Photobucket

Sahabat Maya :

Saturday, August 3, 2013

Tema Hari Kemerdekaan ke-56

http://xpressminda.files.wordpress.com/2011/09/merdeka11.jpg

"Malaysiaku Berdaulat:

Tanah Tumpahnya Darahku"

 tema Hari Kemerdekaan ke-56

 

 PUTRAJAYA: "Malaysiaku Berdaulat: Tanah Tumpahnya Darahku" dipilih tema sambutan Hari Kemerdekaan ke-56 tahun ini. 


Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) dalam satu kenyataan hari ini, berkata tema itu dipersetujui Jemaah Menteri. 

Sambutan Hari Kemerdekaan ke-56 pada 31 Ogos ini akan diadakan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur. Menurut KKMM, tema yang lebih bersifat perpaduan dan berorientasikan kepada patriotik dan kesatuan negara bangsa itu dipilih untuk mengingatkan rakyat kepentingan bersatu mempertahankan negara di samping mewujudkan kesedaran rasa sayang dan cintakan negara. 


"Selaras dengan pendekatan tema ini, konsep sambutan pada tahun ini akan lebih menjurus kepada elemen-elemen perpaduan, patriotik, kedaulatan dan keselamatan negara. 


"Insiden pencerobohan Lahad Datu dan Semporna di Sabah menjadi iktibar terbaik dalam memperbaiki teras utama dalam bidang ketenteraan," menurut kenyataan itu. 


Sempena pemilihan tema ini, KKMM berkata, satu pertandingan logo kemerdekaan diadakan selama 10 hari dan Noor Hishammudin Omar dipilih sebagai pemenang utama dengan memenangi hadiah wang tunai RM5,000 dan sijil penghargaan. 

Untuk meraikan Hari Kemerdekaan Ke-56 ini, menurutnya beberapa acara akan diadakan termasuk majlis pelancaran Kibar Jalur Gemilang yang akan diadakan pada 16 Ogos di Dataran Zero, Sungai Petani, Kedah. 


Sambutan Ambang Merdeka akan diadakan buat pertama kalinya di Pusat Maritim Putrajaya dan dimeriahkan dengan pelbagai aktiviti bermula 5 petang anjuran Perbadanan Putrajaya, termasuk Karnival Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya. 


"Perbarisan dan perarakan Hari Kemerdekaan Ke-56 akan diadakan di Dataran Merdeka yang membabitkan persembahan pasukan keselamatan negara yang terdiri daripada gabungan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM). 


"Acara yang membabitkan empat segmen iaitu Rukun Negara, Kesatuan Rakyat Perpaduan Sejagat, Kemakmuran Negara Kesejahteraan Bersama dan Malaysiaku Berdaulat:Tanah Tumpahnya Darahku dengan penyertaan lebih kurang 4,000 orang termasuk acara formasi di padang, pameran aset pasukan keselamatan negara dan demonstrasi lintas udara oleh PDRM dan ATM akan diadakan,” menurut kenyataan itu.
 
Sempena Sambutan Jubli Emas Hari Malaysia, KKMM berkata, Sabah dan Sarawak akan mengadakan pelbagai acara bagi memeriahkan sambutan termasuk acara bot berhias yang akan diadakan di tebingan Sungai Sarawak pada 15 September dan pelancaran duit syiling khas sempena Jubli Emas di Padang Merdeka, Kuching pada 16 September. 


"Di Sabah, sambutan acara Jubli Emas Hari Malaysia Ke-50 akan diadakan di Tanjung Aru, Kota Kinabalu bermula 15 September termasuk aktiviti Karnival Rakyat dan acara kemuncak sambutan pada 16 September yang akan dimeriahkan dengan penyertaan kesemua 35 kumpulan kaum atau etnik yang lengkap dengan pakaian tradisional suku kaum masing-masing," katanya. 


Orang ramai boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai program dan aktiviti sempena sambutan Hari Kemerdekaan Ke-56 dan Jubli Emas Hari Malaysia Ke-50 menerusi www.malaysiamerdeka.gov.my. - BERNAMA 
Sumber
Teruskan membaca..

1.4 juta kenderaan guna Lebuh Raya Utara-Selatan pada Hari Raya


1.4 juta kenderaan guna 

Lebuh Raya Utara-Selatan pada Hari Raya 

 

 

Petaling Jaya: PLUS Expressways Bhd (PLUS) menjangkakan 1.4 juta kenderaan menggunakan Lebuh Raya Utara-Selatan setiap hari sepanjang cuti Aidilfitri, minggu depan, berbanding 1.1 juta kenderaan pada hari biasa.
 
 


Sehubungan itu, orang ramai digesa mematuhi Cadangan Waktu Perjalanan (TTA) dikeluarkan PLUS bagi mengelakkan kemalangan dan kesesakan lalu lintas. 
 
 

Pengarah Urusan PLUS, Datuk Noorizah Abd Hamid, berkata PLUS juga mengambil pelbagai langkah tambahan untuk memastikan orang ramai menikmati perjalanan lebih selamat, lancar dan selesa sempena lebaran kali ini.


Jadual TTA


Jadual TTA memainkan peranan penting dalam membantu pengguna lebuh raya merancang perjalanan mereka. Ia (TTA) kali ini turut merangkumi perjalanan orang ramai pada cuti hari Kemerdekaan di antara 30 Ogos hingga 1 September.


Kadar pematuhan yang tinggi terhadap jadual TTA oleh orang ramai pada musim perayaan yang lalu, berjaya mengurangkan kesesakan di sepanjang lebuh raya, katanya pada taklimat media berhubung TTA dan persediaan PLUS menghadapi peningkatan trafik, di sini, semalam.


Noorizah berkata, PLUS juga akan membuka lebih 1,500 kaunter tol untuk memudahkan pembayaran tol selain menempatkan 3,000 kakitangan di plaza tolnya.
Sebanyak 156 pasukan PLUS Ronda ditugaskan membuat rondaan selama 24 jam, manakala 75 akan bertugas setiap hari di Pusat Kawalan Trafik (TMC), katanya.


Selain itu, 432 anggota polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam, St John Ambulans dan Persatuan Bulan Sabit Merah akan bersedia selama 24 jam di 12 lokasi strategik, selain Angkatan Tentera Malaysia (ATM) turut menyediakan perkhidmatan ambulans, katanya.


Selain itu, Noorizah berkata, lebih 800 anggota RELA akan ditempatkan di plaza tol serta kawasan rehat dan rawat.


Semua kerja penyelenggaraan dan naik taraf lebuh raya juga dihentikan sementara bermula semalam sehingga 19 Ogos ini.
 
 
 
 
Teruskan membaca..

Jaga Hati, Jaga Khusyuk

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYZ5Ve8vOqNVyJajYTyZWs_IlXZMqNO1r-WDtaPiFpaiuCY97ZkHO0M7j1ElWaGA25nnjAYGyukNpQi1ynjGGqpNmn9PBk9KyFoa-BzUmF8vqY0_AaaA0jcX5VIxrFtH9pupKOaalzxlM/s1600/Ramadan%20Mubarak%20(1).jpg
Teruskan membaca..

Lebih baik berhati-hati daripada ikutkan hati.....Lebih baik berhati-hati 

daripada ikutkan hati..

Buat semua pembaca 

tegar laman ini 

(ada ker pembacanya...

hehe..perasan) khususnya kepada

semua pelajar.

 Selamat bercuti dan selamat pulang

 ke kampung halaman untuk 

menyambung puasa bersama 

sanak-saudara dan menyambut 

Aidilfitri yang bakal tiba.

Lebih baik berhati-hati 

daripada ikutkan hati buat 

semua jenis pengguna pengangkutan 

di darat, laut mahupun udara.

Semoga perjalanan kalian diberkati

dan selamat tiba ke destinasi.

Buat pelajar yang akan menghadapi

peperiksaan UPSR, PMR ,

 SPM dan STPM semoga anda semua

bijak membahagikan masa antara

mengulangkaji pelajaran dan 

bergembira disamping keluarga

semasa musim perayaan ini.

 

Amin Ya Rabbal Alamin

 

Teruskan membaca..

Jangan Bazirkan Ramadhan Anda - Ustaz Dr Abdul Basit


http://xeniagreekmuslimah.files.wordpress.com/2011/07/ramadan-kareem-1.gif
Jangan Bazirkan

 Ramadhan Anda - Ustaz Dr Abdul Basit


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgYZ5Ve8vOqNVyJajYTyZWs_IlXZMqNO1r-WDtaPiFpaiuCY97ZkHO0M7j1ElWaGA25nnjAYGyukNpQi1ynjGGqpNmn9PBk9KyFoa-BzUmF8vqY0_AaaA0jcX5VIxrFtH9pupKOaalzxlM/s1600/Ramadan%20Mubarak%20(1).jpg


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...