Photobucket

Sahabat Maya :

Thursday, October 4, 2012

Guru kaunseling mampu jadi petugas barisan hadapan cegah LGBT di sekolah

Guru kaunseling 

mampu jadi petugas barisan hadapan

 cegah LGBT di sekolahKUALA TERENGGANU: Guru kaunseling mampu menjadi petugas barisan hadapan bagi mencegah penyebaran fenomena Lesbian, Gay, Biseksual dan Transgender (LGBT) di kalangan pelajar.
Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, untuk tujuan tersebut, guru kaunseling mesti dilengkapi dengan pengetahuan dan pemahaman simptom LGBT untuk menawarkan nasihat untuk mana-mana pelajar yang terlibat."Guru kaunseling ini kalau mereka ada kemahiran, kefahaman secara umum memberi penerangan, motivasi, kesedaran, keinsafan dalam isu seperti ini mampu membantu pelajar di peringkat sekolah sebenarnya.

 "Guru kaunseling mesti memahami perkara sendiri untuk memberi penjelasan serta membawa pelajar kembali ke jalan yang betul," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Keibubapaan dalam menangani LGBT peringkat Negeri Terengganu di Stadium Negeri di sini, hari ini.

 Seminar sehari itu dianjurkan oleh Yayasan Guru Malaysia Berhad dan Majlis Pemuafakatan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah-sekolah Putrajaya.- Bernama


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...