Photobucket

Sahabat Maya :

Monday, December 12, 2011

Keberangkatan pulang Tuanku Mizan berlangsung dengan penuh istiadat dirajaKeberangkatan pulang Tuanku Mizan

berlangsung dengan penuh istiadat diraja
Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin melakukan tabik hormat kepada panji-panji ketika memeriksa kawalan kehormat di Dataran Parlimen bagi upacara rasmi keberangkatan pulang ke Terengganu di Dataran Parlimen hari ini. -fotoBERNAMA
Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin
melakukan tabik hormat kepada panji-panji ketika memeriksa
kawalan kehormat di Dataran Parlimen bagi upacara rasmi keberangkatan
pulang ke Terengganu di Dataran Parlimen hari ini.
-fotoBERNAMA
KUALA LUMPUR: Keberangkatan pulang Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Tuanku Nur Zahirah pada akhir tempoh perkhidmatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-13 pagi ini, berlangsung dengan penuh istiadat diraja.Tuanku Mizan yang ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-13 pada 26 April 2007 untuk tempoh lima tahun, berangkat meninggalkan Istana Negara pada pukul 11 pagi.Keberangkatan baginda berdua diiringi Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek selaku menteri pengiring dan isterinya Datin Seri Che Sharifah Ismail.
Turut hadir Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan isteri Puan Sri Wan Noorlina Wan Hussin serta Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said dan isteri Toh Puan Seri Norliza Mahmud.


Tuanku Mizan dan Tuanku Nur Zahirah sebelum itu berkenan meluangkan masa bersalaman dengan kesemua 500 petugas Istana Negara, sebelum berangkat ke Dataran Parlimen bagi upacara rasmi keberangkatan pulang baginda berdua ke Terengganu.


Tuanku Mizan yang berpakaian rasmi Yang di-Pertuan Agong yang dikenali sebagai 'muskat' turut menerima mengadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor.
Muskat, persalinan yang berasal dari kerajaan tua Muscat yang kini dikenali sebagai Oman, merupakan baju labuh separas paha dan berlengan panjang yang diperbuat daripada benang bulu berwarna hitam dan dijahit dengan sulaman benang emas bercorak awan larat dan bunga raya iaitu bunga kebangsaan Malaysia.
Baginda berdua berangkat meninggalkan Istana Negara dengan menaiki kenderaan rasmi Yang di-Pertuan Agong diiringi seramai tujuh pengiring bermotosikal serta 12 pengiring am diraja daripada Kor Armour Diraja.
Ketika berangkat meninggalkan Istana Negara, baginda melintasi pasukan kawalan kehormat oleh Batalion ke-6 Rejimen Renjer Diraja yang terdiri daripada tiga pegawai dan 45 anggota lain-lain pangkat yang diketuai Mejar Mohd Zaffar Ismail.
Ketika itu juga lagu 'Negara Ku' dimainkan oleh pasukan pancaragam batalion tersebut yang dianggotai oleh 30 anggota lain-lain pangkat.
Ketibaan pasangan diraja itu di Dataran Parlimen yang diiringi tiupan nafiri oleh 20 anggota dari Rejimen Kedua Kor Armour Diraja, disambut Najib dan isteri.
Baginda berdua kemudian diiring ke peterana, melintasi pasukan kawalan bertombak diikuti persembahan tabik 'Hormat Diraja' oleh pasukan kawalan kehormat, yang disusuli lagu Negaraku oleh Pasukan Pancaragam Pusat Rejimen Askar Melayu Diraja, diketuai Mejar Ahmad Muzaimi Mohd Ali.
Serentak itu, bendera peribadi Yang di-Pertuan Agong dikibarkan diikuti tembakan meriam sebanyak 21 das.
Tuanku Mizan kemudian memeriksa barisan kawalan kehormat yang terdiri daripada 103 anggota dan pegawai dari Batalion Pertama Regimen Askar Melayu Diraja yang diketuai oleh Lt Mohd Nor Azizan Yahya.
Istiadat negara itu diteruskan dengan bacaan doa oleh Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh, disusuli tabik 'Hormat Diraja' serta lagu Negaraku.
Baginda berdua kemudian berangkat bersalaman perpisahan dengan barisan jemaah menteri, ketua jabatan serta diplomat asing sebelum meneruskan perjalanan ke Kompleks Bunga Raya, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).Sementara itu, semasa kenderaan yang membawa baginda berdua melalui Jalan Parlimen, rakyat dari pelbagai lapisan masyarakat termasuk penjawat awam dan kakitangan swasta berbaris di kiri dan kanan jalan mengucapkan selamat jalan kepada Tuanku Mizan dan Tuanku Nur Zahirah.
Ketibaan baginda berdua di Kompleks Bunga Raya, KLIA pada 12.35 tengah hari didahului dengan perarakan mengikut tradisi kesultanan Melayu, dikepalai seekor gajah dilengkapi tandu yang dihiasi payung kuning dan kain baldu berwarna merah.Perarakan berwarna-warni itu diiringi 30 pemalu gendang dan disertai 300 pengiring berpakaian tradisional rakyat Malaysia, hulubalang dan inang istana bergerak mendahului kenderaan yang membawa pasangan diraja ke pintu kompleks.
Ketibaan baginda berdua di pintu utama kompleks itu disambut Najib dan isteri, serta Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim dan isteri Datin Seri Maznah Rais.
Setiba baginda berdua ke peterana khas di kompleks itu, seramai 40 pesilat membuat persembahan, diikuti jamuan ringan sebelum baginda berangkat ke pesawat khas.
Ini disusuli persembahan 'Daulat Tuanku' oleh peserta perarakan dan diikuti bacaan doa oleh Mufti Wilayah Persekutuan Datuk Wan Zahidi Wan Teh sebelum baginda berdua menaiki pesawat untuk berlepas pulang ke Terengganu.
Laungan "Daulat Tuanku" sebanyak tiga kali berserta lambaian dari semua yang hadir mengiringi keberangkatan pulang baginda berdua.
Pesawat khas yang membawa baginda berdua selamat berlepas meninggalkan KLIA menuju ke Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu pada pukul 1.15 petang.
Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah, 84, dipilih sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14, manakala Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V, 42, dipilih menjadi Timbalan Yang di-Pertuan Agong.
Ini adalah kali kedua Tuanku Abdul Halim dipilih melaksanakan tugas sebagai Yang di-Pertuan Agong. Kali pertama ialah pada 1970 iaitu dari 21 Sept 1970 sehingga 20 Sept 1975.
Baginda akan berangkat bagi menghadiri istiadat melafaz dan menandatangani sumpah jawatan sebagai Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara esok. -- BERNAMA
Sumber
Teruskan membaca..

Kejutan binaan terbalik
Kejutan binaan terbalik

TANGKAI bangunan ini memiliki berat 150,000 kilogram
dan boleh dipanaskan semasa cuaca sejuk.
MENURUT falsafah perancangan bandar, fungsi bangunan tidak hanya sebagai tempat tinggal mahupun tempat kerja, tetapi ciri uniknya membolehkan sesebuah bangunan menjadi mercu tanda.Wonderworks di Orlando, Florida, Amerika Syarikat (AS) misalnya dibina secara terbalik. Bangunan muzium tiga tingkat itu mempunyai ketinggian 25 meter.Sebelah bangunan itu senget manakala tiang yang menopangnya dibiarkan retak dan patah. Sesuai dengan keadaannya, di dalam muzium itu terdapat permainan yang mendebarkan bahkan mengejutkan termasuk ribut selaju 104 kilometer sejam dan gempa bumi berukuran 5.2 pada skala Ritcher selain pameran kapal tenggelam Titanic.Antara bangunan lain yang menampilkan reka bentuk pelik ialah Rumah UFO di Sanjhih, Taiwan, Perpustakaan Awam Kansas City, Missouri, AS, Bangunan Tarian, Prague, Republik Czech dan Rumah Kiub di Rotterdam, Belanda.
Bangunan ibu pejabat syarikat pembuatan barangan kraf tangan AS, The Longaberger Company pula menterjemahkan identitinya menerusi bangunannya.Direka menjadi seakan sebuah bakul besar, bangunan tersebut mengingatkan masyarakat sekitar terhadap perusahaan kraf tangan yang diasaskan oleh Dave Longaberger.Biarpun dianggap sebagai sebuah rekaan pelik, bangunan tersebut turut mempunyai kegunaan apabila bahagian tangkai bakul yang mempunyai berat kira-kira 150,000 kilogram boleh dipanaskan ketika cuaca sejuk.MUZIUM Wonderworks di Ohio, Florida
menampilkan konsep bangunan terbalik.
Bangunan tersebut terletak di Ohio, AS. Ia siap pada tahun 1999 iaitu selepas kematian Longaberger."Begitu sukar untuk memikirkan sesuatu yang lebih baik selain papan tanda untuk memberitahu sesuatu ataupun menarik perhatian orang ramai," kata Timbalan Pengarah Muzeum Sejarah dan Industri AS yang menjelaskan mengapa sesebuah struktur direka dengan pelik.IlhamBukan sahaja diilhamkan untuk menonjolkan kreativiti perekanya dalam menghasilkan sesebuah bangunan dengan nilai artistik, pembinaan sesetengah bangunan turut memberi kesan terhadap penggunaan ruang.Rumah Kiub di Belanda pada pandangan mata kasar seolah-olah buah dadu berwarna kuning yang tersusun elok.Rumah tersebut merupakan satu inovasi perumahan yang diilhamkan oleh arkitek Piet Blom dengan konsep tinggal di bumbung bandar bagi menjimatkan penggunaan ruang tanah.Rekaan Blom itu mewakili sebuah perkampungan di dalam bandar Rotterdam dengan setiap rumah seakan sebatang pokok. Apabila disusun bersama ia menjadi seperti sebuah hutan.RUMAH Kiub di Rotterdam, Belanda
direka bagi mengurangkan penggunaan tanah.

Dalam bidang seni bina, reka bentuk bangunan pelik ini dikenali sebagai akrkitektur novelti iaitu bangunan dan struktur yang diberi sentuhan bentuk luar biasa.Ia sama ada untuk tujuan pengiklanan, mercu tanda atau sekadar menonjolkan sisi eksentrik pemilik bangunan."Perkembangan dalam perisian komputer telah memberi peluang kepada arkitek untuk tampil dengan variasi bentuk tiga dimensi."Ia memudahkan mereka berimaginasi dan menghasilkan sesuatu yang kelihatan menarik," kata penulis pembentukan bandar, James Graham Ballard.Namun, bukan semua rekaan bangunan unik itu berjaya. Buktinya, sebuah resort di Sanzhi UFO City, Taipei, Taiwan mengangkat konsep kapal angkasa makhluk asing sebagai asas rekaan bangunannya gagal disiapkan kerana pemajunya kerugian selain berlaku beberapa kemalangan di sekitar kawasan pembinaan bangunan itu.

Sumber


Teruskan membaca..

15,000 bakal sambut Tuanku Mizan15,000 bakal sambut Tuanku Mizan
TUANKU MIZAN menerima cenderahati daripada Kerajaan Persekutuan
yang disampaikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak
pada Majlis Santapan Negara sempena tamat tempoh pemerintahan
Seri Paduka di Istana Negara, Jalan Duta kelmarin.
KUALA TERENGGANU - Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Raja Permaisuri Agong, Tuanku Nur Zahirah akan diarak sejauh 16.2 kilometer sebaik sahaja tiba di sini hari ini selepas tamat tempoh pemerintahan sebagai Yang di-Pertuan Agong.
Sambutan dijangka melibatkan lebih 15,000 orang yang akan menunggu di sepanjang jalan bermula dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud (LTSM) ke Istana Maziah selepas ketibaan Tuanku Mizan yang dijangkakan pada pukul 2 petang.
Sumber


Teruskan membaca..

Tuanku Mizan berangkat pulang penuh istiadat


Tuanku Mizan berangkat pulang penuh istiadatKUALA LUMPUR – Keberangkatan pulang Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Tuanku Nur Zahirah pada akhir tempoh perkhidmatan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-13 pagi ini, berlangsung dengan penuh istiadat diraja.Tuanku Mizan yang ditabalkan sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-13 pada 26 April 2007 untuk tempoh lima tahun, berangkat meninggalkan Istana Negara pada pukul 11 pagi.Keberangkatan baginda berdua diiringi Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek selaku menteri pengiring dan isterinya, Datin Seri Che Sharifah Ismail.Tuanku Mizan dan Tuanku Nur Zahirah sebelum itu berkenan meluangkan masa bersalaman dengan kesemua 500 petugas Istana Negara, sebelum berangkat ke Dataran Parlimen bagi upacara rasmi keberangkatan pulang baginda berdua ke Terengganu.Tuanku Mizan yang berpakaian rasmi Yang di-Pertuan Agong yang dikenali sebagai ”muskat” turut menerima mengadap Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor.Baginda berdua berangkat meninggalkan Istana Negara dengan menaiki kenderaan rasmi Yang di-Pertuan Agong diiringi seramai tujuh pengiring bermotosikal serta 12 pengiring am diraja daripada Kor Armour Diraja. – BernamaSumber
Teruskan membaca..

Turun gunung lebih mencabar
Turun gunung lebih mencabar

REHAT...Asman ditemani sukarelawan melepaskan penat.

REHAT...

Asman ditemani sukarelawan melepaskan penat.SEPANJANG sejam berbual dengan Mohd Asman Iljam, 40, penulis bukan saja rasa kagum tetapi turut ‘malu’. Bukan apa, Asman yang sukar berjalan dengan baik akibat masalah palsi serebrum sejak kecil (iaitu keadaan membuatkan otot menjadi lemah) berlatih menaiki tangga di rumah pangsanya sehingga ke tingkat 17. Bukan sekali, tetapi dua hingga empat kali sehari!
Apabila hujan lebat, dia sedikit muram kerana tidak dapat bersenam. Namun wajahnya akan kembali ceria jika ibunya, Roslia Mahmud, membenarkan dia berlatih walaupun sekali. Semangat dan tekad Asman memang kuat. Baginya apa sangatlah tangga setinggi 15 tingkat itu jika hendak dibandingkan dengan cabaran yang bakal dilalui di Gunung Kinabalu.


Dek semangat itulah juga, dia berjaya menawan puncak gunung kemegahan negara itu dalam Ekspedisi Pendakian Di Luar Kemampuan Gunung Kinabalu pada 13 hingga 17 Oktober lalu bersama 18 orang kelainan upaya (OKU) dengan ditemani dua doktor dari Pusat Kesihatan dan Rehabilitasi WQ Park serta 99 sukarelawan Kelab Rotary.


“Teruja, sangat teruja. Allah saja yang tahu perasaan saya ketika berada di puncak. Kalau ada peluang, saya mahu pergi lagi,” katanya sepatah-sepatah. Walaupun agak sukar memahami butir katanya yang tidak jelas, namun kegembiraan jelas terpampang di wajah Asman. Kejayaan itu menebus kehampaan pada 1999 kerana dia tidak berdaya meneruskan pendakian akibat melecet teruk di kaki tatkala tiba di pos Laban Rata.


Jika tidak melihat gambar dan sijil penghargaan, memang sukar hendak percaya Asman dan rakan OKU lain termasuk yang ada masalah Sindrom Down dan cacat penglihatan sudah sampai ke singgahsana Kinabalu. Malah, ibunya yang menunggu di penginapan di kaki gunung menitiskan air mata apabila melihat anaknya berjaya menghabiskan pendakian dengan selamat.


“Mendaki itu susah, tetapi hendak turun lebih payah. Ada kalanya saya terpaksa dipapah apatah lagi ketika kami turun hujan lebat, cuaca pula sangat sejuk dengan suhu sekitar enam hingga tujuh darjah Celsius. Trek licin dan berbahaya. Namun semakin penat, semakin kuat semangat hendak segera sampai ke puncak” katanya lagi.


Bagi Ngok Kok Meng, 15; Zamzam Modjahidin, 15 dan Muthu Magendran, 21 dari Persatuan Penjagaan Kanak-kanak Cacat Klang - antara yang pertama sampai ke puncak, kegembiraan mereka juga sangat sukar digambarkan. Mereka juga tidak dapat menahan air mata apabila berdiri di puncak Kinabalu selepas melalui perjalanan yang sangat sukar.


Banyak air mata pendaki ekspedisi ini tumpah tatkala melihat Mohd Irwan Hakeem Sidek, 29, yang mengalami palsi serebrum dan tidak boleh bercakap menjerit gembira sebaik disahkan tiba di puncak, apatah lagi sebelum itu dia hampir pengsan kerana terlalu penat. Namun, atas dorongan ayahnya yang turut serta dalam ekspedisi itu menguatkan semangat Irwan untuk meneruskan pendakian.


Godrey Ooi, yang cacat penglihatan tidak sangka pada usia 63 tahun dia mampu sampai ke puncak yang menjadi idaman ramai pendaki itu. Laluan Ooi dan dua rakan senasib, Taslim Kosni, 63 dan Jacqueline Sarlah Emmanuel, 61, lebih mencabar kerana setiap langkah perlu ‘diraba’ terlebih dulu. Namun, latihan mendaki bukit di sekitar Kuala Lumpur selama tiga bulan membolehkan mereka bertahan sepanjang pendakian.“Cabaran paling hebat ialah untuk mengatasi halangan fizikal dan mental. Sesetengah laluan sangat tinggi atau curam. Dalam keadaan tidak nampak dan penat, laluan akan jadi sangat sukar sehingga boleh membuatkan kita putus asa.“Sepanjang mendaki saya ingatkan diri sendiri untuk bertahan. Saya katakan pada diri sendiri, jika orang yang lebih tua dari saya pun boleh sampai ke puncak, tiada sebab saya tidak boleh. Syukur, dengan bantuan sukarelawan saya dan Taslim berjaya juga akhirnya walaupun tempoh pendakian kami dua kali ganda lebih lama dari orang lain.


“Apabila sampai ke puncak saya tidak boleh berfikir kerana terlalu penat. Dalam hati saya sangat gembira dan bersyukur kepada Tuhan memberi saya peluang yang sangat berharga itu,” katanya sebelum berlepas ke India bersama isteri sebagai ‘hadiah’ kepada pencapaian membanggakan itu.


Sememangnya setiap pendaki OKU ini mempunyai cerita tersendiri, walaupun ada beberapa yang hanya mampu bertahan separuh jalan. Pun begitu, bukan mudah untuk sampai walaupun ke pos Laban Rata yang terletak pada ketinggian 3,272 meter dengan masalah fizikal yang mereka miliki.


Pendaki OKU lain yang turut menyertai ekspedisi berkenaan ialah Yong Mae Way, 24; Abirami Rengasamy, 21; Loh Yit Sern, 19; Lau Chin Chuan, 24 dan Chong Min Jie, 14.


Saringan dan persediaan


Peserta dipilih dari empat pusat iaitu Persatuan Spastik Selangor dan Kuala Lumpur, Persatuan Penjagaan Kanak-kanak Cacat Klang, Pusat Hopehaven Melaka dan Persatuan Orang Buta Malaysia (MAB).


Pemilihan dilakukan oleh Kelab Rotary berdasarkan tahap kesihatan, kemampuan dan ketahanan fizikal, keazaman serta kepatuhan menjalani latihan yang dijalankan selama tiga hing�ga sembilan bulan; mengikut keadaan setiap orang.


Menurut Perunding Perubatan Rehabilitasi, Dr Tunku Nor Taayah Tunku Zubir, setiap peserta perlu menjalani pemeriksaan kesihatan yang terdiri daripada ujian untuk mengetahui kekuatan otot, jantung dan paru-paru. Peserta juga diuji sekiranya menghidap asma (kerana ada risiko tinggi mengalami masalah pernafasan ketika mendaki gunung), keseimbangan fizikal dan mental.


“Malah, kita juga jalankan pemeriksaan ketahanan kardiovaskular melalui ujian langkah bagi mengetahui kadar denyutan nadi. Bagi yang ada kencing manis dan tekanan darah tinggi, perlu jalani pemeriksaan lain bagi memastikan penyakit mereka dalam keadaan terkawal,” katanya.


“Selain latihan mencukupi, peserta OKU dinasihatkan untuk mengambil pemakanan seimbang dan minum banyak air. Pada masa sama mereka juga perlu ada cukup ‘vitamin semangat’ - yang datang perlu datang daripada keluarga, rakan dan jurulatih,” katanya.


Cabaran


Menurut jurulatih sambilan di Persatuan Kanak-kanak Spastik Selangor dan Wilayah Persekutuan, Low Kai Tuck, Asman dan dua rakan palsi serebral atau CP, Irwan dan Janice Yim, 44, menjalani latihan yang ‘sukar’ kerana cabaran paling besar bagi individu CP ialah ketiadaan kestabilan. Ketika berjalan, bila-bila saja mereka boleh jatuh.


“Sebagai permulaan, kami berlatih berjalan di permukaan yang tidak rata. Kemudian disusuli latihan naik turun tangga untuk meningkatkan stamina dan daya ketahanan mereka. Selepas itu mereka dikehendaki berjalan di tepi longkang yang saya rentang tali. Latihan ini susah kerana saya tidak benarkan mereka melihat ke bawah (ke tanah) ketika berjalan, perlu fokus pandangan ke depan.“Latihan berjalan di tepi longkang ini untuk meningkatkan keyakinan dan keseimbangan mereka. Jika tidak seimbang, mereka akan jatuh ke dalam longkang. Setiap kali latihan, saya akan tekankan apa yang penting ialah membina keseimbangan dan keyakinan, bukan kepantasan berjalan.


“Selain itu, saya galakkan mereka berlatih sendiri di rumah seperti yang Asman lakukan. Untuk elakkan bosan, kami berlatih di tempat berbeza termasuk mendaki Gunung Nuang atau menjelajah hutan rekreasi di Taman Tun Dr Ismail Malah, bulan puasa pun kami masih buat latihan ringan di sekolah (pusat spastik),” katanya.


Low yakin dengan pepatah Melayu yang mengatakan di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Dia melihat individu CP sebagai kumpulan yang sangat istimewa kerana walaupun mengalami halangan fizikal tetapi mereka mempunyai semangat luar biasa.


“Mereka boleh melakukan sesuatu yang menakjubkan. Apa yang penting ialah beri mereka peluang dan sokongan. Bagi individu CP, sokongan keluarga sangat penting,” kata jurulatih skuad paralimpik kebangsaan itu.


Perkara ini diakui ibu Asman, Roslia yang tidak pernah jemu memberi galakan kepada anaknya, apatah lagi melihat kesungguhan anak sulungnya itu berlatih.


“Dia sedar ada banyak perkara yang dia tidak boleh lakukan. Mungkin itulah sebabnya apabila ada peluang, dia memang bersungguh-sungguh, bukan hanya untuk ekspedisi ini saja tetapi dalam semua perkara.


“Kalau dia kata mahu berlatih, saya benarkan. Jika tidak nanti dia sugul di rumah. Biasanya dia hanya ambil masa 30 hingga 40 minit untuk naik tangga hingga ke tingkat 17 dan turun semula,” katanya.


Menurut Pengasas dan Pengerusi Persatuan Penjagaan Kanak-Kanak Cacat Klang, Morgun Nadesan yang turut bertindak sebagai jurulatih, cabaran dihadapi pelajarnya pula sedikit berbeza. Ini kerana kebanyakan pelajarnya terdiri daripada individu sindrom Down dan ada masalah pembelajaran.


Walaupun keadaan fizikal pelajarnya sempurna tetapi mereka sukar menerima dan memahami apa yang diajar. Bahkan daya tumpuan mereka juga pendek dan mudah terganggu walaupun disebabkan perkara kecil. Lebih sukar, semangat mereka tidak sekuat dan sekental individu CP.


“Satu-satu latihan perlu diulang beberapa kali barulah mereka faham. Sebagai pelatih, kami memang perlu bersabar dengan kerenah setiap orang. Selain itu, kebolehan dan kepantasan setiap orang tidak sama. Selalunya setiap kali berlatih mendaki, saya tertinggal jauh di belakang. Malah pernah juga seorang pelajar saya hilang kerana dia tidak mahu jalan berkumpulan.


“Sering juga mereka merungut kerana sudahlah perlu berlatih mendaki bukit setiap hari di Taman Rakyat Klang, pada hujung minggu perlu ke Kuala Lumpur untuk latihan yang dikelolakan Kelab Rotary. Setiap kali mereka berasa malas, saya beri rangsangan dengan me�ngatakan itulah peluang untuk menaiki kapal terbang,” katanya tersenyum bangga dengan pencapaian pelajarnya.


Risiko gangguan kesihatan


Menurut Dr Taayah, antara masalah kesihatan yang kerap dialami pendaki gunung ialah ketidakselesaan akut pergunungan (AMS) terutama apabila berada di ketinggian melebihi 2,400 meter. Ia boleh berlaku kepada sesiapa saja walaupun berlatih secukupnya.


Bagaimanapun, kesan AMS biasanya tidak dirasai sehinggalah anda berada pada satu-satu ketinggian untuk beberapa jam. Gunung Kinabalu yang mempunyai ketinggian 4,095 meter dikategorikan sebagai ‘sangat tinggi’ dan setiap pendaki berisiko mengalami AMS.


“Biasanya AMS berpunca daripada gabungan beberapa faktor seperti kurang tekanan udara dan tahap oksigen yang rendah di tempat tinggi. Kebarangkalian berlaku dan keterukan AMS bergantung kepada daya ketahanan seseorang, berapa cepat dia mendaki atau turun. Lebih cepat anda naik atau turun, risiko mendapat AMS lebih tinggi,” katanya.


Antara gejala AMS ringan dan sederhana ialah:


 • Sukar tidur
 • Pening
 • Lesu
 • Sakit kepala
 • Mual atau muntah
 • Degupan jantung menjadi cepat
 • Nafas tercungap-cungap
 • Gejala AMS teruk pula ialah:
 • Edema pulmonari altitud tinggi (HAPE) ialah keadaan apabila paru-paru dimasuki cecair dan menyebabkan sesak nafas. Pendaki tidak sepatutnya ada kesukaran bernafas ketika berehat walaupun berada di puncak Everest. Jika anda sesak nafas ketika berehat, bermakna anda mengalami HAPE. HAPE juga boleh menyebabkan demam panas dan batuk berkahak.
 • Edema serebrum altitud tinggi (HACE) ialah keadaan apabila wujudnya cecair dalam otak. Ia menyebabkan seseorang berasa keliru, tidak menentu, kelam kabut dan boleh terjauh. Tanda awal seperti rasa malas, emosi yang keterlaluan atau bertindak ganas kadang kala sukar dikesan. Ia lebih berbahaya kerana boleh menyebabkan pening atau pengsan yang mungkin mengakibatkan kematian. HAPE dan HACE boleh berlaku serentak.


 • Antara gejala AMS teruk ialah:

 • Kesukaran bernafas ketika rehat
 • Tidak boleh berjalan lurus atau tidak boleh berjalan langsung
 • Batuk
 • Kulit jadi pucat atau biru
 • Batuk berdarah
 • Dada terasa sesak
 • Keliru
 • Hilang kesedaran
 • “Individu yang mengalami AMS perlu dirawat segera. Cara terbaik ialah turun ke paras lebih rendah secepat mungkin. Jangan teruskan mendaki jika mengalami gejala yang disenarai di atas. Selain berehat, pesakit boleh diberikan bekalan oksigen, paracetamol atau ubat lain.

 • “Berita baiknya, ia boleh dicegah dengan mendaki perlahan-lahan, elakkan minum minuman beralkohol, makan sedikit sedikit tetapi kerap dan mengambil ubat seperti acetazolamide dan dexamethasone.

 • “Panduan mudah - berhenti apabila penat dan jika ada gejala, berhenti dan berehat. Namun paling penting ialah mempunyai cukup persediaan (latihan) sebelum mendaki,” katanya.


 • Teruskan membaca..

  Sifir Gaji Guru Bermula Januari 2012  http://www.ar-rifke.com/wp-content/uploads/2011/11/pix_gal0.jpg
  Teruskan membaca..

  Lukisan ceriakan pesakit


  Lukisan ceriakan pesakit
  JIKA ketawa adalah ubat paling mujarab meredakan kesakitan, apa pula yang perlu dilakukan bagi mempercepatkan pemulihan jika tidak dengan buah-buahan dan lukisan. Ini kerana buah-buahan mampu menjadi dos tambahan kepada penyembuhan manakala lukisan adalah rawatan jiwa yang boleh menenangkan serta memberi rasa gembira kepada sesiapa saja.  Menyedari pentingnya nilai komunikasi dengan kanak-kanak ini memberi inspirasi kepada MBG Fruitshop mengadakan lawatan ke Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) untuk menghadiahkan 20 lukisan bersama bakul buah-buahan kepada semua kanak-kanak di wad pediatrik hospital itu bersempena Hari Kanak-Kanak Malaysia.  Lukisan yang disumbangkan ini akan digantung pada dinding hospital dan bilik mainan bagi menceriakan persekitaran dan mempercepatkan proses pemulihan penyakit kanak-kanak.
  Menurut Pengarah Urusan MBG, Adnan Lee sumbangan kepada wad kanak-kanak PPUKM adalah sebahagian daripada kempen tanggungjawab sosial korporat MBG setiap tahun.


  “Kesihatan adalah kekayaan dan untuk menggalakkan kehidupan yang sihat di kalangan rakyat Malaysia, kami berbesar hati membantu kanak-kanak dengan memberi tumpuan kepada usaha menggalakkan kesihatan fizikal dan mental mereka.


  “Baru-baru ini juga, kami menganjurkan peraduan di laman sosial facebook dengan meminta mereka menghantar gambar paling ceria dan gembira ketika menikmati buah-buahan untuk menggalakkan orang ramai makan buah-buahan dan menjaga kesihatan keluarga terutama kanak-kanak,” katanya.
  Tambahnya lagi, ibu bapa perlu meluangkan masa bersama kanak-kanak dan berkomunikasi dengan mereka. Ini boleh dilakukan dengan menyemai nilai murni dan meluangkan masa dengan mendekatkan diri dengan mereka setiap hari.
  “Kanak-kanak menjadi inspirasi untuk membentuk keluarga yang sihat. Peranan dan sumbangan mereka kepada negara bermula daripada didikan ibu bapa,” kata Adnan.
  Daripada pertandingan itu 80 peratus pemenang adalah kanak-kanak. Ini kerana mereka menggunakan apa saja yang dipelajari serta pengalaman dalam kehidupan sebagai sudut utama gambar. Setiap peserta memperlihatkan keseronokan, tenaga, semangat berpasukan, setia kawan serta keceriaan yang diterjemahkan dalam pertandingan itu, sekali gus menggalakkan semangat interaksi keluarga dan menyemai nilai murni.
  Pemenang utama, Tan Ann Ann, 13, memperlihatkan hubungan akrab antara ibu dan anak. Menurut ibunya yang hanya mahu dikenali sebagai Lee, sebagai guru tuisyen, dia membantu anaknya dengan mengumpulkan semua pelajar di bawah bimbingannya bagi membolehkan anaknya merakamkan gambar dalam keadaan seronok dan ceria.
  “Peraduan ini memberi peluang kepada ibu bapa untuk lebih rapat dengan anak. Saya dan Ann menghabiskan banyak masa bersama. Ketawa dan bergembira sepanjang proses menyiapkan penggambaran ini. Hadiah paling berharga ialah apabila saya menjadi kawan karib kepada anak saya,” katanya.
  Tambahnya lagi, semua ibu bapa harus melayan anak-anak sebagai rakan karib sekali gus merapatkan jurang yang semakin terhakis di antara ibu dan anak pada masa sekarang.
  “Ibu bapa harus menjadi rakan baik anak. Jika ini berlaku, kita dapat memupuk nilai kekeluargaan lebih sihat dan menjauhkan gejala sosial remaja,” katanya.  Pemenang utama menerima wang tunai bernilai RM1,000 bersama sebakul buah-buahan daripada MBG, set rawatan rambut daripada 101 Hair Care dan sijil penyertaan. Sebanyak RM10,000 diberikan kepada semua pemenang. Untuk maklumat lanjut boleh melayari www.mbg.com.my.  Sumber  Teruskan membaca..

  Tangga Gaji Baru 2012 SBPA

  Pekeliling SBPA telah dikeluarkan secara rasmi di laman khas JPA bagi Saraan Baru perkhdimatan Awam (Skim SBPA ini). Walaubagaimanapun, lampiran C yang melibatkan tangga gaji baru 2012 SBPA masih belum ada lagi.  DASAR PEMISAH (EXIT POLICY)  67. Bagi memastikan kecemerlangan penyampaian Perkhidmatan Awam, Kerajaan memperkukuhkan dasar pemisah dengan mengambil tindakan tegas untuk mengeluarkan pegawai berprestasi rendah dan bermasalah. Dasar ini juga menyediakan laluan keluar bagi pegawai berprestasi yang tiada peluang kemajuan kerjaya serta pegawai yang menghadapi masalah kesihatan yang menjejaskan keupayaannya untuk menjalankan tugas.  Link JPA:


  Jadual Pemindahan Gaji  Fail yang boleh di muat turun adalah seperti berikut:  • Fail 1: Dasar Baru Perkhidmatan dan Opsyen SBPA
  • Fail 2: Persaraan dan Faedah Persaraan
  • Fail 3: Perlaksanaan Saraan Baru Perkhidmatan Awam
  • Fail 4: Struktur Perkhidmatan

  Antara Kandungan Pekeliling SBPA 2012 ini yang dianggap penting & menarik perhatian kami ialah :
  STRUKTUR TANGGA GAJI  Gaji Single Point
  • 27. Gaji Single Point adalah diperuntuk bagi Jawatan Premier di bawah Kumpulan Premier.
  • 28. Gaji Minimum – Maksimum adalah diperuntuk untuk Jawatan Utama dan Jawatan Gred Khas di bawah Kumpulan Pengurusan Tertinggi.


  Gaji Sebaris

  • 29. Jadual Gaji Sebaris (JGS) adalah dibentuk bagi menggantikan JGM sedia ada yang terpakai bagi Kumpulan Pengurusan dan Profesional, serta Kumpulan Pelaksana.
  • 30. Struktur JGS mempunyai ciri-ciri seperti berikut:
  • 30.1 matagaji mengikut susunan Tangga (T) dalam sebaris bagi setiap gred gaji.
  • 30.2 bilangan Tangga (T) yang sama di gred gaji yang sama dalam semua Klasifikasi Perkhidmatan.
  • 30.3 kadar Kenaikan Gaji Tahunan (KGT) yang sama bagi setiap gred yang setaraf dalam semua Klasifikasi Perkhidmatan dengan pola peningkatan KGT lebih baik berbanding gred lebih rendah.
  • 31. JGS untuk skim perkhidmatan tetap adalah seperti di Lampiran C1 manakala JGS untuk skim perkhidmatan jumud di bawah SBPA adalah seperti di Lampiran C2.


  Prinsip Pemindahan Gaji

  • 32. Prinsip pemindahan gaji di bawah opsyen SBPA adalah daripada matagaji yang akhir diterima di gred gaji asal kepada matagaji tertinggi berhampiran dalam JGS, di mana perbezaannya tidak kurang daripada satu (1) Pergerakan Gaji Biasa di gred gaji asal.
  • Kaedah Pemindahan Gaji Dan Tarikh Pergerakan Gaji
  • 33. Bagi maksud pemindahan gaji ke JGS pada 1 Januari 2012, pegawai diberikan satu (1) Pergerakan Gaji Biasa di gred gaji asal dan kemudiannya dipindahkan kepada JGS berdasarkan matagaji yang sama dan sekiranya tiada matagaji sama, penetapan adalah pada matagaji tertinggi berhampiran.
  • 34. Bagi pegawai yang berada di matagaji maksimum jadual gaji asal, pegawai diberikan kuantum satu (1) Pergerakan Gaji Biasa di gred gaji asal dan kemudiannya dipindahkan kepada JGS berdasarkan matagaji yang sama dan sekiranya tiada matagaji sama, penetapan adalah pada matagaji tertinggi berhampiran.
  • 35. Pegawai yang tarikh kenaikan pangkatnya pada 1 Januari 2012 hendaklah diberi pemindahan gaji dari matagaji di gred hakiki kepada matagaji di gred setara SBPA terlebih dahulu dan seterusnya ditetapkan gaji permulaan di gred kenaikan pangkat berdasarkan prinsip kenaikan pangkat di atas gaji SBPA.
  • 36. Contoh kaedah pemindahan gaji di perenggan 33, 34, dan 35 adalah seperti di Lampiran C3.
  • 37. Tarikh Pergerakan Gaji (TPG) tahunan iaitu pada 1 Januari, 1 April, 1 Julai dan 1 Oktober adalah dikekalkan.
  • 38. Pemindahan JGM kepada JGS tidak mengubah TPG pegawai kecuali dalam keadaan berikut:
  • 38.1 pegawai yang telah berada di matagaji maksimum pada 31 Disember 2011 akan diubah TPG kepada 1 Januari.
  • 38.2 pegawai yang terlibat dengan pemindahan gaji daripada dua (2) atau lebih matagaji JGM kepada satu (1) matagaji baru yang sama di JGS. TPG pegawai ditetapkan kepada TPG baru.
  • 39. Jadual pemindahan JGM kepada JGS dan penetapan TPG adalah seperti berikut:
  • 39.1 Jadual Pemindahan Gaji Dan Penetapan Tarikh Pergerakan Gaji Bagi Skim Perkhidmatan Tetap. Lampiran C4
  • 39.2 Jadual Pemindahan Gaji Dan Penetapan Tarikh Pergerakan Gaji Bagi Skim Perkhidmatan Yang Diberi Penarafan Semula (Penyandang Yang Memenuhi Syarat). Lampiran C5
  • 39.3 Jadual Pemindahan Gaji Dan Penetapan Tarikh Pergerakan Gaji Bagi Skim Perkhidmatan Yang Diberi Penarafan Semula (Penyandang Yang Tidak Memenuhi Syarat). Lampiran C6
  • 39.4 Jadual Pemindahan Gaji Dan Penetapan Tarikh Pergerakan Gaji Bagi Skim Perkhidmatan Jumud (Penyandang Yang Memenuhi Syarat). Lampiran C7
  • 39.5 Jadual Pemindahan Gaji Dan Penetapan Tarikh Pergerakan Gaji Bagi Skim Perkhidmatan Jumud (Penyandang Yang Tidak Memenuhi Syarat). Lampiran C8


  Pergerakan Gaji Tahunan

  • 40. Di bawah SBPA hanya satu (1) jenis Pergerakan Gaji Tahunan diberikan iaitu Pergerakan Gaji Biasa. Pegawai yang tidak mencapai prestasi yang ditetapkan tidak layak menerima pergerakan gaji. Pergerakan Gaji Tahunan bagi tahun 2012 hendaklah diberi mengikut TPG yang telah ditetapkan seperti di perenggan 37, 38 dan 39.


  Jadual Gaji Khas Untuk Penyandang

  • 41. Mulai pelaksanaan SBPA, tiada lagi Jadual Gaji KUP diwujudkan untuk kes-kes kenaikan pangkat, pertukaran pelantikan, pertukaran sementara, peminjaman, pertukaran tetap dan Peningkatan Secara Lantikan (PSL). Bagi kes-kes tersebut, penetapan/ tawaran gaji adalah tertakluk kepada gaji maksimum JGS di gred yang ditawarkan.
  • 42. Bagi tujuan tawaran opsyen SBPA kepada pegawai yang berada di jadual gaji SSM secara KUP, pemindahan gaji hendaklah dilaksanakan seperti mana pegawai yang berada di matagaji maksimum di bawah SSM mengikut prinsip-prinsip seperti di perenggan 34 dan 38.1.
  • 43. Ketua Jabatan hendaklah memohon Jadual Pemindahan Gaji daripada JPA (Bahagian Saraan) bagi keadaan berikut:
  • 43.1 pegawai yang gajinya tidak diperuntukkan dalam Jadual Pemindahan Gaji di Lampiran C4 hingga Lampiran C8.
  • 43.2 pegawai yang berada dalam keadaan di perenggan 42 di atas.
  • 43.3 pegawai yang gajinya di bawah Laporan Gaji Jawatankuasa Kabinet 1976 (Laporan JKK 1976) dan Sistem Saraan Baru (SSB) yang menerima tawaran opsyen SBPA.  Pegawai Lantikan Sementara dan Kontrak (Contract of Service)

  • 44. Pegawai lantikan sementara dan kontrak (contract of service) yang skim perkhidmatannya kekal di bawah SBPA akan diselaraskan gajinya mengikut kaedah pemindahan gaji SBPA.
  • 45. Pegawai lantikan sementara dan kontrak (contract of service) yang skim perkhidmatannya dijumudkan melalui penggabungan/ naik taraf/ penarafan semula/ pemansuhan fungsi di bawah SBPA, pelantikan semula perlu dibuat dengan Ketua Jabatan mengemukakan terus kepada Pihak Berkuasa Melantik mengikut baki tempoh perkhidmatan sedia ada. Penetapan gaji pegawai yang memenuhi syarat skim perkhidmatan baru ditentukan mengikut kaedah pemindahan gaji SBPA. Bagi pegawai yang dilantik ke skim perkhidmatan baru yang syarat kelayakan masuknya ditingkatkan dan pegawai tidak mempunyai kelayakan yang ditetapkan, pemindahan gaji pegawai adalah mengikut kaedah penetapan gaji pegawai yang belum memenuhi syarat.
  • 46. Kaedah ini tidak terpakai bagi pegawai lantikan kontrak (contract of service) yang jawatannya dijadikan jawatan dalam Kumpulan Premier.

  Setakat ini antara tangga gaji SBPA 2012 yang berjaya diperolehi antara ialah :  Tangga Gaji Baru Guru

  • tangga gaji guru DG32
  • tangga gaji guru DG34
  • tangga gaji guru DG 44
  • tangga gaji guru DG 48
  • tangga gaji guru DG52
  • tangga gaji guru DG54

  tangga gaji guru 20121 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!  Tangga Gaji Bagi Skim J (Kejuruteraan):-

  • SSM J17 = SBPA J4-1 Gaji RM980-RM2805 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM95) => SPM
  • SSM J22 = SBPA J4-3 Gaji RM1935-RM3545 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM115 ==> SPM
  • SSM J26 = SBPA J4-5 Gaji RM2290-RM4040 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM125) ==> SPM
  • SSM J17 = SBPA JA3-1 Gaji RM1410-RM4185 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM145/150) ==> => Untuk sijil politeknik bertaraf STPM
  • SSM J29 = SBPA J2-1 Gaji RM1565-RM4340 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM145/150)
  • SSM J36 = SBPA J2-4 RM3035-RM5555 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM 180)
  • SSM J38 = SBPA J2-5 RM3410-RM6140 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM 195)


  Tangga Gaji Bagi Skim N (Pentadbiran & Sokongan)

  • Gred N5-1 (SSM – N11) 850 – 2390 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM80)
  • Gred N4-1 (SSM – N17) 955 – 2780 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM95)
  • Gred N4-3 (SSM – N22) 1920-3530 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM115
  • Gred N3-1 (SSM – N27) 1410-4185 (Kenaikan gaji tahunan KGT RM145)


  Seperti yang mana didedahkan oleh Ketua Pengarah JPA Tan Sri Abu Bakar baru-baru ini yang beliau dedahkan di Facebook sama seperti tangga gaji di bawah ini bagi skim N. Kami dedahkan tangga gaji Skim N buat masa ini sebagai contoh rujukan untuk anda. (Kami akan upload daripada masa ke semasa).  Nota : Sila klik pada setiap imej di bawah ini untuk paparan yang lebih jelas.
  Tangga Gaji N54 (SBPA)

  tangga gaji baru 2012 4 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!  Tangga Gaji N52 (SBPA)

  tangga gaji baru 2012 3 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!  Tangga Gaji N48 (SBPA)

  tangga gaji baru 2012 5 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!

  Tangga Gaji N44 (SBPA)

  tangga gaji baru 2012 6 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!

  Tangga Gaji N41 (SBPA)

  tangga gaji sbpa baru Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!

  Tangga Gaji N36 (SBPA)

  tangga gaji sbpa baru 3 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!

  Tangga Gaji N28 (SBPA)

  tangga gaji sbpa baru 4 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!

  Tangga Gaji N27 (SBPA)

  tangga gaji sbpa baru 5 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!

  Tangga Gaji N26 (SBPA)

  tangga gaji sbpa baru 6 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!

  Tangga Gaji N22 (SBPA)

  tangga gaji sbpa baru 7 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!

  Tangga Gaji N17 (SBPA)

  tangga gaji sbpa baru 8 Tangga Gaji Baru 2012 SBPA. Pekeliling SBPA Telah Keluar Secara Rasmi!!!

  Setakat apa yang difaham kepada kami setakat ini, akan ada banyak elaun yang “pelik-pelik” akan ditawarkan kepada mana-mana kakitangan awam yang mengambil skim SBPA 2012 nanti.  Kakitangan awam hanya diberikan tempoh selama 15 hari mulai 16 Disember 2011 hingga 30 Disember 2011 bagi memilih samada SBPA atau kekal dalam sistem lama SSM.  P/S : Setakat ini kaedah perlaksanaan telah dikeluarkan secara rasmi. Tangga gaji SBPA masih belum dikeluarkan lagi buat masa ini…Ramai yang inginkan lampiran C, tetapi masih dimuat naik lagi. Sebenarnya inilah yang menjadi tanda tanya sebahagian besar kakitangan awam. Tangga gaji biasanya akan diedarkan oleh Jabatan masing-masing.


  Teruskan membaca..

  LinkWithin

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...