Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, March 18, 2014

PBS masih diteruskan dengan tiga penambahbaikan mulai 1 April - Muhyiddin

PBS masih diteruskan dengan

 tiga penambahbaikan mulai

 1 April - Muhyiddin

PBS masih diteruskan dengan tiga penambahbaikan mulai 1 April - Muhyiddin   
Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pedidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin beramah mesra dengan ahli-ahli Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (NUTP) selepas sidang akhbar Penambahbaikan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) di Bangunan Parlimen.- Foto Mohd Yusni Ariffin
 
 
 
 
 
 
 
KUALA LUMPUR: Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) masih diteruskan dengan tiga penambahbaikan berkuatkuasa 1 April. 
 
 
 
 
 
 


Beliau yang juga Menteri Pendidikan berkata, perkara pertama ialah kementerian itu menetapkan Dokumen Standard Prestasi (DSP) digantikan dengan Panduan Perkembangan Pembelajaran Murid.
Katanya, penggunaan DSP sebelum ini menyebabkan guru terikat dengan bilangan pernyataan deskriptor dan pernyataan evidens yang banyak. 
 
 
 
 
 
 
 


"Dengan panduan baru ini, guru akan mengajar menggunakan kurikulum kebangsaan yang dubangunkan berdasarkan tema, tajuk atau kemahiran mata pelajaran yang perlu dikuasai oleh murid. 
 
 
 
 
 
 
 
 


"Guru seterusnya mentaksir perkembangan pembelajaran murid berdasarkan pemerhatian dan penilaian mereka sendiri dengan merujuk panduan baru ini," katanya pada sidang media khas mengenai penambahbaikan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) di Bangunan Parlimen di sini, sebentar tadi. 
 
 
 
 


Kedua, katanya, guru tidak lagi perlu lagi mengisi data penguasaan murid menerusi Sistem Pengurusan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) secara atas talian seperti sebelum ini. 
 
 
 
 


Katanya, guru boleh merekodkan perkembangan pembelajaran secara offline. 
 
 
 
 
 

"Menerusi PBS juga, peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) di Tingkatan Tiga akan digantikan dengan Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3). 
 
 
 
 
 


"Ini bermakna tiada peperiksaan berpusat bagi pelajar Tingkatan Tiga yang akan dilaksanakan di peringkat sekolah," katanya. 
 
 
 
 


Sementara itu, guru tidak lagi menyediakan Fail Perkembangan Murid (FPM) dan melengkapkan Rekod Transit yang tidak jelas sehingga mengganggu tugas mengajar golongan berkenaan. 
 
 
 


Katanya, perekodan perkembangan pembelajaran murid boleh dilakukan mengikut kesesuaian masa guru," katanya. 
 
 
 
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...