Photobucket

Sahabat Maya :

Thursday, March 28, 2013

Dua wajah dicela agama

3 watak manusia talam dua muka

 
Individu yang bersifat dua wajah sememangnya dicela agama. Istilah Arab menyebutnya sebagai an-namimah. Orang Melayu sinonim menyebutnya sebagai talam dua muka. Apapun istilah yang diberikan, yang dimaksudkan ialah jenis manusia yang jahat akhlak dan perilakunya. 
Rasulullah SAW bersabda:
 “Apakah kamu tahu siapakah sejahat-jahat kamu?
 Jawab sahabat: 
Allah SWT dan Rasulullah SAW yang lebih tahu.
 Rasulullah SAW bersabda:
 Sejahat-jahat kamu ialah orang yang bermuka dua, 
yang menghadap kepada ini dengan wajah dan
 datang ke sana dengan wajah yang lain.” (Riwayat Abu Hurairah) Bijak berlakon


 


Imam An-Nawawi berkata, yang dimaksudkan dengan orang bermuka dua iaitu orang yang datang kepada satu kelompok dengan menampakkan seolah-olah dirinya berada di pihak mereka dan berseberangan dengan pihak lawannya. Tetapi pada waktu sama, dia juga datang kepada kelompok lain dan melakukan hal serupa. 


Individu yang berwatak dua muka ini dilihat menjadi pemecah-belah hubungan antara rakan yang lain. Agak sukar mengesan sifat dan sikapnya kerana mampu melakonkan watak dengan berkesan hingga berjaya mempengaruhi orang lain. 


Ada tiga watak manusia bertalam dua muka ini. Pertamanya, manusia yang bermulut manis di bibir tetapi ada racun di hatinya. Manusia jenis ini sangat vokal dalam berkata-kata dan mempunyai tarikan tersendiri hingga mempesonakan hati orang yang mendengarnya. 


Dia dianggap orang lain mempunyai hati yang baik, jujur, sentiasa berbuat kebaikan dan seorang pemikir yang sentiasa memikirkan kepentingan umum tetapi pada hakikatnya berlawanan daripada apa dianggap masyarakat. 

Keduanya, manusia perosak masyarakat tidak mempunyai rasa malu dan sanggup melakukan apa saja untuk merosakkan kesatuan masyarakat. Kerosakan yang dilakukan semata-mata kerana tidak dapat mengawal perasaan apabila melihat orang lain mendapat kebaikan. Pada masa sama manusia yang bertalam dua muka ini menjanjikan lebih kebaikan yang tidak termampu untuknya laksanakan. 

Tiada perasaan malu
 

Ketiganya, manusia yang tidak boleh ditegur dan dikritik. Mereka ini tidak boleh menerima pendapat orang lain serta menghormati perbezaan pendapat. Apabila diajak membetulkan kesilapan diri, diseru mengikut jalan yang betul serta diajak secara jujur, mereka menjadi sombong, angkuh dan bongkak. 

Watak manusia sebegini adalah disebabkan mereka tidak dapat melihat kesalahan sendiri atau kumpulan mereka. Mereka selalu berasa benar dan bijak, manakala kesilapan datangnya daripada orang lain. Rasulullah SAW bersabda: “Barang siapa yang mempunyai dua muka di dunia, maka pada hari kiamat kelak dia akan diberi dua mulut dari api neraka.” (Riwayat Abu Dawud dan Ad-Darimi dari Ammar bin Yasir) 
Al-Alqami mengatakan: “Orang yang bermuka dua ini diberi dua mulut
 oleh Allah kelak ketika di neraka, kerana dulu saat
 di dunia dia suka mendatangi dua kelompok berbeza
 dengan muka yang berbeza pula. Setiap kali datang kepada 
satu kelompok, dia mengatakan sesuatu yang berbeza
 dengan apa yang dikatakannya kepada kelompok lain.
 Dia mempunyai dua mulut. Maka Allah pun membuatkan 
dua mulut baginya di neraka.” 


Tak ikhlas, penting diri sendiri 

Orang yang bermuka dua dicela oleh agama kerana sikap buruknya yang membunuh sahsiah sendiri. Mereka ini tidak pernah ikhlas dan sentiasa menyimpan kepentingan diri. Memuji dan mengutuk baginya adalah perkara biasa.

 


Rasulullah SAW bersabda: “Kalian pasti akan bertemu dengan orang yang paling Allah benci,
 iaitu mereka yang bermuka-muka. Di satu kesempatan,
 mereka memperlihatkan satu sisi muka, namun di kala yang lain,
 mereka memperlihatkan muka yang lain pula.”


 (Riwayat Bukhari dan Muslim)


Justeru, kita diingatkan supaya berhati-hati dengan sikap pihak yang suka bermuka-muka ini. Berhati-hati maksudnya untuk tidak mudah percaya kepada cakap-cakap manis dengan mengutuk pihak kedua. Usah terlalu mudah mempercayai setiap perkataan terutama yang berkaitan keburukan orang lain. Antara sebab jatuhnya kerajaan Melayu Melaka ketika serangan Portugis adalah angkara pemain talam dua muka ini. Mereka menjadi penyokong setia kerajaan Melaka namun pada masa sama menyebelahi Portugis untuk menjatuhkan kerajaan Melaka. 


Pesanan Luqmanul Hakim kepada anaknya: 

“Jangan engkau
 bertemankan dengan orang 
yang bersifat talam dua muka, 
kelak akan membinasakan dirimu.”Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...