Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, January 19, 2013

Sekolah jangan salah guna bantuan awal persekolahan

Sekolah jangan salah guna

bantuan awal persekolahanTUMPAT: Kementerian Pelajaran tidak mahu pihak sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) mengambil kesempatan menyalah guna pemberian wang bantuan awal persekolahan RM100 kepada pelajar.
Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi berkata ini kerana bantuan itu adalah bagi meringankan beban ibu bapa dalam persediaan pada awal musim persekolahan.Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan majlis penyampaian bantuan awal persekolahan di Sekolah Kebangsaan Bunohan hari ini, beliau berkata langkah itu juga adalah bagi membolehkan ia memenuhi matlamat kerajaan dalam membantu golongan sasar.


Mohd Puad mengulas kejadian sebuah sekolah di Johor semalam, yang didakwa menawarkan 'diskaun' kepada ibu bapa menggunakan wang itu bagi melunaskan yuran komputer.
Perbuatan itu dikatakan berlaku di sebuah sekolah tamil yang didakwa melibatkan PIBG sekolah berkenaan.
Beliau berkata perbuatan itu menyalahi pekeliling Kementerian Pelajaran kerana pihak sekolah tidak dibenar memotong atau memaksa pelajar melunaskan hutang atau apa-apa yuran berkaitan sekolah menggunakan wang bantuan awal persekolahan.Sehubungan itu, Mohd Puad meminta Jabatan Pelajaran negeri berkenaan menyiasat dan mengambil tindakan terhadap sekolah berkenaan.
 


Beliau berkata kerajaan memperuntuk RM540 juta bagi membiayai bantuan awal persekolahan menerusi bajet tahun ini yang meliputi 4.9 juta pelajar di seluruh negara.
 


"Sebanyak RM490 juta daripada peruntukan itu adalah untuk pelajar sekolah bantuan kerajaan, manakala selebihnya sekolah agama, swasta dan persendirian," katanya.
 


Dalam pada itu, Mohd Puad berkata sebanyak 77 sekolah di Kelantan belum menikmati kemudahan bekalan air bersih yang disediakan pihak kerajaan negeri.
 


Beliau berkata 39 daripada jumlah sekolah terbabit berada dalam keadaan kritikal, menyebabkan Kementerian Pelajaran mengambil langkah membantu menyediakan peruntukan kewangan.
 


Mohd Puad berkata kerajaan, melalui Kenterian Pelajaran, menyediakan peruntukan RM27 juta bagi mengatasi masalah bekalan air bersih di sekolah di negeri ini.
 


Katanya, kerajaan mengambil berat nasib rakyat, khasnya pelajar, agar masalah itu tidak mengganggu pembelajaran mereka.
 


"Ini tidak sebagaimana yang dilakukan oleh pemimpin PAS di negeri ini sehingga gagal menyelesaikan masalah rakyat, termasuk kemudahan bekalan air bersih di sekolah," katanya. - BERNAMA 
Sumber http://3.bp.blogspot.com/-eic2pRT2r00/TuAq68M1OOI/AAAAAAAAAAM/tN4KvMdyOQM/s1600/kosmos.jpg 

Thanks google :)


 
Teruskan membaca..

How to Make a Large Bow in Professional Way

Teruskan membaca..

Scrapbooking : Class Ideas for Scrapbooking

Teruskan membaca..

Fikir positif

Fikir positif

Oleh Hamizah Badiran"JANGAN sesekali kita membenci atau memikirkan yang jahat mengenai orang. Fizikal kita akan lemah bila hati dan akal kita lemah serta negatif.


"Yang negatif akan terus akan jadi negatif jika kita terus negatif mengenai mereka justeru, teruskan berfikiran positif. Namun ingat, optimis atau berfikiran positif tidak sama dengan menafikan yang negatif.
"Ia sekadar pandangan itu difikir dan dilihat dari sudut positif agar hasilnya juga positif." Begitu petikan kata-kata daripada penceramah motivasi, Profesor Dr Muhaya Mohamad.

Mesejnya mudah - jika kita terapkan nilai pemikiran positif, kehidupan seharian akan menjadi lebih senang dan tidak serabut!


Justeru, jika dulu kita sering berfikiran negatif, apa kata pada tahun baru ini ubah diri untuk menjadi insan yang lebih berfikiran dan berkelakuan positif.


Kekal positifMungkin ada yang bersikap sinis atau ragu-ragu malah rasa ia mustahil apabila mahu kekal positif.

Setiap kali fikiran negatif atau tidak rasional mula membelenggu diri, cuba fikirkan sebaliknya dan sebut kata-kata positif.


Tetapkan perkara ingin dilakukan setiap hari

Setiap kali bangun tidur, fikirkan tujuan hidup dan perkara yang ingin dilakukan hari itu.Senaraikan perkara yang disukari mengenai diri dan dapat melakukannya dengan baik. Ambil perkara positif mengenai orang yang ditemui serta terima apa saja yang positif sebagai kebaikan dan bukannya hal remeh-temeh.


Jalan kaki di waktu pagiAnggaplah ia sebagai aktiviti berjalan kaki terima kasih atau dilakukan dengan penuh rasa syukur. Ia akan memberikan ketenangan pada diri dan minda serta membuatkan kita bersedia untuk melakukan apa saja.

Fikiran yang tenang membolehkan diri berfikir dengan bernas dan meluahkan idea baru.


Jangan terus berasa kecewaDaripada berduka dan kecewa dengan keadaan sekarang, apa kata bersikap optimistik dengan fikirkan hala tuju selepas ini.Berfikiran negatif hanya mewujudkan emosi negatif seperti tekanan, dengki, benci, takut dan marah. Keadaan lebih teruk apabila berlaku tingkah laku negatif seperti pergaduhan.


MakanPenulis paling suka bab ini. Anda juga mungkin begitu. Justeru, makanlah sarapan seperti raja, makan tengah hari seperti putera raja dan tukar diri kita kepada pelajar kolej ketika menjamah makan malam.


Ingat!Ingatlah kesukaran yang berlaku itu bukan petanda yang membawa kita ke jalan mati sebaliknya ia satu lencongan untuk hasil yang lebih baik di kemudian hari.


FokusKita sering mendengar sikap positif lahir daripada pemikiran yang positif. Namun begitu, fahamkah kita apa yang dikatakan fikiran positif?
Untuk kekal dalam sikap positif, kita perlu sentiasa fokus pada pembelajaran dan kasih sayang serta berkhidmat sebaiknya untuk perkembangan diri yang lebih positif.

Cuba tentukan matlamat yang mampu dicapai, berkawan dengan orang yang berfikiran positif, melakukan senaman serta amalkan jenaka dalam kehidupan harian. Senyum dan ketawa terapi paling mujarab secara semula jadi.


Semua yang berlaku ada alasan tersendiriSetiap perkara ada hikmahnya. Jika tidak berlaku serta-merta, ia mungkin akan terjadi pada masa depan.

Kesulitan itu juga satu pengalaman yang mengajar kita untuk melalui kehidupan pada masa depan dengan lebih baik.Kita juga boleh menjangkakan semua perkara yang baik itu datang daripada pengalaman mencabar.


Buat dan fikirkan perkara berfaedahJangan bazirkan masa melayan gosip murahan, isu masa lalu atau andaian negatif dan perkara yang tidak boleh dikawal. Lebih baik tenaga kita dimanfaatkan pada perkara masa kini yang lebih positif.


Jangan mengeluh
Tidak perlu mengeluh apatah lagi mengadu. Ia ibarat muntah yang mana kita berasa lega tetapi orang di sekeliling pula yang loya dan menyakitkan hati.


Tidur secukupnyaApabila tidur dalam tempoh ditetapkan untuk otak berehat, pasti keesokan harinya kita dapat melakukan pelbagai perkara dengan mudah sebab fikiran sudah cerdas. Sebelum tidur, sentiasa panjatkan kesyukuran pada Tuhan atas segala yang dikurniakan.


BergembiraNikmati kehidupan kita sebaik mungkin dan hargai setiap detik penuh bermakna itu. Kongsikannya dengan keluarga, rakan dan insan tercinta. Hidup ini cuma sekali, tempuhlah dengan positif.

p/s :
 
Ramai orang sama ada sedar atau tidak  memilih untuk bersedih, 
 
derita, stres, boring dan apa-apa aje yang negatif sifatnya.
 
 Orang yang bijak memilih untuk bahagia dengan banyak berdoa, 
 
yakin yang Allah Maha Pengasih beri kita yang terbaik,
 
 redha dengan setiap yang berlaku, cari hikmah dalam 
 
semua hal, banyak senyum, bantu orang, belanja orang, maafkan orang,
 
 pakai minyak wangi, solat taubat, istighfar, menonton kartun, syukur dengan 
 
apa yang telah ada di depan mata, buat kebaikan, nasihatkan orang, dan seumpamanya.
 
  Orang bahagia insya Allah sihat, orang sayang, mudah buat keputusan, 
 
berjaya dalam pelajaran/kerjaya, hidup berkat, hebat Allah redha. 
 
 
 
 
 
 
Teruskan membaca..

Muhyiddin mahu sekolah lebih bijaksana kembangkan budaya sukan

Muhyiddin mahu sekolah 

lebih bijaksana

 kembangkan budaya sukan

MOBILE (Alabama): Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata sekolah di Malaysia perlu lebih bijaksana dan kreatif dalam usaha mengembangkan budaya sukan dalam kalangan pelajar selaras dengan pelaksanaan dasar '1 Murid, 1 Sukan'.

Sambil mengakui ini mungkin mudah dilakukan bagi sekolah yang sudah mempunyai infrastruktur sewajarnya, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata ia tidak mustahil dilakukan sekolah yang tidak mempunyai kemudahan sedemikian.
"Sekolah yang tidak ada (kemudahan), dia boleh buat, contohnya, rentas desa atau sukan-sukan lain yang sesuai, guna pakai juga dewan yang ada seperti di Majlis Perbandaran atau sekolah berhampiran, universiti dan sebagainya.


"Terserah kepada kebijaksanaan kepimpinan sekolah itu sendiri untuk mencari
ruang dan peluang bagi meluaskan kegiatan sukan," katanya kepada wartawan Malaysia yang membuat liputan lawatan kerja dua hari beliau ke Alabama, Amerika Syarikat.

Ia menyaksikan Muhyiddin melawat Sekolah Tinggi Daphne yang diiktiraf sebagai sekolah berprestasi tinggi oleh Jabatan Pelajaran Amerika Syarikat, dan menerima Ijazah Kehormat Kedoktoran Antarabangsa 2012 dari Akademi Sukan Amerika Syarikat (USSA) pada Khamis.

Beliau berkata pembangunan sukan di Malaysia dan usaha melahirkan juara sukan harus mempunyai kaitan dengan pembangunan sukan di sekolah.
"Tapi kalau sekolah tak ada sukan, sukan mati di sekolah, maka cara kita nak melahirkan juara sukan akan menjadi lebih sukar," jelas Muhyiddin yang memperkenalkan dasar '1 Murid, 1 Sukan' pada 2010 ke arah menyuburkan semula budaya sukan di sekolah.

Ia antara lain membawa kepada cabaran pelaksanaan dari segi menyediakan guru terlatih di bidang pendidikan jasmani selain penyediaan kemudahan seperti padang, gelanggang sukan dan kelengkapan.

Muhyiddin menjelaskan adalah menjadi hasrat Kementerian Pelajaran untuk menyediakan guru pendidikan jasmani terlatih di semua 10,000 sekolah di seluruh negara, dan untuk itu ia telah menjalin kerjasama dengan USSA yang berpangkalan di Daphne dekat sini.

Untuk peringkat awal, 1,018 guru kini mengikuti Program Diploma Antarabangsa Pendidikan Jasmani yang diadakan dengan kerjasama USSA.

Dalam ucapannya pada majlis penganugerahan ijazah kehormat yang berlangsung di kampus USSA, Muhyiddin berkata sukan merupakan gabungan kuasa berkesan terutama dalam sebuah negara berbilang kaum seperti Malaysia.

"Saya percaya dengan dasar yang tepat yang mempunyai kepentingan untuk sukan sebagai satu kuasa gabungan, kita boleh memanfaatkan nama baik itu untuk membina sebuah negara yang lebih aman, bersatu padu dan berdaya tahan," katanya.

Muhyiddin menegaskan bahawa tidak syak lagi sukan menyumbang kepada usaha melahirkan rakyat Malaysia yang sihat dan seterusnya meningkatkan lagi produktiviti.

Sementara itu, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Operasi USSA Dr T.J. Rosandich berkata bapanya, Dr Thomas P. Rosandich, terbabit dalam pembangunan sukan di Malaysia sejak Perdana Menteri Malaysia yang pertama.

Universiti sukan itu ditubuhkan pada 1972 dengan Dr Thomas P.Rosandich menjadi Presiden pertama, jawatan yang masih disandangnya sehingga hari ini.

"Kami melakukan banyak kerja di Malaysia dan, sebenarnya, lawatan pertama saya ke negara itu adalah pada 1983 dan kami buat pelan induk bagi pembangunan sukan di Sabah," kata anaknya. - BERNAMA
 
 
 
 
Sumber


Teruskan membaca..

WiFi 4G di sekolah tahun ini

WiFi 4G di sekolah tahun ini

Muhyiddin dan Noorainee melawat Daphne High School  sempena lawatan kerja   ke Alabama. 

 Muhyiddin dan Noorainee melawat Daphne High School
 sempena lawatan kerja ke Alabama.Alabama: Kementerian Pelajaran menyasarkan semua 10,066 sekolah akan dilengkapi kemudahan internet WiFi 4G dalam tempoh setahun ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata ketika ini sebahagian sekolah sudah dilengkapi WiFi, dan kemudahan itu serta peralatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) lain akan diperluaskan menerusi program Transformasi Pendidikan Negara.
Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian kepada wartawan Malaysia selepas melawat Daphne High School di sini, sempena lawatan kerja dua hari ke Alabama, Amerika Syarikat, berakhir semalam.

Sekolah yang mempunyai kira-kira 1,200 pelajar itu, tahun lalu mendapat pengiktirafan Jabatan Pelajaran Amerika Syarikat menerusi program National Blue Ribbon Schools, yang menyamai konsep Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) di Malaysia.

Muhyiddin yang meluangkan masa hampir dua jam di sekolah itu, turut tertarik dengan kaedah sekolah berkenaan menggunakan ICT dalam pembelajaran.


Sekolah bekal komputer

“Setiap pelajarnya guna komputer riba di kelas yang dibekalkan sekolah, tapi mesti dipulangkan selepas sesi persekolahan. Komputer ini pula diinsuranskan.
“Dalam jangka panjang, kaedah ini menjimatkan perbelanjaan kerana komputer boleh digunakan pelajar lain dan apabila rosak ada insurans. Kita juga mungkin boleh menggunakan kaedah ini,” katanya yang diiringi isteri, Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Ditanya kemungkinan kementerian juga membenarkan pelajar membawa telefon bimbit seperti diamalkan di sekolah berkenaan, Muhyiddin menjelaskan perkara itu belum diputuskan lagi.

“Kita akan teliti sama ada pelajar kita capai tahap seperti pelajar di sini,” katanya.

Mengenai sistem pengajaran dan pembelajaran di sekolah berkenaan, beliau yang sebelum itu mendengar taklimat pengetua, Dr Meredith Foster, berkata pelajarnya fokus terhadap bidang masing-masing dan dapat menggunakan kemahiran berfikir serta kreatif.

“Cara pembelajarannya lebih holistik, tidak tertumpu akademik tapi kokurikulum turut diberi penekanan. Mereka mempelajari dan mengikuti perkembangan negara di luar Amerika,” katanya.

Muhyiddin turut mengambil kesempatan menyoal beberapa pelajar mengenai pembelajaran dan kegiatan kokurikulum disertai, selain menjawab pertanyaan yang dikemukakan pelajar.


Lebih berdikari

“Mereka menjawab dengan berani, tahu apa yang dicakap dan lebih berdikari. Sikap dan keupayaan begini yang harus kita pupuk di kalangan pelajar Malaysia,” katanya.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan menerusi penggunaan ICT mungkin sebuah sekolah di Malaysia boleh dipilih untuk menjalin hubungan kerjasama dengan Daphne High School. 
 
 
 
 
 
 
Sumber
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...