Photobucket

Sahabat Maya :

Sunday, July 29, 2012

Puasa perisai hadapi cabaran dunia, akhirat


Puasa perisai hadapi

cabaran dunia, akhiratIbadah uji keimanan, benteng kawal hawa nafsu
Setiap orang yang berpuasa seharusnya menyedari ibadah puasa yang mereka laksanakan dengan penuh keinsafan dan penghayatan akan menjadi perisai bagi dirinya. Bukan hanya menjadi perisai di dunia, malah di akhirat sana nanti.

Selain itu, puasa juga menjadi perisai dalam kehidupan dunia dalam erti kata mendinding diri daripada terjebak dalam kancah dosa dan maksiat, lebih-lebih lagi sesudah berlalunya Ramadan, saat kita terdedah dengan 11 bulan penuh mencabar dan sangat menguji keimanan serta kesabaran.


" Puasa itu

perisai dari api neraka

seperti perisai (benteng)

salah seorang kamu dalam peperangan.

(Puasa akan menjadi perisai) selama mana

dia tidak merosakkannya dengan

kata-kata dusta dan umpatan”.

- Riwayat Ahmad, An-Nasa’i dan Ibnu Majah


Serangan nafsu dan syaitan secara kombinasi sangat hebat. Tipu helah mereka datang dari segenap arah. Bayangkan, jika puasa tidak berupaya menghasilkan ‘benteng’ ampuh seperti diharapkan, maka jadilah kita kala itu ‘bahan’ sepak terajang nafsu dan syaitan.
Puasa yang hebat bukan saja menjadi pendinding untuk sehari dua bahkan dapat menjadi perisai melindungi diri setiap masa sehingga bertemu Ramadan yang akan datang.
Manakala di akhirat nanti, ibadah puasa turut menjadi perisai daripada terjerumus ke dalam api neraka. Inilah kurniaan yang sangat besar kepada hamba berpuasa.
Nabi SAW bersabda:“Puasa itu perisai dari api neraka

seperti perisai (benteng)

salah seorang kamu dalam peperangan.

(Puasa akan menjadi perisai)

selama mana dia tidak merosakkannya

dengan kata-kata dusta dan umpatan.”

(Riwayat Ahmad, An-Nasa’i dan Ibnu Majah)


Hikmah agungSesungguhnya ibadah puasa difardukan Allah SWT mempunyai pelbagai hikmah agung bertujuan membuktikan ketaatan kepada Allah SWT dan mampu melahirkan manusia yang benar-benar menghayati sifat kehambaan dan dapat membina keperibadian diri muslim sejati.Justeru, kewajipan kita bukan sekadar menerima puasa sebagai satu perintah daripada Allah, bahkan kita turut berkewajipan melaksanakannya dengan rasa penuh keikhlasan. Hanya puasa yang dibina atas tapak keikhlasan saja yang sampai kepada Allah.
Puasa dalam kategori inilah yang dijanjikan Allah bakal memperoleh ganjaran pahala tiada tolok bandingnya. Bukannya berpuasa kerana manusia atau kepentingan duniawi yang bersifat sementara.

Ikhlas laksana ibadah
Rasulullah SAW sangat mengambil berat dan memberi peringatan tegas mengenai keikhlasan melaksanakan perintah Allah.
Daripada Syaddad bin Aus, ia mendengar Rasulullah SAW bersabda:


“Barang siapa berpuasa

demi mencari pujian (nilaian) manusia,

sesungguhnya ia telah berbuat syirik,

barang siapa solat demi pujian (nilaian) manusia,

maka sesungguhnya ia telah berbuat syirik

dan barang siapa yang membayar zakat

demi pujian (nilaian) manusia,

maka sesungguhnya dia juga

telah berbuat syirik.”

(Riwayat Tabrani)
Puasa dilaksanakan dengan ikhlas kerana Allah adalah puasa yang gemilang dan penuh kekuatan. Pada hari kiamat nanti puasa yang gemilang berkilauan akan tampil di hadapan Allah SWT dan berkata:


“Izinkanlah aku memberikan syafaat kepadanya.”Inilah yang katakan rahmat Allah SWT yang tiada bertepi luasnya. Daripada Abdillah ibn Umar, Rasulullah SAW bersabda:“Puasa dan al-Quran

akan memberi syafaat

kepada seseorang hamba di hari kiamat nanti.

Puasa berkata:

Wahai Tuhanku!

Aku telah menegahnya dari makan

dan menuruti nafsu syahwat

(semasa menjalani ibadah puasa),

maka izinkanlah aku memberikan

syafaat kepadanya.

Al-Quran pula berkata:

(Wahai Tuhanku)

Aku telah menegahnya dari

tidur di sebelah malam,

maka izinkanlah aku memberi syafaat kepadanya.

Maka kedua-duanya (puasa dan al-Quran)

diizinkan (Allah) memberikan syafaat itu.”

(Riwayat Ahmad, Tabrani, Ibnu Abid Dunya dan Al-Hakim)

Peluang berhargaTidak terhenti dengan kurniaan pahala yang tidak bertepi, mukmin berpuasa kerana Allah diberi kurniaan tambahan iaitu doanya dijamin mustajab, pasti didengari dan dikabulkan. Peluang berharga ini, janganlah disia-siakan.Hakikatnya di dunia ini, berapa ramai orang yang berdoa, berbuih-buih mulutnya bukan sehari tetapi bertahun-tahun, namun Allah belum berkenan memakbulkannya. Keadaan sebaliknya bagi orang yang benar-benar berpuasa.
Bukan sekadar Allah akan memakbulkannya bahkan Allah juga rindu dan ternanti-nanti doa dan rintihan hamba-Nya yang berpuasa.Sabda Rasulullah SAW:“Tiga doa yang sangat mustajab,

doa orang berpuasa,

doa orang yang dizalimi

dan

doa orang yang musafir.”

(Riwayat Bukhari)Penulis ialah

pensyarah di Jabatan Pendidikan Islam dan Moral,

Institut Pendidikan Guru Kampus Darulaman.https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhEoZpyOH9Rlk82XvaZCNH0g5X8q8SRgUlcQ2LzeNJZu5d50vHhOjQhcLmB8ejqdTlKsUq4_f_XomtExrzxZe9cox-3pa3nm9YDNGon3UdQX0LVoNVXqt9ELKV1_cJiBfHC0zdnDnAysGM/s1600/ramadan+quats.jpg

Teruskan membaca..

Eratkan Silaturahim Melalui Amalan KebajikanMotivasi

daripada amalan bersahurUsaha mengadakan amalan kebajikan mampu mengeratkan silaturahim
Alhamdulillah, sudah seminggu kita menjalani ibadat puasa Ramadan yang di awalnya dicucuri rahmat Allah SWT sebagai balasan kerana bersabar dengan ujian menahan lapar, dahaga serta meneruskan rutin kerja seharian.

Mengekalkan semangat, momentum dan kecerdasan bekerja tidaklah semudah dikata jika tiada usaha. Justeru, melaksanakan amalan sunat dalam bulan ini yang Allah gandakan pahalanya seperti mengerjakan amalan wajib untuk memberi pelbagai rahmat selain ganjaran pahala di akhirat.


“Sesiapa yang meringankan

beban kerja bagi pekerjanya

pada Ramadan akan diampunkan

Allah dosanya dan dibebaskan daripada neraka.”


- Riwayat Ibn Khuzaimah dalam Sahihnya

Termasuklah untuk menguatkan fizikal dan semangat bagi menjaga momentum kerja yang berkualiti dan antara amalan sunat itu ialah bersahur.Sabda Rasulullah SAW:
“Bersahurlah kamu kerana

makanan sahur itu mengandungi barakah.”

(Riwayat Imam Bukhari dan Muslim)Barakah bersahur
Perkataan ‘barakah’ ertinya mengandungi kebaikan yang banyak sama ada manfaatnya semasa kita bangun bersahur mahupun kebaikan untuk keesokan hari ketika berpuasa. Antara kebaikan bangun masa sahur, seseorang itu boleh beramal seperti mendirikan solat dan berdoa.
Diceritakan dalam satu riwayat, Rasulullah SAW mendirikan solat antara sahur dan Subuh dengan kadar bacaan 50 ayat yang sederhana panjangnya.Rasulullah SAW bersabda, sebaik-baik doa adalah pada waktu sahur.Apatah lagi dalam Ramadan penuh keberkatan, pahala amalan digandakan dan doa orang berpuasa dimakbulkan. Ruang dan peluang bersahur ini boleh dijadikan penggalak meningkatkan motivasi kerja kerana kesempatan beramal di awal Subuh juga dapat menjamin kesegaran dan kecerdasan fizikal.Hal ini dapat membendung sifat malas serta mengerjakan solat di awal waktu dan menjaga disiplin dengan mengelakkan pekerja lewat ke tempat kerja.Sumber tenagaMakanan diambil ketika bersahur dapat memberi sumber tenaga untuk bekerja dan beribadat. Kerana itu jugalah disunatkan untuk melewatkan bersahur. Beginilah banyaknya rahmat dan barakah terkandung dalam amalan bersahur.Selain itu, semangat dan momentum kerja juga dapat dibantu oleh pegawai atasan atau majikan melalui pelbagai kaedah seperti penghargaan, galakan di atas khidmat serta pencapaian staf khasnya kerana mengambil kira ia dilakukan dalam keadaan mereka berpuasa.Apatah lagi kerana Allah SWT melimpahkan pelbagai bentuk penghargaan sehinggakan kepada bau mulut mereka yang berpuasa itu menurut sabda Rasulullah lebih baik di sisi Allah SWT daripada bau kasturi.Justeru, usaha mengadakan majlis ilmu, berbuka puasa, bersedekah kurma dan bantuan kepada keluarga fakir miskin, anak yatim yang memerlukan dalam kalangan pekerja organisasi mampu mengeratkan silaturahim serta melambangkan keprihatinan majikan.Budi bicaraSifat timbang rasa dan budi bicara majikan mengagihkan kerja supaya tidak terlalu membebankan atau menyusahkan juga antara kaedah merangsang semangat momentum bekerja sepanjang Ramadan.Sabda Rasulullah SAW:“Sesiapa yang meringankan beban kerja

bagi pekerjanya pada Ramadan

akan diampunkan Allah

dosanya dan dibebaskan daripada neraka.”

(Riwayat Ibn Khuzaimah dalam Sahihnya)
Usaha ini juga menjadi serampang dua mata iaitu melatih disiplin diri pekerja dan hemah majikan dalam menjaga kebajikan serta hubungan silaturahim dengan pekerjanya. Kedua-dua aspek ini adalah faktor penentu kejayaan individu dan organisasi yang mampu dijana.
Malah, ia adalah usaha ke arah membangunkan warga organisasi yang bertakwa seperti matlamat berpuasa yang difardukan Allah kepada hamba-Nya.
Maksud takwa menurut Saidina Ali ialah takut kepada Allah al-Jalil iaitu dalam konteks ini, merasa bimbang atau takut kita tidak memelihara dan menyempurnakan amanah kerja terhadap pekerja dengan baik.
Firman Allah SWT:


“Sesungguhnya Allah

berserta orang yang bertakwa

dan berusaha memperbaiki amalannya.”

(Surah al-Nahl, ayat 128)
Justeru, apabila bersandarkan matlamat ini, sesuatu yang mustahil akan menjadi realiti dan kerja disempurnakan dalam kegembiraan, dipermudah serta diperelokkan oleh Allah SWT.
Penulis Prof Madya

di Jabatan Siasah Syariyyah,

Akademi Pengajian Islam,

Universiti Malaya (UM)


Teruskan membaca..

Pemimpin Keenam Paling Popular-Datuk Seri Najib Tun Razakhttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhG1KI_wBCdp8BxsYGOOpngPx2-Fs1JNBH6ep2l6YBX7z5CWWcy-vNbrDXitE2_o6ZfrufJ3djlsQl9qXVQHIki9dYfrSoUXWpv2Kt1w7ArZ4KPo1nVJEu2757UtrUT1FBHWI0YmgUw5pW-/s1600/497px-Dato_Sri_Mohd_Najib_Tun_Razak.jpg

Najib pemimpin ke-6

paling popular di dunia“People First, Performance Now”
" Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan "KUALA LUMPUR 28 Julai - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dianggap sebagai pemimpin keenam paling popular di dunia oleh sebuah firma perhubungan awam dan komunikasi antarabangsa yang berpangkalan di New York, Amerika Syarikat iaitu Burson-Marsteller.

Menurut kaji selidik Twiplomacy yang telah dijalankan oleh firma nombor satu dunia itu, Najib merupakan antara pemimpin dunia yang aktif menggunakan akaun Twitter secara tulen.

Jelas kaji selidik tersebut, Perdana Menteri ketika ini mempunyai lebih 750,000 pengikut dan jumlah itu bertambah setiap hari.

"Ini sekali gus menjadikan beliau (Najib) sebagai pemimpin negara yang paling popular di Asia di laman Twitter iaitu satu dalam 37 (per kapita) dan juga dengan selesa menduduki dalam ranking 10 pemimpin paling popular di dunia.

"Tidak dinafikan Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama merupakan pemimpin paling popular dunia, namun Najib juga merupakan antara pemimpin yang tidak kurang popularnya dalam kalangan rakyat," kata Twiplomacy.

Kata Twiplomacy, kedudukan akaun Twitter Najib pula boleh dirumuskan sebagai nombor dua paling aktif di Asia dan ke-17 di dunia berbanding akaun-akaun ketua kerajaan dan institusi lain.

"Perdana Menteri Malaysia ini juga dianggap antara pemimpin terawal yang berjaya menyesuaikan diri dengan penggunaan Twitter, ini juga merupakan contoh terbaik yang menampilkan betapa maju serta kehadapan pemikiran masyarakat di Malaysia," katanya.

Baru-baru ini Universiti Oxford turut mengeluarkan kenyataan kaji selidik mereka yang menunjukkan Malaysia menguasai kedudukan ketiga paling tinggi penggunaan Twitter secara meluas berbanding negara-negara barat.


SumberTeruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...