Photobucket

Sahabat Maya :

Thursday, December 31, 2009

Merenung Masa Depan.......


merenung masa depan

jangan ditoleh lagi masa nan lalu

merenung masa depan

jangan dikenang barang yang lepas

merenung masa depan

jangan dikisah sejarah lalu

merenung masa depan

renunglah ke depan

sejauh mana langkah

kan berlari

untuk mengejar masa depan

yang semuanya

adalah milik

Alllah SWT.ILHAM IKHLASKU:

rohani mohd.usak
11.51 malam waktu Malaysia
31.12.2009-khamis

Teruskan membaca..

Assalammualaikum Cikgu!

“Asalamualaikum cikgu!” Itulah di antara kata-kata hikmat yang diucapkan kepada guru setiap hari. Kata-kata tersebut dilafazkan sama ada di bilik darjah mahupun di luar bilik darjah. Dengan erti kata yang lain, kita sebagai seorang murid perlu sentiasa menghormati guru tidak kira di mana sahaja berada.

Menghormati guru sama seperti kita menghormati kedua ibu bapa kita. Guru berada bersama murid selama hampir enam jam sehari. Jumlah ini tidak termasuk waktu menjalankan aktiviti ko-kurikulum.

Guru bukan sahaja menjalankan tugas untuk mengajar tetapi mempunyai berbagai tanggungjawab yang lain.

Pembimbing: Guru kita ialah seorang pembimbing yang sentiasa memberi nasihat, tunjuk ajar dan pedoman ke arah kehidupan yang lebih sempurna. Kata-kata nasihat yang diberikan tidak seharusnya diambil ringan. Ia harus dihormati dan digunakan dalam kehidupan. Ia juga merupakan seorang motivator yang sentiasa membakar semangat murid-murid ketika berada dalam keadaan yang kecewa untuk terus berusaha menghadapi cabaran dan menempah kejayaan.

Penjaga: Selain daripada pembimbing guru juga merupakan seorang penjaga kerana pada masa itu ibu bapa murid sedang bekerja. Oleh itu sebagai seorang penjaga tindakan mereka samalah seperti tindakan ibu bapa murid-murid sendiri. Ada ketikanya seseorang guru itu marah dan mengenakan denda sekiranya murid-murid melakukan kesilapan atau melanggari peraturan sekolah. Ada ketikanya pula guru-guru akan gembira dan memberi ganjaran jika murid-muridnya berkelakuan baik dan menumpukan segala perhatian terhadap pelajaran.

Pemudahcara: Guru juga merupakan seorang pemudahcara iaitu menyelesaikan masalah murid terutamanya dalam pembelajaran. Murid bebas bertanya kepada guru tentang masalah pembelajarannya sekiranya murid tidak memahami sesuatu topik. Walau bagaimanapun usaha yang gigih dan ikhlas daripada murid perlulah digandakan dan janganlah terlalu mengharapkan bantuan guru semata-mata. Dengan hanya mengharapkan bantuan guru sahaja akan menjadikan seseorang murid itu malas.

Guru tidak meminta apa-apa balasan daripada murid atas segala tugas dan tanggungjawab yang dilaksanakan. Harapan mereka agar segala tindakan yang mereka lakukan itu dapat dihargai oleh murid-murid dengan mengikuti segala nasihat yang diberi dan digunakan dalam kehidupan.

Teruskan membaca..

Jari Putus dihempap Meja Guru

Oleh Amir Abd HamidKUALA LUMPUR: “Saya sedih apabila anak menangis tersedu-sedu meminta saya mengutip jarinya yang putus dan kemudian menyuruh saya menyambung semula jari itu...tetapi saya tidak berdaya kerana ia mustahil sebab jari itu sudah mereput,” kata seorang ibu, Suziana Che Saad, 28.


Anak lelakinya, Mohd Farisz Daniel Mohd Azizi yang berusia lima tahun mengalami reput jari hingga terlerai akibat dihempap meja guru ketika berlatih taekwondo di sebuah tadika di Jalan Gasing, Petaling Jaya, dekat sini, pada 20 Oktober lalu.

Kejadian berlaku apabila rakan kanak-kanak terbabit, bermain-main di atas meja berkenaan sebelum rakannya itu tergelincir dan menyebabkan meja itu jatuh lalu menghempap jari kaki kanan Mohd Farisz Daniel.

“Ketika kejadian, saya sedang bekerja. Tiba-tiba suami, Mohd Azizi Mustapha, 29, menelefon memberitahu Farisz mendapat kemalangan kecil di tempat belajar.


“Ketika itu suami menyatakan dia akan terus ke sebuah klinik kerana guru tadika yang mengajar kelas taekwondo anak sudah membawa Farisz ke klinik.


“Sebaik suami pulang ke rumah di Taman Mawar, Puchong, saya terkejut melihat keadaan kaki anak membengkak dan berdarah,” katanya.

Susulan itu, Suziana dan suami membawa anak sulung mereka itu mendapatkan rawatan doktor pakar di Hospital Assunta, Petaling Jaya dan doktor memberitahu sebahagian urat dan pembuluh darah di jari kaki kanan anaknya itu sudah mati.

Bagaimanapun, Suziana dan suaminya enggan membenarkan doktor memotong sebahagian jari kaki kanan Mohd Farisz Daniel yang parah akibat dihempap meja itu kerana berharap ia akan sembuh walaupun rawatan X-ray mendapati tidak akan dapat diselamatkan.

Tetapi harapan itu musnah apabila sehari sebelum hari jadi Mohd Farisz Denial pada 28 November lalu kira-kira jam 9 malam, kanak-kanak itu meraung secara tiba-tiba ketika dia sedang bermain di ruang tamu rumah.

“Saya ingatkan kenapa? Rupa-rupanya Mohd Farisz Daniel menunjukkan ketulan hitam yang katanya lipas. Saya terkejut apabila mendapati lipas yang disangka Farisz itu sebenarnya jarinya yang lerai kerana reput.

“Dia merayu tersedu-sedu meminta saya menyambung semula jari kakinya itu. Puas saya memujuknya supaya reda dia kehilangan jarinya itu,” katanya yang mempunyai seorang lagi cahaya mata, Muhammad Faszrell Daniel berusia lima bulan.

Sementara itu, Mohd Azizi berkata, dia sudah membuat laporan di Balai Polis Petaling di sini berhubung kejadian malang yang menimpa anaknya itu.

Katanya, dia dan isteri juga sedang mendapatkan khidmat peguam untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pengurusan tadika swasta itu kerana cuai.

“Jari anak saya tak ternilai harganya, sebenarnya ini bukan sebab wang tapi lebih kepada tanggungjawab. Pihak pengurusan tadika itu dan guru taekwondo terbabit hanya melawat ketika di hospital.

“Tiada langsung tindakan susulan mereka selepas itu. Guru taekwondo terbabit berjanji menanggung kos rawatan, tetapi janji hanya tinggal janji. Setakat ini, satu sen pun tidak diterima daripada mana-mana pihak.

“Lebih teruk, bapa kanak-kanak yang memanjat meja itu hanya memberikan hamper dan meminta maaf,” katanya.

Sumber : myMetro

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...