Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, January 20, 2012

Guru Bahasa Inggeris AS kunjungi NajibGuru Bahasa Inggeris AS kunjungi Najib
NAJIB Tun Razak bersama lembaga penasihat GMM pada hari terakhir
Persidangan Antarabangsa Gerakan Kesederhanaan Global 2012 (GMM)
di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, semalam. Turut kelihatan (duduk dari kiri)
Tan Sri Prof. Dr. Mohd. Kamal Hassan, Khalek Awang,
Tan Sri Razali Ismail dan Tan Sri Mohamed Jauhar Hassan.
PUTRAJAYA 19 Jan. – Sekumpulan guru Bahasa Inggeris Fullbright dari Amerika Syarikat (AS) membuat kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak di pejabatnya, di sini hari ini.

Turut hadir dalam pertemuan itu ialah Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin.


Pembantu Guru Bahasa Inggeris (ETA) itu yang tiba di Kuala Lumpur pada 4 Januari akan ditugaskan ke Johor, Pahang dan Terengganu selama 10 bulan mulai 31 Januari ini.

Dalam ucapannya, Najib berkata, hubungan dua hala antara Malaysia dan Amerika Syarikat, semuanya adalah mengenai manusia.

“Semuanya mengenai kita, rakyat Malaysia dan Amerika yang mahu bekerjasama, yang mahu bertukar-tukar mengenai apa jua kekuatan yang kita ada. Apa cara yang lebih baik daripada dalam bidang pendidikan kerana pendidikan merupakan satu perkara yang benar-benar membawa perbezaan,” katanya.

Program ETA meningkat tiga kali ganda tahun ini berdasarkan kepada perkongsian komitmen Presiden AS, Barack Obama dan Najib bagi memperluaskan program pertukaran rakyat dengan rakyat antara AS dan Malaysia.

Najib berkata, Malaysia memberikan penekanan kepada bahasa Inggeris kerana ia amat penting bagi rakyat Malaysia untuk mempunyai daya saing.

“Ia akan menjadi langkah penting ke arah itu kerana apabila kita ada rakyat Amerika mengajar anak-anak kita, saya yakin anak-anak kita akan lebih bermotivasi dan mendapat inspirasi,” katanya. — BERNAMA

SumberTeruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...