Jurutera Struktur projek ini yang mencipta sistem struktur teras bersagang untuk membolehkan Burj Khalifa mencapai ketinggian luar biasa sambil berjimat cermat.
Selain mereka, seorang lagi pakar ialah Adrian Smith yang bekerja bersama Skidmore, Owings dan Merrill sehingga tahun 2006 pula bertugas selaku Rakan Reka Bentuk dalam projek ini.
Syarikat pemaju atau pembina utama Burj Khalifa merupakan usaha sama antara syarikat Samsung C&T dari Korea Selatan yang pernah membina Taipei 101 dan Menara Berkembar Petronas di Kuala Lumpur dan kumpulan Besix dari Belgium serta Arabtec dari UAE sendiri.
Turner Construction Company pula dilantik sebagai pengurus projek binaan. Mengikut undang-undang UAE, pihak kontraktor dan jurutera rekod memiliki tanggungjawab bersama dan berasingan atas prestasi Burj Dubai.
Oleh itu, dengan menerima reka bentuk oleh Skidmore, Owings dan Merrill serta dilantik sebagai jurubina dan jurutera rekod, Hyder Consulting menjadi Penasihat Reka Bentuk untuk menara ini.
Menyentuh perbelanjaan projek Burj Khalifa pula ia dianggarkan kira-kira RM4.8 bilion (AS$1.5 bilion) manakala untuk seluruh projek Downtown Dubai menelan RM64.16 bilion (AS$20 bilion).
Jadi, tidak hairanlah apabila Ketua Pegawai Eksekutif Emaar Properties, Mohamed Ali Alabbar dalam Kongres Dunia Ke-8 Majlis Bangunan Tinggi dan Habitat Bandar dulu mengumumkan bahawa harga ruang pejabat di Burj Khalifa mencecah RM12,853.41 (AS$4,000) sekaki persegi atau kira-kira RM137,948.48 (AS$43,000 semeter persegi).
Lebih-lebih lagi bagi Armani Residences yang juga terletak di Burj Khalifa dijual dengan harga RM11,228.36 (AS$3,500) sekaki persegi atau kira-kira RM120,303.90 (AS$37,500 semeter persegi).
Baru-baru ini, Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) yang mengetuai penjelajahan promosi pendidikan ke Asia Barat turut meninjau kehebatan Burj Khalifa.
Sewaktu ke menara termasyhur itu, baginda diiringi oleh Duta Besar Malaysia Ke UAE, Datuk Ahmad Anwar Adnan dan Konsul Jeneral Malaysia di Dubai, Datuk Ahmad Fadil Shamsuddin.
Keberangkatan baginda ke Burj Khalifa disambut oleh Pengurus Protokol dan Sekuriti Kumpulan Downtown Dubai, Hamad Mohammed Kalli.
Raja Muda Perlis mengetuai penjelajahan promosi pendidikan ke Asia Barat bersama Allianze University College of Medical Sciences (AUCMS) pimpinan Presiden AUCMS, Datuk Zainuddin Wazir dan Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) yang diterajui oleh Naib Canselor, Prof. Datuk Dr. Kamarudin Hussin serta Kolej Universiti Islam Perlis (KUIPs) bersama Rektor, Dr. Mohd. Mizan Mohamad Aslam.

Teruskan membaca..

:)


Teruskan membaca..

Cabaran mulakan tugas selepas Aidilfitri
Cabaran mulakan tugas 

selepasAidilfitri


Selepas bercuti selama beberapa hari untuk menyambut Aidilfitri, kini ramai pulang ke rumah masing-masing untuk kembali menunaikan rutin kehidupan seharian termasuklah amanah bekerja


Berhari raya sambil bercuti adalah suatu bentuk rehat. Kalaupun tidak memberikan rehat fizikal kerana letih melayan tetamu atau penat memandu, ia memberikan rehat minda daripada memikirkan urusan kerja seharian buat seketika.


Bagi pekerja, rehat ini sangat diperlukan kerana minda juga memerlukan rehat untuk kekal sihat. Cuma selepas agak lama berehat dan berada dalam suasana riang bersama keluarga serta sanak saudara, mengembalikan semangat dan keceriaan bekerja seperti biasa memerlukan sedikit masa.


Seminggu dua ini, suasana dan perbualan di tempat kerja juga masih berkaitan sambutan hari raya, apatah lagi budaya menyambutnya di negara kita sepanjang Syawal. Hal ini walaupun menjadi suatu lumrah, perlu beringat agar ia tidak sampai menjejaskan tanggungjawab serta perkhidmatan berkualiti dan merugikan.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh dan berpesan-pesan kepada kebenaran dan berpesan-pesan kepada kesabaran”. (Surah al-Asr, ayat satu hingga tiga)

Justeru, pelbagai cara boleh dilakukan untuk mengembalikan semangat bekerja selepas berhari raya. Antaranya mengembalikan dulu tumpuan minda terhadap kerja. Jika sebelum hari raya, tumpuannya kepada persiapan hari raya, begitulah juga apabila kembali bekerja.

Ia boleh dilakukan dengan mengambil beberapa langkah awal yang mudah iaitu dengan menyemak dan menyenaraikan tugasan yang perlu diselesaikan segera mengikut keutamaan. 

Memastikan diri benar-benar memahami arahan kerja yang diberikan, menentukan kaedah dan strategi yang betul untuk melaksanakannya, mengenal pasti rakan atau pasukan kerja dan menentukan jadual pertemuan atau perbincangan gerak kerja.

Kerjasama dengan rakan

Usaha ini akan berjaya direalisasikan sekiranya diusahakan secara kolektif. Kerjasama dan interaksi kolektif dengan rakan sekerja amat berkesan untuk mengembalikan semangat bekerja, selain memastikan tugasan dapat disiapkan dengan lebih cepat dan efektif.

Sabda Rasulullah SAW: “Orang Mukmin dengan mukmin yang lain seperti binaan yang menguatkan antara satu dengan yang lain.” (Riwayat Muslim)

Langkah ini bukan saja menjadi proses kerja tetapi proses untuk mengembalikan tumpuan dan semangat bekerja.

Selain daripada usaha mengembalikan tumpuan minda, pekerja juga perlu mengembalikan tumpuan hatinya kepada kerja supaya ia dapat dilaksanakan dengan sepenuh hati. Sepenuh hati bukan saja bermaksud dengan bersungguh-sungguh tetapi juga dengan kerelaan dan kemahuan sendiri, baik, jujur lagi bersih hatinya.

Tetapkan niat

Menurut Imam al-Ghazali, hati itu ibarat raja yang menggerakkan tenteranya iaitu seluruh anggota. Tumpuan hati boleh diusahakan dengan meletakkan niat yang baik serta tekad yang kuat pada setiap masa.

Setiap amalan umat Islam dinilai daripada hatinya, sebagai mana sabda Rasulullah SAW daripada Saidina Umar bin al-Khattab bahawa sesungguhnya setiap amalan itu terletak pada niatnya dan setiap individu itu akan mendapat apa yang diniatkan.

Justeru, kita mesti memperbanyakkan zikir atau mengingati Allah SWT dengan melafazkan kalimah bismillah, tahmid, takbir, tahlil, berselawat, membaca ayat al-Quran, berdoa dan mengerjakan solat.

Semua ini ibarat vitamin bagi hati dalam memberi kekuatan untuk memohon pertolongan supaya segala urusan dipermudahkan dan melindunginya daripada godaan syaitan dan nafsu yang cenderung kepada sifat malas.

Tetapi, jika minda belum fokus dan hati masih liat untuk menyempurnakan tugas, ingatkanlah diri mengenai madrasah Ramadan yang dilalui. Nilai sejauh mana ia berkesan membentuk peribadi hebat di tempat kerja kerana sepatutnya, minda dan hati yang dilatih beribadah di bulan Ramadan diikuti kesyukuran Aidilfitri, lebih mudah dibangunkan dan cenderung kepada apa juga bentuk kebaikan.

Muhasabah ini akan menambah suntikan semangat bagi menyempurnakan amanah kerja.

Semua tindakan dinilai

Dalam Islam, apa juga yang diusahakan sama ada dengan tindakan fizikal, tumpuan minda dan hati yang baik, benar serta betul, semuanya dinilai oleh Allah SWT sebagai amal soleh. Walaupun kecil, ringan dan mudah, ia bukan sesuatu yang remeh atau sia-sia di sisi-Nya. 


Malah, pekerja itu pula berakhlak mulia. Firman Allah SWT yang bermaksud: “Sebenarnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, sudah tetap Kami tidak akan menghilangkan pahala orang-orang yang berusaha memperbaiki amalnya.” (Surah al-Kahfi, ayat 30)


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...