Photobucket

Sahabat Maya :

Sunday, January 29, 2012

Bina keberanian dalam diri anak
Bina keberanian dalam diri anak


Oleh Dr Tengku Asmadi Tengku Mohamad
Anak-anak yang berjaya di sekolah sama ada dalam pelajaran atau ko kurikulum adalah mereka yang ada keberanian.

Berani mencapai kecemerlangan, bercakap di depan orang ramai, bergaul, bertanya apabila tidak faham, menjadi ketua, memegang jawatan, mewakili kelas atau sekolah.

Apabila anak-anak menunjukkan keberanian, mereka akan diberikan pelbagai peluang. Mereka yang aktif di alam persekolahan adalah kerana mereka berani untuk membabitkan diri dalam kelas serta program sekolah.Keberanian membolehkan mereka mendapat pelbagai anugerah dan pengiktirafan. Ini membantu anak-anak di alam dewasa nanti.


Bayangkanlah, ketika anak orang lain boleh berdikari, anak kita hendak bertanya sesuatu pada cikgu pun masih minta orang lain temankan.


Ketika anak orang lain berani ikuti program perkemahan, anak kita enggan turut serta sebab tiada kawan.


Sebab itulah anak-anak perlu ditanam dengan sifat berani pada usia muda. Berani bukanlah sesuatu yang hadir ketika lahir sebaliknya bergantung kepada cara ibu bapa mendidik dan membesarkan anak-anak.


Kita tidak mahu anak-anak berani tidak bertempat lalu dia melawan dan biadap dengan guru, merempit dan menyertai lumba haram, mencuri atau bergaduh.


Berikut adalah beberapa tip boleh

dilakukan ibu bapa bagi menjadikan

anak-anak seorang yang berani:


1. Usah cepat membantu anak dalam pelbagai perkara.
Setiap ibu bapa sayangkan anak-anaknya tetapi usah jadikan rasa sayang sebagai alasan untuk cepat membantu mereka.


Bukanlah salah membantu anak-anak tetapi ada ketikanya anak-anak perlu mencuba dan melakukan kesilapan.


Daripada kesalahan dan kesilapan inilah mereka belajar. Ketika anak masih bayi, apabila dia mula pandai berjalan maka dia mula belajar naik tangga.


Biasanya ibu bapa akan terus dukung anaknya dan bawa naik ke tingkat atas sebab takut anak jatuh. Ibu bapa yang prihatin sebaliknya akan mengawasi dan membiarkan anak-anaknya menapak satu anak tangga ke anak tangga yang lain. Dari situ anak itu belajar.2. Biarkan anak dimarahi guru apabila mereka melakukan kesalahan.


Ada ibu bapa yang sanggup menghantar buku latihan anaknya semula ke sekolah kerana bimbang anaknya dimarahi guru atau didenda.


Mungkin jika itu kesalahannya yang pertama, kita hulurkan bantuan dengan menghantar buku itu ke sekolah tetapi bagaimana jika masalah yang sama dilakukan si anak? Bermakna anak kita membentuk satu tabiat tidak bertanggung jawab.


Oleh itu, biarkan anak dimarahi dan didenda gurunya. Dari situ, dia belajar dan menjadi seorang yang berani menerima kesalahan dan berhadapan dengan risiko. Ibu bapa usah campur tangan.


3. Berikan anak-anak peluang bergaul.
Dunia internet hari ini meluaskan pergaulan anak-anak. Mereka boleh kenal sesiapa melalui laman sembang, facebook dan twitter.


Namun, pergaulan bentuk ini tidak sama seperti pergaulan secara langsung. Anak-anak tidak boleh dikurung di rumah dan dihalang daripada keluar bersosial. Biarlah anak berkawan asalkan kita tahu siapa rakannya, ibu bapa mereka, aktiviti yang dilakukan serta lokasi pertemuannya.


Pada masa sama lakukan pemantauan sebab kita tidak mahu anak-anak terbabit
dengan aktiviti tidak sihat.


4. Dedah anak-anak dengan aktiviti lasak.


Aktiviti lasak seperti ‘flying fox’, panjat dinding batu, berkuda, memanah dan berenang dapat meningkatkan keberanian dalam diri anak.


Bayangkan di barat ada aktiviti ‘bungee jumping’. Aktiviti ini memerlukan kaki kita diikat dan kemudian terjun dari satu kedudukan yang tinggi langsung ke bawah. Pasti menakutkan dan menggerunkan.


Tetapi, apabila selesai mencuba, pastilah keberanian diri meningkat. Sebenarnya banyak lagi aktitivi yang boleh dilakukan bagi menguji keberanian anak-anak. Misalnya adakah anak kita berani naik ‘roller coaster’ atau sentiasa mengelak.


Jadikanlah anak kita seorang yang lasak dan berani kerana ia penting dalam pembentukan jati diri mereka.5. Bawa anak ke majlis orang dewasa.
Berikan anak-anak bergaul dengan orang tua atau mereka yang lebih dewasa daripada usianya.

Berikan dia ruang bertanya dan bercerita.


Pengalaman ini akan menjadikan dia seorang yang berani berdepan dengan orang ramai nanti.


Ada ibu bapa yang masih berpegang pada kepercayaan bahawa membawa anak-anak ke majlis orang tua sebagai kurang adab.


Kita tengoklah apa bentuk majlisnya itu. Memang ada yang tidak sesuai di bawa anak. Tetapi jika majlis menyambut bayi, hari lahir, kenduri atau perkahwinan, bawalah mereka.


6. Latih anak mengambil risiko.


Anak-anak perlu dilatih agar berani mengambil risiko. Ini bukan bermakna mereka melakukan sesuatu pekerjaan secara membuta tuli.


Ada bezanya melakukan kerja bahaya dengan kerja berisiko.


Memanjat pokok itu kerja berisiko tetapi jika bergayut di dahan tinggi tanpa sebarang langkah keselamatan, itu kerja berbahaya.


Begitu juga memberi peluang anak remaja belajar membawa motosikal itu kerja berisiko tetapi membiarkannya membawa motosikal tanpa memakai topi keledar dan memecut laju itu kerja berbahaya.


7. Bercakap secara positif.

Bagi menanamkan keberanian dalam diri anak, ibu bapa perlu bercakap secara positif dan sentiasa menunjukkan pada anak kita yakin serta percaya akan kebolehan dirinya.


Anak-anak juga perlu tahu dan sedar yang ibu bapanya bersedia menerima kekurangan, kesalahan dan kesilapan mereka dengan hati yang terbuka asalkan belajar sesuatu dari pengalaman itu.


Sifat terbuka ibu bapa penting bagi menjadikan anak-anaknya seorang yang berani mencuba dan bertindak.


Sebenarnya, sifat berani itu boleh dididik.


Dalam program Motivasi Alihan Pelajar, anak-anak dilatih berani tampil di pentas dan bercakap di khalayak ramai hinggakan ada ibu bapa yang menitiskan air mata terharu melihat perubahan anaknya.


Tetapi, ibu bapa perlu berkorban sedikit bagi memastikan anak-anaknya lebih berani selepas ini.


Dengan memasukkan anak-anak ke program Motivasi Alihan Pelajar, ibu bapa akan mendapati anak-anak mereka lebih bersedia berbanding pelajar lain.


Motivasi Alihan Pelajar adalah satu program motivasi yang wujud sejak 1995.


Program yang diadakan mampu membuka mata dan menggerakkan hati serta meningkatkan kemahuan anak-anak bagi mencapai kecemerlangan.


Hubungi 03-22734622/016-5580719 atau 05-3134622/016-5580619 atau layari laman web kami di www.laman-map.com untuk maklumat lanjut.
SumberTeruskan membaca..

Saintis Russia kesan makhluk jengking di Kejora


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhrrIr7SFN1T2_Q3Zj_TB29m_Nan4of1ndOG_4aWR8CahHSO5Osn6S7ynJ1R7swALIDALH9P28NS0C47nYP0FAZy7Kx6X9I2T-vz_DqGXOsGiklhVSP2DObvpFH1x1h-xgaDFnl6bWO9c3y/s1600/Kalajengking.jpg


Saintis Russia

kesan makhluk jengking di KejoraMOSCOW: Sekumpulan penyelidik di Russia mendakwa wujud hidupan di planet Kejora (Venus) selepas menganalisis gambar yang diambil satelit negara itu 30 tahun lalu.Saintis di Institut Penyelidikan Angkasa Lepas, Akademi Sains Russia, Leonid Ksanfomaliti, berkata penelitian berulang kali ke atas imej yang diambil satelit Venus-13 pada 1982 menunjukkan sejenis makhluk berbentuk kala jengking dan ketam yang bergerak ketika dirakam.
“Makhluk itu ‘muncul, bergerak dan kemudian menghilang. Lupakan teori yang menyatakan bahawa tiada hidupan di Kejora kerana teori terbaru ialah Kejora dan Bumi kelihatan mempunyai persamaan,” katanya dalam laporan di jurnal Penyelidikan Saintifik Sistem Suria yang dipetik akhbar Daily Mail.


Suhu di planet Kejora sebelum ini dikatakan mencapai 464 darjah Celcius dan permukaannya sentiasa dipenuhi kabus tebal berasid akibat kesan gas rumah hijau di atmosfera.


Saintis di Universiti Teknologi California, Profesor Andrew Ingersoll, berkata teori baru ketika ini memang menunjukkan bahawa Bumi dan Kejora ada persamaan.
Beliau berkata ada kemungkinan banyak air di Kejora dan ada banyak karbon dioksida di Bumi.


Suatu masa dulu mungkin pernah wujud lautan di Kejora, tetapi saintis percaya tiada cecair di planet itu selama hampir dua bilion tahun.


Bagaimanapun, Ksanfomaliti berkata kemungkinan wujud hidupan di planet itu masih tidak boleh dinafikan.


Sementara itu, beberapa pihak berpendapat, kenyataan Ksanfomaliti memerlukan banyak lagi penyelidikan lanjut berikutan wujud beberapa keraguan.


Seorang profesor di Universiti Arizona berpendapat imej bergerak diambil satelit Venus-13 mungkin tidak menunjukkan adanya hidupan di Kejora.
“Ia mungkin hanya komponen mekanikal,” katanya.


Agensi Penyelidikan Angkasa Lepas Amerika (NASA) pula berpendapat, imej bergerak itu besar kemungkinan adalah lensa kamera yang tertanggal dan jatuh di permukaan Kejora.


“Kita perlu kajian lanjut,” kata seorang pegawai agensi itu. - AgensiTeruskan membaca..

Mengimbangi kerjaya dan kehidupanStres jejaskan produktiviti

Menjalankan tugas harian di pejabat banyak memerlukan kesabaran kerana tidak semuanya akan berjalan lancar seperti yang dirancang. Adakalanya sesuatu yang di luar jangkaan berlaku dan di sinilah terserlahnya kemahiran anda mengendalikan situasi tersebut.
Ada yang berasa seronok menghadapi cabaran baru dan mencari langkah untuk menyelesaikan tugas tersebut. Namun tidak kurang juga yang akan melenting dan bersungut kerana terpaksa berfikir dan berusaha lebih sedikit. Apabila keadaan ini berlaku, segala perasaan tertekan atau stres ini akan berkumpul dan terperangkap di dalam tubuh. Itu belum lagi suasana sekeliling yang banyak mempengaruhi keadaan kita bekerja. Jika dibiarkan, keadaan ini boleh menjejaskan cara kita berfikir dan mengakibatkan berbagai-bagai penyakit seperti darah tinggi, sakit dada, sengal-sengal badan dan macam-macam lagi. Masalahnya adakah anda sedar bahawa anda mengalami stres dan memerlukan penyelesaian?
Menurut Pakar Perunding Psikiatri Hospital Gleneagles Kuala Lumpur, Dr. Nor Hamidah Mohd. Salleh, walaupun stres dikategorikan penyakit yang serius tetapi sayangnya ia tidak diambil berat.
"Ini mungkin kerana masyarakat beranggapan bahawa stres hanya memberikan kesan seketika tanpa menyedari ia juga boleh menjejaskan seluruh badan dan minda," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.
Beliau menjangkakan, stres akan menjadi penyakit kedua tertinggi di Malaysia menjelang 2020.
Berdasarkan pengalaman Dr. Nor Hamidah, kebanyakan kes stres berpunca daripada masalah di tempat kerja.
Ia secara tidak langsung memberi kesan terhadap institusi kekeluargaan sehingga memporakperandakan perkahwinan itu sendiri.
Justeru, beliau berharap masyarakat akan sedar bahawa stres yang tidak dirawat dengan baik boleh memberi kesan kepada produktiviti kerja.
Bijak
Beliau menjelaskan, apabila seseorang mengambil berat tentang kesihatan mental, ia membantu untuk merasa lebih sihat secara fizikal. Begitu juga sebaliknya kerana kedua-dua perkara itu saling berkait.
"Seandainya seseorang bijak melalui setiap stres yang dialami, mereka mampu menjalani hidup dengan lebih berkualiti," katanya.
Dr. Nor Hamidah menasihatkan mereka yang mengalami masalah supaya mengambil masa untuk rehat dan berbincang dengan saudara atau teman terdekat.
"Anda sendiri mungkin sedar dengan perbezaan diri apabila mengalami masalah mental seperti kemurungan. Malah rakan-rakan terdekat juga pasti menyedarinya.
"Jika anda mengalaminya di tempat kerja, anda boleh berkongsi dengan rakan sekerja. Seandainya ada yang menasihati anda agar bertemu pakar untuk mendapatkan rawatan, jangan tunggu lagi. Ini kerana ubat bukanlah penyelesaian bagi stres," katanya.
Dr. Nor Hamidah memberitahu, kerja, keluarga dan kawan-kawan memberi kesan kepada kesihatan mental dari sudut kebaikan dan keburukan.
Cuti sakit
Justeru katanya, setiap individu perlu pandai mengimbangi kerjaya dan kehidupan mereka agar sihat mental dan fizikal.
"Sebab itulah setiap organisasi perlu ada pengurusan stres di tempat kerja agar tidak mengganggu produktiviti pekerja.
"Kita lihat banyak kejayaan menerusi pelaksanaan pengurusan stres di pejabat. Kajian syarikat McDonnel Douglas pada 1989 menunjukkan pengurusan stres di pejabat menurunkan 35 peratus kos penjagaan kesihatan pekerja. Pada 1995, Perkhidmatan Salah Tingkah Laku dan Kesihatan Mental mendapati pengurusan stres di tempat kerja menurunkan 35 peratus masalah stres pekerja dan meningkatkan produktiviti sebanyak 14 peratus," ujarnya.
Justeru tegasnya, setiap organisasi perlu merujuk pekerja yang stres kepada pakar psikiatri, psikologi atau kaunselor.
Kebiasaannya, pekerja yang berhadapan dengan stres akan diberi cuti sakit sehingga seminggu. Jika kes serius berlaku, rawatan boleh dilanjutkan sehingga tiga bulan.
"Ini penting untuk mengurangkan berlakunya beberapa masalah penyakit seperti darah tinggi, lelah, masalah kulit yang teruk seperti jerawat, psoriasis, ekzema, serangan jantung, sinus atau resdung, hilang fungsi seksual dan pembiakan, strok, masalah berat badan, gangguan tidur, cirit-birit atau sembelit, migrain, gangguan kebimbangan, ulser perut, sakit kepala dan kemurungan," katanya.
Oleh itu, kenali diri anda dan pastikan stres tidak berada pada tahap yang tinggi. Jangan sombong atau malu sekiranya anda mengalami stres kerana ia proses kehidupan yang semula jadi.
Anda sendiri perlu bijak mengatasinya untuk mengelakkan masalah stres ini berlarutan.

Sumber


Teruskan membaca..

Hidupkan budaya hormati perbezaan pandangan

Hidupkan budaya hormati perbezaan pandangan

Manfaatkan kebebasan bersuara mencari titik persamaan ASAS kepada kehidupan masyarakat majmuk ialah menghormati perbezaan pandangan iaitu situasi biasa dilalui setiap manusia yang berfikir. Apa pun justifikasi mendorong kepada sesuatu pendapat, ia tentulah berasaskan pengetahuan seseorang, tidak kira ia tepat atau sebaliknya. Meskipun ada pandangan bersifat emosi dan mentah, ia tetap hak yang boleh disuarakan serta perlu dihormati. Ini sejajar peruntukan hak asasi manusia dalam Islam yang mengizinkan setiap yang mampu berbicara supaya bersuara.
Di Malaysia, hak bersuara terjamin di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan. Setiap warga Malaysia tidak boleh dinafikan hak melontarkan pandangan, apa juga cara. Walau bagaimanapun, seiring perintah hak dan tanggungjawab, hak bersuara di bawah Perlembagaan tidaklah mutlak atau tanpa batasan. Ini kerana manusia mempunyai batasan tidak terlangkau oleh fitrahnya yang lemah, berbanding hak Allah SWT yang mengatasi hak makhluk-Nya.
Memang setiap manusia mempunyai hak atas kapasiti sebagai individu, tetapi hak itu selagi mana tidak melanggar hak seluruh masyarakat.
Justeru, hak bersuara tidak dibenarkan sehingga menggadaikan keselamatan negara, menjejaskan hubungan baik dengan negara luar, menggugat keharmonian, memfitnah, menghina, bersumpah palsu dan sebagainya. Sebarang perbuatan yang menyebabkan perpecahan antara individu atau ummah adalah satu dosa dan maksiat serta mengakibatkan kebinasaan. Berbeza dengan golongan yang memperjuangkan hak asasi tanpa mengiktiraf hak Yang Maha Pencipta, umat Islam haruslah memahami ada banyak percanggahan timbul dalam isu hak asasi disebabkan adanya teori memisahkan agama dan undang-undang, yang menjadi ikutan sesetengah pemikir hak asasi di dunia hari ini, termasuklah yang beragama Islam.


Di Barat, bukan semua pemilik teori hak asasi memisahkan undang-undang dan Tuhan, bahkan mereka sangat mengagumi teori dan perspektif hak asasi dalam Islam yang dicernakan melalui aplikasi syariah di sesetengah negara.
Malangnya, ada dalam kalangan kita sendiri cuba menolak doktrin agama dalam memperjuangkan hak sehingga sanggup menolak fatwa dan ijtihad serta menggunakan logik akal semaksimum mungkin untuk meyakinkan orang lain hak perlu diperjuangkan sedangkan hakikatnya ia melampaui syarak. Hak untuk bersuara disalah guna untuk memburukkan agama dan ahlinya sehingga menimbulkan keributan.

Berkhilaf dalam sesuatu isu adalah perkara biasa dan perdebatan timbul hasil daripada mencari pemurniaan di atas sebarang perselisihan adalah petanda umat Islam mempunyai iltizam tinggi mencari kebenaran serta kesempurnaan.
Adakalanya tiada titik akhir yang sama dikongsi, justeru mereka berlapang dada dengan perbezaan pandangan, tetapi ia bukan petanda hilang muafakat. Aliran pelbagai mazhab yang terdapat dalam Islam contohnya, mempunyai keistimewaan masing-masing yang harus diteladani umat Islam hari ini. Mereka harus pelajari bagaimana ilmuwan dulu menghormati pandangan orang lain, selagi mana ia berasaskan ilmu dan bukannya nafsu. Pada waktu itu, tiada siapa merasakan mereka lebih bijak atau tepat berbanding yang lainnya.


Bahkan Rasulullah SAW mengingatkan umatnya supaya bersifat tawaduk dan rendah diri. Sabda Baginda yang bermaksud:


“Sesungguhnya Allah telah memberi wahyu

kepada aku yang memerintahkan supaya kamu semua

bersifat tawaduk sehingga tidak ada seseorang pun

merasa dirinya megah (lebih bangga diri) dari orang lain

dan tidak boleh seseorang itu menzalimi dan

melampaui batas terhadap orang lain.”

(Hadis riwayat Muslim)

Demi mencari titik persamaan, kebebasan bersuara haruslah dimanfaatkan sebaik-baiknya. Kita perlu cuba berlapang dada dengan pendapat yang tidak menyokong pandangan kita serta sedia menerima kritikan terhadap cetusan idea dilahirkan. Tiadanya perbahasan bukan bermakna ada penyatuan, bahkan ia menimbulkan keraguan terhadap sesuatu keputusan, manakala di pihak yang berbeza pandangan, tutur kata mulia perlulah dijadikan asas penyampaian kerana jika maksud ingin disampaikan bertujuan membina kehidupan lebih baik, ia tidak perlu ditokok tambah dengan sumpah seranah dan fitnah.


Walaupun kebal dengan undang-undang, syarak tidak pernah membenarkan manusia tergelincir daripada landasan. Justeru, setiap pandangan bersumberkan wahyu Allah dan sunnah Rasulullah SAW, tanpa dibelenggu faktor dan kepentingan peribadi haruslah dihormati. Tentulah tidak mudah merubah sikap manusia yang sering merasakan mereka betul atau yang tidak sanggup memperakui pandangan orang lain lebih baik, tetapi budaya menghormati perbezaan pandangan harus segera dipupuk. Ia bukan saja membantu perkembangan ilmu dan perbahasan mengikut teori tertentu, tetapi juga menjadikan manusia lebih beretika dalam bermuamalah sesama sendiri.


Penulis ialah

Pensyarah Kanan Fakulti Syariah dan Undang-Undang

Universiti Sains Islam Malaysia,

kini melanjutkan pelajaran di United Kingdom
Teruskan membaca..

Keupayaan kawal emosi bawa kejayaan, kecemerlangan diri

Keupayaan kawal emosi


bawa kejayaan,


kecemerlangan diri

TINDAKAN segelintir remaja melepas emosi mereka secara salah yang membahayakan  diri sendiri dan orang lain.
TINDAKAN segelintir remaja melepas emosi mereka
secara salah yang membahayakan diri sendiri dan orang lain.
Ramai tokoh dunia berjaya walaupun IQ tak tinggiSEJAK akhir-akhir ini, media banyak melaporkan aktiviti remaja yang tidak bercorak konstruktif untuk pembangunan diri mahupun masa depan mereka dan negara.

Bermula dengan peristiwa demonstrasi menurunkan bendera Perdana Menteri hinggalah ugutan untuk meletupkan pesawat yang dinaikinya, ditambah pula dengan gejala mat rempit, gangsterisme, hedonism melampau, seks bebas dan seumpamanya, semuanya menggambarkan kecelaruan dan ketidaktentuan arah tuju remaja untuk merancang masa depan cemerlang. Kecelaruan dan ketidaktentuan hala tuju di kalangan remaja ini berpunca daripada kegagalan mereka mengurus emosi.


Dalam mengurus emosi ada dua kecekapan yang perlu dimiliki; pertama kecekapan peribadi dan kedua ialah kecekapan sosial. Dalam konteks kecekapan peribadi, seseorang individu perlu menguasai tiga aspek iaitu kesedaran kendiri, pengurusan kawalan kendiri dan motivasi.


Emosi sangat dominan ketika alam remaja. Dikatakan bahawa sebahagian besar tindakan yang dilakukan remaja berdasarkan emosi.Apabila meningkat dewasa akal pula lebih dominan, yang mana sebahagian besar tindakan dilakukan berdasarkan pemikiran. Bagaimanapun pendapat ini tidak konsisten. Ada juga sebaliknya. Ini bergantung kepada sejauh mana tahap kecerdasan emosi dan intelektual yang dimiliki individu berkenaan.


Mengikut pandangan ahli psikologi, ada dua faktor utama menentukan kecemerlangan seseorang manusia. Pertama kecerdasan intelektual (IQ) dan kedua kecerdasan emosi (EQ). Walaupun IQ kelihatan begitu utama menentukan kejayaan seseorang individu, namun ahli psikologi menemui bukti bahawa faktor utama yang membawa kejayaan ialah EQ.


Ini dinyatakan oleh Goleman, D (1998) bahawa penilaian seseorang individu bukan saja diasaskan kepada IQ tetapi lebih penting ialah EQ. Faktor ini meninggalkan kesan mendalam dalam keseluruhan aspek kehidupan seseorang individu, termasuk kesihatan dan sosial.


Kecerdasan emosi ialah tahap keupayaan seseorang individu mengurus emosi. Ertinya jika seseorang sedang marah, dia berupaya mengawal kemarahannya itu dengan tidak melakukan perkara merugikan diri dan orang ramai ketika menunjukkan kemarahan itu.


Banyak kisah dan cerita menunjukkan tidak semua manusia mempunyai IQ tinggi berjaya dalam kehidupan. Sebaliknya, manusia yang mempunyai EQ tinggi lebih berjaya dan apabila diukur dari segi IQ berdasarkan taraf pendidikan adalah tidak seberapa.Sebagai contoh, Bill Gates, pengasas Windows dikatakan seorang pelajar yang tidak dapat menghabiskan pelajaran tingginya tetapi sangat berjaya dalam dunia perniagaan perisian komputer.


Begitu juga dengan Tan Sri Lim Goh Tong, tidak fasih berbahasa Inggeris sebaliknya hanya berurus niaga dengan menggunakan bahasa Mandarin dan bahasa Melayu tetapi menjadi orang terkaya di Asia Tenggara dengan nilai kekayaan RM421.8 bilion.Tun Abdul Ghafar Baba hanya seorang guru lepasan maktab perguruan, tetapi akhirnya menjawat jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Sebaliknya, ramai orang yang memiliki IQ tinggi tetapi akhirnya menemui kegagalan dalam hidup mereka.


Secara umum, kelihatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sangat berjaya dalam mengurus emosinya. Walaupun berdepan dengan pelbagai cabaran, kutukan dan tohmahan, didapati beliau sentiasa tenang dan senyum ketika berucap atau menjawab soalan wartawan.


Berbeza dengan sesetengah ahli politik lain, sekali sekala menampakkan api kemarahan, melenting dan menjawab menggunakan nada suara tinggi serta bahasa kasar.


Berbalik kepada dua contoh tindakan remaja di atas, ia adalah fenomena yang diambil untuk melahirkan rasa marah, benci dan geram. Tetapi tindakan berasaskan emosi tidak dapat dikawal itu akhirnya mendatangkan kesan buruk kepada diri sendiri dan orang ramai.Ia memberi gambaran seolah-olah keseluruhan mahasiswa di negara ini mempunyai sikap, pemikiran dan nilai moral yang sama dengan mereka.


Jika sesuatu perkara itu tidak sealiran dengan kita, menyebabkan kita rasa marah, geram dan benci, kita masih boleh menyatakannya dengan pelbagai cara lebih bersopan dan bijaksana.Menyatakan bangkangan untuk menggambarkan rasa tidak puas hati melalui tindakan keterlaluan di luar batasan kemanusiaan, agama dan nilai moral menggambarkan seseorang itu tidak mampu mengurus emosi.


Memang kita mempunyai hak kebebasan menyatakan setuju atau tidak setuju terhadap sesuatu perkara. Kita juga dibenarkan mengadakan demonstrasi secara aman seperti yang termaktub dalam Akta Perhimpunan Aman 2011. Tetapi berdemonstrasi dengan diikuti aktiviti merosakkan harta benda awam, menurunkan bendera Perdana Menteri, serta menyatakan ugutan meletupkan pesawat (walaupun berjenaka) tidak dapat diterima oleh masyarakat.


Kegagalan mengurus emosi tidak saja berlaku di kalangan remaja tetapi juga di kalangan orang dewasa. Ramai pemimpin kehilangan karier politik mereka kerana bertindak mengikut emosi.


Ramai juga usahawan, penjawat awam yang mempunyai kehebatan dari aspek akal atau intelektual, akhirnya tidak sampai ke mana kerana tidak dapat mengurus emosi. Akibatnya mereka dipecat, disingkir atau dengan rela hati menarik diri daripada sesuatu aktiviti.


Dalam mengurus emosi ada dua kecekapan yang perlu dimiliki; pertama kecekapan peribadi dan kedua ialah kecekapan sosial. Dalam konteks kecekapan peribadi, seseorang individu perlu menguasai tiga aspek iaitu kesedaran kendiri, pengurusan kawalan kendiri dan motivasi.


Kemahiran sosial pula mengandungi dua aspek utama iaitu kemahiran empati dan kemahiran sosial. Keupayaan menguasai dan mengurus gabungan kelima-lima elemen berkenaan membolehkan seseorang mempunyai kecerdasan emosi baik.


Kesimpulannya mengurus emosi sangat penting dalam kehidupan menuju kejayaan dan kecemerlangan. Daya intelektual tinggi tidak berguna jika gagal mengurus emosi dengan baik.


Justeru remaja yang berada di universiti atau di mana-mana saja, berlatihlah mengurus emosi. Kejayaan mengurus emosi adalah kejayaan dalam kehidupan. Kejayaan anda dalam kehidupan ialah kejayaan menjadi manusia berguna kepada diri, agama, bangsa dan negara.
Teruskan membaca..

TAHNIAH!Anda berjaya ditempatkan di UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS29 Januari 2012 - AHAD

SEMAKAN PENEMPATAN PROGRAM PENSISWAZAHAN GURU AMBILAN 2012TAHNIAH!
Anda berjaya ditempatkan di UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS
bagi Program Pensiswazahan Guru (PPG) 2012
No. Kad Pengenalan
:
-@@@@@@@@@@@@
Nama
:
ROHANI M.U
Nama Program
:
IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN (SEKOLAH RENDAH) DENGAN KEPUJIAN
Nama Bidang
:
BAHASA MELAYU
Institusi
:
UNIVERSITI PENDIDIKAN SULTAN IDRIS (UPSI)
Cawangan
:

Tarikh Mendaftar
:
18-19 Februari 2012
BAGI CALON YANG BERJAYA DITAWARKAN BIDANG DAN INSTITUSI YANG DINYATAKAN ADALAH BERDASARKAN KEPADA BIDANG YANG DITAWARKAN OLEH PIHAK INSITUSI DAN UNJURAN KEPERLUAN BIDANG MATAPELAJARAN BAGI KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA
Alhamdulillah.

Semoga segala urusan dipermudahkan ALLAH SWT.

Semoga ALLAH SWT memberi kekuatan,

memberi kesihatan, memberi peluang,

memberi kesempatan,

memberi ilham,

memberi keberkatan dan keredhaan NYA

untuk meneruskan

perjuangan yang belum selesai.


SELAMAT BELAJAR

BUAT DIRIKU DAN SAHABAT SEPERJUANGAN !

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...