Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, December 25, 2009

Terapi Permainan Dan AutismeKanak-kanak autism sering mempunyai masalah untuk interaksi sosial, termasuklah dalam kemahiran bermain. Mereka terlalu obses dengan diri mereka, ingin merangsang diri sendiri dan tidak mempedulikan hal lain selain dirinya sendiri.

Maka kita sering dapati kanak-kanak autisme merenung kipas selama 15 minit, memusing tayar kereta mainan, bermain dgn tombol pintu serta meramas-ramas plastik yg berbunyi.

Play therapy atau terapi bermain dikatakan dapat membantu kanak-kanak autism keluar dari obses dirinya dan mula mengaitkan dirinya dengan sesuatu yang lain, iaitu permainan.

Terdapat pelbagai cara yang boleh digunakan semasa terapi permainan untuk menggalakkan kemahiran bermain serta meningkatkan kemahiran sosial dan interaksi.
Contoh:
1) Permainan kereta. Jika kanak-kanak hanya memusingkan tayar, latih kanak-kanak untuk menolak kereta tersebut, atau mendaki dinding rumah. Letakkan kereta lain di hadapan kereta tadi, dan buat aksi perlanggaran berlaku.

2) Permainan masak-masak. Jika kanak-kanak hanya mengibas sudu di tepi telinganya, maka peganggkan tangan kanak-kanak dan buat gaya seperti sedang mengacau minuman dalam cawan. Kemudian suapkan makanan (imaginasi) ke pada mulut teddy bear/ibu.

3) Permainan haiwan rimba. Jika kanak-kanak hanya menyusun haiwan dalam satu barisan, maka ambil haiwan lain dan buat2 seperti sedang menggigit haiwan yang sedang disusun tersebut. Lihat reaksi kanak-kanak. Adakah sebarang bentuk reaksi yang ditunjukkan dan tanda-tanda wujudnya interaksi?

4) Permainan buih sabun. Tiup satu buih sabun yang besar dan biarkan buih itu terbang. Tunggu reaksi kanak-kanak. Adakah dia cuba meletupkan/mengejar buih tersebut? Atau tidak memperdulikan langsung. Kemudian apabila buih pecak, adakah kanak-kanak minta untuk ditiupkan buih yang baru? Atau terus hilang tumpuan?

Pelbagai lagi aktiviti yang boleh dibuat semasa permainan terapi.Apa yang penting ialah penglibatan ibu bapa serta adik beradik untuk turut sama membantu kanak-kanak autisme keluar dari obses diri dan berinteraksi dengan ahli keluarga.
Teruskan membaca..

PMR : KYS cipta rekod tiga tahun berturut-turut


SEBAHAGIAN pelajar KYS yang mendapat semua A dalam PMR di Ayer Keroh, Melaka semalam.

MELAKA - Kolej Yayasan Saad (KYS) mengekalkan kecemerlangan institusi itu berkenaan apabila semua pelajarnya memperoleh semua A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) selama tiga tahun berturut-turut.

Sekolah yang diasaskan oleh tokoh korporat, Tan Sri Halim Saad itu mencatatkan keputusan 100 peratus apabila 54 pelajarnya memperoleh semua A dalam semua mata pelajaran iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Sejarah, Geografi, Kemahiran Hidup Bersepadu (KHB) dan Pengajian Islam.

Pengetuanya, Noor Ainun Seri Yang Rashdi berkata, KYS mencatat sejarah tersendiri apabila kesemua 60 pelajarnya mendapat semua A pada PMR 2007.

Menurutnya, keputusan serupa berjaya dikekalkan pada tahun lepas apabila kesemua 54 pelajar yang menduduki PMR tahun itu berjaya mendapat semua A.

"Mulanya, saya berasa bimbang jika pencapaian dua tahun lalu gagal diteruskan dan tidak mahu ia dilihat sebagai nasib, namun keputusan tahun ini membuktikan pihak kolej dan pelajar berusaha keras untuk mengekalkan kecemerlangan yang diperoleh sebelum ini," katanya kepada pemberita di KYS di sini semalam.

KOSMO!

Teruskan membaca..

PMR : Peningkatan Peratus 8 Negeri


SEBAHAGIAN pelajar yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan PMR Sekolah Menengah Kebangsaan Jalan Empat, Bandar Baru Bangi gembira kerana sekolah mereka terpilih sebagai Sekolah Menengah Harian Terbaik seluruh Malaysia.


KUALA LUMPUR 24 Dis. - Lapan negeri mencatatkan peningkatan peratus calon yang memperolehi A dalam semua mata pelajaran yang diambil pada Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2009 yang diumumkan hari ini berbanding tahun lalu.

Negeri tersebut ialah Kuala Lumpur, Selangor, Perlis, Sabah, Johor, Melaka, Negeri Sembilan dan Sarawak.

Di Kuala Lumpur, seramai 1,939 calon PMR memperoleh gred A dalam kesemua mata pelajaran yang diambil dan peningkatan yang dicatatkan ialah 150 calon atau 0.47 peratus berbanding tahun lepas.

Pengarah Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan, Sulaiman Wak berkata, daripada jumlah calon yang memperoleh semua A berkenaan seramai 70 calon mendapat 9A, 1,215 (8A) dan 654 (7A). klik disini Utusan Malaysia

Teruskan membaca..

PMR ; Kemiskinan Jadi Perangsang

PASIR MAS 24 Dis. - Anak penoreh getah dan pemandu lori merupakan antara calon Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2009 di luar bandar yang mencatat pencapaian cemerlang di negeri ini.

Nurul Shafika Ayub, 15, yang memperoleh 9A dan Muhammad Afnan Hamdan, 15, yang mendapat 8A tidak membiarkan soal kemiskinan menghalang mereka daripada berjaya dalam pelajaran yang bakal mencorak masa depan lebih baik.

Nurul Shafika, anak sulung daripada lima beradik itu melihat kepayahan hidup keluarga yang bergantung hidup pada torehan getah dengan purata pendapatan RM500 sebulan, sebagai pendorong untuk berjaya.

''Setiap kali cuti sekolah, saya pulang ke rumah dan membantu ayah memungut susu getah, walaupun penat, saya ingin merasai sendiri kepayahan ayah untuk menyara kami.

''Saya bertekad mengubah nasib keluarga melalui kejayaan dalam pelajaran dan berharap beroleh pekerjaan yang baik dan mampu membantu keluarga dan adik-adik kelak," ujar pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Lati itu ketika ditemui di rumahnya di Kampung Gong Dayat, Tok Uban di sini hari ini.

Nurul Shafika memperoleh 9A dalam mata pelajaran Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Sejarah, Geografi, Kemahiran Hidup Sains Rumah Tangga, Pendidikan Islam dan Bahasa Arab-Komunikasi.

Muhammad Afnan, pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tiang Chandi di sini yang merupakan anak seorang pemandu lori pula, agak terkejut dengan keupayaannya memperoleh 8A dalam PMR dan muncul sebagai pelajar terbaik sekolahnya.

Anak sulung daripada empat beradik itu berkata, dia hanya mendapat 2A dalam peperiksaan percubaan, namun peluang tinggal di asrama sejak awal tahun ini berjaya meningkatkan pencapaiannya.

Selain aktif dalam Persatuan Kadet Polis di sekolah, Afnan juga giat dalam bidang kokurikulum dengan mewakili negeri dalam sukan angkat berat.

Sementara itu, sekolahnya SMK Tiang Chandi, muncul antara sekolah yang melonjak tinggi daripada segi pencapaian dengan mencatatkan peningkatan peratus kelulusan hampir 100 peratus iaitu kepada 50.69 peratus berbanding 28.4 peratus tahun lalu. Utusan Malaysia

Teruskan membaca..

PMR: Petua Elak Makanan Ringan

PULAU PINANG 24 Dis. - Seorang pelajar cemerlang Sekolah Menengah Kebangsaan (Perempuan) St. George di sini percaya amalannya yang mengelak mengambil makanan ringan seperti keropok menjadi antara 'resipi' kejayaannya memperoleh 8A dalam Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2009.

Nur Najaa Mastura Mohamad Jamil berkata, hampir setahun dia mengelak mengambil makanan ringan walaupun ia menjadi kegemarannya sebelum ini.

''Emak saya selalu mengingatkan makanan itu tidak bagus untuk otak terutama bagi mengingati pelajaran.

''Alhamdulillah pengorbanan saya ternyata berbaloi dan tidak sangka mampu memperoleh 8A dalam PMR kerana semasa peperiksaan percubaan dahulu, saya hanya memperoleh 6A," katanya ketika ditemui di sekolahnya di sini hari ini.

Menurut anak keempat pasangan Mohamad Jamil Yahaya, 50, dan Nor Anisah Mohd. Ramli, 46, itu, dia juga tidak pernah lupa untuk mengulangkaji pelajaran sekurang-kurangnya tiga jam setiap hari.

Kata Nur Najaa Mastura, harapan daripada keluarga yang mahu melihatnya berjaya dengan cemerlang dalam peperiksaan itu juga dijadikan pendorong untuknya berusaha lebih keras bagi mencapai kejayaan.

Teruskan membaca..

PMR: Pelajar Cacat Dapat 7A

P
Dis 24, 09 2:03pm
Pencapaian cemerlang seorang pelajar kurang upaya (OKU)) mendapat 7A dalam PMR mengejutkan pengetua SM Pendidikan Khas Cacat Penglihatan di Setapak, Kuala Lumpur hari ini.

"Saya terkejut kerana inilah pertama kali pencapaian akademik pelajar meningkat sehinggakan seorang pelajar istimewa tahun ini mendapat A dalam semua mata pelajaran," kata pengetuanya Che Fatimah Che Abdullah.

Hanson Ang Ping Ting berjaya mendapat 7A, manakala dua yang lain Tan Ee Beng dan Mohammad Razlan Ibrahim Mukhtar masing-masing mendapat keputusan 6A.

Ang, yang berada di Seremban bersama keluarganya, telah menghubungi sekolah dengan telefon untuk mendapat keputusannya. KLIK DI SINI Malaysiakini
Teruskan membaca..

Peperiksaan Percubaan Bukan Pengukur Jitu Kejayaan Semasa Peperiksaan Sebenar

2A masa percubaan, PMR 8A


Firdana Ahmad (kiri), Vivian Selamat (tengah) dan Bibee Marnie gembira mendapat keputusan 8A PMR di SMK Sains Kota Kinabalu, semalam.


KOTA KINABALU 24 Dis. - Pada peperiksaan percubaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) lalu, Vivian Selamat, 15, hanya memperoleh 2A.

Namun bangkit daripada kekecewaan, anak pesawah dari Kota Belud itu berjaya mencatat keputusan cemerlang apabila berjaya memperoleh 8A pada peperiksaan PMR yang diumumkan hari ini.

Anak ketiga daripada sembilan beradik itu berkata, kejayaan tersebut merupakan hadiah istimewa buat ibu bapanya yang amat berharap dia mencatat keputusan cemerlang pada peperiksaan itu.Klik di sini Utusan Malaysia

Teruskan membaca..

Pelajatr Tahfiz Pahang Cemerlang PMR


Sebahagian pelajar cemerlang PMR, Maahad Tahfiz Yayasan Pahang, Tanjung Lumpur yang mendapat keputusan 9A gembira menerima keputusan peperiksaan itu di Kuantan, Pahang, semalam. – UTUSAN/Mahathir Ali


KUANTAN 24 Dis. – Berpegang kepada prinsip untuk mencapai kejayaan dunia dan akhirat, seramai 19 bakal hafiz Sekolah Maahad Tahfiz Pahang, Tanjung Lumpur di sini mendapat 9A dalam peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) yang diumumkan hari ini.

Bagi mereka, kesibukan menghafal al-Quran seharian bukan penghalang untuk muncul sebagai pelajar cemerlang dalam akademik.

Lebih membanggakan, kebanyakan ‘ustaz muda’ yang mampu menghafal 30 juzuk al-Quran itu turut cemerlang dalam kegiatan kokurikulum terutama sukan menunggang kuda, memanah dan reka cipta robotik apabila ada di kalangan mereka pernah mewakili negeri di peringkat kebangsaan. Utusan Malaysia.

Teruskan membaca..

PMR - 28,188 Peroleh Semua A

PUTRAJAYA 24 Dis. - Pencapaian calon Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini adalah lebih baik dengan seramai 28,188 orang atau 6.37 peratus calon memperoleh gred A dalam semua mata pelajaran yang diduduki.

Semua mata pelajaran menunjukkan peningkatan dari segi jumlah calon yang mendapat gred A kecuali Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Cina, Bahasa Punjabi, Bahasa Iban dan Kemahiran Hidup (Perdagangan dan Keusahawanan).

Dari segi ukuran gred purata mata pelajaran (GPMP) pula, semua mata pelajaran kecuali Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Bahasa Arab Komunikasi dan Bahasa Punjabi telah meningkat atau tidak berubah.

Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd. Dom berkata, seramai 63.65 peratus daripada 442,721 calon PMR berjaya mencapai minimum gred D dalam semua mata pelajaran yang diambil berbanding 62.93 peratus pada 2008.

Beliau berkata, jumlah pelajar yang mendapat gred E atau sangat lemah dalam semua mata pelajaran pula menunjukkan penurunan daripada 440 orang (0.10 peratus) pada 2008 kepada 397 (0.09 peratus) tahun ini.

''Pada keseluruhannya, pencapaian calon PMR 2009 adalah lebih baik daripada tahun sebelumnya," katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Menurutnya, jurang keputusan PMR di kawasan luar bandar dengan kawasan bandar juga semakin rapat dengan pengucupan beza nilai gred purata nasional (GPN) antara calon bandar dengan luar bandar daripada 0.3 kepada 0.29. Utusan Malaysia

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...