Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, January 25, 2013

Rasulullah pendidik unggul


Rasulullah pendidik unggul

 

Sempena sambutan Maulidur Rasul SAW
 Peringkat Kebangsaan 1434H/2013: 


Guru patut contohi cara Baginda
 tangani masalah secara berhemah


Rasulullah SAW seorang pendidik yang cemerlang.
 Hasil didikan Baginda SAW, lahir tokoh ternama dan tersohor seperti Saidina Abu Bakar as-Siddiq, Saidina Umar al-Khattab, Saidina Othman bin Affan dan Saidina Ali bin Abi Tholib serta sahabat yang lain.
Dicontohi sepanjang zaman" Guru harus sabar menerima pelbagai masalah pelajar dan menerimanya dengan baik. Guru hendaklah bersifat penyayang dan tidak pilih kasih terhadap anak didiknya."
Imam al-Ghazali

 
Banyak kisah dan peristiwa dilalui Rasulullah SAW mempamerkan perwatakan luhur pendidik yang unggul untuk dicontohi dan diteladani sepanjang zaman. Allah SWT telah merakamkan beberapa ayat dalam al-Quran mengenai peranan Rasulullah SAW sebagai guru atau pendidik.

 
Firman Allah SWT:

 “Dialah Tuhan yang telah mengutuskan kepada kaum ummi (buta huruf) seorang Rasul daripada kalangan mereka sendiri, yang membacakan ayat-ayat-Nya kepada mereka, (berjuang) menyucikan mereka serta mengajarkan mereka kitab dan hikmah. Sesungguhnya mereka (sebelum diutus Muhammad) benar-benar berada dalam kesesatan yang nyata.” 
(Surah al-Jum’ah, ayat 2)

 
Selain nas al-Quran, 
Nabi SAW juga bersabda: 
“Sesungguhnya 
aku telah diutuskan
 (oleh Allah) sebagai
 seorang guru (pendidik manusia).”
 (Riwayat Ibnu Majah)

 
 Diriwayatkan oleh Anas bin Malik:

 “Sedang kami berada dalam masjid bersama Rasulullah SAW, seorang Badwi datang dan duduk mencangkung membuang air kencing dalam masjid. Sahabat berkata kepada lelaki Badwi itu: Berhenti! Berhenti! Namun Rasulullah SAW berkata: Jangan ganggu dan biarkan dia sendiri. Oleh demikian, mereka pun membiarkan saja lelaki itu selesai membuang air kencingnya. Kemudian Rasulullah SAW memanggil 
lelaki berkenaan dan berkata kepadanya:  
" Di dalam masjid tidak dibenarkan melakukan perkara seperti membuang air kencing atau membuat kerosakan kerana masjid tempat beribadat kepada Allah, tempat solat dan membaca al-Quran. Kemudian Rasulullah SAW mengarahkan seorang lelaki supaya mengambil sebaldi air untuk membasuh kawasan tempat lelaki Badwi itu kencing."
 
Berpandangan jauh

 
Iktibar yang boleh diambil daripada kisah itu ialah jangan bersikap terburu-buru terhadap orang yang melakukan kesalahan, terutama guru. Rasulullah SAW dalam peristiwa itu jelas mempamerkan sikap berpandangan jauh dalam menghadapi sesuatu keadaan.

 
Menegur kesalahan seseorang dengan cara berhemah dan lemah lembut disertakan penjelasan terperinci mengenai kesalahan dilakukan adalah prinsip pendidikan yang dibawa Nabi SAW dan inilah contoh seharusnya diikuti guru.

 
Kisah Rasulullah SAW itu juga mengajar perlunya bersikap lemah lembut apabila mengendalikan seseorang yang jahil dan mestilah mengajar orang seperti itu perkara yang patut diketahuinya tanpa memarahinya, selagi dia tidak menunjukkan sikap berdegil.

 
Imam al-Ghazali pernah menggariskan beberapa kriteria unggul seorang pendidik antaranya, guru harus sabar menerima pelbagai masalah pelajar dan menerimanya dengan baik. Guru hendaklah bersifat penyayang dan tidak pilih kasih terhadap anak didiknya.

 
Apabila nilai itu tersemat kukuh, guru akan menyedari bahawa sabar memberkati usaha gigihnya mendidik. Selain itu, guru perlu bersedia menerima kepelbagaian watak dan perbezaan tahap kecerdasan anak didik.

 
Diriwayatkan daripada Abu Musa, 
Rasulullah SAW mengatakan: 


 “Sesungguhnya perumpamaan hidayah (petunjuk) dan ilmu Allah yang menjadikan aku sebagai utusan itu seperti hujan yang turun ke bumi. Di antara bumi itu ada sebidang tanah subur yang menyerap air dan sebidang tanah itu rumput hijau tumbuh subur. Ada juga sebidang tanah yang tidak menumbuhkan apa-apa, walaupun tanah itu penuh dengan air. Pada hal Allah menurunkan air supaya manusia dapat meminumnya, menghilangkan rasa haus dan menanam. Ada juga sekelompok orang yang mempunyai tanah gersang yang tidak ada air dan tidak tumbuh apapun di tanah itu. Gambaran seperti orang yang mempunyai ilmu agama Allah dan mahu memanfaatkan sesuatu yang menyebabkan aku diutuskan oleh Allah, kemudian orang itu mempelajari dan mengerjakannya. Dan seperti orang yang sedikitpun tidak tertarik dengan apa yang telah menyebabkan aku diutuskan oleh Allah. Dia tidak mendapat petunjuk dari Allah yang kerananya aku utusan-Nya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)
 
Proses pengajaran

 
Ini menjelaskan kepada kita proses pendidikan dan pengajaran adalah satu metodologi yang perlu melihat kepada pelbagai aspek seperti psikologi, sosiologi dan daya membuat pertimbangan seseorang pelajar.

 
Gabungan ilmu pengetahuan itu membolehkan guru mengajar dengan berkesan dan menarik minat pelajar mengikuti pengajaran. 
Sumber
Teruskan membaca..

Anugerah Perdana Maulidur Rasul

Bekas Mufti Sarawak 

penerima Anugerah Perdana 

Maulidur RasulPENERIMA anugerah bergambar bersama selepas menerima trofi dan sijil pada sambutan Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan di Masjid Putra, Putrajaya, semalam. Berdiri dari kiri: Nik Safiah Abdul Karim, Nooh Gadut, Muhammad Fitri Abdullah, Che Wan Alias Wan Abdullah, Mohd. Zaman Khan, Mohd Bakir Mansor, Mohd. Ridhuan Tee Abdullah. Duduk dari kiri: Anis Abot dan Khairunnisaq Khairuddin.PUTRAJAYA 24 Jan. - Bekas Mufti Sarawak, Datuk Seri Anis Abot dipilih sebagai penerima Anugerah Perdana Maulidur Rasul Peringkat Kebangsaan sempena sambutan Maulidur Rasul di Masjid Putra di sini hari ini.

Pemilihan itu membolehkan Anis yang juga bekas Yang Dipertua Majlis Agama Islam Sarawak menerima RM50,000, trofi, sijil dan hadiah iringan. Anis dipilih menerima anugerah tersebut sebagai pengiktirafan terhadap sumbangan beliau membangunkan perkembangan dan pengurusan Islam di Sarawak.

Sepanjang tempoh 17 tahun dilantik sebagai Yang Dipertua Majlis Agama Islam Sarawak bermula 1985, beliau berjaya menubuhkan enam buah Sekolah Rendah Kebangsaan Agama Majlis Islam Sarawak dan menubuhkan Lembaga Amanah Kebajikan Darul Falah, khusus memberikan pendidikan Islam kepada saudara baharu.
Anis ketika ditemui berkata, beliau amat terharu dengan penerimaan anugerah tersebut dan mahukan pengiktirafan itu dikongsi bersama masyarakat Islam di Sarawak."Syukur kepada Allah yang memberikan kesempatan kepada saya untuk berbakti kepada masyarakat dan agama serta kerajaan yang mencadangkan pemberian anugerah ini,'' katanya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menerima anugerah itu daripada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.
Selain Anis, seramai lapan tokoh lagi terpilih menerima anugerah. Mereka termasuk Penasihat Majlis Agama Islam Johor, Datuk Nooh Gadut; Timbalan Pengerusi Yayasan Ihtimam Malaysia, Tan Sri Mohd. Zaman Khan; Yang Dipertua Pertubuhan Tindakan Wanita Islam, Prof. Emeritus Dr. Nik Safiah Abdul Karim dan Penasihat Syariah, Pusat Fiqh Muamalat, Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia, Mohd. Bakir Mansor.Selain itu turut menerima anugerah, Pengurus Besar Pembangunan Kandungan dan Penyelidikan Program Al Hijrah Media Corporation, Che Wan Alias Wan Abdullah; Ketua Program Pengajian Kenegaraan dan Ketamadunan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia, Prof. Madya Dr. Mohd. Ridhuan Tee Abdullah.
Pemenang Anugerah Maulidur Rasul dipilih berdasarkan sumbangan dalam menjalankan tugas yang mencabar, berisiko tinggi dan berinovatif serta menyumbang ke arah kesejahteraan dan kemakmuran rakyat dan negara.
Masing-masing menerima hadiah RM20,000, trofi, sijil dan hadiah iringan.


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjl7otAuBIzY8vaO78gnmA8oHwcix5s6b3LXq8OzGdtOlJszpnmtoC9pGr_XDypbzVXXFz5kpNiesYT-qi_TLGBUIBOSC5d66lSbYoT-xe2EPOONC7WdDx_VImJYYvpe0fgiiJH3d9OofQ/s1600/maulidur-rasul.jpg

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...