Photobucket

Sahabat Maya :

Wednesday, July 31, 2013

Generasi muda usah lupakan jasa perwiraGenerasi muda 

usah lupakan jasa perwira

 

 
Rakyat wajar kenang 
pengorbanan pasukan keselamatan
 
 


Putrajaya: Rakyat tanpa mengira bangsa dan agama diminta memberi penghargaan sewajarnya kepada anggota pasukan keselamatan yang berkorban jiwa dan raga mempertahankan kedaulatan negara selama ini.
 
 
 


Sempena sambutan Hari Pahlawan hari ini, masyarakat terutama generasi muda diminta tidak melupakan sejarah negara dari sebuah negara berhadapan ancaman komunis serta subversif kepada sebuah negara aman dan merdeka. 
 
 
 

Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, berkata penghargaan itu perlu dizahirkan sama ada dalam bentuk bantuan atau sokongan sebagai tanda bahawa rakyat tidak pernah melupakan jasa pahlawan negara terdahulu. 
 
 
 
 


“Tujuan utama sambutan Hari Pahlawan tentunya untuk mengenang jasa pejuang dan pahlawan negara yang sanggup melakukan pengorbanan tertinggi demi kedaulatan negara.
 
 
 


“Namun pada masa sama, kita mengajak orang ramai turut sama mengiktiraf jasa dan pengorbanan mereka untuk menguatkan lagi semangat anggota pasukan keselamatan tidak kira Polis Diraja Malaysia (PDRM) ataupun rakan kita dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk berkhidmat dengan lebih cemerlang,” katanya pada sesi wawancara khas sempena Hari Pahlawan di sini, kelmarin.
 
 
 


PDRM atur acara
 
 
 


Katanya, walaupun sambutan Hari Pahlawan amat sinonim dengan pasukan keselamatan, sambutan itu juga diadakan untuk memperlihatkan kepada generasi kini dan akan datang bahawa jasa dan pengorbanan wira negara terdahulu tidak pernah dilupakan dan terus dihargai. 
 
 
 
 

“Secara tradisinya, acara kemuncak sambutan akan dilakukan secara bergilir-gilir sejak 1968 antara PDRM dan ATM diadakan di Tugu Negara, namun sambutannya berubah ke Dataran Merdeka sejak 2010 bagi memenuhi tuntutan agama.
 
 
 


“Pada sambutan kali ini, PDRM dipertanggungjawabkan mengatur segala acara sambutan dan sambutan Hari Pahlawan sudah bermula sejak 26 Julai lalu melalui khutbah khas Hari Pahlawan di Masjid Negara,” katanya lagi.
 
 
 


Hormati jasa, pengorbanan
 
 


Khalid berkata, walaupun pada Ramadan, sambutan tahun ini tetap diteruskan sebagai menghormati jasa dan pengorbanan wira terdahulu, termasuk perjuangan terbaru PDRM dan ATM adalah ketika Ops Daulat di Lahad Datu baru-baru ini.
 
 
 


Difahamkan, acara unik pada sambutan kali ini selain bacaan doa serta deklamasi sajak, persembahan pantomin mengenai tragedi yang berlaku di Lahad Datu akan menjadi acara kelainan pada Hari Pahlawan tahun ini.
 
 


Sambutan Hari Pahlawan juga diadakan untuk hargai pengorbanan wira negara yang bukan saja terkorban malah tercedera dan mengalami kecacatan fizikal ketika berjuang di medan perang.
 
 


Pada sambutan yang akan dihadiri Yang di-Pertuan Agong serta Perdana Menteri hari ini, seramai tujuh orang akan dikurniakan pingat Seri Pahlawan Gagah Perkasa (SP), Panglima Gagah Berani (PGB) (15 orang) dan pingat Jasa Perkasa Persekutuan (JPP) (30 orang). 
 
 
 
 
Sumber


Teruskan membaca..

:)..

Ya Allah, 

jadikanlah Ramadhan 

yang kami lalui ini 

sebagai madrasah untuk kami

 mentarbiyah jasad,

 akal dan ruh kami 

sehingga semuanya tunduk

 dan pasrah di bawah 

pengawasanMu. 

Permudahkanlah

 untuk kami mengutip 

bahan-bahan yang 

cukup bernilai dan berharga

 di dalamnya sehingga 

kami dapat menghasilkan 

produk yang benar-benar

 berkualiti dan diterima di sisiMu.

Amin Ya Rabbal Alamin

 

 

 

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...