Photobucket

Sahabat Maya :

Wednesday, January 20, 2010

Pengguna Internet Explorer Dinasihat Berwaspada Tindakan Penggodam


SERDANG, 20 Jan (Bernama) -- CyberSecurity Malaysia mengingatkan pengguna Internet supaya berwaspada tentang kelemahan ketara yang terdapat pada browser Microsoft Internet Explorer. Ketua pegawai eksekutifnya Husin Jazri berkata kelemahan itu membolehkan penggodam memberi arahan melalui komputer mangsa.


Keadaan ini dikenali sebagai "0-day" kerana kelemahan berkenaan terdedah apabila vendor perisian tidak mengatasinya, kata Husin dalam kenyataan. "Kelemahan ini boleh diambil kesempatan dengan mudah apabila pengguna melawat laman web yang dibangunkan oleh penggodam. Penggodam boleh mengirim URL (alamat laman web Internet) kepada pengguna melalui e-mel bagi mengumpan mereka melawat laman yang tidak senonoh atau meletakkan URL berkenaan pada laman web dan forum popular," katanya.


Husin berkata kelemahan itu juga boleh diambil kesempatan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab bagi menyalurkan ancaman terhadap komputer seperti trojan atau virus lain. Kata beliau kelemahan yang terdapat pada aplikasi popular seperti browser Internet atau pembaca PDF (format dokumen mudah alih) yang boleh menjejaskan sistem, bukan perkara baru. Tahun lepas, Pasukan Tindakan Kecemasan Komputer Malaysia (MyCERT), CyberSecurity Malaysia mengeluarkan 36 nasihat berkaitan aplikasi popular seperti Adobe Flash, Internet Explorer, Firefox, Shockwave dan Microsoft Office, kata beliau.


Husin berkata daripada jumlah itu, sembilan mempunyai kaitan secara langsung dengan aplikasi browser Internet, manakala 21 lagi berkaitan "browser plug-ins", katanya. "Walaupun orang mungkin mengemaskinikan sistem pengendalian mereka dari semasa ke semasa, tetapi ramai yang lupa untuk mengemaskinikan aplikasi yang mereka gunakan setiap hari. "Ini boleh menyebabkan bercambahnya perisian jahat, yang dengan mudah akan menjangkiti sesebuah komputer melalui aplikasi yang terdedah kepada serangan," katanya.


Husin berkata nasihat terkini tentang perkara itu boleh didapati dengan melayari http://www.mycert.org.my Maklumat lanjut tentang CyberSecurity Malaysia boleh didapati dengan mengunjungi laman web www.cybersecurity.my -- BERNAMA

Teruskan membaca..

Yu haiwan marin pemalu

Realitinya, yu yang ada di negara ini pemalu dan takut kepada manusia jika tidak mengalami sebarang provokasi daripada manusia.
YU sirip hitam antara haiwan marin yang menghuni perairan Malaysia.


PENGARAH filem tersohor dunia, Steven Spielberg dan penulis novel, Peter Benchley boleh disifatkan sebagai antara individu yang berjaya menanam persepsi salah kepada orang awam terhadap ikan yu.

Menerusi filem arahan Speilberg, Jaws beliau menukar karakter spesies ikan yu atau ada yang memanggilnya jerung sebagai haiwan marin ganas yang mengancam manusia sehingga kini.

Ini kerana jika ada sesuatu terjadi di laut, spesies prasejarah itulah yang dijadikan kambing hitam termasuklah ketika kes yang terjadi di pantai Port Dickson, Negeri Sembilan baru-baru ini.

Dalam kejadian itu, seorang posmen, Mohamad Helme Leman, 25, koyak kaki kanan dan terpaksa menerima 50 jahitan ketika mandi di Port Dickson 2 Januari lalu.

Dakwa Helme, kakinya ditarik dan digigit sesuatu yang leper, keras dan kehitam-hitaman dan diyakini buaya air masin.


KECEDERAAN pada kaki Helme semasa mandi di pantai Port Dikson, baru-baru ini.


Namun pihak berkuasa tempatan menafikan kawasan itu mempunyai buaya air masin dan terus membuat andaian ikan besar termasuk yu.

Adakah yu menjadi punca sebenar kejadian itu atau adakah yu sememangnya ganas seperti yang digambarkan oleh Spielberg?

Filem yang pertama kali ditayangkan di layar perak pada 1975 itu sedikit sebanyak bukan hanya memberi imej buruk kepada yu namun namanya juga berjaya ditukar menjadi Jaws yang membawa bermaksud rahang.

Kesan filem berkenaan berjaya membuatkan ia melonjak menjadi filem box office pertama sehingga menjulang Jaws menjadi filem blockbuster musim panas terhebat dan ditayangkan di 675 panggung seluruh dunia serentak.

Peluncur

Keuntungan kasarnya mencecah AS$470 juta (RM1.57 bilion) ketika itu di mana nilai pada 2008 dianggarkan AS$1.9 bilion (RM6.35 bilion).

Signifikan tayangan berkenaan menular sehingga ke hari ini yang menggambarkan yu adalah spesies ganas.

Apa pun, menurut kajian yang dijalankan oleh Divisyen Ictiologi, Muzium Sejarah Asli Florida, University of Florida, Amerika Syarikat (AS) hanya ada satu serangan ikan yu tanpa provokasi di perairan Malaysia di antara tahun 1580 hingga 2008.

Kemalangan itu yang disifatkan bukan sebagai serangan juga tidak membabitkan kematian.


YU putih yang terdapat di perairan Australia terkenal dengan karakternya yang ganas.


Namun itu bukan bermakna tiada langsung serangan yu lebih-lebih lagi di luar Malaysia. Kebanyakan yu pemangsa bersaiz mega termasuk yu putih (Carcharodon carcharias), yu bull (Carcharhinus leucas) dan yu harimau (Galeocerdo cuvier) berada.

Yu putih yang terkenal dengan karakter ganas dengan gigi menceracak dikesan banyak terdapat di perairan Afrika Selatan dan juga Australia menjadi igauan kebanyakan peluncur air.

Namun menariknya, ‘serangan’ yang dilakukan itu mengikut kajian adalah disebabkan yu putih tersalah anggap.

Ini disebabkan yu berkenaan melihat peluncur air yang sering menggunakan sut basah gelap dengan papan luncur mereka seolah-olah seperti anjing laut iaitu makanan yu putih.

Dua lagi rakan ‘nakal’ yu putih, yu harimau dan yu bull, walaupun turut menghuni perairan Malaysia, tidak pernah dilaporkan menyerang manusia.


JINAK. PELANCONG ini berenang sambil mengekori yu paus yang panjangnya enam meter.


Selain spesies yang dikatakan agak ganas itu, Malaysia turut dihuni beberapa spesies yu lain termasuk yu paus, yu sirip hitam, yu tukul, yu sirip putih, yu cicak, yu duri, yu pari, yu bodoh, yu kebut, yu misai, yu mako, dan pelbagai spesies yu lain yang tidak pernah didengari.

Apa yang pasti, nama-nama yang disebutkan bukan terkenal dengan menyerang manusia, sebaliknya mereka menjadi tumpuan sama ada ditangkap untuk dijadikan hidangan atau siripnya menjadi buruan.

Bagi penyelam skuba, spesies-spesies yu tersebut antara spesies marin pemalu. Mereka akan cepat beredar jika ternampak penyelam skuba merapati habitat mereka.

Walaupun fakta yang mengatakan yu amat sensitif dengan darah walaupun setitik, namun sehingga artikel ini ditulis, tidak ada satu laporan yang mengatakan yu mengejar penyelam atau perenang yang mengalami pendarahan akibat kecederaan di negara ini.

Ini kerana jika tidak kemungkinan Mohamad Helme bakal menjadi makanan kepada yu selepas kakinya luka berdarah.

Bagi penyelam skuba, berdepan dengan spesies yu pula antara yang dinanti-nantikan namun untuk merakamkan foto mereka di dasar laut dan ia merupakan satu kesempatan sekali seumur hidup.

Lebih-lebih lagi, spesies yu paus (Rhincodon typus) yang merupakan antara mamalia terbesar dan mampu mencapai panjang sehingga enam meter.

Tetapi spesies itu hanya menjadikan plankton sebagai diet seharian dan bukan mencari manusia.

Tidak hairanlah, jika ada spesies itu sering terperangkap di dalam jaring nelayan yang menangkap ikan di kawasan banyak plankton kerana ia turut menarik spesies-spesies kembung, selar, cencaru dan lain-lain ikan komersial yang lain.

Jadi realitinya, yu yang ada di negara ini ‘pemalu’ dan takut kepada manusia.

myMetro


====================================================

Yu harimau serang posmen di PD?


YU Harimau.

KUALA LUMPUR - Mungkinkah posmen, Mohamad Helme Leman, 25, digigit oleh spesies ikan yu harimau semasa bermandi-manda di pantai peranginan Port Dickson, pada 2 Januari lalu?

Persoalan itu dicetuskan oleh seorang pakar marin dari Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Zulfigar Yassin yang tertarik dengan pendedahan Kosmo! mengenai ujian 'pemadanan' pelbagai jenis rahang ikan yu dan kesan gigitannya terhadap mangsa.

Ia sekali gus mencabar kesimpulan Pengarah Jabatan Perikanan Negeri Sembilan, Wan Muhammad Aznan Abdullah kelmarin bahawa Mohamad Helme bukan mangsa ikan yu tetapi haiwan lain yang belum diketahui.

myMetro


Teruskan membaca..

Taman tema coklat di Beijing


REPLIKA coklat Tembok Besar China dipamerkan di sebuah taman tema baru di Beijing kelmarin.


BEIJING - Sebuah air pancut coklat yang dipamerkan sempena pembukaan sebuah taman tema coklat di sini berjaya menarik perhatian orang ramai.

Pembinaan taman tema itu yang berkonsepkan alam fantasi coklat mendapat inspirasi dari buku Charlie and the Chocolate Factory karya novelis Britain, Road Dahl.


AIR pancut coklat dipamerkan di sebuah taman tema baru di Beijing kelmarin.


Selain air pancut coklat, ia turut menampilkan pelbagai rekaan coklat termasuk patung tentera terracotta coklat bersaiz manusia, Tembok Besar China coklat serta lukisan-lukisan terkenal yang turut diperbuat daripada coklat.

Taman tema yang dinamakan taman impian dunia coklat itu akan dibuka kepada orang awam pada 29 Januari ini. - AP

Teruskan membaca..

Penguatkuasaan lemah


Seorang lelaki sedang menghisap rokok tanpa menghiraukan tanda larangan di sebuah pusat perubatan di Kuala Lumpur, kelmarin.


 • SEKURANG-KURANGNYA 20 kawasan telah diwartakan sebagai tempat larangan merokok di negara ini tetapi para perokok seolah-olah mendapat ‘kebebasan’ melanggar peraturan itu.

 • Tinjauan sehari Unit Khas Utusan Malaysia mendapati, di beberapa kawasan hospital dan pusat perubatan masih kelihatan petugas dan orang awam menghisap rokok.

 • Kegagalan pelbagai kempen kerajaan termasuk Klinik Berhenti Merokok dikaitkan dengan ‘kedegilan’ atau kurangnya kesedaran para perokok terhadap bahaya menghisap rokok.
 • Lebih baik jika perokok ini berhenti dan menabung wang itu untuk menunaikan fardu haji kerana ia merupakan satu kewajipan bagi umat Islam

  -Datuk Nooh Gadut

  Penasihat Majlis Agama Islam Johor


  Teruskan membaca..

  NUTP syor garis panduan lengkap
  Penempatan semula guru adalah proses biasa - Alimudin


  KUALA LUMPUR: Penempatan semula guru yang dilaksanakan Kementerian Pelajaran bermula awal bulan ini merupakan satu proses biasa bagi mewujudkan pendidikan berkualiti, kata Ketua Pengarah Pelajaran Tan Sri Alimuddin Mohd Dom.

  Katanya penempatan semula yang dilakukan adalah untuk memastikan semua sekolah di negara ini mempunyai guru yang mencukupi dan yang lebih penting mempunyai cukup guru dari segi opsyen.

  Beliau berkata walaupun bilangan guru mencukupi namun terdapat kekurangan guru mengikut opsyen terutama bagi mata pelajaran kritikal seperti Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Sains, Matematik dan Pendidikan Agama Islam.

  "Bagi memastikan akses dan ekuiti bagi mewujudkan pendidikan berkualiti, sudah pastinya penyediaan guru mengikut opsyen yang cukup menjadi keutamaan Kementerian Pelajaran dan kaedah penempatan semula guru akan digunakan untuk mengatasi masalah ini," katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

  Alimuddin berkata keadaan menjadi lebih ketara apabila Jemaah Menteri memansuhkan pelaksanaan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) di sekolah-sekolah dan menggantikannya dengan Dasar Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI).

  Dalam konteks itu, katanya guru-guru yang mempunyai opsyen Bahasa Inggeris sebagai contoh, sangat diperlukan terutamanya di sekolah-sekolah luar bandar dan pedalaman.

  Alimuddin berkata kajian yang dilakukan kementerian mendapati terdapat lebihan guru bagi opsyen mata pelajaran kritikal itu di sekolah-sekolah tertentu di bandar-bandar besar.

  Katanya penempatan semula guru tersebut merupakan satu proses yang berterusan dan berperingkat-peringkat, sehingga masalah ketidakseimbangan ini selesai.

  Beliau turut menjelaskan bahawa mulai tahun ini penempatan semula guru secara terhad akan dilaksanakan, di mana proses itu akan melibatkan penempatan guru-guru dalam negeri atau antara daerah sahaja.

  Alimuddin berkata demikian sebagai mengulas isu pemindahan guru yang didakwa berpunca daripada penyalahgunaan kuasa di kalangan guru besar dan pengetua yang memindahkan guru tersebut akibat 'tidak sebulu' atau menimbulkan masalah kepada guru besar atau pengetua berkenaan.

  Beliau turut meminta semua pihak tidak membesarkan isu tersebut selain menganggap program penempatan semula guru itu adalah proses biasa yang akan berlaku dalam perkhidmatan awam. -BERNAMA


  ==============================================================  KUALA LUMPUR: Satu garis panduan lengkap dan adil perlu diwujudkan oleh Kementerian Pelajaran dalam melaksanakan program penempatan semula guru Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris bagi mengelak penyalahgunaan kuasa oleh pihak tertentu.

  Menurutnya, pelaksanaan program berkenaan yang bertujuan memartabatkan Bahasa Malaysia dan memperkukuhkan Bahasa Inggeris mula dilaksanakan pada sesi persekolahan tahun ini dan sebagai permulaan ia dilaksanakan di Selangor sebelum diikuti negeri lain.


  “Tiadanya garis panduan yang jelas serta koordinasi antara kementerian dengan pihak sekolah mengakibatkan ada guru teraniaya dan dipindahkan sekolah tanpa alasan kukuh.


  “NUTP terima tidak kurang 10 aduan daripada guru yang dipindahkan dan antara lima atau enam mengenai salah guna kuasa guru besar atau pengetua yang mengambil kesempatan daripada program berkenaan bagi mengeluarkan guru yang tidak disukai dan bermasalah di sekolah.


  “Lebih teruk, guru yang ditukar itu bukan guru subjek terbabit tetapi mungkin disebabkan ada konflik antara mereka pihak atasan ambil peluang tukar guru berkenaan ke sekolah lain,” katanya Kata Hashim, ada juga guru yang menerima arahan bertukar dalam masa terlalu singkat dan bagi yang berkeluarga mereka menghadapi tekanan kerana perlu menguruskan banyak perkara. Selain itu katanya, terdapat beberapa perkara lagi dihadapi guru berkenaan dan apabila dipersoalkan kepada pentadbir sekolah, mereka mengatakan ia arahan pihak atasan atau kementerian.

  myMetro


  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


  Seramai 23 guru Bahasa Inggeris di seluruh Perak menghadapi tekanan kerana mendapat arahan pertukaran serta-merta tanpa memikirkan kebajikan mereka.

  Guru berkenaan ditukarkan tanpa mengira jarak perjalanan membabitkan kos agak membebankan, contohnya melebihi 40 kilometer (KM) dan memakan masa melebihi sejam untuk sampai ke sekolah.
  Pertukaran ini juga tidak menitikberatkan faktor usia, kehidupan berkeluarga dan masalah guru terbabit. Rayuan dibuat kepada Jabatan Pelajaran Perak tetapi ditolak.
  Apa yang mengecewakan ialah jawapan diberikan iaitu guru perlu memilih antara kerjaya atau keluarga dalam perkara ini; pada satu masa tidak boleh memiliki dua perkara (kerjaya dan keluarga), dan tidak mempedulikan masalah yang sudah diluahkan.
  Jika sayangkan suami dan anak, guru diarah letak jawatan. Apa yang menjadi ketidakpuasan ialah semua guru yang ditukarkan mempunyai komitmen tersendiri di sekolah lama dan tempat tinggal iaitu sudah membeli rumah, persekolahan anak, pekerjaan suami/isteri, keadaan kewangan dan kesihatan.
  Tempat guru berkenaan digantikan dengan guru yang sama opsyen. Malah, ada guru baru yang masih belum mempunyai tanggungjawab berkeluarga ditempatkan di bandar.Mengapa mereka diberi keistimewaan ini sedangkan sudah termaktub dalam pekeliling bahawa guru baru perlu ditempatkan di pedalaman?Kebanyakan guru yang ditempatkan di bandar ialah isteri, suami, anak serta saudara-mara orang Jabatan Pelajaran. Mereka mengetepikan hak guru lain yang lebih memerlukan. Taburan penempatan guru di Perak amat mendukacitakan. Tiada langsung tindakan untuk memperbetulkan keadaan.
  Ada guru yang sangat selesa, boleh berjalan kaki ke sekolah lebih kurang lima minit dari rumah. Ada guru yang amat tertekan. Sekolah di luar daerah, menempuh perjalanan melebihi sejam dan duit minyak melebihi RM25 sehari. Di manakah keadilan? Bagaimanakah diri ikhlas berkhidmat jika tidak selesa atau keselamatan terancam di jalan raya?
  Guru perempuan pula tidak dapat menguruskan suami dan anak dengan baik sehingga berlaku keretakan rumah tangga. Tiada langsung rasa simpati untuk guru yang menghadapi masalah.
  Bukan mahu ingkar arahan tetapi pihak berkenaan perlu rasional dalam membuat tindakan.
  Guru masih berpegang teguh pada aku janji, namun jika kebajikan sendiri terabai bagaimana mahu menyampaikan proses pengajaran dan pembelajaran dengan berkesan.Jangan mempertikaikan jika ada guru yang hanya jasad wujud di sekolah, tetapi hati hilang entah ke mana. jangan mempertikaikan juga jika ada guru yang membatu tidak mengajar, tidak mengikut arahan, tidak memberikan komitmen, ponteng, perlu di kaunseling dan pelbagai lagi kerenah lain. Ini semua kerana kerenah birokrasi.

  sumber : BERITA HARIAN


  Teruskan membaca..

  LinkWithin

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...