Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, February 24, 2012

Beri label negatif mempersenda boleh cetus permusuhan


Beri label negatif mempersenda

boleh cetus permusuhanKEWUJUDAN segelintir manusia bersifat mazmumah seperti cepat berhasad, kuat berdengki, menimbulkan khianat, menyembunyikan kenyataan sebenar, suka melihat individu dicela, dipulau, diperkatakan peribadinya dan dinafikan hak seterusnya tersisih adalah sukar dibendung.


Kehadiran golongan ini sukar dielakkan di dalam komuniti perjawatan, masyarakat, persekitaran tempat kerja dan penempatan manusia. Menangani golongan ini terlalu sukar kerana sifat sedemikian hanya dapat diatasi dengan memiliki kesedaran beragama dan rasa tanggungjawab sebagai mukmin sejati yang mengetahui natijah timbul akibat sesuatu tindakan, perbuatan dan amalan negatif dilakukan seperti maksud hadis Rasulullah SAW.


Daripada Abu Hurairah ra bahawa sabda Nabi Muhammad SAW bermaksud:
“Janganlah kamu dengki-mendengki,

janganlah tipu-menipu, janganlah benci-membenci,

janganlah berpaling muka, dan janganlah berjual beli di atas jualan orang lain.

Dan jadilah kamu hamba Allah yang bersaudara.

Orang Islam dengan orang Islam adalah bersaudara.

Mereka tidak boleh menzalimi, tidak boleh membiarkan dalam kehinaan,

tidak boleh berbohong dan menghina sesama Islam.

Takwa itu ada di sini.

Kata Nabi Muhammad SAW

menepuk sebanyak tiga kali ke dadanya.

Memadai seseorang itu dianggap jahat apabila dia

menghina saudaranya.

Setiap orang Islam ke atas orang Islam lain

haram darah, harta dan kehormatan."(Riwayat Muslim)

" Janganlah kamu dengki-mendengki,

janganlah tipu-menipu, janganlah benci-membenci,

janganlah berpaling muka, dan janganlah berjual beli

di atas jualan orang lain. Dan jadilah kamu

hamba Allah yang bersaudara. "
- Riwayat Muslim
Dalam menjalani kehidupan seharian di rumah, pejabat, masjid, kampus dan taman perumahan biasanya wujud pengasingan aktiviti disebabkan beberapa alasan seperti perbezaan fahaman parti, minat, kecenderungan serta tingkat kedudukan dan pangkat seseorang. Jelas, perpecahan umat Islam kerana pergeseran politik, menimbulkan keretakan, perselisihan dan prasangka sejak dulu lagi sudah cukup menjadi barah terhadap perkembangan kemasyarakatan di negara kita.Selain itu, ada manusia memiliki kedudukan, atau lebih berkuasa dalam masyarakat sering mengeluarkan kenyataan, pendapat dan tanggapan label yang boleh memecahbelahkan perpaduan tanpa memikirkan kesannya. Paling keji, apabila ada sesetengah pihak sanggup mencipta istilah dan memberi label lebih menjurus kepada maksud negatif yang boleh melahirkan pelbagai fahaman, persepsi dan tafsiran bersifat liar dan tidak tepat kepada seseorang yang ditujukan.Individu yang diberikan label tertentu, atau ungkapan buruk sudah pasti akan menerima hukuman selamanya dan istilah itu akan merantai kehidupannya. Sikap gemar melabel dengan ungkapan tidak baik ini sudah cukup berkesan dalam memecahbelahkan keharmonian masyarakat dan memberikan tekanan kuat kepada golongan yang ditujukan. Justeru, orang berkedudukan atau berpengaruh perlu berhati-hati mengeluarkan kenyataan, pendapat dan tafsiran tertentu kerana apa diperkatakan olehnya akan menjadi pegangan yang diikuti orang ramai.Larangan amalan, perbuatan, dan perkataan yang mengandungi unsur penghinaan, celaan dan bahan cemuhan dijelaskan dalam ayat al-Quran.Firman Allah SWT bermaksud:
“Wahai orang yang beriman,

janganlah sekumpulan orang lelaki

merendahkan kumpulan yang lain,

boleh jadi yang ditertawakan itu lebih baik daripada mereka.

Dan jangan pula sekumpulan perempuan

merendahkan kumpulan lainnya,

boleh jadi yang direndahkan itu lebih baik.

Dan janganlah

suka mencela dirimu sendiri dan jangan memanggil

dengan gelaran yang mengandung ejekan.

Seburuk-buruk panggilan adalah

(panggilan) yang buruk

sesudah iman dan barang siapa yang tidak bertaubat,

maka mereka itulah orang yang zalim.”


(Surah al-Hujurat, ayat 11).


Dalam persekitaran tempat kerja juga wujud budaya melabel bertujuan menghalang saingan dalam mengharapkan imbuhan, jawatan, anugerah dan pembahagian tugas. Dalam hal ini, jika seseorang pekerja diberikan label tertentu oleh pihak berpengaruh, individu itu biasanya akan tersisih atau dipinggirkan pekerja lain, malah tidak mendapat perhatian dari pihak pengurusan.


Justeru, pembinaan falsafah kemuliaan diri boleh dibina dengan sentiasa memahami maksud ayat al-Quran yang boleh menjadikan seseorang berfungsi dengan baik walau di mana dia berada, bekerja dan bergaul.


Firman Allah SWT bermaksud:


“Dan

sembahlah Allah dan janganlah kamu menyekutukan-Nya

dengan sesuatu apa juga.

Dan berbuat baiklah kepada kedua-dua ibu bapa,

dan kaum kerabat dan anak-anak yatim, dan orang miskin,

dan jiran tetangga yang dekat, dan jiran tetangga yang jauh,

dan rakan sejawatan, dan orang musafir yang terlantar,

dan juga hamba yang kamu miliki.

Sesungguhnya

Allah tidak suka orang yang sombong dan membanggakan diri”.
(Surah an-Nisa, ayat 36)
SumberTeruskan membaca..

Guru dipaksa derma kepada sekolah: NUTPGuru dipaksa derma

kepada sekolah:

NUTPKUALA LUMPUR: Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) hari ini melaporkan sebuah sekolah di Johor memaksa guru gred 44 di sekolah itu menyumbang RM50 setahun sebagai dana kewangan sekolah berkenaan.
Presidennya, Hashim Adnan, berkata sehubungan itu wakil guru sekolah di Batu Pahat tersebut sudah membuat laporan kepada NUTP Rabu lalu.Pentabir sekolah dikatakan mengeluarkan arahan kepada 50 guru berkenaan untuk membuat sumbangan berikutan kenaikan gred mereka ke gred tersebut.
"Tujuan kutipan wang tersebut tidak diberikan penjelasan yang lengkap dan kaedah pengumpulan itu hanya tertera kepada guru yang memegang jawatan itu," katanya pada sidang media di sini hari ini.

Hashim berkata, sebarang kutipan wang dari pihak sekolah, sama ada membabitkan guru atau ibu bapa perlu mengikut prosedur dan mendapat kelulusan Kementerian Pelajaran.

"Segala urusan pengumpulan wang harus mempunyai persetujuan semua pihak terutamanya bagi yang terbabit dan pihak sekolah perlu mengeluarkan keterangan lengkap berkenaan kegunaan wang itu," katanya.Hashim turut membangkitkan mengenai aduan daripada guru sebuah sekolah di Senai, Johor yang dipaksa hadir di sekolah 15 minit sebelum 7 pagi, berbeza dengan peraturan biasa yang guru hanya harus berada di kawasan sekolah pada 7.40 pagi atau 7.50 pagi.
"Guru-guru ini terpaksa keluar lebih awal dari rumah untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah atau di rumah penjaga anak sebelum bergegas untuk ke sekolah," katanya.Beliau berkata, ini secara tidak langsung memberi tekanan kepada guru dan menganggu keberkesanan pengajaran mereka di bilik darjah. - BERNAMATeruskan membaca..

11 April hari kelepasan am tambahan


11 April

hari kelepasan am tambahan
KUALA LUMPUR: Hari pertabalan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah pada 11 April depan diisytiharkan sebagai hari kelepasan am tambahan bagi seluruh negara.
Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Sidek Hassan, berkata pengisytiharan hari kelepasan am itu dibuat berdasarkan Seksyen 8 Akta Hari Kelepasan Am 1951 (Akta 369) bagi Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan.


"Bagi Sabah dan Sarawak, tindakan diambil oleh kerajaan-kerajaan negeri tersebut mengikut undang-undang negeri masing-masing," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.


Sidek berkata dua acara utama akan diadakan sempena pertabalan Seri Paduka iaitu Istiadat Pertabalan pada sebelah pagi dan Majlis Santapan Diraja pada sebelah malam, kedua-duanya di Istana Negara.


Tuanku Abdul Halim dilantik sebagai Yang di-Pertuan Agong ke-14 pada 13 Disember lalu, menggantikan Sultan Mizan Zainal Abidin yang tamat tempoh pemerintahan pada 12 November 2011. - BERNAMATeruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...