Photobucket

Sahabat Maya :

Sunday, September 15, 2013

Lagu : Malaysia Berjaya


Teruskan membaca..

85 peratus sekolah dilengkapi sistem maya 1BestariNet


85 peratus sekolah 

 dilengkapi sistem maya 1BestariNet

Muar: Lebih 85 peratus daripada 10,094 sekolah di bawah Kementerian Pendidikan sudah dilengkapi dengan sistem 1BestariNet yang menjadi gerbang sesawang pembelajaran.
Timbalan Menteri Pendidikan II, P Kamalanathan, berkata baki 15 peratus lagi sistem itu terutama di Sarawak akan disiapkan penghujung tahun ini. 
 

“Di Sarawak ada masalah menyediakan jaringan sesawang tetapi ia sedang dilaksanakan,” katanya selepas melancarkan 1Bestari Frog Virtual Learning Environment (VLE) di Sekolah Menengah Kebangsaan Dato’ Sri Amar Diraja, di sini, semalam.


Rapat jurang digital

1BestariNet adalah inisiatif Kementerian Pendidikan untuk melakukan perubahan pembelajaran menggunakan internet dan teknologi bagi meningkatkan proses pengajaran dan pembelajaran serta merapatkan jurang digital antara pelajar bandar dan luar bandar.

Menerusinya, semua sekolah akan dihubungkan dalam satu pangkalan pembelajaran tunggal menggunakan internet berkelajuan tinggi 4G dan pengguna diberi akses daftar ke dalam program untuk aplikasi pembelajaran Maya Frog, Google Apps for Education dan Frog Store.

Kamalanathan berkata, kementerian ketika ini sedang melakukan kempen memperkenalkan sistem 1BestariNet itu dan mendapatkan maklumat dan maklumbalas daripada semua sekolah. 
 
 
 
Sumber
Teruskan membaca..

Pestabola Merdeka-Harimau Muda A muncul juara

Hadiah Hari Malaysia

Hadiah Hari Malaysia  
PEMAIN bersama pegawai dan jurulatih Harimau Muda A, Ong Kim Swee (kiri), meraikan kejayaan menjuarai Piala Pesta Bola Merdeka, pada final pertemuan dengan Myanmar di Stadium Darul Makmur Kuantan, malam tadi. - Foto Hasriyasyah Sabudin
 
Harimau Muda A muncul juara
 Pestabola Merdeka benam Myanmar 2-0


Kuantan: Malaysia yang menampilkan Harimau Muda A mencipta sejarah sekali lagi apabila muncul sebagai juara Pestabola Merdeka selepas menundukkan Myanmar 2-0 pada final di Stadium Darul Makmur di sini, malam tadi. 

Kejayaan diperoleh itu lebih manis kerana pasukan yang pernah menjuarai kejohanan sama pada 2007 meraih kemenangan pada saat negara menyambut Hari Malaysia, esok.
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...