Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, April 27, 2012

Siasah bukan sekadar aspek politik kenegaraan

Siasah bukan sekadar aspek politik kenegaraan


Oleh Mohd Syakir Mohd Rosdi
Motivasi pembinaan jati diri,

pembangunan ekonomi, sosial selaras kehendak syariat


SIASAH selalunya dibincangkan dalam soal politik. Ini merujuk kepada makna siasah itu sendiri yang bermaksud politik. Walaupun siasah mempunyai persamaan dari segi maksud, tetapi jika diteliti, siasah bukan berkisar dari aspek politik kenegaraan, semua perkara berkaitan perlakuan seseorang manusia itu disebut sebagai siasah.

Ahmad Atiyatullah dalam kitabnya, Da’irat al-Ma’arif al-Hadithah menjelaskan siasah ialah ilmu pengetahuan yang berkaitan dengan kenegaraan dan melaksanakan urusan rakyat. Menurutnya lagi, ia bukan saja berkaitan dengan manusia, termasuk juga pemeliharaan dan melatih haiwan.
Motivasi pembinaan jati diri dari aspek kepemimpinan juga termasuk dalam bidang siasah. Hal ini menunjukkan Islam mementingkan pembangunan dari aspek sosio politik, sosio ekonomi dan sosiologi dalam menggalakkan perkembangan masyarakat yang lebih sempurna.
Siasah penting untuk diperbincangkan supaya idea dan strategi pelaksanaannya selaras dengan kehendak syariat Islam.


Yusuf al-Qaradhawi pernah menegaskan dalam kitabnya Fiqh Kenegaraan, Islam telah menyiapkan cara yang sempurna bagi mengatur manusia. Cara itulah yang dipakai bagi mengatur kehidupan politik.

Tanpa kuasa politik, negara tidak dapat melaksanakan kewajipan mengajak orang supaya melakukan kebaikan dan mencegah kejahatan, berjihad, menegakkan keadilan, mendirikan sembahyang dan menolong orang yang teraniaya.

Pandangan Yusof al-Qaradhawi itu menunjukkan bahawa kesempurnaan dalam Islam perlu diiringi dengan pengamalan yang konsisten. Kebangkitan kekuatan jiwa penting untuk membina sikap istiqamah dalam ibadah harian.


Dari situlah akan timbulnya keazaman untuk melakukan ibadah dengan lebih baik dari hari ke hari. Tetapi semangat membara yang sementara akan membakar keseluruhan keazaman jika tidak dilakukan secara berperingkat.

Inilah pentingnya strategi dalam Islam. Setiap kepemimpinan dalam keluarga, masyarakat atau negara perlu bijak menangani isu tertentu supaya kestabilan politik akan terus kukuh. Tangani dengan cara Islam akan lebih beruntung dari pada menanganinya dengan cara lazim.

Oleh sebab itulah, Ibn Khaldun dalam kitabnya Muqaddimah membahagikan siasah kepada dua perkara iaitu siasah akal dan siasah agama. Menurutnya, jika undang-undang itu digubal oleh ahli akal dan pembesar negara serta pakarnya maka itu adalah siasah akal.

Tetapi jika undang-undang itu diwajibkan oleh Allah SWT, diakui dan disyaratkan maka ia adalah siasah agama yang memberi manfaat kepada kehidupan dunia serta akhirat. Gunakan kepintaran manusiawi untuk menggalakkan proses ke arah kestabilan politik melalui kewujudan siasah agama ini.
Hal ini berdasarkan pelaksanaan apa yang diperintah oleh Allah SWT dan meninggalkan apa yang dilarang-Nya. Oleh itu, siasah agama membolehkan kita diselamatkan daripada bencana kemusnahan dunia ini.

Kemusnahan bumi yang berlaku hari ini berpunca daripada tangan-tangan ghaib dari pengamal ekonomi dan politik. Jika dilihat dari sudut ekonominya, ukuran kemajuan sesebuah negara itu diteliti dari aspek kepesatan pertumbuhan pembangunan. Kesibukan sesebuah negara membina pencakar langit juga menjadi antara ukuran kemajuan sesebuah negara. Boleh dikatakan semua negara mempunyai bangunan pencakar langitnya tersendiri.

Siasah akal hanya mementingkan keuntungan duniawi dan kepentingan diri, tetapi siasah agama lebih mementingkan keuntungan ukhrawi serta kepentingan umum. Pembangunan rohani pula lebih penting daripada pembangunan fizikal.

Apabila siasah agama tidak dilaksanakan, akan terbukalah ruang kehancuran dunia bermula dengan kehancuran individu kepada masyarakat seterusnya negara.

Perkara ini diperkukuhkan melalui pandangan Abdul Qadir Djaelani dalam karyanya Negara Berdaulat Dalam Perspektif Islam, katanya ramai dalam kalangan masyarakat Islam yang tinggal di bawah pemerintahan bukan Islam mudah terpengaruh dengan budaya dan ideologi sehinggakan sanggup mengikuti kelakuan dan sikap mereka.
Begitu juga, pandangan Muhammad Iqbal yang mengatakan bahawa Eropah hari ini adalah penghalang terbesar bagi kemajuan ketamadunan umat manusia. Kemajuan masyarakat dapat berkembang apabila timbulnya kesejahteraan politik dan kestabilan ekonomi. Kegagalan Barat perlu diisi semula dengan mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Islam.

Kesimpulannya, sistem siasah agama dan sistem siasah akal adalah berbeza kerana sistem siasah agama berdasarkan sunnah dan wahyu, sedangkan sistem siasah akal berdasarkan ciptaan manusia yang membentuk ideologi kapitalis, komunisme dan sosialisme.Teruskan membaca..

Asyraf, Hizbur jadi mentor


Asyraf, Hizbur jadi mentor

HASSAN (tengah) bersama Hizbur dan Asyraf.
HASSAN (tengah) bersama Hizbur dan Asyraf.


Imam Muda 3 perkenal uji bakat online untuk peserta di luar negara

ATAS permintaan ramai, program realiti keagamaan Iman Muda akan kembali, dengan menampilkan Imam Muda Asyraf dan Imam Muda Hizbur sebagai mentor kepada sepuluh bakal pesertanya.


Masih mengekalkan Datuk Hassan Mahmud Al Hafiz sebagai pengetua, mereka akan dibantu tenaga pengajar yang akan diketuai juara musim kedua, Imam Muda Hassan, bersama-sama barisan Imam Muda dua musim yang lalu iaitu Nazrul, Fakrul, Azhar, Aran, Amar, Najdi, Nuri, Miril dan Adib.Pengurus Saluran Astro Oasis, Izelan Basar, berkata ilmu yang diperoleh barisan Imam Muda musim lalu akan digunakan bagi membantu seramai sepuluh peserta rancangan itu musim ini, yang akan dipilih pada sesi uji bakat nanti.

Katanya, kehadiran Imam Muda ternyata berjaya mencetuskan fenomena, bukan saja buat saluran itu, malah ke seluruh negara sehingga mendapat perhatian masyarakat dunia.

“Selama dua musim, 20 Imam Muda sudah dilahirkan dan mereka kini bergerak secara aktif menyampaikan dakwah dengan cara masing-masing.

“Kini sudah tiba masanya barisan Imam Muda ini menyampaikan dakwah dan berkongsi ilmu serta pengalaman dengan peserta musim terbaru,” katanya pada sidang media Imam Muda Musim Ke-3, di Bangsar, semalam.
Menurutnya, mereka yang berumur 18 hingga 30 tahun, sama ada warga negara atau sebaliknya, digalakkan untuk menyertai program ini. Calon perlu fasih berbahasa Melayu serta mempunyai latar belakang agama Islam yang baik.

“Tiada had untuk kami memilih peserta dari luar negara kerana berbalik kepada misi berdakwah, skopnya sangat meluas. Jadi, jika ditakdirkan ramai peserta terpilih nanti adalah terdiri daripada bukan warga negara, tiada halangan untuk kita meneruskannya,” kata Izelan sambil memberitahu, uji bakat program itu akan diadakan pada 7 dan 8 April ini, mulai jam 9 pagi hingga 5 petang, bertempat di Institut Profesional Baitulmal, Kuala Lumpur.
Selain itu, kelainan dicipta pada musim ketiga apabila Astro Oasis turut memperkenalkan sistem pemilihan peserta melalui laman web rasmi Imam Muda. Uji bakat secara atas talian diadakan bagi membuka peluang kepada pelajar di luar negara untuk sama-sama mencuba nasib menyertai program itu.

“Sebelum ini, ramai peserta atau pelajar kita yang hampir tamat pengajian tidak dapat menyertai uji bakat kerana faktor lokasi. Jadi, kita mengambil pendekatan membuka uji bakat secara online bagi mengatasi kekangan ini.

“Setakat ini, uji bakat secara online yang akan berakhir pada 31 Mac mendapat sambutan baik daripada pelajar di luar negara. Kita juga menyediakan senarai surah lazim yang perlu dihafal peserta, di samping mewujudkan satu jawatankuasa pemilihan khas.

“Peserta boleh merekod bacaan mereka melalui video dan memuat naik rakaman itu secara online,” katanya yang melahirkan rasa syukur apabila terus mendapat tajaan utama daripada Bank Islam.

Juara Imam Muda ketiga bakal memenangi hadiah wang tunai RM100,000, manakala naib juara RM35,000 dan pemenang ketiga RM15,000.
Teruskan membaca..

Dasar Pendidikan Negara berjaya lahir modal insan, basmi kemiskinan: Muhyiddin
Dasar Pendidikan Negara

berjaya lahir modal insan,

basmi kemiskinan: Muhyiddin


RANAU: Dasar dan falsafah pendidikan negara yang dilaksanakan oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) telah berjaya melahirkan modal insan dan menyelesaikan masalah kemiskinan di kalangan rakyat khususnya di luar bandar, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata kerajaan juga berjaya melengkapkan dasar pendidikan negara yang sempurna bagi melahirkan modal insan menjelang Malaysia menjadi negara maju pada 2020.


"Sejak 1957, rakyat Malaysia ketika itu seramai kira-kira tujuh juta penduduk, dan kadar kemiskinan di kalangan rakyat miskin sebanyak 70 peratus berjaya dikurangkan dengan pelbagai prasarana dan pembangunan.


"Ini dapat dijayakan menerusi pelbagai dasar pendidikan cemerlang dan sistem ko-kurikulum yang berkualiti...dan kini peratusan kadar kemiskinan jauh sudah menurun di bawah tiga peratus," katanya ketika berucap pada Program Bersama Rakyat dan jamuan Makan 1Malaysia di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Ranau di sini, hari ini.
Pada majlis itu, Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran turut merasmikan SMK Ranau yang mula beroperasi pada 2005 dan menyaksikan upacara penyerahan tapak Institut Aminuddin Baki (IAB) cawangan Sabah yang terletak di Menggatal, Kota Kinabalu.
Turut hadir pada program yang dihadiri kira-kira 5,000 rakyat itu ialah Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman, isteri Muhyiddin Puan Sri Noorainee Abdul Rahman dan isteri Musa, Datin Seri Faridah Tussin.

Muhyiddin berkata kini cabaran yang harus dipikul oleh semua pihak, terutama warga pendidik adalah meningkatkan kualiti pendidikan negara sejajar dengan perkembangan prasarana pembangunan persekolahan yang disediakan kerajaan.


Sehubungan itu, beliau mahu guru yang mahir dalam mata pelajaran tertentu hanya mengajar mata pelajaran berkenaan manakala ibu bapa pula perlu diberitahu bahawa sistem kurikulum yang disediakan adalah untuk melahirkan insan berilmu dan berkualiti setanding dengan negara maju.


Beliau juga berharap guru besar dan pengetua meningkatkan keupayaan kepimpinan di sekolah bagi memartabatkan pendidikan negara.

Mengenai IAB cawangan Kota Kinabalu itu, Muhyiddin berkata ia akan dapat meningkatkan kualiti kepimpinan di kalangan warga pendidik dengan pelbagai kursus dan program yang dijalankan.
"Saya mahu ucap terima kasih kepada semua warga pendidik kerana berkorban melaksananakan tanggungjawab mendidik anak-anak kita dan sumbangan guru amat besar sekali.
"Bulan hadapan sambutan hari guru dirayakan untuk memberi penghormatan kepada mereka dan kita (kerajaan) telah melaksanakan sistem pendidikan yang cukup baik dan telah berjaya termasuk membawa kejayaan dan kemakmuran di Sabah," katanya.
Beliau juga berkata siri Dialog Pendidikan Nasional ke seluruh negara turut diadakan untuk mengumpul maklum balas dan pandangan pelbagai pihak dalam menyokong usaha kerajaan bagi menambah baik sistem pendidikan negara selain memperbaiki kelemahan yang sedia ada.

Katanya siri dialog yang diadakan di setiap negeri itu melibatkan Pengerusi Majlis Penasihat Pendidikan Kebangsaan (MPPK), Tan Sri Dr Wan Mohd Zahid Mohd Noordin dan pakar-pakar pendidikan yang dijangka siap pada akhir tahun ini. - BERNAMA

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...