Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, October 29, 2010

Sekolah Amanah

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiXfUyk_BjuiVgDekQv1ItbLw5JtwenMbXyHqix4_yHYVRf4CgAc40ahSWZXH6awrrHdDdqiWn7o7nSuFk0DsW0ZlOotCbSunbNAw5s-q8oSkVC6U2Z4k3LDsGyVrwy06FGawjAygtgtnJj/s1600/khansa.jpg

5 dipilih sertai Sekolah Amanah

KUCHING 28 Okt. - Sebanyak lima buah sekolah di negeri ini akan dipilih untuk menyertai program Sekolah Amanah untuk penambahbaikan serta peningkatan prestasi yang akan dilaksanakan mulai tahun depan.

Menteri di Pejabat Ketua Menteri, Datin Fatimah Abdullah berkata, pemilihan sekolah berkenaan dilaksanakan berdasarkan beberapa kriteria yang telah ditetapkan oleh Khazanah Nasional Berhad dengan kerjasama Kementerian Pelajaran.

Menurutnya, Jabatan Pelajaran negeri telah menghantar senarai sekolah yang bakal menyertai program itu kepada Kementerian Pelajaran dan Khazanah Nasional Berhad untuk dipilih.

''Pada masa ini, proses pemilihan sekolah-sekolah yang sesuai untuk program tersebut sedang dilakukan.

''Relevan pemilihan sekolah tersebut dilakukan adalah untuk menambah baik serta meningkatkan prestasinya sejajar dengan hasrat kerajaan untuk melahirkan modal insan berkualiti serta cemerlang pada masa depan," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas menerima Kunjungan Hormat dan Taklimat daripada Khazanah Nasional Berhad di pejabatnya di Wisma Bapa Malaysia di sini semalam.

Fatimah berkata, proses pemilihan sekolah yang layak bukan berdasarkan kepada prestasi semasa kerana mana-mana sekolah boleh terpilih untuk menyertai program berkenaan.

Katanya, sekolah-sekolah yang akan terpilih bagi mengikuti program berkenaan akan diumumkan oleh Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak lama lagi.

Tambahnya, selain Sarawak, lima sekolah di Johor turut terbabit dalam program tersebut dengan programnya akan dilaksanakan selama lima tahun iaitu mulai tahun 2011 hingga 2015.

''Program yang dilaksanakan selama lima tahun itu adalah sebahagian usaha Khazanah Nasional Berhad untuk melaksanakan tanggungjawab sosial korporatnya.

''Program ini merupakan perkongsian dalam pelbagai bidang untuk jangka panjang antara pengurusan sekolah, ibu bapa serta para pelajar dalam usaha membawa perubahan kepada sekolah masing-masing terutamanya dalam meningkat bidang akademik dan sealiran dengannya," ujar beliau.

Fatimah menambah, dalam memastikan program tersebut memberi kesan positif, Khazanah Nasional Berhad akan menetapkan sasaran Petunjuk Prestasi Utama (KPI) di dalam sesuatu programnya.


Teruskan membaca..

Orang muda buta sejarah!Orang muda buta sejarah!


KUALA LUMPUR 28 Okt. - Pasti ramai terkejut dengan hakikat bahawa remaja hari ini tidak tahu siapa Perdana Menteri Malaysia yang pertama.

Tidak cukup dengan itu, bayangkan bagaimanalah tahap patriotisme remaja masa kini kalau tarikh Hari Kemerdekaan negara pada 31 Ogos 1957 yang disambut pada setiap tahun, pun boleh dilupakan.

Dalam satu soal selidik oleh Unit Khas Utusan Malaysia baru-baru ini, ada remaja menjawab Tun Razak Hussein sebagai Perdana Menteri pertama.

Hari Kemerdekaan pula dijawab dengan pelbagai tarikh oleh sekelompok responden. Antaranya 10 Ogos 1956, 31 Ogos 1943 dan 16 September 1957.

Walaupun keseluruhan responden berumur dari 16 hingga 51 tahun, namun mereka yang buta sejarah ini menjurus kepada kelompok usia di bawah 30 tahun, khususnya antara 16 dan 20 tahun.

Daripada situ, ia menjadi bukti bahawa ramai remaja generasi kini dan segelintir orang dewasa bukan saja buta sejarah malah bersikap tidak ambil tahu dan memandang remeh fakta-fakta penting bangsa dan negara.

Sudah pasti mereka selalu mendengar nama dan melihat wajah Tunku Abdul Rahman dan Tun Razak yang kerap diulang tayang di televisyen atau disiar di akhbar-akhbar.

Namun, apabila ada sikap tidak ambil peduli dan tidak berminat, jika hari-hari pun mereka diajar bahawa Tunku Abdul Rahman itu adalah Perdana Menteri pertama, mereka tetap tidak akan ingat.

Begitu juga dengan Hari Kemerdekaan, sungguhpun tarikh itu terdapat dalam lagu dan diuar-uarkan secara meluas malah dicetak dalam setiap kalendar tahunan, mereka 'tidak ambil pusing' semua itu.

Kalau jumlah yang tidak mengetahui nama Perdana Menteri pertama itu adalah sembilan peratus, tidak hairanlah kalau 49 peratus daripada 200 responden itu tidak mengetahui bila tarikh penubuhan Malaysia.

Mereka yang tidak mengetahui tarikh Hari Kemerdekaan pula seramai 17 responden atau 8.5 peratus.

Begitulah realitinya generasi masa kini. Siapa yang salah? Ibu bapa, generasi terdahulu atau sistem pendidikan? Ataupun, sikap orang muda yang memang tidak berminat dengan sejarah negara?

Soal selidik ini bukan untuk mencari salah sesiapa tetapi sekadar mendedahkan tentang suatu fenomena yang berlaku dalam masyarakat pada masa ini iaitu tentang ramainya anak muda yang buta sejarah.

Hasilnya, daripada 10 soalan yang diajukan, tiada seorang pun di kalangan responden kelompok di bawah 30 tahun yang berjaya menjawab kesemua soalan itu.

Kajian soal selidik tersebut berkisar tentang pengetahuan umum dan sejarah negara.

Bagi kelompok umur 31 hingga melebihi 51 tahun termasuk seorang responden berusia 55 tahun, semua berjaya dijawab kecuali bagi tiga soalan iaitu tarikh Hari Malaysia, cogan kata negara dan prinsip ketiga Rukun Negara.

Seramai 141 responden atau 70.5 peratus daripadanya tidak mengetahui tema sambutan Hari Kemerdekaan tahun ini.

Tiada alasan untuk melupakan tema '1Malaysia Menjana Transformasi' kerana Bulan Kemerdekaan negara baru saja diraikan.

Ketika ditanya tentang tarikh penubuhan Malaysia diajukan, hanya 102 responden yang menjawab dengan tepat sedangkan hari tersebut telah diumumkan sebagai cuti umum di negara ini.

Amat mengejutkan juga apabila sebahagian responden mempersoalkan tentang benarkah wujud cogan kata negara. Hakikatnya ia dilihat di mana-mana termasuk pada kulit belakang buku latihan sekolah.

Lantas, disebabkan tidak tahu, mereka menjawab cincai. Seramai 126 responden menyenaraikan jawapan yang tidak masuk akal seperti 'Hip Hip Hooray'. Selain itu adalah Malaysia Boleh, Berkhidmat untuk Negara, Majulah Sukan untuk Negara.

Menurut mereka, ketika diajukan soalan itu adalah kali pertama mendengar tentang cogan kata sebenar iaitu 'Bersekutu, Bertambah Mutu'.

Reaksi sama diterima berhubung nama bendera kebangsaan Malaysia. Biarpun Jalur Gemilang berkibar megah di mana-mana namun sukar dipercayai, 15 responden atau 7.5 peratus tidak mengetahui nama bendera kebangsaan itu.

Tambah memalukan, ada yang tergamak menamakan Jalur Gemilang sebagai 'Belang'. Ini sekali gus menggambarkan rendahnya moral golongan muda di negara ini yang boleh mempersenda bendera negara sendiri.

Nasib baiklah nama lagu kebangsaan, Negaraku diingati hampir semua responden kecuali empat orang.

Kajian tersebut turut mendapati, 40 responden tidak mengetahui bilangan negeri di Malaysia sehingga ada yang meneka Malaysia terdiri daripada 23, 17 dan 12 negeri.

Bagi soalan prinsip ketiga Rukun Negara dan juga nama Perdana Menteri keenam, iaitu perdana menteri sekarang, masing-masing 29 dan 19 responden gagal menjawab dengan tepat.

Sekali lagi diulangi dan ditegaskan, kebanyakan yang gagal menjawab soalan-soalan berkaitan sejarah dan pengetahuan am ini adalah mereka berusia di bawah 30 tahun serta kebanyakannya antara 16 dan 20 tahun.

Walaupun pelbagai kempen diadakan serta sukatan baru diperkenalkan dalam mata pelajaran Sejarah di sekolah namun masalah ini nampaknya terus berlaku.

Kesimpulan daripada kajian dan soal selidik ini adalah:

- Remaja masa kini buta sejarah.

- Remaja masa kini tidak minat mengingati peristiwa lalu.

- Remaja masa kini tidak peduli soal-soal kenegaraan.

- Remaja masa kini tidak suka ilmu pengetahuan am.

- Remaja masa kini ambil mudah patriotisme.

- Remaja masa kini terlalu memandang ke depan.

- Remaja masa kini tidak dipupuk penghayatan, sebaliknya menghafal sejarah.


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...