Photobucket

Sahabat Maya :

Monday, December 6, 2010

Semoga lebih baik dan baik lagi..1432H.~ Salam MaalHijrah 1432H ~


Selamat Menyambut Maal Hijrah 1432H
Tema : " 1 Malaysia 1 Ummah "Huraian Peristiwa HijrahMuharram (محرّم) adalah bulan pertama dalam Sistem Takwim Hijrah (Hijriah). Pada asasnya, Muharram membawa maksud 'diharamkan' atau 'dipantang', iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah (Al Baqarah: 91).Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan berkenaan. Rasulullah s.a.w telah menamakan bulan Muharram sebagai bulan Allah (shahrullahi).


Sandaran yang dilakukan oleh Baginda s.a.w kepada Allah s.w.t lantaran kemuliaan dan kelebihan bulan ini kerana sesungguhnya Allah s.w.t tidak merujukkan kepadaNya melainkan oleh golongan khowas (terkhas) di kalangan makhluk - makhlukNya.


Daripada Al-Hassan Al-Basri rahimahumullah; “Sesungguhnya Allah s.w.t telah membuka lembaran tahun baru di dalam takwim Islam dengan bulan Muharram. Tidaklah kedapatan bulan yang lebih mulia dalam takwim Islam di sisi Allah s.w.t itu selepas bulan Ramadhan melainkan bulan Muharram. Ianya dinamakan bulan Allah yang khas disebabkan besarnya kehormatannya.”


Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah).


Kelebihan Hari Assyura'Abul-Laits Asssamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Ibnu Abbas r.a berkata: Nabi SAW. bersabda yang bermaksud;


Barangsiapa yang berpuasa pada hari Assyuuraa' yakni 10 Muharram, maka Allah akan memberikan kepadanya pahala 10,000 malaikat; dan barangsiapa yang puasa pada hari Assyuuraa', maka akan diberikan pahala 10,000 orang Haji dan Umrah, dan 10,000 orang mati syahid; dan siapa yang mengusap kepala anak yatim pada hari Assyuuraa', maka Allah akan menaikkan dengan rambut satu darjat. Dan barangsiapa yang memberi buka puasa orang mukmin yang berpuasa pada hari Assyuuraa', maka seolah-olah memberi buka puasa semua umat Muhammad SAW. dan mengenyangkan perut mereka.


Sahabat bertanya; Ya, Rasulullah, Allah telah melebihkan hari Assyuuraa' dari lain-lain hari.


Jawab Rasulullah: Benar!.


Allah telah menjadikan langit dan bumi pada hari Assyuuraa',

dan menjadikan Adam juga Hawa pada hari Assyuuraa';

dan menjadikan Syurga serta memasukkan Adam di syurga pada hari Assyuuraa';

dan Allah menyelamatkan dari api neraka pada hari Assyuuraa';

dan menenggelamkan Fir'aun pada hari Assyuuraa';

dan menyembuhkan bala Nabi Ayyub pada hari Assyuuraa'

dan Allah memberi taubat kepada Adam pada hari Assyuuraa';

dan diampunkan dosa Nabi Daud pada hari Assyuuraa';

dan juga kembalinya kerajaan Nabi Sulaiman pada hari Assyuuraa';

dan akan terjadi Qiyamat pada hari Assyuuraa'
Peristiwa 10 Muharram


10 Muharram - Dinamakan juga Hari Asyura. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.


Bertanya para sahabat : "Wahai Rasulullah ! Apakah kelebihan 10 Muharram berbanding dengan hari-hari yang lain ?" Sabdanya :


1.ALLAH menciptakan alam, langit, bintang dan sebagainya


2.ALLAH menciptakan gunung-ganang pada 10 Muharram


3.Diciptakan lautan pada 10 Muharram


4.Diciptakan Qalam (pena untuk menulis amal manusia) pada 10 Muharram


5.Diciptakan Arasy, Luh Mahfuz pada 10 Muharram


6.Diciptakan Nabi Adam a.s. pada 10 Muharram


7.Dimasukkan Nabi Adam a.s. ke dalam syurga pada 10 Muharram


8.Dilahirkan Nabi Ibrahim a.s. pada 10 Muharram


9.Diselamatkan Nabi Ibrahim a.s. dari api Namrud pada 10 Muharram


10.Diselamatkan anaknya Nabi Ismail a.s. dari sembelihan pada 10 Muharram


11.Ditenggelamkan Fir'aun pada 10 Muharram


12.Diampunkan kesilapan Nabi Daud a.s. pada 10 Muharram


13.Dilahirkan Nabi Isa a.s. pada 10 Muharram


14.Dikeluarkan Nabi Yunus a.s. daripada perut ikan Nun setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam pada 10 Muharram


15.Disembuhkan penyakit Nabi Ayub a.s. pada 10 Muharram


16.Diangkat Nabi Isa a.s. ke langit pada 10 Muharram


17.Diterima taubat Nabi Adam a.s. pada 10 Muharram


18.Dianugerahkan tahta kerajaan kepada Nabi Sulaiman a.s.


19.Diciptakan Arasy pada 10 Muharram


20.Awal-awal hujan yang turun dari langit pada 10 Muharram


21.Awal-awal rahmat diturunkan pada 10 Muharram


22.Diselamatkan bahtera Nuh a.s. daripada tenggelam sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.pada 10 Muharram

Peristiwa Lain


Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.

Diangkat Nabi Idris a.s. ke langit pada 10 Muharram

Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.

Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkan oleh Allah.

Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.

Allah menjadikan 'Arasy.

Allah menjadikan alam.

Allah menjadikan Malaikat Jibril.

Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ikrimah berkata; Hari Assyuuraa' ialah hari diterimanya taubatnya Nabi Adam. Dan ia pula hari turunnya Nabi Nuh dari perahunya. Maka ia berpuasa syukur; dan ia pula hari tenggelamnya Fir'aun dan terbelahnya laut bagi Nabi Musa a.s. dan Bani Israil. Maka mereka berpuasa; kerana itu jika dapat; engkau berpuasalah pada hari Assyuuraa'.


Abul-Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Muhammad bin Maisarah berkata; Bahawa siapa yang melapangkan pada keluarganya pada hari Assyuuraa', maka Allah akan meluaskan rezekinya sepanjang tahun itu.


Sufyan berkata; Telah kami cuba, maka rasakan kebenarannya.


Said bin Jubair dari Ibn Abbas r.a. berkata; Ketika Nabi SAW. baru hijrah ke Madinah, mendapatkan kaum Yahudi puasa pada hari Assyuuraa'; maka tanya kepada mereka tentang itu. Jawab mereka; "Hari itu Allah memenangkan Nabi Musa a.s. dari Bani Israil terhadap Fir'aun dan kaumnya. Maka kami puasa kerana mengagungkan hari ini". Maka sabda Nabi SAW.; "Kami lebih layak mengikuti jejak Musa dari kamu". maka Nabi SAW. menyuruh sahabat supaya berpuasa.


Abul Laits berkata; Dinamakan Assyuuraa' kerana ia jatuh pada sepuluh bulan Muharram. Ada lain pendapat yang mengatakan hari Assyuuraa' kerana Allah telah memuliakan pada Nabi-nabi dengan sepuluh kehormatan;


1.Allah telah menerima taubat Nabi Adam a.s.


2.Allah menaikkan darjat Nabi Idris a.s.


3.Hari berlabuhnya perahu Nabi Nuh a.s.


4.Nabi Ibrahim a.s dilahirkan pada hari Assyuuraa' dan diangkatkan sebagai kholilulLah juga diselamatkan dari api.


5.Allah menerima taubat Nabi Daud a.s.


6.Allah mengangkat Nabi Isa a.s. ke langit


7.Allah menyelamatkan Nabi Musa a.s.


8.Allah menenggelamkan Fir'aun


9.Allah mengeluarkan Nabi Yunus dari perut ikan


10.Allah mengembalikan kerajaan Nabi Sulaiman a.s.Semua ini terjadi pada hari Assyuuraa'. Sebahagian lain berpendapat, dinamakan hari Assyuuraa' kerana ia kesepuluh dari kemulian-kemulian yang diberikan Allah pada umat ini. Bulan Rejab. Allah menjadikannya sebagai kemuliaan nagi umat ini dan melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan umat-umat ini atas lain-lain umat.Bulan Sya'baan Allah melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Nabi Muhammad SAW. atas semua Nabi.


Bulan Ramadhan Allah melebihkannya dari lain-lain bulan bagaikan kelebihan Allah terhadap semua makhluk.

Lailatul qadr yang terlebih baik dari seribu bulan yang lain.

Hari Idul Fitri sebagai hari pembalasan(penerimaan upah)

Hari-hari sepuluh (1 hingga 10 Zulhijjah) iaitu hari-hari untuk berzikir kepada Allah.

Hari Arafah yang dosanya dapat menebuskan dosa dua tahun.

Hari Idul Adha iaitu hari berqurban.

Hari Jumaat yang termulia dari semua hari.

Hari Assyuuraa' yang puasanya dapat menebus satu tahun dosa.

Dan masing-masing waktu yang tersebut itu ada kemuliaan dari Allah diberikan kepada umat ini untuk membersihkan dan menebus dosa-dosa mereka. Di bawah ini ada beberapa terjemahan hadith untuk panduan kita bersama;Dari Abu Hurairah r.a. katanya Rasulullah s.a.w. bersabda, "Seutama-utama puasa sesudah puasa bulan Ramadan ialah puasa bulan Muharram dan seutama-utama solat sesudah solat fardu ialah solat malam". (Sahih Muslim)Abu Musa Al Madani meriwayatkan dari Ibnu Umar r.a.; "Barangsiapa yang berpuasa pada hari Asyura adalah seperti berpuasa setahun dan siapa yang bersedekah pada hari Asyura adalah bagiku bersedekah setahun." (Riwayat Albazzar)


Dari Abu Qatadah Al-Anshari r.a. katanya Rasulullah s.a.w. ditanya orang tentang puasa hari arafah. Jawab baginda, "Semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu dan yang akan datang". Kemudian Nabi ditanya pula tentang puasa hari asyura. Jawab baginda, "semoga dapat menghapus dosa tahun yang lalu".(Sahih Muslim)


Dari Aisyah r.a. katanya "Biasanya orang Quraisy pada masa jahiliah berpuasa pada hari asyura dan Nabi s.a.w. pun berpuasa. Ketika Baginda tiba di Madinah, Baginda juga berpuasa pada hari asyura dan menyuruh orang lain berpuasa juga". (SahihMuslim)


Dari Ibnu Abbas r.a. katanya, ketika Nabi s.a.w. tiba di Madinah, Baginda melihat orang yahudi berpuasa pada hari asyura. Nabi pun bertanya, "Hari apa ini ?". Jawab mereka, "Hari ini ialah hari yang baik. Pada hari ini Allah melepaskan Bani Israil dari musuh mereka, kerana itu Nabi Musa berpuasa kerananya". Sabda Nabi, "Aku lebih berhak daripada kamu dengan Musa". Oleh itu Nabi berpuasa dan menyuruh orang lain berpuasa pada hari asyura.(Sahih Bukhari)


Rasulullah s.a.w. bersabda; "Berpuasa kamu pada hari ke sembilan dan sepuluh Muharam dan jangan meniru cara orang-orang Yahudi." - Riwayat Al Baihaqi

(Dipetik dari ummu-fatimah.blogspot.com)


p/s : Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan “Salam Maalhijrah 1432H dan Selamat Tahun Baru 2011M” kepada semua pengunjung blog. Semoga tahun baru ini memberikan lebih keberkatan dan seterusnya berjaya mencapai kejayaan. Semoga 1432H lebih bermakna…Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...