Photobucket

Sahabat Maya :

Thursday, May 19, 2011

Perjalanan Yang Singkat
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhT-ol9lXRHcJG2AnLhMSeopH52yultUNCu8Xg68PY_uy5X_koRs4l_tzW66kEnmQow5LzXJLboV4gWKG2v2isPncgRT7d8DITu_js7Dhd7fdOfCppzSGHL8xa-4qHeo-OBR9IzgopdLL6c/s1600/Selamat+Hari+Guru.jpg
Menyampaikan kata-kata
dengan bahasa yang bijaksana
mengutip inti rasa getir
dengan lafaz di hujung bibirmu
mengasah akal menghayati ilmu

Kau daki tangga kebenaran
kau selami dasar kemanusiaan
kau kembangkan tafsiran maya
kau tembusi kabus khurafat
kau heningkan bisikan suci
memandu kebijaksanaan mengikis kejahilan
dengan harum sejarah mengukir setia
kau susun debat dan hujah
dengan watak yang bijak bermadah
memurnikan cinta manusia
menatang setia budaya bangsa

kau lukis warna kehidupan
yang pahit dengan penderitaan
kau buka pintu rahsia kebijaksanaan

di hujung bibir dan jarimu
kau jelmakan sebuah kehidupan
saat rebah kemiskinan mengalir dalam
nan deru kebodohan menggaung gema
kaulah pelita ilmu penyelamat bangsa

hadirmu memberikan cahaya ilmu dalam kehidupan
menerangi setiap pijakan langkah yang longlai
mengentaskan manusia dari jurang kebodohan
dan menyelamatkan mereka dari jerat kemiskinan

betapa mulia dedikasimu untuk manusia
keyakinan kuat akan suatu perubahan besar
mendorongmu untuk terus dan terus melangkah
untuk cuba serapkan ilmu dalam diri manusia

Percayalah…
Ketulusanmu takkan pernah terganti
Keyakinan dan harapanmu kan terwujud abadi
Sebab kita berjanji bukan sekadar bermimpi


Sabda Rasulullah S.A.W. "Sesungguhnya Allah dan seluruh Malaikat~Nya serta penghuni langit dan bumi, sehingga semut yang ada di dalam liangnya dan ikan yu, semuanya memohon kerahmatan ke atas orang yang mengajarkan kebaikan kepada manusia." (Hadis Riwayat Al Imam At Tirmizi)


Sesungguhnya ilmu tidak bisa diperoleh kecuali dengan sikap rendah diri dan mendengar baik-baik apa yang disampaikan. Sikap rendah diri, tunduk dan patuh dari seorang penuntut ilmu kepada gurunya merupakan kemuliaan dan kebanggaan.


Titipan Sumber : http://insaaniyyah.blogspot.com/


My Photo
Abd Razak

Teruskan membaca..

Nur Kasih The Movie


Nur Kasih The Movie Poster NUR KASIH THE MOVIE SYNOPSIS AND TRAILER PLUS THEME SONGSNur Kasih The Movie ini adalah kesinambungan daripada drama siri TV popular Nur Kasih. Filem ini adalah selepas lapan tahun kisah didalam drama Nur Kasih.


Filem ini dibuka dengan satu kejadian kemalangan yang ngeri berlatarbelakangkan pemandangan padang pasir Jordan yang indah. Kemalangan ngeri yang disaksikan oleh dua orang arab Badwi itu adalah satu permulaan kisah yang menyentuh hati didalam filem Nur Kasih The Movie ini. berakhir.Filem ini kemudian membawa penonton ke Kuala Selangor dimana Nur Amina dan Adam sedang bernostalgia mengimbau kenangan lalu. Satu demi satu cerita terungkap dan dapat diketahui bahawa isteri Aidil, Aliyah telah meninggal dunia.Anak Aidil, Ilyas dan Maryam mempunyai personaliti yang berbeza. Ilyas seperti ayahnya Aidil, lebih suka memendam perasaan dan meratapi pemergian ibunya dalam diam dan lebih mengambil berat tentang keadaan ayahnya. Manakala Maryam pula masih terlalu kecil untuk memahami situasi yang berlaku. Aidil melepaskan beban penderitaan batin yang ditanggungnya dalam satu peristiwa yang menyayat hati.Adam dan Nur Amina kembali ke Kuala Lumpur dimana mereka menghabiskan masa menjadi sukarelawan di sebuah pusat jagaan kanak-kanak bermasalah. Tujuannya kerana untuk menghilangkan perasaan rindu terhadap anak-anak kerana telah lama mereka belum lagi dikurniakan cahaya mata. Di pusat jagaan ini, watak Mamat, Sara, dan Jamal akan mewarnai kisah mereka.Apabila mengetahui Nur Amina mengandung, Adam bersyukur kepada Allah, namun takdir menentukan, bayi didalam kandungan Nur Amina keguguran. Kejadian ini membuatkan Adam hilang pertimbangan dan mula berpaling daripada ajaran Allah. Walaubagaimanapun, Aidil berjaya memimpin Adam kembali ke jalan yang benar.Adam dan Nur Amina bercadang melawat Mekah dan kemudian menyusul ke Jordan pula. Di Jordan, pasangan ini menemui kedamaian yang dicari, namun Adam kembali dihantui oleh igauan ngeri. Adam sering terbayang Nur Amina akan mati. Adam merasakan bahawa ada satu petanda buruk yang akan berlaku. Keimanan dan kesabaran akan teruji lagi. Adam dan Nur Amina mengalami satu kemalangan dahsyat. Didalam serpihan kemalangan itu, Adam mendapati Nur Amina terbaring kaku..
Sinopsis :


Drama bersiri popular Nur Kasih pada tahun lalu disajikan penuh dengan cerita cinta antara Adam lakonan Remy Ishak dan Nur Amina (Tiz Zaqyah) serta pengorbanan Aidil (Fizz Fairuz) kepada adiknya, Adam.Jika dalam drama bersiri, Aidil terpaksa mengorbankan cintanya kepada Nur Amina demi Adam tetapi pengorbanan Aidil tidak terhenti dalam drama yang disiarkan sebanyak 26 episod itu.Ini kerana dia masih lagi menerima pelbagai dugaan dan ranjau dalam menempuhi kehidupan menerusi sekuel terbaru Nur Kasih yang disambungkan dalam bentuk filem.Untuk filem berjudul Nur Kasih The Movie itu, Aidil menjalani kehidupannya sebagai seorang bapa tunggal kepada dua cahaya mata iaitu Ilyas, 7, dan Maryam, 5, setelah isterinya, Alia (Ayu Raudhah) yang meninggal dunia.NUR KASIH THE MOVIE INFO:

Producer : Rosihan Zain (Executive Producer)

Director : Kabir Bhatia

Producer (Company) : Primeworks Studios Sdn Bhd

(Formelly known as Grand Brilliance Sdn. Bhd.)

Language : Malay

Genre : Drama

Classification : U – General viewing for all ages

Release Date : 19 May 2011

Duration : 90 min

Audio : Stereo

Format : 35mm


Script : Kabir Bhatia (Screenplay), Mira Mustaffa

(Scriptwriter)

Cast : Remy Ishak, Fizz Fairuz, Tiz Zaqyah, Ayu Raudhah,

Liza Othman, Munif Isa, Sara Ali, Adik Mia Sara Nasuha,

Adik Ilyas Suhaimi
http://www.mmail.com.my/sites/default/files/Nurkasih.jpg


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...