Photobucket

Sahabat Maya :

Monday, April 19, 2010

EduWebTV


TV Pendidikan akan disiarkan di Internet dan boleh ditonton di EduwebTV.EduWebTV jadi penyalur maklumat pendidikanEduwebTV yang dibangunkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) akan menyiarkan TV pendidikan melalui Internet selaras perkembangan teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) masa kini.

Pengarah Bahagian Teknologi Pendidikan KPM, Datin Dr. Siti Zaleha Abdullah Sani berkata, siaran TV pendidikan akan mula disiarkan melalui Internet bagi memudahkan capaian pengguna terutamanya pelajar sekolah.

"Siaran yang sebelum ini menggunakan saluran televisyen terestrial itu akan mula disiarkan melalui Internet sejajar dengan usaha KPM bagi merapatkan jurang digital dalam bidang pendidikan," katanya dalam satu kenyataan baru-baru ini.

Menurutnya, web TV kementerian yang dikenali sebagai EduwebTV telah dimulakan pada 1 Mac 2008 dan boleh diakses melalui portal www.eduwebtv.com pada bila-bila masa di mana-mana sahaja.

TV Pendidikan akan disiarkan di Internet dan boleh ditonton di EduwebTV.

"Kandungan EduWebTV yang terkini mencakupi pelbagai bidang yang boleh diakses melalui lapan saluran termasuklah berita, akademik, wawancara, rencana, kurikulum, interaktif, siaran langsung dan panduan," jelasnya.

Katanya lagi, semua pihak amat digalakkan untuk mengguna dan memanfaatkan EduwebTV sebagai satu saluran pembelajaran dalam usaha meningkatkan kompetensi organisasi.

"Sumbangan kepada pembangunan bahan EduwebTV juga sangat dialu-alukan terutamanya dalam konteks peningkatan kompetensi, kemahiran dan perkongsian amalan terbaik," kata beliau.

Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...