Photobucket

Sahabat Maya :

Wednesday, July 18, 2012

Warming Uphttps://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSueiQO8MPZ3N-Sr12vlj_QzFGY2khdWlykpCrNO0PxedORJ6xXabuBoD5zyv92SD8yCndI1TaFj4BezRaRg7yMVD-JkiMzXJ0_o7dCJXeFbv1-mZoBTx8Awj8hioL5lrMEjnXDmYtJzCd/s1600/ramadhan.jpg

Teruskan membaca..

Ramadan transformasi sifat mahmudahhttp://grahamuslim.com/image/cache/data/Buku%20Ibadah/madrasah-ramadhan-500x500.jpg

Ramadan

transformasi sifat mahmudah


http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQieS3fprLUo1xUDyKJtpJzr84dGGWH29Zwv8ZRrhYVH163Ozmpww


Pertingkat muhasabah diri hapus virus mazmumah

Selang beberapa hari lagi Ramadan penuh berkat dan ganjaran pahala bakal menjelma. Malah, setiap kali menjelang bulan mulia ini, biasanya suri rumah paling sibuk bersiap mengenai menu yang sesuai dan menyelerakan untuk juadah berbuka serta bersahur. Inilah kelaziman dan agenda yang seakan berakar umbi kukuh dalam masyarakat tatkala datangnya Ramadan. Alangkah baik jika kita membuat sedikit ‘kerja rumah’ dengan menyediakan ‘senarai semak’ mengenai kelemahan dilakukan sepanjang Ramadan sebelum ini.

“Bulan yang di dalamnya diturunkan al-Quran

sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan

mengenai petunjuk dan beza antara

yang benar dan yang salah” -

Surah al-Baqarah, ayat 185

Harapan kita segala kecacatan amalan Ramadan lalu dapat ditebus kembali pada tahun ini.
Mari kita bermuhasabah diri.Pertama, apakah kita hanya berpuasa zahir semata-mata dengan meninggalkan soal makan minum sedangkan perangai lama seperti mengumpat, berhasad dengki dan sebagainya masih terlekat di hati.


Jika demikian, maka kita perlu imbas semula hati pada Ramadan tahun ini supaya virus mazmumah dapat dinyahkan dari dalam diri.Tidak guna berpuasa selama 13 jam menahan lapar dan dahaga, tetapi tidak mampu menahan lidah daripada berkata yang keji, hati penuh berkarat kerana iri hati kepada insan lain dan tabiat menabur fitnah masih menebal.


Kita mesti berusaha membuang apa saja toksid penyakit hati jauh dari sanubari supaya amalan berpuasa tahun ini mendapat ‘Gred A’ daripada Allah. Jadikan ia seumpama mesin basuh mencuci segala kotoran melekat di jiwa, seterusnya menghasilkan jiwa dan hati yang jernih tanpa debu dosa.


Kedua, Ramadan sinonim dengan amalan bertadarus al-Quran dan kehadiran Ramadan seolah-olah menjadi satu magnet yang menarik kita untuk turut serta menggiatkan aktiviti membaca al-Quran.Namun, janganlah kerana amalan itu terhenti sekitar Ramadan saja dan selepas itu semangat untuk memegang kitab al-Quran mulai kendur.Ramadan dan al-Quran ibarat dua sahabat karib saling mencintai antara satu sama lain kerana kitab suci itu diturunkan pada bulan mulia ini. Janggal dan tidak lengkap pakej puasa Ramadan kita seandainya amalan membaca al-Quran tidak diamalkan.Ketiga, jika sebelum ini kita tidak pernah atau hanya sesekali saja, maka tahun ini sewajarnya kita berazam mengubah tabiat malas bersolat malam dengan melakukan transformasi hati supaya rajin dan bersemangat menunaikannya.Mualla bin Fadhil ada memberitahu, orang soleh terdahulu membahagikan 12 bulan kepada dua bahagian. Enam bulan pertama mereka memohon kepada Allah supaya dapat bertemu Ramadan dan melaksanakan ibadat dalam bulan demikian dengan aktif.Pada enam bulan kedua, mereka memohon kepada Allah supaya puasa dan semua ibadat dilakukan sepanjang Ramadan diterima Allah.Demikianlah kasih dan cinta orang soleh pada zaman dulu. Jadi, berusahalah menjinakkan hati kita, anak isteri supaya membiasakan amalan mendirikan solat malam sebagai menyahut seruan Allah yang menjanjikan pulangan pahala besar.Keempat, seharusnya puasa di bulan Ramadan menjadikan kita seorang insan yang tidak bakhil sebaliknya sentiasa teruja untuk menghulurkan sedekah dan bantuan kepada orang lain.Jadikanlah Ramadan ini akademi yang mengasuh dan mendidik hati dengan sifat mahmudah serta amalan soleh sekali gus memadamkan virus mazmumah yang sentiasa bersarang dalam jiwa selama ini.


Penulis Pensyarah

Jabatan Kejuruteraan Mekanikal,

Politeknik Muadzam Shah,

Pahang

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj_uSZOojYFzylp2Z0VGaax-TQmszPmiH8st4BVKc6sludokZnCiiGS4K3BJkVFHO_rKwDZURPSswL_7MIqWTcjlRSH3eKoDdOw1QbC-VUbFVYxhKH7mXV12cTK_s6AfduEPIZ8gO3eM8fx/s400/ramadhan7.jpg


"Allahuma Bariklana Fi Rajaba Wa Sya'bana Wa Balighna Ramadhan."


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0UO47Mu0S3VST_wSm3a8Qo5YBa1XxXfBAy9IO84Fd_WIXGXgyD_UT1rvuQcdIFPpJgGtVNGgDPXDcMkaygO_4-zh_10k11HO1s8EoUeTOxFNBRCgvIan2qpEgud7xbo8afi-q1LXjLIQ/s400/saff_ramadhan_by_yeekeru10.jpg
Semoga madrasah Ramadhan....

memberi
kita kekuatan melenturkan nafsu

yang sentiasa membawa kita ke jurang neraka,

dan mendekatkan kita kepada syurga ALLAH SWT..

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhKptWInuhz3GjLr3OGEzTNm7YjEQbr2SIrbDpNlmSa3RXL3oVhwrL-EuRi1WpRcLVlOumDcvI2dx2NIc5zNPhI4jHEwy9Q-uuBI7WuHmE40VIj6l0TU7QYSFFHaDUedbLlfu4VrtQAfus/s1600/ramadan.jpgTeruskan membaca..

Baitulmal saluran terbaik bayar fidyahBaitulmal

saluran terbaik bayar fidyah
Institusi mudahkan Umat Islam elak silap agih
Jenis bayaran fidyah sama seperti bayaran zakat fitrah iaitu makanan asasi yang mengenyangkan bagi sesebuah negeri. Di Malaysia, makanan asasinya adalah beras.

Kadar fidyah perlu dikeluarkan ialah satu mudd (secupak) daripada makanan asasi sesebuah negeri bagi setiap satu hari puasa ditinggalkan menurut jumhur ulama dan boleh juga dibayar mengikut nilaian harga beras seperti ditetapkan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN).

Di Malaysia, ukuran satu cupak yang diguna pakai bersamaan 675 gram. Kadar fidyah pula tertakluk kepada kadar ditetapkan MAIN. Ia berbeza mengikut perkiraan harga timbangan beras di negeri masing-masing.Di kebanyakan negeri, kadar fidyah ditentukan berdasarkan kadar harga fitrah bagi tahun itu dan kemudian dibahagikan kepada empat untuk mendapatkan harga secupak beras.Contohnya, Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, kadar fidyah pada Ramadan 1432 Hijrah adalah sebanyak satu perempat kadar zakat fitrah iaitu RM1.75 sehari (kadar zakat fitrah RM7) sehingga ditetapkan semula kadar zakat fitrah pada Ramadan tahun berikutnya.Pihak yang berhak menerima fidyah ialah orang fakir dan miskin saja.

Fidyah boleh diberikan lebih daripada satu cupak kepada seorang fakir miskin berlainan dengan kafarah. Ini kerana kafarah hendaklah diberikan sebanyak satu cupak saja kepada setiap orang fakir miskin sehingga 10 orang atau 60 orang mengikut jenis kesalahan dilakukan.


Bayaran fidyah boleh dilakukan bermula selepas terbit fajar pada hari puasa Ramadan yang ditinggalkan kerana keuzuran seperti orang sakit yang tiada harapan sembuh, orang terlalu tua tiada berdaya untuk puasa dan perempuan hamil atau menyusukan anak.
Bagaimanapun, diharuskan mengeluarkan fidyah sebelum terbit fajar bagi hari dikeluarkan fidyah itu dan diharuskan juga mengeluarkan fidyah terlebih dulu sebelum berbuka. Dibenarkan satu fidyah saja di hari dia berbuka dan tidak harus mendahului hari kedua. Tidak diharuskan membayar fidyah sebelum masuk Ramadan.
Urusan fidyah boleh dibuat dan dibayar di MAIN atau terus kepada fakir miskin. Hasil kutipan bayaran fidyah akan dimasukkan ke dalam satu akaun amanah yang khusus untuk fidyah sebelum diagihkan kepada golongan fakir miskin seperti ditetapkan syarak.
Pihak Baitulmal negeri adalah saluran terbaik untuk penyaluran bayaran fidyah. Selain itu, umat Islam juga tidak perlu bersusah payah membeli beras atau mencari pihak yang layak untuk menerima fidyah.
Penyaluran fidyah melalui Baitulmal juga alternatif terbaik kerana ia lebih mudah di samping dapat mengelak berlaku kesilapan dalam agihan kepada golongan yang berhak. Berlaku juga situasi di mana bayaran fidyah dilakukan sendiri disalurkan kepada golongan yang tidak layak menerimanya.
Sehubungan itu, umat Islam yang masih mempunyai tanggungan fidyah diri, ibu bapa atau keluarga yang masih belum ditunaikan disarankan terus berhubung dan berurusan dengan pegawai Baitulmal MAIN.
Pihak Baitulmal sentiasa bersedia membantu membuat perkiraan serta menguruskan kutipan dan agihan bayaran fidyah yang akan disalurkan kepada fakir miskin mengikut kehendak syarak dengan selamat.INFO:

Contoh taksiran kadar bayaran fidyah

  • Kadar bayaran fidyah = Harga 1 cupak beras x jumlah hari ditinggalkan x tahun gandaan

  • RM1.75 x 3 hari x 2 tahun = RM10.50
  • Sumber
    Teruskan membaca..

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...