Photobucket

Sahabat Maya :

Monday, December 27, 2010

Masalah Disiplin Pelajar Masih TerkawalMasalah Disiplin Pelajar Masih TerkawalPUTRAJAYA: Tahap disiplin pelajar sekolah di seluruh negara masih berada dalam situasi terkawal dengan hanya dua hingga tiga peratus daripada lebih lima juta pelajar sahaja yang terlibat dengan masalah tahun lepas, kata Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr Wee Ka Siong.

Beliau berkata prestasi itu dapat dicapai hasil daripada pelaksanaan pelbagai program dan kempen yang dilaksanakan secara berterusan bagi menangani masalah itu.

Menurutnya pada tahun lepas seramai 111,484 pelajar terlibat dengan salah laku disiplin iaitu 72,557 orang atau 65.08 peratus pelajar Sekolah Menengah, manakala 38,927 atau 34.92 peratus lagi adalah murid Sekolah Rendah.

"Jumlah salah laku bagi kategori berunsur jenayah adalah sebanyak 0.32 peratus atau 17,595 orang; kurang sopan (0.39 peratus atau 18,346); tidak pentingkan masa (0.33 peratus atau 17,808) dan ponteng sebanyak 19,545 atau 0.36 peratus.

"Kategori salah laku yang berada pada kadar yang kecil adalah berunsur kelucahan sebanyak 3,031 atau 0.06 peratus, vandalisme sebanyak 5,212 atau 0.1 peratus dan kenakalan sebanyak 8,563 (0.16 peratus)," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Induk Menangani Gejala Disiplin Murid di sini, Isnin.

Mengenai gejala ponteng sekolah, Wee berkata tumpuan akan diberikan kepada semua sekolah termasuk sekolah-sekolah menengah di Felda dengan melaksanakan mekanisme tertentu supaya mereka juga tidak akan terabai.

"Ibu bapa mungkin terlalu sibuk dengan tugas harian sehingga mengabaikan anak-anak dan membawa kepada masalah disiplin seperti ponteng, menghisap dadah dan sebagainya," kata beliau.

Beliau juga menasihatkan ibu bapa supaya tidak menggalakkan anak-anak untuk tidak hadir ke sekolah terutamanya selepas musim peperiksaan.

Mesyuarat hari ini turut membincangkan program-program yang akan dilaksanakan untuk menangani masalah disiplin di kalangan pelajar untuk tahun depan termasuk mengadakan kursus undang-undang dan penguatkuasaan peraturan kepada guru-guru disiplin.

"Selain itu program lain yang akan dilaksanakan termasuk pemantapan kemahiran pengawas sekolah, kempen menangani gejala ponteng, buli dan kelucahan serta program jati diri kepada pelajar yang berisiko, program melibatkan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) serta pemantapan sistem pemantauan masalah disiplin secara online," katanya.

Dalam pada itu beliau berkata setakat ini keadaan masih belum mendesak untuk meletakkan kamera litar tertutup (CCTV) di sekolah-sekolah berikutan masalah disiplin di kalangan pelajar masih terkawal.

Bagaimanapun beliau berkata inisiatif untuk meletakkan CCTV itu bergantung kepada PIBG serta pihak sekolah. - BERNAMA
Teruskan membaca..

LHDN jangka laksana skim potongan gaji mulai 2012PTPTN: LHDN jangka laksana skim potongan gaji mulai 201227/12/2010 7:40pm

KUALA LUMPUR 27 Dis. – Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dijangka dapat melaksanakan skim potongan gaji secara automatik terhadap peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) mulai 1 Januari, 2012.

Ketua Pengarah dan Ketua Pegawai Eksekutif LHDN, Tan Sri Hasmah Abdullah berkata, pihaknya sedang membuat draf undang-undang, sistem dan operasi dengan PTPTN bagi membolehkannya mengutip pinjaman dengan lebih berkesan.

"Draf yang sedang dikemas kini akan dibawa ke Parlimen selewat-lewatnya pada bulan Jun tahun depan,” katanya pada majlis penutupan Projek Sistem Perakaunan Hasil Berelektronik (eRAS) LHDN di sini hari ini.

Hasmah berkata, undang-undang ini penting bagi membolehkan LHDN mengambil tindakan sekiranya peminjam tidak membuat bayaran.

Buat masa ini, katanya peminjam masih boleh terus membuat bayaran secara sukarela di LHDN kerana pihaknya adalah salah satu daripada saluran untuk membayar balik pinjaman. – Bernama
Teruskan membaca..

AFF Suzuki Cup: Malaysia 3 Indonesia 0.
image


AFF Suzuki Cup:

Malaysia 3 Indonesia 0


KUALA LUMPUR: Malaysia picked up a handsome 3-0 win over arch rivals Indonesia in the first-leg of the final in the Suzuki Cup Asean Football Federation (AFF) Championships at the National Stadium in Bukit Jalil on Sunday.

Mohd Safee Sali was the toast scoring a brace in the 60th and 73rd minutes while substitute Mohd Ashaari Shamsuddin scored the other goal in the 67th minute to give Malaysia a comfortable three-goal cushion for the second-leg final at the Gelora Bung Karno Stadium in Jakarta on Wednesday.

Malaysia had lost to Indonesia in the opening Group A match 1-5 in Jakarta on Dec 1.

Since the defeat the Malaysians have picked up momentum going three games undefeated - holding three-time winners Thailand (0-0), thrashing Laos (5-1) and knocking out defending champions Vietnam 2-0 on aggregate in the semi-finals last week.

Malaysia have never won the AFF series since the inaugural meet held in Singapore in 1996.

They made the final in 1996 but lost to Thailand 0-1.


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...