Photobucket

Sahabat Maya :

Wednesday, December 23, 2009

LILYPAD:Bandar Terapung

lilypad 2 LILYPAD: Bandar Terapung

Lilypad direka oleh Vincent Callebaut, yang berkonsepkan bandar terapung. Designnya betul-betul gempak…Tengok 4 lagi gambar

lilypad2 LILYPAD: Bandar Terapung

Biomimicry Menjadi inspirasi design bandar ni. Lilypad direka seperti teratai, dimana ia terapung diatas air. Bandar ini menggunakan tenaga semulajadi seperti tenaga suria, tenaga angin, tenaga ombak, dan biomass. Ia bukan sahaja menghasilkan tenaganya sendiri malah turut memproses karbon dioksida diudara dan juga menyerap titanium dioxide skin.

lilypad4 LILYPAD: Bandar Terapung

Setiap bandar dapat menampung sekitar 50,000 orang. Ia ditempatkan di pinggir pantai atau terapung ditengah lautan.

Projek ni mungkin dapat dijalankan pada masa akan datang kerana ia merupakan penyelesaian masalah terbaik kepada perubahan iklim dunia. Manalah tahu buat kat dubai pulak. Cayalah:thumbsup:

Maklumat lanjut http://vincent.callebaut.org/page1-img-lilypad.html

lilypad3 LILYPAD: Bandar Terapung

lilypad5 LILYPAD: Bandar Terapung

Teruskan membaca..

Ulat Ajaib

Ulat Bantu Rawat Kudis Diabetis

Oleh Luqman Nul Hakim Mazlan


Pengalaman jari kaki kanannya dipotong pada tahun 2008 meninggalkan kesan yang agak traumatik bagi Faridatul Akma Othman, 52, seorang penjawat awam yang menghidap penyakit kencing manis.

Jari beliau terpaksa dipotong atas nasihat doktor kerana tidak mahu jangkitan pada luka itu, yang semakin teruk, merebak kebahagian lain kaki beliau.

Selepas berakhirnya episod itu, 'cerita' baru pula timbul.

Pada awal tahun 2009, kaki beliau luka lagi. Kali ini di betis kanan akibat dicakar kuching peliharaannya.

Insiden kaki Faridatul dicakar kucing berlaku sewaktu dia mahu bangun dari tidur.

"Kucing tu tidur dekat hujung kaki, jadi bila nak bangun saya mungkin tersepak kucing tu...agaknya tercakar kaki saya bila dia nak terjatuh dari katil".
klik di sini BERNAMA
Teruskan membaca..

Bagaimana boleh hilang?


23 Disember, 2009 20:23 PM

Peguam Negara Jamin Siasatan Penuh Kehilangan Enjin F-5E

Oleh P. Vijian

NEW DELHI, 23 Dis (Bernama) -- Sambil menyifatkan kehilangan dua enjin jet pejuang F-5E sebagai "perkara serius", Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail memberi jaminan pejabat beliau akan berusaha habis-habisan bagi menyelesaikan kes itu.
"Ini perkara serius. Setahu saya, ia melibatkan dua enjin dan apa yang lebih teruk lagi ialah kehilangan itu hanya diketahui kira-kira setahun kemudian. Saya mahu siasatan penuh dibuat. Saya berpendapat orang ramai berhak mengetahuinya," kata beliau. klik di sini BERNAMATeruskan membaca..

Enam Sifat Dan Kualiti Yang Patut Ada Pada Setiap Guru1. Baik Hati: Sikap baik hati dan timbang rasa seseorang guru amat dihargai oleh murid-murid kerana mereka akan belajar dalam suasana yang tenteram, yakin dan senang hati.

2. Jenaka: Sifat jenaka seseorang guru akan membawa suasana riang gembira kepada murid-murid dalam bilik darjah. Guru yang suka berjenaka adalah guru yang suka didekati oleh muridnya.

3. Sabar: Seseorang guru yang mempunyai sifat sabar adalah guru yang boleh mengawal perasaan diri. Guru yang bersabar akan dapat menjalin perhubungan yang erat dengan murid-muridnya.

4. Bertanggungjawab: Sifat bertanggungjawab akan sentiasa mendorongkan guru mementingkan tugas yang telah diamanahkan kepadanya. Beliau juga akan sentiasa berusaha mejalankan tugasnya dengan sempurna.

5. Yakin: Guru yang mempunyai sifat yakin tidak akan merasa takut apabila perlu membuat sesuatu tindakan atau keputusan. Murid-murid akan lebih menghormati guru yang boleh mengambil tindakan dengan tegas.

6. Kepimpinan: Murid-murid akan mematuhi segala tunjuk ajar dan arahan guru yang mewarisi sifat kepimpinan dan juga kualiti kepimpinan. Dengan kualiti kepimpinan ini, segala aktiviti pembelajaran akan dapat dijalankan dengan licin dan lebih berkesan.

Mengikut Nilai-nilai Keguruan, kualiti peribadi seseorang guru merangkumi sifat mesra, adil, luwes, kecindan, tegas, berdedikasi, berwibawa dan bertoleransi.
Teruskan membaca..

Kesan aplikasi sosial maya

Pengguna Internet yang menggunakan aplikasi rangkaian sosial dinasihatkan supaya tidak sesekali mendedahkan maklumat peribadi seperti nama penuh, alamat rumah, nombor kad kerdit, pekerjaan, identiti majikan, maklumat kewangan dan sebagainya.


FACEBOOK yang mendakwa memiliki 350 juta pengguna kini menyimpan sepuluh bilion gambar pengguna laman web tersebut.


PENGGUNAAN Internet di kalangan masyarakat dunia semakin meningkat dengan pesat dan mula mengubah cara hidup mereka.

Menurut penyelidikan yang dibuat oleh IDC Research, pengguna Internet di Malaysia telah menjangkau 16 juta orang dan angka tersebut dijangka akan melonjak kepada 20.4 juta orang pada 2012.

Kepenggunaan aplikasi rangkaian sosial di Malaysia pula telah mencatat sebanyak 66 peratus pada bulan Disember 2008 iaitu di tangga ketiga selepas Singapura dan Korea Selatan dengan masing-masing mencatat 74.3 peratus dan 68 peratus.

Penggunaan aplikasi rangkaian sosial telah mula menular sehingga telah menjadi bagaikan satu budaya dan santapan harian bagi sebahagian besar pengguna Internet di seluruh dunia.

Laman web aplikasi rangkaian sosial semakin bercambah sehingga mula mendominasi carta dari segi jumlah pelawat yang melayari alam siber dan dunia komunikasi maya.

Sehingga kini, terdapat sejumlah 170 rangkaian sosial interaktif yang terkenal dan aktif digunakan di seluruh dunia seperti Facebook, Twitter, Friendster, MySpace, Tagged dan sebagainya.

Facebook yang mendakwa memiliki sejumlah 350 juta pengguna dari segenap pelosok dunia, kini menyimpan lebih daripada 10 bilion gambar yang dikongsi oleh pengguna-pengguna laman rangkaian sosial tersebut. klik di sini Kosmo!

Teruskan membaca..

Rajin Pak Belang ni....

'Harimau' bersihkan timbunan salji


SEORANG pembantu jurugambar memakai kostum harimau semasa dia membersihkan timbunan salji di Dataran Kemerdekaan di Kiev, Rusia semalam.

Kiev - Seorang penolong jurugambar memakai kostum harimau semasa membersihkan timbunan salji di Dataran Kemerdekaan di Kiev, Rusia semalam.

Aksi pembantu jurugambar itu menarik perhatian orang ramai yang melalui dataran tersebut.

Kostum itu dipilih kerana Tahun Baru Cina tahun depan merupakan tahun harimau.

Pembantu jurugambar yang membantu seorang pekerja majlis perbandaran membersihkan salji itu melakukan tugas tersebut untuk memanaskan badannya.

Sumber : Kosmo!

Teruskan membaca..

Macam-macam hal....

‘Kolam ajaib’ telan pokok kelapa - Lubang akibat mendapan, ramai anggap air jadi penawar


OSMAN menggunakan batang besi bagi mengukur kedalaman kolam air yang terdapat di kawasan kebunnya di Kangar semalam.

KANGAR - Sepasang suami isteri terkejut apabila mendapati sebuah 'kolam air ajaib' sebesar 7.5 meter terbentuk dipercayai akibat mendapan tanah di belakang rumahnya di Kampung Behor Janggus di sini baru-baru ini.

Pemilik tanah di kawasan itu, Osman Abu Bakar, 70, berkata, kolam tersebut dipercayai terbentuk dalam pada malam Ahad lalu dan telah 'menelan' beberapa tanaman di kebunnya termasuk tiga pokok kelapa yang setinggi lebih 5.5 meter di kawasan yang sama.

"Sejak berita mengenai pembentukan kolam ini, ia mula tersebar dan orang ramai mula berkerumun untuk mengambil air dari kolam itu yang disangka mempunyai kuasa ajaib. teruskan bacaan di Kosmo!


Teruskan membaca..

RENCANA

Redakan sentimen perkauman

SENTIMEN primordial merujuk kepada perasaan bangga sesuatu kaum atau puak ke atas kumpulannya. Ia hasil persamaan budaya, perkongsian dan pengalaman hidup, pertalian darah, keturunan serta sejarah yang dilalui secara bersama.

Lantas, tidak hairanlah orang Melayu akan melindungi kaumnya jika ada sebarang gugatan dalam bentuk tulisan, lisan mahupun tindakan yang dianggap mengancam simbol-simbol atau institusi yang mewakili kaum tersebut. Tindak balas serupa juga akan dilakukan oleh kaum lain apabila menghadapi situasi yang sama.

Justeru ketika Karpal Singh berura-ura mahu menyaman Sultan Perak, Sultan Azlan Shah, ratusan laporan polis dibuat ke atas beliau oleh pimpinan dan pertubuhan yang mewakili orang Melayu.

Perkara yang sama juga timbul apabila tulisan Zaini Hassan dalam ruangan Cuit yang menyentuh perihal orang India di India dan India di Malaysia dibalas dengan tiga laporan polis.

Respons, penentangan, maklum balas dan amarah juga dapat dilihat apabila kenyataan dua ahli Parlimen DAP yang menyentuh sensitiviti primordial umat Melayu berhubung hak keistimewaan orang Melayu dan peruntukkan yang dilebihkan bagi pembinaan masjid.

Apa yang menarik, reaksi bercampur baur antara pandangan bersifat perundangan, emosi, logik, mahupun keinginan untuk melindungi hak kaum berkenaan.

Secara umum reaksi sebegini adalah fitrah. Ia berlaku secara spontan dan merupakan tindak balas semulajadi. Kesan kuatnya ialah keterikatan kepada sentimen primordial tadi.

Maka, dalam realiti kemajmukan masyarakat Malaysia, sentimen ini senantiasa berperanan untuk mengikat dan mewujudkan sense of belonging dan kekitaan yang cukup tinggi. Jika sentimen ini tidak diurus secara konstruktif, ia mampu menjadi bom jangka.

Hakikatnya kenyataan, tindakan mahupun tulisan yang seringkali mengundang maklum balas amarah dari kaum lain berkait rapat dengan budaya umum yang dibentuk kesan sentimen primordial tadi.

Oleh itulah kefahaman sosio-budaya, dialog antara kaum, integrasi sosial, pemupukan sifat toleransi dan saling memahami merupakan elemen indoktrinasi yang perlu dipupuk dan direncanakan sepanjang masa bukannya bermusim.

Dalam hal ini, pertimbangan rasional, niat yang luhur lagi jujur wajar menjadi prinsip kepada setiap yang mahu menutur, menulis atau bertindak ke atas sesuatu yang boleh dipersepsikan kepada cubaan menyentuh sensitiviti kaum lain dan usaha menggoyah sentimen primordial berkenaan.

Misalnya dalam kes tulisan Zaini, jika mahu menggunakan sentimen primordial, sudah tentulah sebagai Melayu, penulis akan menyokongnya. Tanpa perlu memikir apa perasaan dan sensitiviti kaum India.

Tetapi jika penelitian empiris dibuat, tulisan yang pada persepsi kaum India telah menghina mereka, boleh diubah kepada sudut yang lebih positif langsung merangsang daya motivasi kaum tersebut.

Misalnya daripada menggunakan perlambangan realiti kaum India di India, kenapa tidak realiti sumbangan India Malaysia dijadikan tema dan persoalan tulisan?

Kenapa isu dua tiga kerat orang India yang suka riuh-rendah dan menuntut itu ini tidak ditukar kepada jasa kaum India yang turut membina negara? Dua tiga kerat orang India yang bermasalah dan suka mencipta kontroversi ini bukanlah cerminan sebenar sikap majoriti India di Malaysia.

Ramai orang India yang berjasa dan diingati. Contohnya, keupayaan jurulatih bola sepak negara K. Rajagobal, bersama play-maker, K. Gurusamy dan pemain sayap, S. Kunalan. Sumbangan mereka membolehkan kemarau penantian selama 20 tahun berakhir pada Sukan SEA di Laos, baru-baru ini.

Demikian juga jika menyelusuri kehidupan masyarakat kita. Sedari kecil sehingga dewasa, tidak lengkap hidup ini tanpa peranan kaum India.

Bangun pagi, kita menatap akhbar harian yang dihantar penjual suratkhabar kaum India. Tengah hari menjamah nasi kandar di restoran mamak milik keturunan India. Begitu juga juadah pada waktu malam.

Malah masakan di rumah juga ada sentuhan "India" berdasarkan pelbagai rempah dan serbuk kari keluaran syarikat milik keturunan India. Berdasarkan semua itu, darah daging, tubuh badan dan bahan kumbahan kita hampir sebahagian besar daripada 'air tangan' kaum India.

Dalam kes Kulasegaran, daripada mempertikaikan agar hak istimewa Melayu dihapus dan dikaji semula, beliau akan dilihat lebih murni sekiranya tidak menyentuh isu Melayu tetapi meminta jaminan keadilan untuk kaum lain yang turut sama menyumbang membina negara.

Sarjana seperti Imanuel Kant menegaskan "kebenaran sesuatu penulisan atau kenyataan adalah ditentukan oleh objektif dan daya taakulan (reasoning) yang dihasratkan oleh penulis dan penuturnya.

Tujuan di sebalik sesuatu tulisan atau kenyataan ada pelbagai.

Pertama, mungkin bermaksud untuk menjadi hero atau pembela kaum masing-masing berdasarkan sentimen primordial tadi. Mungkin juga ingin mencipta nama dan sejarah tersendiri.

Kedua, bermatlamat menyalahkan nasib buruk yang menimpa kaum mereka bukan dengan melihat kelemahan kaum tersebut tetapi dengan menyalahkan sistem, pihak ataupun puak lain.

Ketiga, sebagai satu pernyataan tersirat yang mempunyai maksud halus bagi menyampaikan perkara lain. Keempat, sebagai satu rakaman pernyataan untuk sama-sama terlibat (bikin kecoh) atas dasar mewakili kaum, puak atau kumpulan berhubung sesuatu isu.

Kelima, sebagai bayangan perasaan inferiority complex kaum berkenaan. Keenam, kesan akibat pengaruh sosiobudaya yang membentuk peribadi dan jati diri penulis dan penutur berkenaan.

Ketujuh, boleh jadi kesan daripada kurangnya pemahaman bahawa sentimen primordial sebenarnya perlu diurus secara yang harmonis, bermotivasi dan konstruktif. Bukannya disemarakkan dan diapi-apikan melalui amalan konvensional sebelumnya.

Natijahnya usaha pemupukan perpaduan, keharmonian kaum, integrasi antara ras akan hanya menjadi retorik yang bermain di bibir semata-mata tetapi gagal diterjemahkan kewujudannya.

Sebab itu kita perlu menghayati pepatah lama "Kerana pulut santan binasa, kerana mulut badan binasa" atau "Cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar".

Kata cerdik pandai pula, "Tiada masalah kenapa perlu mencari masalah".

Jika ini mampu dihayati Malaysia yang aman, harmoni, unik lagi makmur dan kental ikatan perpaduan rakyatnya akan mampu dilestarikan. read more Utusan Malaysia

Teruskan membaca..

EKONOMI


Malaysia jadi pasaran tumpuan Macau

KUCHING 22 Dis. - Malaysia dijangka terus menjadi pasaran yang giat berkembang dalam sektor pelancongan Macau, terutamanya dengan peningkatan baru-baru ini berikutan terdapatnya tanda-tanda pemulihan daripada wabak selesema Influenza A (H1N1) dan krisis ekonomi global.

Pengurus Pemasaran Perwakilan Pejabat Pelancongan Kerajaan Macau (MGTO) di Malaysia, Ho Yoke Ping hari ini berkata, terdapatnya penerbangan terus setiap hari sebanyak tiga kali dari Kuala Lumpur selain tiga kali seminggu dari Kuching dan empat kali seminggu dari Kota Kinabalu dan Pulau Pinang ke Macau pada masa ini.

"Beban penumpang AirAsia ke Macau, yang turut menandakan ulang tahun ke-10 kepulangannya ke China pada hari Ahad, biasanya kira-kira 70 peratus tetapi penuh pada musim puncak seperti cuti sekolah," kata beliau selepas menganjurkan majlis penghargaan makan tengah hari untuk ejen pelancongan dan pengembaraan tempatan serta wakil media di sini.

Beliau berkata, pasaran Malaysia yang merupakan antara destinasi ketibaan pelancongnya yang utama, menyaksikan sejumlah 286,000 melawat Macau dari Januari hingga November tahun ini berbanding kira-kira 400,000 dalam tempoh yang sama tahun lepas, sebahagiannya disebabkan oleh kemelesetan global dan pandemik H1N1.

Wilayah China yang berkeluasan 29 kilometer persegi dengan penduduk 500,000 mencatatkan jumlah 27 juta pelawat tahun lepas. klik di sini Utusan Malaysia
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...