Photobucket

Sahabat Maya :

Sunday, March 14, 2010

Cara Mengenali Perangai Kawan-kawan.


Most people are about as happy as they make up their minds to be. ---Abraham Lincoln

KENALPASTI PERANGAI KAWAN
Anda diminta untuk menanam sebatang POKOK KELAPA (Pokok Nyiur). Dan ada 4 tempat berasingan yang perlu anda pilih untuk menanamnya. Tempat-tempatnya ialah :

1. Di tepi sungai
2. Di halaman rumah
3. Di tepi/tengah padang
4. Di belakang rumah / tepi dapur

Lokasi manakah pilihan anda untuk menanam pokok kelapa ini?


Jawapan : Di Tepi Sungai.


Orang yang pilih kelapa tepi sungai ialah jenis orang yang BOROS! Dia amat sukar untuk berjimat. Ada saja duit, dia akan berbelanja, berbelanja dan terus berbelanja. Orang jenis ini juga boleh dikategorikan sebagai orang yang PEMURAH. Dan kadang-kadang seorang yang PEMBAZIR.Jawapan : Di Halaman Rumah.


Dia seorang yang SANGAT SUKA DIPUJI. Orang jenis ini pantang dipuji, apabila kena puji sikit, dia akan jadi sangat baik dan sangat pemurah. Apabila ada orang bodek, maka dia akan begitu mudah terkesan dengan bodekan itu. Selalunya, setiap pujian yang dia terima, maka dia tanpa ragu-ragu akan membalasnya dengan kebaikan.Jawapan : Di Tepi/Tengah Padang.


Maaf sesuatu yang tidak sedap dibaca, orang jenis ini berkemungkinan besar adalah seorang yang SANGAT BERKIRA! Senang kata, orang jenis ini mungkin seorang yang KEDEKUT. Dia sangat sukar untuk belanja kawan-kawan dia atau orang lain. Apabila melibatkan hal yang berkaitan dengan duit terutamanya, dia menjadi seorang yang sangat teliti dan sangat berkira-kira.Jawapan : Di Belakang Rumah / Tepi Dapur.


Orang jenis ini adalah seorang PENJIMAT dan BIJAK MENGURUSKAN KEWANGAN. Dia selalunya mempunyai perancangan dan berpandangan jauh. Sentiasa mengambil kira soal masa depan dan untung rugi. Orang jenis ini adalah yang paling sederhana. Dia tidak kedekut, tidak boros dan tidak pula mudah termakan pujian/bodekan orang. Dia sentiasa rasional dalam tindakannya.
p/s : Cuba praktikkan cara ini kepada kawan-kawan. Cuba tanya dan nilai sendiri jawapan yang diberikan oleh kawan-kawan anda. Adakah mengena dengan perangai dan sikapnya? :):):):):):):):):)
Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...