Photobucket

Sahabat Maya :

Wednesday, April 25, 2012

Saintis China hasilkan biri-biri daripada gen cacing
Saintis China hasilkan biri-biri daripada gen cacing
SEEKOR biri-biri yang bernama Peng Peng
cuba berdiri di sebuah ladang di Urumqi, Xinjiang pada 26 Mac lalu.


HONG KONG - Sekumpulan saintis China mengklonkan seekor biri-biri modifikasi genetik bercirikan lemak 'baik' yang ditemui secara semula jadi dalam kacang, biji benih, ikan dan sayur-sayuran hijau.

Biri-biri berkenaan, Peng Peng yang mempunyai gen cacing bulat dilahirkan dengan berat 5.74 kilogram di sebuah makmal dalam wilayah Xinjiang, barat China pada 26 Mac lalu.

"Ia membesar dengan baik dan sihat seperti seekor biri-biri biasa," kata Ketua Saintis Institut Genom Beijing, Du Yutao di Shenzhen, selatan China.

Yutao dan beberapa saintis lain memasukkan gen yang memiliki ciri pengeluaran asid lemak politaktepu ke dalam sel penderma yang diambil daripada telinga seekor biri-biri Merino China.

Sel tersebut kemudian dimasukkan ke dalam sebiji telur yang belum disenyawakan dan dipindahkan ke dalam rahim seekor biri-biri tumpang.

"Gen berkenaan berasal daripada C. elegans (cacing bulat) yang didapati dapat meningkatkan kandungan asid lemak tak tepu yang baik untuk kesihatan manusia," kata Yutao.

China perlu membekalkan makanan kepada rakyatnya.
Namun, hanya tujuh peratus daripada tanah subur di dunia terdapat di China.

Bagi membantu menyelesaikan masalah berkenaan, Beijing giat meningkatkan pengeluaran gandum, daging dan produk makanan lain untuk bekalan domestik sejak beberapa tahun lalu. - ReutersSumber

Teruskan membaca..

Kereta tersadai di tanggaKereta tersadai di tangga
SEBUAH kereta berhenti di kawasan tangga
menuju ke stesen Chaussee d'Antin La Fayette, Paris semalam.PARIS - Seorang pemandu sebuah kereta pada mulanya menyangka sebuah laluan bawah tanah di sini menuju ke tempat meletak kenderaan.
Dia terus memandu kereta memasuki laluan itu sebelum menyedari ia sekiranya adalah tangga untuk menuju ke stesen tren bawah tanah.
Bagaimanapun, dia sempat menekan brek menyebabkan keretanya tersadai di kawasan tangga itu di stesen Chaussee d'Antin La Fayette semalam.
Polis kemudian menahan pemandu kereta itu yang merupakan seorang lelaki untuk menjalani ujian kandungan alkohol dalam badannya.
Keputusan ujian itu mendapati pemandu tersebut negatif alkohol yang menunjukkan dia tidak mabuk. - AFP

SumberTeruskan membaca..

SEMAKAN TAWARAN KE TINGKATAN 6 2012


Semakan tawaran

untuk kemasukan tingkatan 6

pada tahun 2012 boleh disemak mulai

25 april 2012.

Kepada semua calon SPM 2011,

anda boleh buat semakan di laman rasmi

Kementerian Pelajaran Malaysia

http://www.moe.gov.my/ .

Atau melayari pautan applikasi semakan tingkatan 6 dibawah:


SEMAKAN TAWARAN TINGKATAN 6 SESI 2012Applikasi Semakan Tawaran Tingkatan 6 Tahun 2012


http://apps.moe.gov.my/sst6/cheF6_12/

Program tingkatan 6 juga dikenali sebagai

Pra Universiti dimana dua program

iaitu aliran sains dan juga aliran sastera.

Semoga berjaya !

Teruskan membaca..

SEMAKAN TAWARAN KE PROGRAM MATRIKULASI KPM SESI 2012/2013


SEMAKAN TAWARAN

KE PROGRAM MATRIKULASI

KPM SESI

2012/2013


Semakan dan tawaran serta penempatan

PELAJAR PROGRAM MATRIKULASI KPM SESI 2012/2013
bagi calon-calon yang telah memohon pada tahun lepas


(1 Julai hingga 10 Oktober 2011)


melalui internet boleh disemak di laman sesawang KPMwww.moe.gov.mybermula 25 April 2012.

Pemohon yang membuat semakan dan BERJAYA

diminta untuk menghubungi Kolej penempatan atau layari laman sesawang

kolej penempatan untuk mendapatkan maklumat lanjut

berkenaan pendaftaran dan sebagainya.

Pemohon yang ditawarkan

perlu mencetak semua dokumen sebelum mendaftar.

Bagi pemohon yang tidak berjaya, rayuan boleh dibuat terus

melalui laman sesawang yang sama mulai

25 April hingga 13 Mei 2012.

Sebarang rayauan selepas 13 Mei 2012

tidak akan dipertimbangkan.
Talian bantuan yang boleh dihubungi

sekiranya terdapat sebarang masalah

03-88844040/4036/4083.
Sekian, terima kasih.


Diterbitkan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat


KEPUTUSAN PENEMPATAN CALON


PROGRAM MATRIKULASI KPM SESI 2012/2013


Semakan Melalui

Sistem Pesanan Ringkas (SMS)


Untuk membuat semakan tawaran Melalui SMS :

  • Taipkan MOEMATNO. KP dan hantarkan ke 15888  • Contoh : MOE MAT 920605051542Sumber : http://www.moe.gov.my/Teruskan membaca..

Agenda pendidikan negara tanggungjawab semua: TPM

Agenda pendidikan negara

tanggungjawab semua:

TPM


SERDANG: Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata agenda pendidikan negara tidak boleh dilaksanakan secara bersendirian oleh kerajaan, sebaliknya membabitkan pelbagai pihak berkepentingan bagi memastikan ia mencapai taraf dan kualiti tinggi setanding negara maju.
Timbalan Perdana Menteri berkata, bagi mencapai kejayaan itu, kekuatan kerjasama dalam dan luar sekolah khususnya hubungan yang erat antara sekolah dengan Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) perlu sentiasa dipertingkatkan.


"Memandangkan pendidikan hari ini berdepan dengan cabaran globalisasi, fenomena sosial yang sangat mencabar serta aspirasi yang perlu dicapai, maka usaha bersepadu harus dilakukan demi perubahan dari segi pemikiran dan pendekatan, sejajar dengan kehendak dan perubahan pendidikan," katanya.Muhyiddin berkata demikian ketika berucap pada majlis anugerah cemerlang PIBG kebangsaan 2011 yang julung kali diadakan bertemakan "PIBG Pemangkin Gagasan 1Malaysia", di sini, hari ini.
Turut hadir, Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Ir Dr Wee Ka Siong; Ketua Setiausaha, Datuk Dr Rosli Mohamed; dan Ketua Pengarah, Datuk Seri Abd Ghafar Mahmud.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, pembabitan ibu bapa secara berterusan amat diperlukan bagi membolehkan perkembangan semasa persekolahan anak-anak dapat diikuti sekaligus membantu pengurusan sekolah merencanakan pembangunan aktiviti sekolah secara bersepadu.
Katanya, masih ada lagi ruang yang perlu diisi untuk memantapkannya lagi dengan memastikan keperluan persekolahan anak-anak dipenuhi.
"Justeru PIBG diharap dapat membantu terutamanya dalam menyediakan program-program pembangunan sahsiah murid yang lebih komprehensif atau pembangunan peningkatan prestasi yang lebih tersusun selain daripada pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah," katanya.

Muhyiddin berkata, oleh kerana sistem pendidikan negara kini mempunyai fungsi sosial dan ekonomi yang jauh lebih mencabar daripada dahulu, pihak yang terbabit dalam sektor itu perlu memastikan potensi generasi muda secara menyeluruh dan sempurna supaya mereka dapat bersaing dalam persekitaran global yang semakin kompetitif.
Justeru, katanya, soal berkaitan kualiti guru, kepimpinan sekolah, kurikulum dan pentaksiran, kemampuan murid menguasai pelbagai bahasa, peluang pasca-menengah bagi setiap murid, peranan ibu bapa dan masyarakat, pengggunaan sumber secara cekap dan berkesan serta kapasiti dan keupayaan sistem penyampaian pendidikan negara harus diberi perhatian serius.
"Jika semua aspek penting ini dapat kita mantapkan melalui satu proses transformasi pendidikan secara menyeluruh, saya pasti generasi muda kita pada masa kini mampu dipersiapkan untuk menerajui negara pada masa akan datang," katanya.

Muhyiddin berkata, pendidikan berkualiti dapat dinikmati oleh semua lapisan masyarakat tanpa mengira kaya dan miskin atau bandar dan luar bandar.

Katanya, sektor pendidikan adalah elemen penting dalam menyediakan modal insan yang mampan bagi memastikan apa yang dihasratkan oleh kerajaan dapat direalisasikan.


"Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk memastikan sistem pendidikan mampu melahirkan modal insan yang berkualiti, berkebolehan untuk menguasai dan mengaplikasi ilmu serta memiliki daya kreativiti dan inovasi yang tinggi," katanya.


Menyentuh mengenai anugerah PIBG, Muhyiddin berkata ia relevan dengan matlamat supaya ibu bapa dapat bersama-sama memainkan peranan dalam usaha membangunkan modal insan yang berjaya di dunia dan akhirat.


Pada majlis itu, PIBG Sekolah Menengah Agama Jaim Al-Ehya Al-Karim, Melaka yang diumumkan sebagai PIBG terbaik peringkat nasional 2011 menerima wang tunai RM50,000, piala pusingan Menteri Pelajaran dan sijil penghargaan daripada Muhyiddin. - BERNAMATeruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...