Photobucket

Sahabat Maya :

Tuesday, September 11, 2012

Guru akan dijadikan profesion berprestij

Guru akan dijadikan

profesion berprestijKUALA LUMPUR: Guru akan dijadikan profesion berprestij dan bertaraf elit, yang hanya mengambil 30 peratus siswazah paling cemerlang di negara ini, demikian menurut cadangan Rangka Tindakan Pendidikan Malaysia 2013-2025.
Dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak hari ini, laporan awal tentang rangka tindakan itu menyatakan bahawa Kementerian Pelajaran akan melaksanakan dengan ketat standard kemasukan bagi memastikan setiap pengambilan guru pelatih memenuhi kelayakan akademik minimum yang ditetapkan.Ini sejajar dengan satu daripada 11 anjakan yang digariskan di dalam dokumen ke arah mentransformasikan sistem pendidikan negara - mentransformasikan jawatan guru agar menjadi profesion pilihan utama.
Rangka tindakan awal itu menyatakan Kementerian Pelajaran akan berganding bahu dengan Institut Pendidikan Guru dan Kementerian Pengajian Tinggi untuk memastikan kualiti kurikulum dan pensyarah dinaik taraf bagi melahirkan guru seperti yang dihasratkan.
Ia juga menyatakan bahawa mulai 2013, beban guru dalam bidang pentadbiran akan diringankan bagi membolehkan mereka memberi fokus terhadap tugas mengajar.

"Ini akan dicapai dengan memperkemas dan mempermudahkan proses pengumpulan data dan pengurusan sedia ada. Sesetengah fungsi pentadbiran juga akan dipindah kepada pusat perkhidmatan terpusat atau kepada guru khusus pentadbiran di peringkat sekolah," kata laporan itu.

Kementerian Pelajaran juga bercadang melaksanakan kemajuan kerja berasaskan kecekapan dan prestasi menjelang 2016, apabila guru diberi penilaian setiap tahun oleh pengetua masing-masing, dengan inputnya mungkin diberi rakan setugas mereka.

"Malah, guru paling baik mungkin dinaikkan pangkat daripada DG41 kepada DG54 dalam tempoh lebih cepat berbanding tempoh kenaikan pangkat purata sedia ada iaitu 25 tahun," kata laporan itu.
Laporan itu seterusnya berkata guru yang menghadapi masalah untuk mencapai kualiti minimum pula akan diberi bimbingan sokongan tambahan untuk membantu mereka kembali berada di landasan sewajarnya.

"Guru yang sering mencatat prestasi rendah, walaupun sudah menerima sokongan tambahan, akan diberi tugas lain yang mempunyai kaitan dengan fungsi sekolah seperti pentadbiran, pegawai tatatertib atau pengurusan kokurikulum," kata laporan itu. - BERNAMA


Teruskan membaca..

"Janji Ditepati Rakyat Sejahtera"
"Janji Ditepati Rakyat Sejahtera"

tema Hari Malaysia

KUALA LUMPUR: Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan memutuskan tema sambutan Hari Malaysia ke-49 yang akan disambut di Bintulu, Sarawak, pada 16 September ini adalah "Janji Ditepati Rakyat Sejahtera".

Menterinya, Datuk Seri Dr Rais Yatim, berkata keputusan itu dicapai dalam mesyuarat jawatankuasa induk sambutan Hari Malaysia hari ini.
Bercakap kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat jawatankuasa itu di sini hari ini, beliau berkata sambutan dan tema itu akan dipromosikan secara meluas seperti sambutan Hari Kemerdekaan ke-55 yang diadakan di Dataran Merdeka dan Stadium Nasional Bukit Jalil.

Bagi sambutan di Bintulu, pengisian program sambutan kali ini lebih menumpukan kepada penegasan tentang tarikh keramat penubuhan Malaysia pada 16 September 1963 yang boleh dihayati serta melibatkan rakyat secara penuh, katanya.

"Kita akan menonjolkan supaya ketiga-tiga wilayah yakni Semenanjung, Sarawak dan Sabah yang merupakan tali tiga sepiling dalam perpaduan kenegaraan kita dan ini harus dihayati dan difahami oleh semua masyarakat.


"Penting supaya masyarakat yang berada di Sarawak terasa bahawa Hari Malaysia ini bersama-sama dengan Sabah adalah khusus bagi mencerna kembali perjuangan bersama meneguhkan satu negara bangsa yang penuh dengan peristiwa pembangunan dan erti kesatuan kepada kita bersekali dengan Semenanjung," katanya.


Rais berkata sambutan Hari Malaysia itu akan dimeriahkan dengan kehadiran pemimpin negara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng.

Selain persembahan berbentuk patriotik seperti dendangan lagu patriotik dan teledrama, Rais berkata sambutan kali ini juga akan memberi pengiktirafan kepada lima warga Malaysia yang cemerlang dalam bidang masing-masing.

"Ia melibatkan bidang seperti kesukanan, kesenian, pentadbiran serta jasa dalam kenegaraan. Kelima-lima mereka ini akan menerima sumbangan hormat dan juga bingkisan tertentu daripada kerajaan pusat dan Perdana Menteri sendiri akan menyampaikannya," katanya.


Dalam pada itu, Rais mahu rakyat khususnya di Sarawak dan Sabah untuk turut serta merayakan program-program yang telah disediakan sebelum dan pada tanggal 16 September itu nanti.


Sementara itu, Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak, Datu Ose Murang ketika ditemui berkata 20,000 pengunjung dijangka membanjiri kawasan Lapangan Terbang Lama Bintulu bagi sama-sama memeriahkan sambutan ulang tahun penubuhan Malaysia itu nanti.


"Ini adalah satu majlis yang sangat penting kepada kita semua oleh kerana 49 tahun yang lepas, negara Malaysia kita ditubuh dan ini telah membawa banyak faedah dan kemajuan kepada negeri Sarawak.


"Ini adalah peluang amat baik bagi rakyat Sarawak untuk menunjukkan penghargaan bagi semua pembangunan yang telah dibawa kerajaan ke Sarawak. Dan untuk masa depan, perpaduan dan persefahaman yang lebih baik antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung Malaysia," katanya. - BERNAMA
Teruskan membaca..

517,139 calon duduki UPSR mulai hari ini

517,139 calon duduki

UPSR mulai hari ini


KUALA LUMPUR: Seramai 517,139 calon yang berdaftar menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di 8,284 pusat peperiksaan di seluruh negara mulai hari ini hingga Khamis.
Pelajar yang terlibat terdiri daripada 507,783 calon sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan, 9,345 calon sekolah swasta penghantar Bahasa Melayu dan 11 calon dari sekolah swasta penghantar Bahasa Cina.
Sementara itu, seramai 52,172 petugas terlibat dalam memastikan peperiksaan berjalan dengan lancar kali ini.
Di KUALA LUMPUR, ibu bapa juga kelihatan turut berada di kawasan sekolah bagi memberi semangat kepada anak-anak mereka yang menduduki peperiksaan berkenaan.
Bagi Marlina Mazlan, 36, ibu kepada Amir Daniel Ross Affendy dari Sekolah Kebangsaan Taman Melawati 2 (SKTM2) telah mengambil cuti untuk menemani anak sulungnya menduduki UPSR.

Malah, beliau turut merasa gementar dan cemas berbanding anaknya memandangkan ini adalah kali pertama anaknya berhadapan peperiksaan besar seperti ini.

Bagi pelajar Nik Aqil Baig, walaupun merasa gementar dan risau berhadapan dengan hari pertama UPSR, beliau telah berusaha merehatkan minda sebelum menghadapi peperiksaan sejak awal pagi ini.
Malah kata anak yatim ini, selain mengadakan perancangan jadual pembelajaran yang sistematik dan melakukan ulang kaji pada saat akhir, dia turut mengerjakan solat hajat.
Guru Besar SKTM2, Mohamad Alwan Ginen berkata pihak sekolah melakukan pelbagai usaha untuk memastikan pelajar bersedia menghadapi peperiksaan itu termasuk mengadakan latihan tubi serta membantu pelajar yang lemah secara berkelompok.Di MELAKA, seramai 15,352 murid menduduki UPSR, iaitu peningkatan sebanyak 3.4 peratus berbanding tahun sebelumnya.

Ketua Sektor Penilaian dan Peperiksaan Jabatan Pelajaran Melaka, Megat Nasir Megat Hashim berkata daripada jumlah itu 102 calon berkeperluan khas menduduki UPSR, termasuk calon yang mengalami masalah pembelajaran, buta, pekak dan rabun.

"Tujuh pelajar hari ini terpaksa menduduki peperiksaan di hospital di negeri ini akibat kemalangan jalan raya dan sakit," katanya kepada Bernama ketika dihubungi.

Beliau berkata 228 pusat peperiksaan dibuka di negeri itu pada tahun ini berbanding 230 tahun lalu.

Katanya bilangan petugas peperiksaan juga meningkat 29 orang tahun ini kepada 1,405 berbanding 1,376 orang tahun lalu.

Di KEDAH, seramai 40,109 pelajar mengambil UPSR di negeri ini, termasuk Zulshafakin Md Shafar, 12, dari Sekolah Kebangsaan Telaga Mas yang merupakan seorang pelajar orang kurang upaya (OKU).

Beliau yang kudung kaki kiri dari paras lutut sejak lahir berkata walaupun tidak sempurna seperti orang lain, beliau yakin mampu bersaing dengan pelajar lain untuk mendapatkan keputusan yang terbaik dalam UPSR.

Anak petani dari Kampung Telaga Mas yang bercita-cita menjadi pendidik berkata walaupun gementar tetapi yakin mampu untuk memperoleh keputusan UPSR terbaik kerana telah bersedia menghadapinya.

Sementara pasangan kembar Nasrul Shafiq dan Nasrul Shakir Rosmi yang juga anak petani berkata mereka sering mengulang kaji pelajaran di rumah, dan sentiasa menyelesaikan segala kerja rumah bersama serta memberi tumpuan kepada guru semasa sesi pembelajaran dalam kelas. - BERNAMAhttp://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRqcf4ENenoB9UGq6azak9jMMN91e8iNdj59kC80h3XC0wJZnHxRSXo2K2a

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...