Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, September 28, 2012

Naik pangkat
Naik pangkat
JOHOR BAHRU: Kira-kira 480,000 guru di seluruh negara bakal menerima satu lagi berita gembira apabila kerajaan bersetuju menggunakan kaedah ‘time based’ untuk kenaikan pangkat golongan berkenaan dan ia bakal diumumkan dalam masa terdekat.Ia satu lagi perkembangan positif untuk menghargai jasa guru selepas kerajaan bersetuju membuat pelarasan gaji sebanyak tujuh hingga 13 peratus serta elaun saraan hidup (Cola) berdasarkan Sistem Saraan Malaysia (SSM).
Timbalan Perdana Menteri yang juga Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, keputusan itu dibuat kerana guru adalah kakitangan kerajaan paling ramai di negara ini.
“Persetujuan ini juga sebahagian daripada komitmen kerajaan untuk menunaikan janji kepada penjawat awam seperti diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, pada pembentangan bajet 2012, Oktober tahun lalu.

 
“Kami akan dapatkan perincian butiran perkara ini daripada Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan jika tiada halangan, ia akan diumumkan secepat mungkin.

 
“Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) turut menyambut baik perkara ini. Kami harap pelarasan gaji untuk guru dapat dilaksanakan dengan segera,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pada perasmian program Jelajah Sayang 1Malaysia Wanita Umno Malaysia di Kem Bina Negara, Gunung Pulai, Kulaijaya, di sini, semalam.
Muhyiddin berkata, dengan pelbagai manfaat diperoleh guru, golongan berkenaan diharapkan dapat terus meningkatkan lagi kualiti perkhidmatan untuk mendidik anak bangsa serta kepada negara.
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...