Photobucket

Sahabat Maya :

Sunday, December 13, 2009

Cara Memotong Kuku Mengikut Cara Nabi

Kaedah yang paling mudah ialah:-

KUKU TANGAN

Mulai dari Jari Telunjuk tangan kanan.
Jari Tengah tangan kanan
Jari Manis tangan kanan
Jari Kelingking tangan kanan (Tinggalkan Ibu Jari tangan kanan)
Jari Kelingking tangan kiri
Jari Manis tangan kiri
Jari Tengah tangan kiri
Jari Telunjuk tangan kiri
Ibu Jari tangan kiri
Ibu Jari tangan kanan
Mula dari kanan, penghabisan juga sebelah kanan.

KUKU KAKI - Mula dari kanan, penghabisan sebelah kiri iaitu kelingking kiri. Mulai dari Kelingking Kanan dan bergerak ke jari-jari lain di sebelah kiri jari kelingking kanan . (cara terus, straight – cara “highway”
http://nasbunnuraini.wordpress.com/


Teruskan membaca..

MASJID Muhammad Cheng Hoo penuh dengan senibina kaum Tionghua merupakan salah satu tarikan pelancong di Surabaya.

Masjid Cheng Hoo hebat
DI Jalan Gading No.2 iaitu di belakang Taman Makam Pahlawan Kusuma Bangsa di situlah tersergam masjid yang penuh dengan seni bina kaum Tionghua.

Masjid Cheng Hoo atau juga dikenali dengan nama Masjid Muhammad Cheng Hoo Indonesia, ialah bangunan masjid yang menyerupai tokong atau Pagoda.

Masjid ini diwarnakan merah, hijau, dan kuning. Pintu masuknya menyerupai bentuk Pagoda, terdapat juga ukiran naga dan patung singa daripada lilin dengan lafaz Allah dalam huruf Arab di puncaknya.

Di sisi kiri bangunan terdapat sebuah beduk sebagai pelengkap bangunan masjid. Nama masjid ini merupakan bentuk penghormatan kepada Cheng Ho, Laksamana berasal China yang beragama Islam. Dalam perjalanannya di kawasan Asia Tenggara, Cheng Ho bukan hanya berdagang dan menjalin persahabatan, beliau juga menyebarkan agama Islam.

Bentuk bangunan masjid ini mencontoh bangunan masjid Niu Jie di Beijing yang berusia lebih 100 tahun. Ruang untuk solatnya berukuran 9 meter lebat dan 11 meter panjang.

Ukuran itu memiliki erti tertentu. Sembilan adalah mewakili Wali Songo (sembilan), sedangkan 11 adalah mengikuti ukuran Kaabah yang dibangun oleh Nabi Ibrahim.

Senibina

Menaranya dengan tiga tingkat dan berukuran segi lapan, juga memiliki falsafah sendiri. Tiga tingkat merupakan seni bina Tionghua dan segi lapan bagi masyarakat Tionghua disebut dengan Pat Kwa, mengandung nilai keberuntungan.

Di dinding menara itu, terpatri hiasan kaca berjumlah 20 yang berisi sifat-sifat Allah. Di dinding depannya terdapat dua jendela berbentuk bulat yang tidak dibiarkan kosong melompong, tetapi diisi dengan kaligrafi bertuliskan Bismillahirahmanirrahim. Papan nama masjid ini juga istimewa, kerana ia adalah hadiah daripada Duta Besar China untuk Indonesia, Lu Shu Ming.

Masjid Muhammad Cheng Hoo rupanya dirasmikan pada 2002. Sejak itu, masjid berkenaan dikunjungi ramai pelancong dalam negeri mahupun luar negara.


Utusan Malaysia Ahad 13.12.2009

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...