Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, July 8, 2014

Ramadan bulan jana motivasi :)https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhxYwr78n-JicdtxNZYVQp3391LPDKYNS-qiOVyEJD7vQUwLdNf73ZyUwtdquOYXq9T3KqjAyoO0Q9_8zGqZd2q5JFXoZb9KYcpJA20539qOqRaQycDVq5ZIu2bRfS6faAqPG4yb6IC3EQ/s1600/Ramadan+Mubarak+Animated+Wallpapers+4.gif

Ramadan bulan jana motivasi
Setiap detik dalam kehidupan harian dikira ibadah


Ucapkan syukur kepada Allah SWT kerana masih memilih kita untuk bertemu dengan bulan Ramadan yang berkat ini. Pasti diari Ramadan seorang Muslim sudah sarat dengan pelbagai agenda yang memberi vitamin kepada jiwa dan rohnya.
Sesungguhnya puasa, solat tarawih, qiamullail, sedekah, iktikaf, membaca al-Quran dan sebagainya yang diisi dalam Ramadan sudah cukup menandakan bulan ini bulan pesta ibadah. Apatah lagi bulan Ramadan bulan bonus yang dilipatgandakan pahala.

Rasulullah SAW bersabda: 
“Sesiapa yang melakukan kebaikan akan diberikan pahala fardu, manakala sesiapa yang melakukan amalan fardu akan digandakan 70 kali ganda pahala.” 


(Riwayat Ibnu Khuzaimah)

Rasulullah SAW bersabda: 
“Sesiapa yang melakukan kebaikan akan diberikan pahala fardu, manakala sesiapa yang melakukan amalan fardu akan digandakan 70 kali ganda pahala.” (Riwayat Ibnu Khuzaimah)Pahala ibadah Ramadan hak Allah


Biarpun hadis ini bertaraf daif, namun ia tetap diharuskan berpegang hanya untuk beramal. Walaupun begitu, hakikatnya pahala ibadah pada Ramadan ini hak prerogatif Allah SWT.


Daripada Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda: “Setiap amalan manusia itu untuknya kecuali puasa. Ia untuk-Ku dan Aku yang memberi ganjarannya.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim). 


Bagi jiwa yang merindukan ‘pandangan’ Allah SWT, pasti sanggup mengetepikan segala susah payah untuk memburunya. Sanggup berjaga malam, masa tidak dibiarkan bersisa dengan aktiviti sia-sia dan sebagainya. Inilah peluang untuk beramal, biarpun sedikit, namun ganjarannya besar daripada Allah SWT.


Jika umur umat terdahulu beratus dan beribu tahun, tetapi mengapa umur umat Nabi Muhammad hanya sekitar 60 sehingga 70 tahun? Ini yang pernah disebutkan oleh Rasulullah SAW: “Umur umatku antara 60 hingga 70 tahun, hanya sedikit daripada mereka yang usianya lebih daripada itu.” (Riwayat al-Tirmizi).


Umur yang pendek ini jika dibandingkan dengan umat terdahulu besar hikmahnya. Apa tidaknya, tujuan umur ‘dipendekkan’ ini daripada rahmat Allah SWT. Antaranya, dosa dilakukan lebih minimum berbanding umat terdahulu.


Istimewanya, Allah SWT memaksimumkan pahala umat Nabi Muhammad SAW melalui tawaran ibadah yang lumayan. Antara tawarannya ialah bulan Ramadan dan bonusnya Lailatulqadar, malam seribu bulan.


Bukan itu saja, Allah SWT tidak menilai ibadah hanya pada amalan keagamaan, tetapi segala pekerjaan dan amalan kebaikan dilakukan turut dikira sebagai ibadah di sisi Allah SWT. Sebab itu, jika dilihat kepada amalan Rasulullah, sahabat dan salafussoleh, Ramadan menjadikan mereka lebih luar biasa daripada biasa. 

Peristiwa besar dahulu menjadi saksi mereka kepada kita antaranya peperangan Badar, peperangan Khandak, perang Tabuk dan pembukaan kota Makkah, semuanya berlaku pada bulan Ramadan. 


Bukan itu saja, penaklukan Andalus (Tariq bin Ziyad mengalahkan Raja Frederick), peperangan Salib (tentera pimpinan Salahuddin al-Ayubi mengalahkan tentera salib), penawanan garis Bar Lev (kubu kebanggaan Zionis Israel), pembebasan Sinai dan peperangan Ain Jalut (tentera Muslimin mengalahkan tentera Mongul) juga turut berlaku dalam bulan Ramadan.

Skop ibadah luas

Jika diikutkan, boleh saja Ramadan menjadi alasan mereka tidak pergi berjihad, namun disebabkan Ramadan bulan ibadah dan skop ibadah itu luas maksudnya, bersungguh-sungguh mereka menyarung baju perang dan turun ke medan juang serta melakukannya sehingga berjaya. 


Begitu juga dengan masa kini. Bayangkan tujuh hingga lapan jam kita bekerja sama ada di pejabat atau di mana-mana, setiap detik waktu itu dikira dan dinilai Allah SWT sebagai ibadah..

Jika sudah dikira sebagai ibadah, bekerjalah dengan bersungguh-sungguh. Biarpun gaji dibayar mungkin tidak setimpal dengan usaha kita, tetapi percayalah ‘bayaran’ pahala di sisi Allah SWT itu lebih menguntungkan. 

Andainya Ramadan ini menjadi penghalang kepada umat Islam menjadi lebih berdaya saing dan bersungguh-sungguh, itu tanda maksud Ramadan sudah tersasar daripada maksud sebenarnya. 
Hakikatnya, Ramadan ialah bulan umat Islam menjadi lebih bermotivasi dan produktif, bukan bulan bermalasan dan mencari alasan. Inilah istimewanya Ramadan.


 http://s1.smsnshayari.com/ramzan/ramdan-mubarak.gif
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...