Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, September 15, 2012

Bangsa binasa jika harta disalah guna
Allah SWT berfirman yang bermaksud:

"Hendaklah tuntut kampung akhirat dengan (kekayaan)

yang diberikan Allah kepada engkau dan janganlah

engkau lupakan bahagian (nasib) engkau dari dunia,

dan berbuat baiklah (kepada manusia) sebagaimana Allah

telah berbuat baik kepada engkau dan janganlah engkau

berbuat bencana di muka bumi.

Sesungguhnya Allah

tiada mengasihi orang-orang

yang memperbuat bencana itu."


( Al-Qashash:77 )
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIIe8gnRhKy3ljSWtDM1pZNsnfGCW-xuz2WdEvfBfOZIEtVOnDU3r4Imh9AH20yLeHt1FjobL_iVRhUyyyWocBHfxu0xb7c82iKZWhevUePOjPhpQSmUjoSQMUWsponsDwyKWsgvQmPII/s400/DUNIA+LADANG+AKHIRAT.jpg
Bangsa binasa jika harta disalah gunahttp://www.iluvislam.com/pic/ila/120320112.jpg
Satu tonggak kehidupan yang sentiasa diidamkan setiap manusia ialah harta yang boleh menjadi aset berupaya melonjakkan martabat sesuatu bangsa ke persada dunia dalam pelbagai lapangan hidup.
Tetapi jika harta disalahgunakan, ia mampu mengakibatkan sesebuah bangsa hancur dan binasa.Demikianlah kuatnya pengaruh harta dalam kehidupan manusia sejagat. Maka tidak hairanlah al-Quran banyak menyentuh kedudukan dan nilai harta dalam pentas kehidupan ini.
Firman Allah SWT:
“Harta benda dan anak pinak itu

ialah perhiasan hidup di dunia;

dan amal-amal soleh yang kekal

faedahnya itu lebih baik pada sisi Tuhanmu

sebagai balasan pahala dan lebih baik

sebagai asas yang memberi harapan.”


(Surah al-Kahfi, ayat 46)

Perhiasan hidup


Harta pada hakikatnya adalah nikmat dikurniakan Allah kepada sesiapa dikehendaki-Nya di dunia ini. Harta tidak lebih dari sekadar perhiasan hidup yang indah sebenarnya salah satu ujian keimanan dan kehidupan di bumi Allah.
Menyedari harta adalah amanah, seorang Muslim harus berusaha mendapatkan harta yang halal lagi bersih di sisi Islam, dari segi cara diperoleh dan bagaimana ia dimanfaatkan juga perlu mematuhi etika Islam.

Jika hakikat ini difahami dan dihayati setiap Muslim, maka harta bukan hanya sekadar perhiasan hidup di dunia, bahkan menjadi perhiasan indah di akhirat kelak. Keadaan ini berbeza bagi manusia yang membelakangkan ajaran al-Quran dan sunnah Rasulullah SAW.

Apa yang memenuhi ruang pemikirannya mengenai makna hidup ialah memperoleh harta sebanyak mungkin seterusnya menggunakan harta itu sesuai kehendak hawa nafsunya. Malah, dia juga tergamak mengatakan harta yang diperoleh hasil titik peluh atau usahanya sendiri.

Menghitung-hitung kekayaan


Allah SWT berfirman:


“Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci, pengeji.

Yang mengumpulkan harta dan berulang-ulang

menghitung kekayaannya.

Dia menyangka hartanya itu

dapat mengekalkannya

(dalam dunia ini).


Tidak!

Sesungguhnya dia akan dicampakkan

ke dalam ‘Al-Hutamah’.

Dan apa jalannya kamu dapat

mengetahui apakah dia “Al-Hutamah” itu?

(Al-Hutamah) itu ialah

api Allah yang dinyalakan (dengan perintah-Nya).

Yang naik menjulang ke hati.

Sesungguhnya api neraka itu

ditutup rapat atas mereka.

(Mereka terikat di situ) pada batang-batang palang

yang melintang panjang.”


(Surah al-Humazah, ayat 1-9)

Begitulah nasib dan kesudahan buruk menimpa manusia yang mencemuh dan memandang rendah orang lain kerana dia senang lenang padahal kekayaannya tidak dapat memberikan sebarang faedah pada hari akhirat kerana bersifat bakhil serta tidak pula menggunakannya pada jalan kebajikan.Mensyukuri nikmat


Sepatutnya sebagai seorang yang telah dilapangkan hidupnya dan dikurniakan limpahan nikmat, dia bersyukur kepada Allah, menghormati serta berhubung mesra sesama manusia yang lain.


Inilah peringatan disampaikan Rasulullah SAW melalui sabdanya:

“Seorang hamba berkata:

Ini hartaku! Itu hartaku!.

Namun sesungguhnya

apa yang sebenar-benar menjadi hartanya

ialah apa yang dimakan lalu habis,

apa yang dipakai lalu lusuh dan koyak,

dan apa yang dinafkahkan lalu menjadi bekalan amal

untuk hari akhirat.

Manakala harta yang berada di luar itu

akan hilang ditinggalkannya dan akhirnya

ia menjadi milik orang lain.”

(Hadis riwayat Muslim)


Menafkahkan harta

Biarpun amalan menafkahkan harta pada zahirnya nampak seakan mengurangkan harta dimiliki tuannya tetapi hakikat adalah sebaliknya iaitu amalan itu akan memperbanyakkan dan memberkati harta dimiliki sehingga menjadi berlipat ganda.


Dari satu segi, keengganan menderma harta hanya akan merosak dan membinasakan harta dimiliki. Paling penting, setiap manusia akan diaudit hartanya pada hari akhirat nanti dan dipersoalkan dengan dua soalan iaitu dari mana harta diperoleh dan untuk apa digunakan.


Justeru, manfaatkanlah harta yang dimiliki itu untuk tujuan kebaikan ummah dan kepentingan Islam sejagat.Penulis ialah


Dekan Fakulti Pengajian Kontemporari Islam,


Universiti Sultan Zainal AbidinTeruskan membaca..

PPPM lonjak pendidikan tahap antarabangsa

PPPM lonjak pendidikan tahap antarabangsa


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiTVFF3WFn8U5v6SG_wevSFLE4vQjPX0ElueC3ZvdNLSoybvY9t-uBtZ5IHHi_7dCbqlEj0D5kf7H1XRLbtBslmi9U2yXaEqx9W4jJn2NMco5HZnbHUX6i1be4LpL07tZGH769OaS8uDFA/s1600/laluan+pendidikan+di+malaysia.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjE_A1oCr4ZUZyuYibLWOM2HPixhInkvBsSH0zHkSwopcAxeQGoaAiem0F6C0nz6R_UG4gvctII_TgnakHSr7BV5uesB0OXf5fY8VPzur_RdO3f05fur5odU_gH4kDpewa8aj2d5vH8huY/s1600/perdana+menteri+Pelan+Pembangunan+Pendidikan+Malaysia.png
Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) bagi tempoh 2013 hingga 2025 sudah dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak kelmarin. Ia disambut dengan pelbagai reaksi oleh pelbagai golongan sama ada yang terbabit secara langsung dengan pendidikan atau secara tidak langsung.

Terkandung di dalamnya ialah laporan maklum balas yang diterima daripada sesi dialog pendidikan, persidangan, seminar dan perbincangan meja bulat yang diadakan oleh pihak yang berminat mengenai pendidikan negara.

Proses mencanai potensi

Pendidikan bagi sesebuah negara adalah satu perkara yang amat penting. Di sinilah proses mencanai perkembangan dan potensi serta menakrif ciri dan identiti warga negara pada masa hadapan. Bagi pendidikan di Malaysia ia terkandung dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK) yang mendefinisikan matlamat dan fungsi pendidikan di negara kita ini.

Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) menggariskan hala tuju pendidikan negara bagi tempoh 22 tahun akan datang. Ia satu tempoh yang penting dan amat getir kerana dalam tempoh berkenaan kita akan melalui tahun 2020 yang menakrifkan Malaysia sebagai sebuah negara maju.

Penulis tidak berhasrat untuk membincangkan PPPM secara keseluruhan dalam ruang yang terhad dan terbatas ini, tetapi sekadar berkongsi pandangan kerana PPPM masih pada peringkat draf dan ruang masih terbuka bagi maklum balas diajukan kepada Kementerian Pelajaran.

Dalam PPPM, perkara yang paling menonjol adalah hasrat untuk melonjakkan pendidikan di Malaysia ke tahap antarabangsa, baik dari sudut guru, kemudahan pendidikan, pembangunan kurikulum, pembangunan pelajar mahupun kemahiran berfikir. Semuanya diletakkan kayu ukur yang menepati piawaian antarabangsa.


TIMS dan PISA yang juga satu rujukan penting bagi menilai kedudukan negara dalam pembelajaran Sains dan Matematik turut menjadi perhatian dalam PPPM ini. Ia sekali lagi satu ujian terhadap kemampuan kognitif pelajar. Sudah sampai masanya kita mencirikan pembelajaran Sains dan Matematik berakar umbi kepada masyarakat kita.


Sains umpamanya perlu diajar seiring dengan nilai kehidupan dan kemanusiaan. Ia adalah satu bidang ilmu yang meliputi cakupan pancaindera dan bermatlamatkan untuk mengenali Allah sebagai Pencipta. Ia sarat dengan nilai yang mengukuhkan keyakinan kepada Allah. Menerusi nilai ini ia akan melahirkan individu yang mempunyai akhlak yang baik dan terpuji.


Sains dalam dimensi ini tidak mendapat tempat pada peringkat antarabangsa. Maka tidak hairanlah tamadun Barat yang berteraskan kemajuan sains dan teknologi akhirnya menjerumuskan mereka ke dalam satu krisis kemanusiaan yang parah. Ramai pakar pendidikan mereka sudah mula mengkritik sistem pendidikan mereka sendiri yang gagal melahirkan insan.


Seperkara menarik dalam PPPM ini adalah mengenai pelaku pendidikan iaitu golongan guru. Secara jelas dan spesifik martabat guru akan diangkat bermula dari calon guru sehinggalah kepada latihan dan skim perkhidmatan.


Sememangnya ia disambut baik oleh kita semua kerana guru adalah kelompok terpenting dalam mencorakkan masa depan negara menerusi pendidikan. Namun seharusnya hasrat ini melimpah kepada guru di sekolah agama yang bukan di bawah kelolaan Kementerian Pelajaran seperti sekolah agama rakyat, sekolah menengah agama kerajaan negeri dan sekolah agama persendirian.


Aspek kokurikulum juga masih memerlukan perhatian yang sewajarnya. Seharusnya wujud satu kaedah untuk membantu sekolah jenis ini bagi menghadapi perubahan sistem pendidikan yang semakin kompleks.

Pantau sekolah antarabangsa

Persoalan yang timbul sejak Laporan Razak perlu diselesaikan segera. Jika dulu kita berhadapan dengan sekolah vernakular, kini kita berhadapan pula dengan sekolah antarabangsa yang semakin subur dan mendapat sambutan masyarakat. Ia secara terang memberikan pilihan untuk rakyat keluar daripada sistem pendidikan arus perdana jika tidak ditangani dengan berhati-hati.Persoalan pendidikan menggamit perhatian banyak pihak. Ia membabitkan masa depan kita, masa depan negara dan yang lebih penting adalah masa depan kita di hadapan-Nya.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgjMk0Rakz9Gfrfep2FO40ncNnV0YrSMP3KPOAKmwc02zmqjITJBJJvlpP1pApUPBI0tgEEpieBT5ZePwo2O-jJ3mDxZXkoBGo28knb9DsO6oR_t6jzEUzlol7FbwgW1TDEai6tSF8wzuc/s1600/11+anjakan+pelan+pembangunan+pendidikan.png


Teruskan membaca..

Guru disiplin cedera dibelasah 10 pelajar
Guru disiplin cedera dibelasah 10 pelajar

Mangsa diserang ala samseng selepas tegur pelajar buat bising
Alor Setar: Seorang guru disiplin cedera dibelasah sekumpulan 10 pelajar Tingkatan 5 di sebuah sekolah menengah di Jalan Gunong, di sini, dipercayai kerana menegur pelajar berkenaan yang lambat menyertai perhimpunan, semalam.

Dalam kejadian jam 7.30 pagi itu, kumpulan pelajar terbabit cuba memprotes tindakan guru lelaki berkenaan dengan membuat bising dalam kelas sebelum mangsa bergegas naik untuk melihat apa yang berlaku. Tidak bermaya


Sumber berkata, guru berusia 40-an yang cuba meleraikan tindakan ala samseng kumpulan pelajar berkenaan, bagaimanapun dikasari apabila kepalanya ditolak sebelum dibelasah.


Pelajar lain dalam kelas hanya mampu melihat kejadian itu kerana tidak berdaya untuk membantu guru berkenaan.


Malah, rotan yang dibawa guru itu juga dipatahkan kumpulan pelajar terbabit kerana geram dengan teguran berkenaan.

Difahamkan, kekecohan itu hanya dileraikan guru lain selepas insiden berkenaan dimaklumkan pelajar.

“Saya tak pasti sama sejauh mana kecederaan guru itu, namun apa yang pasti guru itu kini bercuti dan berehat," kata sumber berkenaan.


Usaha untuk mendapatkan komen daripada mangsa tidak berjaya.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Adzaman Mohd

Jan, mengesahkan menerima laporan kejadian berkenaan.


Bagaimanapun, beliau enggan mengulas lanjut kerana kes masih dalam siasatan.


MEROTAN

bukannya tindakan menghukum semata-mata

tetapi

sebagai PERINGATAN kepada pelajar/murid .


Teruskan membaca..

Institut Kaligrafi Islam Antarabangsa Terengganu (IKIAT)
Tubuh Institut Kaligrafi Islam

IKIAT diiktiraf pusat penyelidikan sejarah, seni dan budaya OICKuala Terengganu: Negeri ini bakal mencipta sejarah melalui penubuhan Institut Kaligrafi Islam Antarabangsa Terengganu (IKIAT), yang pertama seumpamanya di Malaysia dan Asia.

Penubuhan institut itu mendapat sokongan penuh dan pengiktirafan Pusat Penyelidikan Sejarah, Seni dan Kebudayaan Islam Persidangan Kerjasama Islam (OIC) atau IRCICA, sekali gus menyokong matlamat kerajaan menjadikan Terengganu sebagai Anjung Ilmu dalam pembangunan dan perkembangan seni Islam terma-suk seni khat dan kaligrafi. Satu perjanjian persefahaman (MoU) bagi penubuhan IKIAT diadakan semalam membabitkan IRCICA yang diwakili Ketua Pengarahnya, Dr Halit Eren; Taman Tamadun Islam Management Sdn Bhd (TTISB) oleh Engku Md Azmi Engku Abd Rahman; Universiti Sultan Zainal Abidin (UNISZA) diwakili Dekan Hal Ehwal Pelajar dan Alumninya, Dr Abd Hakim Abdullah dan Institut al-Quran Terengganu (IQT) oleh Pendaftarnya, Lothman Awang.

Majlis memeterai perjanjian penubuhan IKIAT yang bakal beroperasi di TTI dan dikendalikan secara bersama oleh TTISB, UNISZA dan IQT, disaksikan Setiausaha Kerajaan negeri, Datuk Mazlan Ngah mewakili Kerajaan Terengganu.

Menerusi MoU itu, IQT akan fokus kepada penyediaan tenaga pengajar dan latihan, UNISZA dari segi penyelidikan dan kajian, manakala TTISB menjurus kepada pembangunan produk dan pemasaran membabitkan hasil seni khat yang diiktiraf IRCICA.

Bercakap pada sidang media selepas itu, Mazlan berkata, penubuhan IKIAT mendapat pengiktirafan IRCICA sebagai badan tunggal di bawah OIC yang bertanggungjawab berkaitan penyelidikan sejarah, seni dan kebudayaan Islam dunia, berpusat di Istanbul, Turki.
“IRCICA juga bersetuju menghantar beberapa peralatan mesin berkaitan seni khat selain tenaga pengajar. Buat sementara, institut ini akan beroperasi di bangunan TTI dan bilangan pelajar amat terhad antara 10 hingga 15 orang membabitkan pelajar asing," katanya.
artTeruskan membaca..

Taman Tema Legoland pertama di Asia


Legoland Malaysia

terajui hab hiburan terkemuka Asia

JOHOR BAHRU: Taman Tema Legoland pertama di Asia dengan rasminya dibuka kepada orang ramai hari ini, sekali gus merapatkan lagi Johor dan Iskandar Malaysia untuk menjadi hab hiburan utama di Asia.Ribuan pengunjung berbaris menanti dengan penuh sabar seawal jam 7 pagi untuk memasuki taman tema yang berkeluasan 31 hektar yang terletak di Nusajaya itu adalah yang keenam terbesar seluruh dunia, selepas Denmark, United Kingdom, California, Jerman dan Florida.Pengurus Besar Legoland Malaysia, Siegfried Boerst yang memantau pembinaan taman itu begitu teruja dan terharu kerana beliau sendiri yang mengalu-alukan pengunjung pertama ke taman berkenaan.
"Ia adalah saat yang begitu emosi untuk saya dan setiap orang di Legoland. Saya amat bernasib baik kerana menjadi sebahagian daripada mereka yang merasakan saat emosi seumpama itu di sini," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
Beliau berkata, adalah sesuatu yang amat menggembirakan melihat wajah riang dan senyuman setiap pengunjung, terutamanya kanak-kanak sebaik saja mereka menjejak kaki ke taman itu untuk menikmati lebih daripada 40 permainan interaktif, pertunjukan dan tarikan.

Taman itu, yang diinspirasikan daripada blok binaan mainan Denmark, dibahagikan kepada tujuh kawasan tema dan terdiri daripada lebih 50 juta kepingan blok LEGO.

"Kami bina Legoland untuk melihat wajah-wajah keriangan dan senyuman kanak-kanak bergembira menaiki tunggangan dan taman itu sendiri... kami mahu lihat itu. Ia adalah saat yang mengujakan kami," kata Boerst.
Walaupun taman tema itu hanya dibuka pada jam 10 pagi ini, Legoland Malaysia bagaimanapun, sudah menyediakan pelbagai aktiviti untuk menghiburkan pengunjung sementara menunggu pintu dibuka.
Antaranya, persembahan daripada pancaragam yang diterbangkan khas dari Denmark dan tarian istimewa atau "The Power Dance" yang disajikan pekerja Legoland Malaysia.

Dalam pada ribuan pengunjung berpusu-pusu ke taman tema Legoland Malaysia hari ini, Boerst menjelaskan yang taman itu dibina dengan kos RM720 juta adalah sangat penting kerana ia adalah yang pertama di Asia.

Menurut beliau, Asia, Johor dan Iskandar Malaysia adalah lokasi yang sesuai kerana ia adalah pasaran yang pesat berkembang, berbanding dengan pasaran Eropah yang gawat kerana masalah kewangan zon Euro.

Menurut beliau lagi, tiada tempat yang lebih baik untuk Legoland Malaysia yang terletak begitu strategik dalam lingkungan Iskandar Malaysia.

"Johor dan Iskandar Malaysia ialah lokasi yang hebat yang boleh didatangi jutaan orang di Asia. Singapura dan Johor akan menjadi hab hiburan terkemuka di Asia," katanya.

Pengurusan Legoland Malaysia, katanya, sememangnya percaya dengan potensi dan masa depan Iskandar Malaysia, zon ekonomi khas bersempadan Singapura.

Beliau berkata, RM1.6 bilion dibelanjakan untuk membina taman tema Legoland pertama Asia serta taman tema air Legoland dan Hotel Legoland pertama Asia.

Taman air dan hotel Legoland, yang terletak berdekatan dengan taman tema itu, masing-masing akan dibuka tahun depan dan 2014. - BERNAMA


Teruskan membaca..

Teruja lihat wajah William, Catherine


Teruja lihat wajah William, Catherine

 Putera  William dan  dan Catherine  disambut pelbagai lapisan masyarakat ketika tiba  di  Taman KLCC, semalam.
Putera William dan dan Catherine
disambut pelbagai lapisan masyarakat ketika tiba
di Taman KLCC, semalam.
3,000 kibar bendera sambut pasangan diraja

Britain di Taman KLCC
Kuala Lumpur: Lebih 3,000 segenap lapisan masyarakat membanjiri Taman Kuala Lumpur City Centre (KLCC) pagi semalam, bagi melihat lebih dekat pasangan diraja Britain, Putera William dan Catherine.
Duke dan Duchess of Cambridge yang tiba jam 10.30 pagi disambut dengan sorakan orang ramai yang tiba seawal 8 pagi sambil mengibarkan bendera Malaysia dan Britain.Pasangan itu dibawa menaiki buggy dari luar pusat beli-belah Suria KLCC sehingga ke pintu masuk taman dan kemudian berjalan untuk bersalaman dan melambai kepada orang ramai.
Persembahan kebudayaan


Ketibaan pasangan diraja itu disambut dengan paluan gendang dan tarian kebudayaan dari Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara serta dipersembahkan dengan alunan alat muzik tradisional daripada pelbagai kaum termasuk gambus, kulintangan, sape, sitar dan er hu.
Orang ramai yang hadir ternyata teruja dan kagum dengan kecantikan Catherine yang memakai gaun berwar-na putih mutiara dan kesegakan William yang menyarungkan sut berwarna biru gelap.
Putera William dan Catherine atau lebih dikenali sebagai Kate sentiasa melemparkan senyuman kepada orang ramai yang turut memberikan kuntuman bunga mawar.
Priyenshar Sebastian, 19, yang datang sejak 8 pagi bersama rakannya Sangeeta Arokiasamy, 22, gembira sehingga tidak mampu berkata-kata apabila melihat pasangan diraja itu di hadapan mata mereka.
Pelajar di Help Institute itu sanggup berlari untuk mengikut Putera William dan Kate yang berjalan di sepanjang Taman KLCC itu.
"Walaupun kami tidak dapat bersalaman dengan pasangan itu, tetapi kami gembira dan seperti tidak percaya dengan pengalaman ini, mujur kami sempat merakam gambar mereka," katanya yang memakai subang bendera Britain.
Warga Scotland, Lynn Maitland, 40, isteri kepada seorang ekspatriat cukup teruja apabila pasangan diraja itu sempat bersalaman dan berbual pendek dengannya.
Rasa gementar

“Saya rasa gementar. Saya tidak dapat gambarkan perasaan saya. Saya tidak pernah mendapat peluang berada begitu dekat dengan pasangan diraja ini dan baginda berdua bertanyakan saya dan beberapa rakan saya beberapa soalan mengenai di mana kami tinggal di sini dan tempat kerja suami,” katanya yang telah menetap di sini selama enam tahun kerana mengikuti suaminya yang bekerja di Petronas. - BERNAMA


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...