Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, June 8, 2013

40 Most Beautiful And Amazing Masjid In The World40 Most Beautiful And Amazing 

Masjid In The World

Masjid al-Haram
Masjid al-Haram (The Holy Masjid) – Saudi Arabia

Masjid Nabawi

Masjid Nabawi – Saudi Arabia

Alnour Mosque

Alnour Masjid Sharjah


Badshahi Masjid


Bahrain Grand Masjid

Muhammad Ali mosque

Cairo · Muhammad Ali Masjid


Cordoba Cathedral – The Mezquita – Spain


Crystal Masjid, Malaysia


Faisal Masjid – Pakistan


Grand Masjid – a.k.a. Sheikh Zayed Mosque


HOLY GOLDEN Masjid – Singapore


Holy Makkah – Saudi Arabia


Jame Asr Hassanil Bolkiah Masjid, Brunei


Jumeirah Grand Masjid, Dubai


Lao Huasi sufi mosque in Linxia, China


Masjid in North America


Masjid Al-Hassan II, Casablanca, Morocco


Masjid Sultan (Sultan Mosque) Singapore


Masjid in Brunei


Masjid on Mirror


Petronas Twin Towers – Kuala Lumpur Malaysia


Putrajaya Masjid on Water – Malaysia


Saudi Arabia – Evening prayer at Floating Masjid in Jeddah


Schwetzinger Masjid from Germany


Sehzade Masjid (Istanbul) Turkey


Shahjahan Masjid – Pakistan


Stormy weather over the Masjid. Paris, France


Sultan Omar Ali Saifuddin Masjid, Brunei


The Blue Masjid from Hagia Sophia


The largest Masjid in India


THE Masjid


The Omayad Masjid and full moon – Syria


The Putra Masjid in Putrajaya, Malaysia


The Umayyad Masjid – Damascus


Tooting Masjid, London


Turkey – Brand New Day over The Blue Masjid (Sultan Ahmet Camii) in Istanbul


UAE – Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Masjid in Abu Dhabi


Ubudiah Masjid (in mono and square)


Ubudiah Masjid in Kuala Kangsar


Zahir Masjid, Malaysia


Sumber   


Teruskan membaca..

Persahabatan ikhlas dunia, akhirat
Persahabatan ikhlas dunia, akhirat
Firman Allah SWT: “Dan Dia (Allah) yang menyatupadukan di antara hati mereka (yang beriman itu). Walaupun engkau belanjakan segala (harta benda) yang ada di bumi, nescaya engkau tidak dapat juga menyatupadukan di antara hati mereka, akan tetapi Allah telah menyatupadukan di antara (hati) mereka. Sesungguhnya Dia Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.” (Surah al-Anfal, ayat 63)

Syeikh Muhammad Mutawalli Sya’rawi dalam tafsirnya menyebut, bantuan Allah seperti kekuasaan kepada orang mukmin melalui tiga faktor iaitu bantuan kepada tercapainya kemenangan, Allah membantu dengan pembabitan orang mukmin dan mempertautkan hati mereka.

Justeru, perkara penting yang perlu diperhatikan ialah bagaimana mempertautkan hati masyarakat Islam supaya mereka membina persahabatan, persaudaraan dan perpaduan berdasarkan teras sebenar yang dituntut al-Quran.Sesungguhnya dasar dan teras kepada persahabatan ialah keimanan kepada Allah SWT yang akan melahirkan sesuatu yang indah dalam perhubungan.

Persahabatan adalah nikmat yang Allah SWT limpahkan kepada hati yang ikhlas membina hubungan semata-mata kerana Allah SWT.

Kesan daripada itu, maka timbullah perasaan kasih sayang, hormat-menghormati dan saling percaya mempercayai antara satu sama lain. Lantaran itu, kita dapat melihat dengan jelas dalam sejarah Islam bagaimana generasi awal Islam yang dididik Rasulullah SAW membina persahabatan mereka.

Kita dapat melihat bagaimana penduduk asal Madinah yang dikenali sebagai golongan Ansar menerima saudara mereka dari Makkah (Muhajirin). Mereka membuka hati dan rumah untuk Muhajirin, yang tiada kaitan darah antara mereka dan tidak mengenali antara satu sama lain sebelum ini.
Itulah dikatakan kesan keimanan yang menyerap ke hati dan jiwa mereka, bukan kerana kepentingan tertentu tetapi nilai persahabatan sebenar adalah suatu perkara yang sangat mahal, tidak boleh dibeli dengan wang ringgit, emas atau perak.

Islam meletakkan persahabatan dan persaudaraan bukan kisah kehidupan dunia yang hanya tamat selepas berlaku kematian tetapi ia berterusan hingga ke akhirat. Rasulullah SAW ada menyebut mengenai kedudukan orang yang membina persahabatan kerana Allah di akhirat nanti.

Sabda Baginda: “Sesungguhnya dalam kalangan hamba Allah ada kelompok manusia yang mereka itu bukan nabi-nabi dan bukan pula orang yang mati syahid. Nabi dan syuhada berasa cemburu melihat kedudukan kelompok itu di sisi Allah. Sahabat bertanya: Wahai Rasulullah, siapakah mereka itu? Rasulullah menjawab: Mereka adalah satu kaum yang berkasih sayang kerana Allah tanpa ada pertalian darah, juga tidak ada harta yang diambil, demi Allah muka mereka sungguh berseri-seri, mereka berada di dalam nur Allah, mereka tidak takut ketika manusia takut dan tidak bersedih ketika manusia bersedih.” (Riwayat Abu Daud)

Kemudian baginda membaca firman Allah SWT bermaksud: “Ingatlah! Sesungguhnya wali-wali Allah, tidak ada kebimbangan (daripada sesuatu yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.” (Surah Yunus, ayat 62)

Manusia perlu sahabat

Al-Quran dalam banyak ayat menggambarkan keperluan manusia kepada kawan dan sahabat dalam kehidupan. Antara keperluan kepada teman dan sahabat dapat kita fahami menerusi permohonan Nabi Allah Musa kepada Allah SWT bermaksud: “Dan jadikanlah bagiku, seorang pembantu daripada keluargaku.” (Surah Toha, ayat 29)

Ayat berikutnya, al-Quran menjelaskan Nabi Musa menyebut tujuan dan matlamat persahabatan yang didambanya. Pertama, beliau mengehendaki Nabi Harun menjadi penolong dalam menempuh kehidupan.

Kedua, Harun menjadi rakan untuk berkongsi kegembiraan dan kesedihan serta teman bertukar fikiran dan ketiga, Harun menjadi sahabat yang membantu supaya Baginda sentiasa berzikir serta bertasbih kepada Allah SWT.

Keperluan ketiga-tiga sifat ini ialah untuk menolong dalam menjalani kehidupan, berkongsi kegembiraan dan kesedihan serta menjadi sahabat yang memberi dorongan supaya sentiasa mengingati Allah SWT.

Setiap orang hendaklah memastikan persahabatan yang dibina itu betul dan diberkati berlandaskan beberapa prinsip. Persahabatan yang ikhlas semata-mata kerana Allah SWT iaitu bersih daripada kepentingan dan manfaat peribadi.

Rasulullah SAW bersabda: “Seorang lelaki telah menziarahi saudaranya kerana Allah SWT, lalu Allah SWT menghantar kepadanya seorang malaikat, lalu malaikat itu bertanya: Ke mana kamu hendak pergi? Lelaki itu menjawab: Saya hendak menziarahi saudaraku. Malaikat bertanya lagi: Adakah kerana sesuatu hajat kamu ke sana? Jawab lelaki itu: Tidak, akan tetapi aku kasih kepadanya kerana Allah. Malaikat itu berkata: Sesungguhnya aku telah diutuskan oleh Allah SWT mengasihi kamu kerana kamu mengasihi saudaramu kerana Allah maka pastilah bagi kamu syurga.” (Riwayat Muslim)

Persahabatan disertai dengan keimanan dan ketakwaan kepada Allah SWT. Oleh itu, kita perlu mencari kawan yang patuh dan taat kepada Allah SWT. Penulis ialah perunding motivasi 
Islam Fitrah Power Resources


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...