Photobucket

Sahabat Maya :

Sunday, February 26, 2012

Ukiran pokok misteri


Ukiran pokok misteri

UNIK... ukiran ikan raja udang ini dianggap hasil seni paling hebat.
UNIK... ukiran ikan raja udang ini dianggap hasil seni paling hebat.PENDUDUK Knaresborough, Yorkshire Utara, baru-baru ini gempar apabila beberapa batang pokok di sekitar bandar berkenaan dihiasi ukiran misteri.Ukiran cantik dan penuh teliti itu menjadikan sebahagian pokok di Knaresborough bertukar wajah menjadi pelbagai imej, termasuk naga, burung dan hantu.
Beberapa penduduk setempat percaya, sekumpulan artis ala Banksy yang enggan dikenali, ‘menyerang’ bandar berkenaan.
Banksy adalah nama samaran bagi seorang seniman dan aktivis politik yang berpangkalan di England dan giat melakukan pernyataan satira melalui grafiti.
Secara umum, penduduk Knaresborough kagum dengan ketelitian ukiran setinggi di antara tiga hingga tujuh meter itu.
Menurut mereka, walaupun mungkin dianggap merosakkan tanaman, sebenarnya kemunculan ukiran itu membolehkan Knaresborough menjadi destinasi tarikan pelancong.Sesetengah mereka berpendapat, penduduk Knaresborough wajar berterima kasih kepada pengukir yang bertanggungjawab mengubah pokok biasa itu menjadi arca luar biasa.
Dengan kewujudan ukiran berkenaan, Knaresborough kini boleh berbangga kerana popularitinya sebaris dengan Gua Mother Shipton yang juga terletak di bandar berkenaan.Sejak kemunculan arca itu dua bulan lalu, tiada sesiapa melihat pengukirnya meninggalkan sebarang kesan atau bayangan bagi membolehkan orang ramai mengetahui siapa melakukannya.http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Ukiranpokokmisteri/pix_gal1

PELBAGAI... pengukir misteri turut menghasilkan imej menakutkan
Pengerusi Persatuan Sivik Knaresborough, Althea Farmer berkata, seluruh bandar itu bercakap mengenai kemunculan ukiran di pokok berkenaan.
“Seorang daripada ahli persatuan ini melihat secara dekat ukiran itu. Katanya, ukiran terbaik adalah imej burung raja udang yang terbang menjunam bersama ikan di mulutnya,” katanya.
Menyedari kehalusan ukiran berkenaan, Althea yakin penciptanya mengambil masa lama untuk menyiapkannya.
Setakat ini, kata Althea, tiada sesiapa tampil untuk mendedahkan maklumat pencipta ukiran berkenaan.
http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Ukiranpokokmisteri/pix_gal2

TARIKAN... antara ukiran luar biasa di Knaresborough.
“Ia memang misteri walaupun kemunculan imej berkenaan memberi publisiti baik kepada bandar ini. Misteri ini juga mungkin menjadi satu lagi sumber tarikan pelancong ke Knaresborough,” katanya.
Sementara itu, persatuan berkenaan dilaporkan cuba mengesan seniman yang bertanggungjawab di sebalik kemunculan imej berkenaan.
Mereka juga menggesa seniman terbabit menghubungi persatuan itu untuk membolehkan misteri itu diselesaikan.
Althea berkata, mereka memang berminat mengetahui identiti seniman berkenaan.
Katanya, hakikat tiada sesiapa tahu mengenainya menjadikan misteri Knaresborough itu seperti teka-teki lukisan Banksy.
“Bagaimanapun, mereka sangat berbakat dan kami memang berharap seniman terbabit tampil,” katanya.
Teruskan membaca..

Animals that Love PhotographyAnimals that Love Photography
Sumber : Pictures from Pixdaus
Teruskan membaca..

Surau Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr. Ismail 1 siap dibinaSurau Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr. Ismail 1

siap dibina
MUSTAPHA Kamal Abu Bakar menandatangani plak
tanda perasmian Surau Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr Ismail 1 kelmarin sambil disaksikan
Nik Nab Sulaiman (kanan) dan Megat Azuar (kiri).
KUALA LUMPUR 23 Feb. - Kegembiraan jelas terpancar pada wajah seluruh warga Sekolah Kebangsaan Taman Tun Dr. Ismail 1 apabila Surau Sharifah Alani yang dibina sejak Jun lalu siap dan sudah boleh digunakan.


Surau tersebut dibina hasil sumbangan Yayasan Emkay sebanyak RM300,000 dan Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) Jabatan Perdana Menteri RM133,000.

Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Emkay, Tan Sri Mustapha Kamal Abu Bakar berkata, surau di sekolah berkenaan mampu memupuk nilai-nilai murni di kalangan murid.


"Gejala sosial semakin berleluasa terutamanya melibatkan golongan muda dan perkara ini amat merisaukan. Jika ia tidak dibendung di peringkat awal, tidak mustahil ia akan terus berleluasa dan menjadi satu masalah di masa hadapan.

"Dengan terbinanya surau ini, maka pihak sekolah dapat melakukan pelbagai aktiviti melibatkan kerohanian untuk memupuk nilai-nilai murni di kalangan murid-muridnya," katanya ketika berucap pada majlis perasmian surau tersebut di sini semalam.


Turut hadir pada majlis perasmian berkenaan ialah bekas Ketua Pengarah ICU Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Dr. Zainul Ariff Hussain dan Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru sekolah tersebut, Megat Azuar.


Guru Besar sekolah berkenaan, Nik Nab Sulaiman berkata, surau yang siap dibina pada November tahun lalu turut digunakan oleh penduduk taman perumahan sekitar sekolah itu.


"Kita tidak mengehadkan penggunaan surau ini kepada warga sekolah sahaja," ujarnya.

Surau ini mampu menampung 300 jemaah pada satu-satu masa.


Sementara itu, Syabil Haziq Zaidi, 11, murid Tahun 5 sekolah tersebut berkata, dia tidak sabar untuk melakukan aktiviti keagamaan bersama rakan-rakannya.Rakannya, Zafrie Aiman Zailani, 11, berkata, surau tersebut memudahkannya untuk belajar secara praktikal menerusi subjek Agama Islam terutamanya untuk mengaji dan belajar cara-cara solat.

Syarifah Sheikha Hafiz, 11, berkata, surau tersebut memudahkan murid-murid perempuan menunaikan solat memandangkan ruang yang lebih luas.

Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0224&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_01.htm
Teruskan membaca..

Koswip taja Utusan Malaysia untuk 20 sekolahKoswip taja Utusan Malaysia untuk 20 sekolah
Nik Hassan Fauzi Nik Abdullah (lima kiri) menyerahkan replika cek kepada Mohd. Basir Abdul Rahim
bagi tujuan menaja akhbar Utusan Malaysia di Kuala Lumpur, semalam.KUALA LUMPUR 23 Feb. - Koperasi Pegawai Kerajaan Selangor dan Wilayah Persekutuan (Koswip) menaja akhbar Utusan Malaysia selama setahun untuk diagihkan kepada 20 sekolah terpilih sekitar Shah Alam dan Klang, Selangor.

Pengerusinya, Nik Hassan Fauzi Nik Abdullah berkata, tajaan bernilai RM50,000 itu bertujuan menyediakan bahan bacaan umum kepada pelajar.

"Menerusi tajaan akhbar bagi tempoh setahun ini, pelajar boleh memanfaatkan siri soalan percubaan peperiksaan yang turut disiarkan dalam sisipan Akhbar Dalam Pembelajaran (ADaP)," katanya.


Beliau berkata demikian selepas menyerahkan replika cek tajaan itu kepada Pengurus Kanan Pemasaran dan Pengedaran Utusan Melayu (Malaysia) Bhd., Mohd. Basir Abdul Rahim di sini hari ini.


Turut hadir Naib Pengerusi, Berahim Abdul Gapal dan Setiausaha, Mohd. Akhir Abdul Rahman.

Akhbar tersebut akan mula diedarkan kepada 10 sekolah rendah dan 10 sekolah menengah terpilih pada setiap Rabu dan Khamis bermula minggu depan.

Tambah Nik Hassan, sumbangan tersebut juga adalah sebagai salah satu usaha untuk membuktikan kepada orang ramai bahawa Koswip merupakan satu koperasi yang mantap dan kukuh.

"Koswip sudah beroperasi selama lebih 87 tahun dan untuk tahun lepas, kami menduduki tempat keenam terbaik dalam senarai koperasi di negara ini.

"Koswip sudah mempunyai 20,000 ahli dan sehingga kini berjaya membayar dividen tahunan sebanyak 10 peratus kepada mereka yang menyimpan dengan kami," jelasnya.

Katanya, semua kakitangan Kerajaan Persekutuan dan negeri serta mereka yang berkhidmat di badan-badan berkanun juga layak untuk membuat pinjaman dengan Koswip.

Mereka yang berminat untuk menjadi ahli Koswip atau membuat pinjaman kewangan boleh menghubungi 03-22735422/7009 atau melayari laman web www.koswip.org.my.
Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0224&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_aa.htm
Teruskan membaca..

Program cegah jenayah SMK Permas Jaya 1 meriah


Program cegah jenayah SMK Permas Jaya 1 meriahABDUL Samad Salleh (dua dari kiri) memberi nasihat kepada pelajar
agar tidak terjebak dalam jenayah sambil diperhatikan oleh Borhanudin Mansor (kiri)
di SMK Permas Jaya, Johor Bahru semalam.


JOHOR BAHRU 20 Feb.- Suasana di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Permas Jaya 1 di sini hari ini, meriah daripada biasa dengan pelbagai aktiviti sempena Program Rakan Cop, Cegah Jenayah, Rempit, Anti Dadah, Rokok dan Alkohol.
Program anjuran Unit Bimbingan dan Kaunseling Pendidikan Pencegahan Dadah, Unit Disiplin dan Pengawas, Kelab Keselamatan Jalan Raya dan Majlis Perwakilan Pelajar Pra Universiti sekolah berkenaan yang diperkenalkan sejak 1994 itu dihadiri kira-kira 1,400 pelajar sekolah berkenaan.
Beberapa agensi termasuk Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan, Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dan Persatuan Bermotosikal Negeri Johor (Johor Bikers) yang diundang khas turut mengadakan pameran, demonstrasi cegah jenayah dan sesi ceramah bersama pelajar.
Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Supritendan Abdul Samad Salleh hadir sama.
Aktiviti lain yang turut dijalankan pada program bermula pukul 7.45 pagi hingga 2 petang itu adalah kempen derma darah, melukis poster dan mengumpul 1,000 tandatangan pada kain rentang sebagai sokongan terhadap program berkenaan.
Pengetua sekolah tersebut, Borhanudin Mansor berkata, program tahunan itu bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar mengenai salah laku yang sering dilakukan golongan berkenaan serta kesan buruk tindakan itu.
"Program ini terus dianjurkan setiap tahun hingga kini dengan harapan dapat mendidik pelajar bagi mempunyai ketahanan dan kekuatan mental, rohani dan emosi supaya tidak terjerumus ke kancah jenayah, salah laku dan penyalahgunaan dadah," katanya.
Seorang pelajar, Nur Ain Syafiqah Md. Amin, 19, berkata, program berkenaan memberi banyak manfaat, sekali gus menghindarkan mereka daripada terlibat dalam kegiatan jenayah serta masalah sosial.
"Saya berharap program ini terus dijadikan acara tahunan serta pengisiannya dipelbagaikan pada masa akan datang," katanya.
Bagi Isma Iylia Ishak, 14, pendedahan menerusi ceramah oleh panel jemputan juga banyak memberi input dan ilmu berguna kepada pelajar khususnya menghindari daripada terjebak dalam masalah sosial seperti penagihan dadah dan merempit.
Timbalan Ketua Polis Daerah Johor Bahru Selatan, Supritendan Abdul Samad Salleh.Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0221&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_01.htm
Teruskan membaca..

Sukarelawan AS perkukuh pembelajaran BISukarelawan AS perkukuh pembelajaran BI

Sukarelawan ETA bergambar kenangan bersama sebahagian warga
SMK Sultan Sulaiman selepas lawatan berbentuk informasi ke sekolah itu di Kuala Terengganu,
baru-baru ini.


Kehadiran 17 sukarelawan English Teacher Assistant (ETA) dari Amerika Syarikat (AS) akan memperkukuhkan kaedah pembelajaran bahasa Inggeris (BI) di sekolah-sekolah terpilih di Terengganu.

Pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sultan Sulaiman, Zakaria Awang berkata, sekolah di Terengganu sangat bertuah kerana menerima 17 sukarelawan ini untuk memantapkan proses pengajaran dan pembelajaran BI di sekolah.

"Guru dan murid akan menerima manfaat yang besar dengan kehadiran penutur jati untuk memperkasa bahasa Inggeris masing-masing," katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyambut lawatan berbentuk informasi 17 ETA ke SMK Sultan Sulaiman di Kuala Terengganu, baru-baru ini.

Delegasi lawatan itu diberikan penerangan berkenaan sejarah perkembangan sekolah berkenaan di samping menonton paparan video tentang pencapaian dalam akademik dan kokurikulum.

Kemudian, mereka dibawa mengunjungi Galeri Setanggi Budi, iaitu muzium mini yang menempatkan bahan-bahan khazanah bersejarah yang pernah dicapai oleh SMK Sultan Sulaiman sejak tahun 1921.Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0220&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_04.htm

Teruskan membaca..

35,000 guru, pelajar jadi ejen antidadah35,000 guru, pelajar jadi ejen antidadah
Haniff Hassan menyampaikan hadiah kepada Haziq Abdullah
dari Perlis di majlis Alumni Sahabat PPDa-Petronas peringkat Kebangsaan 2011
di Bukit Gambang Resort City Kuantan, Pahang baru-baru ini.Seramai 35,000 guru dan pelajar telah dilatih sebagai ejen perubahan pencegahan dadah di sekolah di seluruh negara sejajar dengan matlamat Kementerian Pelajaran Malaysia Sekolah Bebas Dadah 2012.
Pengurus Besar Bahagian Hal Ehwal Korporat Kumpulan Petronas, Haniff Hassan berkata, bagi memastikan matlamat murni itu tercapai, Pemuafakatan Program Pencegahan Dadah (PPDa) antara Kementerian Pelajaran Malaysia dan Petronas telah dilaksanakan.
Menurutnya, fokus pelaksanaan program adalah kepada aktiviti-aktiviti luar bilik darjah yang memberi peluang kepada pelajar mengetahui dengan lebih mendalam tentang akibat penyalahgunaan dadah dan langkah pencegahan untuk menghindari diri daripada aktiviti penyalahgunaan dadah.
"Ia juga selari dengan usaha membangunkan modal insan yang memiliki ketahanan dan jati diri yang tinggi dalam kalangan pelajar dari segi fizikal, emosi, mental dan rohani.
"Selain itu, ia membentuk nilai PPDa iaitu budaya sihat, tingkah laku positif, amalan nilai murni dan sikap benci dadah di kalangan warga sekolah sejak dari kecil lagi," katanya ketika berucap pada majlis Malam Anugerah Program Sahabat PPDa-Petronas 2011 di Bukit Gambang Resort Kuantan, Pahang baru-baru ini.
Perasmian program telah disempurnakan oleh Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pelajaran Malaysia, Datuk Mazlan Mohamad yang turut dihadiri Pengarah Pelajaran Pahang, Yahya Zainal Abidin.
Haniff memberitahu, tujuan program ini juga adalah untuk mewujudkan permuafakatan warga sekolah dengan masyarakat luar sekolah dalam usaha mencegah dadah selain menyediakan alternatif yang berfaedah supaya dapat menyekat pelajar daripada terlibat dengan dadah.
Tambah beliau, melalui permuafakatan tersebut ia memberi peluang penglibatan ramai pelajar dan memberi pengalaman kepada pelajar untuk meningkatkan motivasi ke arah kecemerlangan hidup.
Katanya, usaha pihak sekolah menyediakan sama ada bilik sumber dan sudut/lorong PPDa dengan pelbagai informasi berkaitan pendidikan dadah, rokok, inhalan, arak dan HIV/Aids adalah usaha yang sangat baik.
"Majlis Anugerah Alumni Sahabat PPDa-Petronas kemuncak kepada program Sahabat PPPDa-Petronas yang mula diwujudkan sejak tahun 2009 dalam membantu Kementerian Pelajaran menghapuskan penyalahgunaan dadah pada tahun 2012," jelasnya.
Hal ini ujarnya, adalah tanggungjawab sosial Petronas seperti mewujudkan Universiti Petronas atau Petrosains kepada pelajar supaya rakyat Malaysia lebih berpendidikan serta celik sains, teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).Sumber : http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2012&dt=0220&pub=Utusan_Malaysia&sec=Pendidikan&pg=pe_02.htm
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...