Photobucket

Sahabat Maya :

Thursday, September 12, 2013

Perbendaharaan Kata
UNDAN :

Undan ialah sejenis burung yang tergolong dalam famili Pelecanidae.  Terdapat dua jenis burung undan, iaitu jenis Pelecanus Anocrotalus dan Pelecanus Roseus.

Burung undan daripada jenis Pelecanus Anocratalus adalah berwarna putih, manakala di sebelah tepi sayapnya berwarna hitam dan setompok kuning kelihatan di dadanya.  Terdapat bulu-bulu panjang di bahagian belakang leher dan campuran warna biru, kuning dan merah pada paruhnya.  Kaki burung undan pula berwarna kuning.  Burung ini berukuran  kira-kira 155 sm panjang.

Burung Undan Merah Jambu Hitam (bahasa Inggeris: Pink Back Pelican) ialah salah satu daripada haiwan yang boleh di dapati di Malaysia.  Nama sainsnya Pelecanus rufescens.  Burung Undan Merah Jambu Hitam merupakan burung yang berhijrah pada musim sejuk ke kawasan panas dan akan kembali ketempat asal apabila musim panas kembali tiba.


UNDANG :

Undang ialah pembesar adat yang empat iaitu ketua-ketua adat yang terdiri daripada beberapa peringkat yang mewakili suku kaum masing-masing di Negeri Sembilan.  Setiap undang mempunyai susunan aturan dan peraturan tertentu yang telah ditentukan oleh adat dan tidak boleh dilanggar.  Undang adalah terdiri daripada Datuk Paduka Besar, Datuk Seri Maharaja, Datuk Senara Muda dan Datuk Orang Kaya.

Sehubungan dengan pemilihan dan pelantikan undang, faktor-faktor seperti susunan kekeluargaan melibatkan istilah-istilah seperti suku, buapak, anak buah, lembaga dan sebagainya adalah berhubung kait.

Secara istiadat pertabalan Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan , undang merupakan antara tetamu kehormat yang mesti di balai penghadapan sebagai saksi dalam pertabalan.

 
      

 UNDANG-UNDANG :

Undang-undang ialah satu peraturan yang melibatkan pelbagai aspek dan bidang yang digubal oleh pihak kerajaan dan mesti dipatuhi oleh masyarakat terbabit.  Undang-undang dibentuk untuk mengawal masyarakat agar melalui liku-liku dan norma hidup yang mulia sebagai manusia berakal dan bertamadun. Golongan masyarakat yang tidak mematuhi dan melanggar undang-undang akan ditangkap dan dibicarakan.  Pihak polis merupakan jabatan yang menjalankan penangkapan, manakala mahkamah pula ialah tempat pesalah dibicarakan.

Teruskan membaca..

Guru berkelayakan ajar BI

Guru berkelayakan ajar BI

  
Guru berkelayakan  ajar BI 
Muhyiddin menyampaikan ucaptama pada majlis makan malam bersama Ahli Pemegang Amanah Pusat Pengajian Islam (UCIS) University Oxford, London malam tadi. - Foto BERNAMA

London: Semua guru pelatih Bahasa Inggeris di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) yang gagal mencapai tahap penguasaan kemahiran ditetapkan Kementerian Pendidikan perlu menduduki semula kursus sama selama enam bulan hingga setahun.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata ia bagi memastikan guru mata pelajaran itu benar-benar layak dan berkebolehan bagi mengajar dan membantu pelajar meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris.
Program khas


Beliau yang juga Menteri Pendidikan berkata, pada masa sama kementeriannya juga akan melancarkan program khas dengan memperbanyakkan aktiviti luar kelas bagi meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris, terutama pelajar di luar bandar.

Katanya, ia adalah beberapa inisiatif baru yang akan dilaksanakan kementerian itu bagi membantu pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) wajib lulus Bahasa Inggeris pada 2016 seperti dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.

“Saya sudah arahkan supaya guru pelatih bahasa Inggeris ini perlu mencapai tahap piawaian yang ditetapkan. Jika gagal memenuhi syarat ini, mereka kena sambung lagi selama enam hingga setahun di IPGM.

“Kita tidak mahu lagi menghantar guru bahasa Inggeris lepasan IPGM ke sekolah hanya kerana mereka sudah tamat belajar, tetapi hendaklah layak dan berkebolehan,” katanya pada sidang media kepada wartawan Malaysia, di sini, semalam.
Muhyiddin berkata, masih ada guru bahasa Inggeris gagal memenuhi tahap ditetapkan dalam ujian apabila kementeriannya melancarkan pelan pembangunan itu.

Tindakan segera

“Namun, kita mengambil tindakan segera dengan melatih 5,000 guru bagi peringkat permulaan diikuti 9,000 lagi bulan depan kerana kita mahu semua 60,000 guru bahasa Inggeris menjalani proses meningkatkan kemahiran masing-masing,” katanya.

Mengenai usaha memperbanyakkan aktiviti luar kelas bagi penguasaan bahasa Inggeris pula, beliau berkata, pihaknya sedar jumlah masa belajar Bahasa Inggeris di sekolah masih kurang dan perlu adakan program khas.

“Jadi, kita akan memperkenalkan program aktiviti luar kelas seperti debat, kuiz yang menetapkan mereka supaya lebih kerap berbahasa Inggeris,” katanya.

Timbalan Perdana Menteri yang dalam rangka lawatan kerja lima hari ke sini juga berkata, kementeriannya turut mendapatkan bantuan negara Komanwel dan Amerika Syarikat (AS) bagi membantu meningkatkan penguasaan kemahiran guru bahasa Inggeris.

Katanya, dalam pertemuan dengan rakan sejawatnya, Nick Clegg, juga sudah menyatakan persetujuan untuk membantu dengan menghantar guru bahasa Inggerisnya ke Malaysia.

Sementara itu, dalam majlis berasingan semalam, Muhyiddin berkata, dasar menghapuskan jurang sosial dan ekonomi secara berterusan menjadi penyumbang signifikan dalam mengekalkan keamanan dan kestabilan politik serta mengelak ketegangan antara kaum sejak beberapa dekad lalu.
Sumber
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...