Photobucket

Sahabat Maya :

Monday, February 24, 2014

BR1M selaras tuntutan Islam


http://savemoney.my/wp-content/uploads/2012/12/bantuan-rakyat-1-malaysia1.png

BR1M selaras tuntutan Islam


Pekan: Datuk Seri Najib Razak berkata pelbagai inisiatif kerajaan membantu mengurangkan beban rakyat, termasuk pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) adalah selaras dengan tuntutan dan syariat Islam. 


Perdana Menteri berkata, sejak diperkenalkan pada 2012, BR1M dapat membantu golongan berpendapatan rendah yang dalam kesusahan, berikutan peningkatan kos sara hidup disebabkan keadaan semasa ekonomi global.

Beliau dimaklumkan bahawa ramai penerima BR1M menggunakan wang berkenaan yang mula diagihkan sejak kelmarin sehingga 9 Mac ini, untuk mengurangkan beban hutang masing-masing. Perdana Menteri berkata, Rasulullah pernah bersabda bahawa sesiapa yang membantu orang lain melangsaikan hutang atau mengatasi kesulitan atau menyelesaikan masalahnya maka itu lebih baik daripada sebulan beriktikaf di masjid. 


Pegang prinsip
 
Seorang pernah bertanya Rasulullah siapakah manusia yang paling dicintai Allah dan apakah perbuatan yang paling dicintai Allah. 


Jawab Baginda manusia yang paling dicintai ialah manusia yang banyak memberi manfaat kepada manusia lain, menggembirakan manusia lain dengan melunaskan hutang orang tak mampu bayar, beri makan kepada orang kelaparan dan berjalan untuk membantu orang yang susah, itu lebih baik daripada beriktikaf sebulan di masjid. 

Jadi, biarlah pembangkang nak kritik dan kutuk (apa yang kerajaan buat) kerana mereka akan sentiasa cari jalan. Paling penting kita kuatkan iman dan pegang prinsip ajaran Islam supaya apa yang kita lakukan diredai Allah, katanya. 


Najib yang juga Ahli Parlimen Pekan berkata demikian pada majlis penyampaian BR1M Parlimen itu di Dewan Seri Perdana Kolej Automotif Antarabangsa (ICAM), di sini, semalam. Hadir sama, Menteri Besar, Datuk Seri Adnan Yaacob. 


Pada majlis itu, Perdana Menteri turut menyampaikan bantuan berkenaan kepada 1,000 daripada 36,000 penerima daripada empat DUN Chini, Peramu Jaya, Bebar dan Pulau Manis. 


Lawat veteran UMNO
 
Selepas majlis itu Perdana Menteri melawat dua veteran UMNO yang mengalami masalah kesihatan di rumah masing-masing. 


Najib meluangkan masa melawat bekas Ketua Pemuda UMNO Bahagian, Termizi Tahir, 60, di Alor Ara, di sini, yang menghidap penyakit angin ahmar sejak dua bulan lalu. 


Perdana Menteri kemudiannya menziarahi bekas ahli jawatankuasa bahagian Pekan, Mohamed Taib Ibrahim, 76, selepas diserang penyakit saraf di rumahnya, Teratai Dara, Kampung Jambu, di sini. 


Mohamed menyifatkan kunjungan Perdana Menteri itu ibarat bulan jatuh ke riba kerana Najib sanggup meluangkan masa lebih setengah jam untuk bertanya khabar dan berbual dengannya. 
Sumber
Teruskan membaca..

PBS ditangguh, teliti kesan bebanan guruhttp://ooo.my/wp-content/uploads/2014/02/pentaksiran-berasaskan-sekolah.jpg
KUALA LUMPUR 23 Feb. - Guru-guru tidak perlu meneruskan pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) sehingga perkara itu diputuskan oleh Kementerian Pendidikan dalam masa terdekat.
Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Dr. Khair Mohamad Yuso berkata, Kementerian Pendidikan mengambil serius mengenai isu pelaksanaan PBS yang dibangkitkan oleh guru-guru di samping pandangan tentang kesannya terhadap murid.
Berikut kenyataan penuh beliau; Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) amat memandang serius mengenai isu pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang dibangkitkan oleh guru-guru di samping pandangan akan kesannya kepada murid. PBS merupakan dasar yang melibatkan pentaksiran secara menyeluruh (holistik) terhadap pencapaian murid. Dalam hal pelaksanaannya, KPM sentiasa terbuka dan telus terhadap sebarang rungutan, komen, pandangan, kritikan daripada guru-guru dan masyarakat.


 Sehubungan dengan itu, selaras dengan arahan Menteri Pendidikan supaya KPM membuat kajian menyeluruh mengenai perlaksanaan PBS, pihak KPM telah mengambil inisiatif meneliti semula pelaksanaannya agar dapat mengurangkan bebanan tugas guru. Kajian dan penelitian ini difokuskan kepada rombakan terhadap perkara-perkara yang melibatkan kekerapan guru-guru memasukkan data-data berkaitan eviden dan pencapaian murid yang termasuk juga pengisian borang-borang perekodan prestasi murid yang boleh membebankan guru-guru.


 Di samping memastikan kajian dan penelitian tersebut dilaksana secara berkesan, KPM juga telah mengambil langkah-langkah segera bagi menanganinya seperti berikut;l. Menangguhkan taklimat PBS di peringkat sekolah rendah dan menengah seluruh negara bermula pada 17 Februari 2014 bagi mengelakkan kekeliruan terhadap pelaksanaannya.


2. Mengadakan perbengkelan yang melibatkan guru-guru termasuk kesatuan-kesatuan guru dalam usaha penelitian dan kajian semula terhadap pelaksanaan PBS. Bengkel tersebut telah dilaksanakan pada awal dan pertengahan bulan Februari 2014 dan hasilnya akan dibentangkan semula kepada KPM dalam tempoh terdekat.


3. Menubuhkan Jawatankuasa Task Force PBS di peringkat KPM yang mengadakan mesyuarat setiap minggu bagi meneliti dan menilai perkembangan setiap tindakan terhadap penelitian PBS.4. Mewujudkan War Room PBS di peringkat KPM untuk menangani isu-isu berbangkit berkaitan pelaksanaan PBS dengan segera dan berkesan termasuk membuat maklumbalas segera mengenainya dari semasa ke semasa; dan5. Usaha-usaha penambahbaikan terhadap capaian Sistem Pengurusan Pen
 taksiran Berasaskan Sekolah (SPPBS) juga sedang dilaksanakan di peringkat KPM bagi memastikan guru-guru boleh mengakses sistem tersebut secara lebih mudah dan berkesan. Kesemua tindakan tersebut diambil adalah bagi memastikan setiap elemen pelaksanaan PBS dapat memberikan taksiran secara holistik terhadap murid dan dalam masa yang sama dapat mengurangkan bebanan tugas guru yang melaksanakannya. KPM akan memaklumkan hasil penelitian dan kajian semula berkaitan hal ini termasuk tindakan selanjutnya terhadap pelaksanaan PBS setelah Menteri Pendidikan berpuas hati dengan penambahbaikan yang dicadangkan dengan mengambilkira dapatan kajian terbaru KPM, rungutan para guru dan pandangan masyarakat termasuk oleh Suara Guru Masyarakat Malaysia (SGMM).
Buat masa ini guru-guru tidak perlu meneruskan perlaksanaan PBS sehingga satu kenyataan mengenainya dibuat oleh KPM dalam masa yang terdekat.

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...