Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, December 3, 2011

Kasihi, selalu dekati anak


ANAK-anak adalah permata paling berharga setiap pasangan. Mereka menjadi pelengkap kepada kebahagiaan yang dikecapi ibu bapa di dunia ini.Ibu bapa bertanggungjawab mendidik anak mereka menjadi insan soleh dan solehah. Paling penting, anak perlu dilatih bersolat, dilatih mencium tangan serta memeluk dengan penuh kasih dan sayang.Jika anak bijak dan sering memenangi pertandingan di sekolah, jangan lupa ucapkan tahniah, peluk dan cium mereka tanda penghargaan. Ketika usia mereka mencapai 14 hingga 21 tahun, jadikan mereka kawan.
Jangan pula pada usia begini ibu bapa mula merenggangkan hubungan dengan anak-anak hingga mereka menjadi anak derhaka. Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud:“Berguraulah dengan anak kamu

ketika usianya satu hingga tujuh tahun.

Berseronok dengan mereka, bergurau

hingga naik atas belakang pun tak apa.

Jika suka geletek, kejar atau usik

anak asalkan hubungan rapat.

Selepas tujuh hingga 14 tahun

kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia

(sebagai pengajaran).”Ibu bapa mungkin mempunyai alasan tidak rapat dengan anak kerana sibuk. Kita boleh cuba cara lain iaitu apabila pulang di tengah malam, anak-anak sudahpun tidur, kita boleh pergi bilik dan mencium dahi mereka.
Walaupun anak tidur tetapi jiwanya sentiasa hidup. Jangan tunjuk sikap panas baran dan pemarah kepada mereka. Jangan sesekali mengherdik mereka dengan perkataan negatif seperti kurang ajar, bodoh atau dengan sumpah seranah kerana ia boleh jadi doa buat mereka.
Orang tua biasanya, pantang sungguh apabila anak menegur kesalahan. Jangan berasa tercabar kerana bisa ular tidak hilang walaupun menyusur akar.
Saidina Umar berkata, kanak-kanak tidak berdosa dan doa mereka mudah diterima.Begitu juga dengan Rasulullah s.a.w, kalau berjumpa anak kecil, baginda hormat dan sayang.
Lagipun kanak-kanak kalau menegur memang ikhlas dan jangan ambil endah tidak endah. Perasaan anak juga mesti dihargai.
Sesetengah orang tua kurang bercakap dengan anak-anak dan kalau menegur pun dengan herdikan.
Anak rasa tersisih dan tidak dihargai. Kepada kawan tempat mereka mengadu, apabila jumpa kawan baik tidak mengapa. Jika Allah menurunkan hidayah, segeralah insaf dan bertaubat.
Tetapi apa caranya jika orang tua sudah meninggal tetapi ketika hidupnya kita derhaka? Apabila insaf, selalulah ziarah kubur emak ayah dan bacakan ayat suci untuknya.
Jumpa semula kawan atau jiran dan buat baik dengan mereka. Sedekah ke masjid atas nama ibu ayah. Walaupun ibu ayah sudah meninggal, minta maaf berkali-kali semoga ibu reda dan Allah ampunkan dosa mereka.
Allah Maha Pengampun dan luas rahmatnya. Tetapi jangan ambil kesempatan buat jahat kemudian bertaubat. Hidup pasti tidak tenteram.
Justeru, pertama, pastikan hubungan kita dengan Allah adalah baik kemudian turun pula ke peringkat kedua iaitu hubungan dengan ibu. Pastikan hubungan dengan ibu sentiasa harmoni dan lancar.
Hubungan dengan bapa sepatutnya sama dengan ibu tetapi dalam konteks Islam, kalau berlaku pertembungan, Nabi s.a.w suruh utamakan ibu.
Sebaik-baiknya, kasih sayang dan perhatian biarlah sama supaya kedua-duanya tidak berkecil hati. Begitu juga dengan nenek, walaupun kata-katanya ada yang mengarut tetapi jangan melawan.Sebenarnya golongan nyanyuk dan tua mencabar kesabaran kita. Walaupun Allah tidak ambil kira kata-kata mereka, kita wajib mentaati dan menghormati golongan tua.
Begitu juga dengan keluarga mentua. Kita sayang anaknya kenapa tidak sayang orang yang melahirkan serta menjaga mereka juga? Tidak dinafikan, ada menantu yang berkecil hati dan memendam perasaan terhadap mentuanya.
Bersabarlah dan teruskan hubungan baik dengan mereka. Kewajipan anak lelaki pertama sekali kepada Allah, kedua kepada Rasul, ketiga emak dan emak mentua, keempat bapa dan bapa mentua dan kelima baru isteri.
Isteri kena faham, kalau suaminya sayang dan melebihkan ibu bapanya, itu memang wajar. Bagi anak perempuan pula keutamaan pertama adalah kepada Allah, kedua Rasul dan ketiga suami.
Justeru, jalan pintas ke syurga bagi anak-anak selain Allah adalah emak dan ayahnya. Perasaan mentua perlu dijunjung kerana mereka berhak ke atas menantu.
Seperti kisah Nabi Allah Ibrahim dengan anaknya Nabi Ismail a.s. Suatu hari, Nabi Ibrahim ke rumah anaknya dan kebetulan Nabi Ismail tidak ada di rumah.
Isterinya pun tidak kenal mentuanya. Menantunya bersikap kasar menyebabkan Nabi Ibrahim berkecil hati. Sebelum pulang dia berpesan kepada menantunya, menyuruh suaminya supaya menukar alang rumah kepada yang baru.
Apabila Nabi Ismail pulang, isterinya pun menggambarkan rupa lelaki itu, menyampaikan pesan kepada suaminya itu. Nabi Ismail sedar itu adalah ayahnya.
Nabi Ismail insaf di sebalik simbol kata-kata ayahnya, yang isterinya bukan daripada kalangan wanita berakhlak, lalu diceraikan.Sumber : myMetro

Teruskan membaca..

Bandar Kajang lumpuh ditenggelami airKajang banjir besar!
TERENDAM...parkir pusat beli-belah dilanda banjir menyebabkan banyak kenderaan tenggelam.
TERENDAM...
parkir pusat beli-belah dilanda banjir
menyebabkan banyak kenderaan tenggelam.
TOLAK...seorang drebar cuba menyelamatkan teksinya.
TOLAK...
seorang drebar cuba
menyelamatkan teksinya.


KAJANG: Bandar Kajang lumpuh apabila ditenggelami air melebihi satu meter menyebabkan puluhan kenderaan tenggelam dan premis perniagaan dimasuki air selepas hujan lebat selama dua jam bermula jam 2.30 petang semalam.Selain beberapa jalan utama di pusat bandar, beberapa kawasan penempatan turut ditenggelami air yang dikatakan melanda secara mendadak bermula jam 3.30 petang menyebabkan sembilan penduduk Kampung Jalan Kelapa terpaksa dipindahkan. Antara kawasan lain yang turut terbabit Jalan Bukit, Jalan Reko, Jalan Semenyih, Jalan Kampung Sungai Kantan dan Jalan Sungai Jelok.
Berpuluh kenderaan yang diletakkan di ruang meletak kereta di tepi jalan dan di dalam kompleks beli-belah, Metro Kajang dilaporkan tenggelam, malah air turut masuk ke aras bawah kompleks itu menyebabkan peniaga serta orang ramai kelam kabut. Timbalan Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor, Mohd. Sani Harul, berkata pihaknya menerima panggilan mengenai kejadian berkenaan kira - kira jam 3.51 petang dan 20 anggota dari Balai Bomba Kajang dan Cheras digerakkan ke lokasi kejadian.“Lima orang termasuk tiga warga emas yang terperangkap di dalam rumah di Kampung Sungai Kantan berjaya dikeluarkan manakala empat orang lagi termasuk dua wanita diselamatkan di kawasan Kampung Jalan Kelapa.
“Usaha menyelamatkan mangsa dilancarkan di tiga kawasan utama yang dinaiki air sehingga ke paras dada iaitu Kampung Sungai Kantan, Kampung Jalan Kelapa dan Pasar Kajang,” katanya ketika dihubungi.
Katanya, berdasarkan maklumat penduduk Kampung Jalan Kelapa, kejadian banjir semalam terburuk sejak 40 tahun lalu di mana 12 buah rumah di situ tenggelam sepenuhnya.
Sumber : myMetro


Gempar


Plaza Metro Kajang


banjir!


doposen.com

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg2z4-bYcthYgRRZO8GAjO-Vu_iLF2uYJhim-UB-7YsznIlO7IwPZ8CwQrp4E3byqQGXLOAmFUbA5s7TS60MdV8cSH6wF2n2gUSHiOKuQzZRpZhyRj1R4yqXCjriDbEQb5ZtI96cmo5d2GD/s1600/2011-12-02+15.50.26.jpg

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEioo5dTwv1LJ9sMMJGmFJ5Gs7ExLQtpDUTG2SbacqPoGKqznTwdXOotDLp6Ll_vPohbe_1O-XkEGhNv57qD7Vg6LKTRX075ZO1Xl_UFyd47QjzYIUR6j6OtPVjk_HrjcnXYNIhtAmNJHoTm/s1600/2011-12-02+15.43.13.jpg

Kredit foto : doposen.com


Keadaan selepas banjir

di

Plaza Metro Kajangwww.doposen.com

Teruskan membaca..

Program matrikulasi tak boleh di takuk lama


Program matrikulasi


tak boleh di takuk lamaMERUJUK kepada tulisan Unit Komunikasi Korporat, Kementerian Pelajaran Malaysia mengenai program matrikulasi, ingin saya nyatakan fenomena pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) kurang berminat memasuki program matrikulasi perlu dilihat dari sudut positif.

Jika ia dilihat dari sudut positif, maka langkah penyelesaian jangka panjang boleh dirangka. Saya berpendapat langkah penyelesaian jangka panjang yang boleh difikirkan oleh Kementerian Pelajaran ialah dengan bekerjasama dengan Kementerian Pengajian Tinggi untuk menyatakan universiti dan program yang akan diikuti pelajar lepasan matrikulasi di dalam surat tawaran memasuki matrikulasi.
Jika keunikan ini dapat direalisasikan, program matrikulasi akan menjadi lebih menarik dan akan terus diminati calon. Statistik yang diberikan menunjukkan bilangan calon memohon untuk memasuki program matrikalusi hampir sama setiap tahun walau pun berlaku peningkatan di dalam bilangan calon yang menduduki Sijil Pelajaran Malaysia.

Keadaan ini bukanlah sesuatu yang boleh dibanggakan, malah dianggap berbahaya kepada survival program matrikulasi. Bagaimana pula dengan kualiti pemohon yang memohon dan juga bilangan calon yang mendaftar program matrikulasi? Adakah ia menunjukkan peningkatan atau penurunan?Isu utama yang ditekankan oleh penulis ialah fenomena kecenderungan pelajar cemerlang lepasan memasuki program diploma di universiti tempatan. Kesan fenomena ini kepada kualiti soalan hanyalah isu sampingan yang akan selesai jika isu pokok dapat diatasi. Isu pokok ini perlu ditangani dengan lebih serius dan bukannya dengan cara penafian yang tidak akan menyelesaikan masalah.Penulis ingin mencadangkan promosi yang lebih agresif dibuat di semua sekolah berasrama penuh (SBP), Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) dan sekolah sekolah elit yang lain. Jalinan kerjasama dengan sekolah ini perlu diwujudkan supaya dalam jangka panjang, mereka dapat membekalkan calon pelajar yang berkualiti untuk program matrikulasi. Jalinan sebegini dilakukan oleh beberapa institut pengajian tinggi awam (IPTA) yang lain. Usaha mereka mencari keunikan harus diteladani kerana ia menentukan kelangsungan jangka panjang sesebuah organisasi.AMIN ALI,


Pensyarah Kanan Pusat Pengajian Perakaunan


Universiti Utara Malaysia.

Teruskan membaca..

Mesti TontonPengembaraan si kucing wira
pix_gal0


Filem: Puss In Boots (3D)
Tayangan: Mulai 24 November 2011
Pengarah: Chris Miller
Genre: Pengembaraan/Komedi/Animasi Pelakon (suara): Antonio Banderas, Salma Hayek, Zach Galifianakis, Billy Bob Thornton dan Amy Sedaris.
DARIPADA DreamWorks Animation, syarikat produksi yang sinonim dengan penghasilan siri filem Shrek, sebuah lagi persembahan menghiburkan kini menemui penonton di pawagam. Masih lagi ada kaitannya dengan si gergasi hijau melucukan, cuma kali ini filem terbabit memfokuskan kepada kucing yang bijak bermain pedang, sebelum ia bertemu watak popular berkenaan.

Siapa yang tidak mengingati watak Puss in Boots, si kucing comel yang membulatkan mata untuk membuatkan sesiapa yang memandang jatuh hati dan kasihan kepadanya. Kini, Puss bukan lagi watak tambahan, sebalik animasi terbaru ini memberikan segala laluan buatnya menunjukkan kehebatan, sebagai karakter utama!
Bukan seperti kucing biasa, Puss In Boots kembali menghiburkan penonton dengan aksi pengembaraannya. Si kucing berkasut but, Puss, menjadi wira apabila ia terpaksa berdepan dengan perjalanan penuh cabaran bersama Kitty Softpaws dan Humpty Dumpty, demi menyelamatkan bandar mereka.

Filem animasi pengembaraan yang menggunakan suara aktor Antonio Banderas sebagai Puss dan Salma Hayek (Kitty Softpaws) ini turut menceritakan bagaimana kucing pahlawan ini bertemu kawan lama, Humpty Dumpty, selain menyingkap asal-usul dirinya.
Sutradara Chris Miller menggambarkan filem ini sebagai cereka mengenai persahabatan yang penuh dengan pancaroba, di mana ia tidak selamanya manis. Seperti pepatah, bumi mana yang tidak ditimpa hujan, begitulah persahabatan Puss dan Humpty Dumpty yang disulami perasaan iri hati dan dendam, namun tetap kental dengan elemen komedi.

Humpty Alexander Dumpty ialah sahabat lama Puss yang sama-sama membesar di sebuah rumah anak yatim, dan dari sinilah timbulnya perselisihan yang memaparkan pelbagai babak menarik.

Namun adakah nilai persahabatan dapat menghapuskan perasaan dendam Puss terhadap Humpty Dumpty? Inilah kisah yang ingin disampaikan dalam filem ini.

Persembahan plot yang memaparkan perjalanan memperbaiki perhubungan yang sudah terjalin sekian lama itu menguasai jalan cerita. Pada masa sama pengarah juga membiarkan penonton tertanya-tanya, sama ada Humpty Dumpty sudah berubah menjadi baik ataupun sebaliknya?

Filem dengan kisah yang digambarkan berlaku di kawasan perkampungan koboi ini tambah menarik dengan kesan visual yang hebat, serta latar belakangnya, bersesuaian dengan kisah dongeng kanak-kanak.

Menggunakan format 3D, secara tidak langsung membuatkan adegan tampak lebih realistik. Bagaimanapun, penonton masih boleh berhibur dengan Puss in Boots sepuas-puasnya walaupun mereka menonton animasi ini dalam bentuk 2D.

Tidak dinafikan, ia hadir sebagai sebuah filem yang sesuai untuk seisi keluarga, lebih-lebih lagi untuk kanak-kanak yang menggemari judul animasi.

Selain Antonio dan Salma, pelakon yang turut menyumbangkan suara untuk filem arahan sutradara Shrek the Third ini ialah Billy Bob Thornton, Zach Galifianakis dan Amy Sedaris.

Teruskan membaca..

Kanak-kanak empat tahun maut ditimpa pokok ditebang jiran
Kanak-kanak empat tahun


maut ditimpa pokok ditebang jiranBESUT: Seorang kanak-kanak berumur empat tahun maut ditimpa sebatang pokok kelapa yang ditebang jirannya di Kampung Gong Dasar, Jabi, dekat sini, petang semalam.

Muhammad Faiz Hakimi Aziz yang cedera parah di kepala dan badan, mati dalam perjalanan ke Hospital Daerah Besut.

Ketua Polis Daerah Besut, Superintendan Kamaruddin Mohd Zakaria berkata, dalam kejadian pada jam 3.15 petang itu, kanak-kanak, itu dikatakan melintas secara tiba-tiba di bawah pokok kelapa yang ketika itu sedang tumbang selepas ditebang.


Penebangan pokok kelapa yang condong ke arah rumah jiran kanak-kanak itu dilakukan oleh jiran mereka dengan bantuan keluarga kanak-kanak itu.

Ibu kanak-kanak itu, Rogayah Mohamad, 41, turut menyaksikan kerja penebangan pokok itu dan Muhammad Faiz Hakimi melintas di bawah pokok berkenaan untuk pergi ke arah ibunya," kata Kamaruddin kepada pemberita di sini hari ini.

Rogayah, ketika ditemui berkata, beliau tidak menyangka anak bongsunya itu akan berlari ke arahnya ketika pokok sedang tumbang.

"Sebaik melihat anak saya ditimpa bahagian tandan dan daun-daun pokok kelapa itu, saya dan keluarga yang lain segera mencarinya di celahan daun kelapa.

"Kami menemuinya terbujur di situ dalam keadaan berlumuran darah," kata ibu kepada lapan anak itu. - BERNAMA
Teruskan membaca..

Seorang lagi pelajar Malaysia meninggal dunia di IndonesiaSeorang lagi pelajar Malaysia


meninggal dunia di Indonesia


JAKARTA: Dalam masa kurang dari sebulan selepas rakyat Malaysia dikejutkan dengan pembunuhan kejam penuntut Malaysia Adrian Jay Pereira dari Universiti Brawijaya, Malang, Jawa Timur, seorang lagi penuntut Malaysia dari universiti yang sama meninggal dunia malam tadi.

Namun kematian penuntut yang dikenali sebagai Theven Adrian Joseph, 20, itu dipercayai akibat masalah kesihatan.

Atase Pendidikan, Education Malaysia (EM) Indonesia, Ludinata Misnun berkata, Theven Adrian meninggal dunia pada kira-kira pukul 8 malam tadi di Hospital Islam Dinoyo, Malang selepas usaha menyelamatkannya gagal.
"Beliau dipercayai mengalami kekejangan dan serangan sawan dan dikejarkan ke Hosptal Islam Dinoyo, Malang. Pihak hospital telah berusaha menyelamatkannya dengan memberikan bantuan CPR dan penafasan melalui mesin, malangnya beliau tidak dapat diselamatkan," katanya dalam kenyataan di sini, semalam.

Beliau berkata, EM Indonesia difahamkan bahawa penuntut yang berasal dari Subang Jaya, Selangor itu sebelum ini mempunyai sejarah penyakit itu.

Theven Adrian ialah penuntut tahun pertama Universiti Brawijaya, yang menuntut atas pembiayaan sendiri. Tidak dinyatakan bidang jurusan pelajaran yang sedang beliau ikuti.

Ludinata berkata, pihaknya berlepas ke Malang pagi ini bagi menguruskan penghantaran pulang jasad Theven Adrian dengan bantuan Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia. Pihak keluarga pelajar itu juga dijangka sampai ke Malang pagi ini melalui Lapangan Terbang Antarabangsa Juanda Surabaya.

Pembiayaan penghantaran pulang jasadnya ditanggung sepenuhnya oleh ejen yang menguruskan kemasukan beliau ke universiti itu kerana beliau masih dilindungi insurans.

Pada 7 November lalu, penuntut Malaysia Adrian Jay Pereira, penuntut Fakulti Perubatan di Universiti Brawijaya, Malang mati ditetak dengan senjata tajam dilehernya oleh seorang penyerang ketika beliau cuba menghalang lelaki itu daripada mencuri motosikalnya di luar rumahnya di bandar Malang.

Polis masih menyiasat kejadian kes pembunuhan itu.

Seramai 173 penuntut Malaysia kini menuntut di Malang, dan daripada jumlah itu, 161 belajar di Universiti Brawijaya. - BERNAMATeruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...