Photobucket

Sahabat Maya :

Friday, September 13, 2013

:)
Teruskan membaca..

:)

http://www.adap.com.my/galeri/usik2/images/121203.jpg
Teruskan membaca..

:)

http://www.adap.com.my/galeri/usik2/images/020605.jpg 
 
 http://www.adap.com.my/galeri/usik2/images/020804.jpg
Teruskan membaca..

SMK Seri Sentosa diminta pindah CCTV - Kementerian Pendidikan


http://i301.photobucket.com/albums/nn42/shemrockblogs/cctv-surveillance-in-schools.jpg

SMK Seri Sentosa diminta 

pindah CCTV -

 Kementerian Pendidikan


KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan meminta pihak pentadbiran Sekolah Menengah Kebangsaan Seri Sentosa di sini memindahkan kamera litar tertutup (CCTV) yang dipasang dalam tandas pelajar ke kawasan yang lebih sesuai.

Menurut kementerian itu, berdasarkan siasatan didapati kawasan yang dipantau menerusi CCTV itu hanya melibatkan kawasan sinki dan tidak melibatkan keseluruhan tempat dalam kawasan tandas berkenaan.
"Pemantauannya juga didapati tidak menghala ke bilik mangkuk tandas (cubical) pelajar," menurut Kementerian Pendidikan dalam satu kenyataan di sini hari ini.


Menurut kementerian itu: "Hal pemasangan CCTV ini juga telah dibincang bersama Persatuan Ibu bapa dan Guru (PIBG) sekolah sebagai usaha menangani masalah vandalisme, disiplin serta mengawal keselamatan pelajar di sekolah berkenaan." 


 Walaupun usaha dan inisiatif yang dilakukan oleh pihak pentadbir dan PIBG sekolah itu merupakan usaha yang baik, namun pemasangan CCTV bagi memantau dan menangani isu tersebut dalam kawasan tandas sekolah adalah tidak wajar dilaksanakan kerana bertentangan dengan hak kebebasan pelajar, menurutnya. 

- BERNAMA Sumber

Teruskan membaca..

Jawatankuasa khas kaji dakwaan guru buat bayaran untuk pertukaran
Jawatankuasa khas kaji
 dakwaan guru buat bayaran untuk pertukaran


KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan menubuhkan jawatankuasa khas bagi menyiasat dengan terperinci dakwaan guru membuat pembayaran melalui orang tengah untuk tujuan pertukaran.

Jawatankuasa itu ditubuhkan oleh Bahagian Pengurusan Sekolah Harian, menurut kenyataan kementerian itu yang dikeluarkan di sini hari ini.


Kenyataan itu menyebut Kementerian Pendidikan amat memandang serius terhadap dakwaan ada guru ingin bertukar menggunakan orang tengah dengan syarat membayar sejumlah wang bagi maksud pertukaran itu.


Kenyataan itu dibuat berikutan laporan sebuah akhbar tempatan pada Isnin lepas mengenai dakwaan di sebuah laman web bahawa wujud pihak yang membuat pembayaran melalui orang tengah setelah kecewa permohonan untuk pertukaran tidak berjaya.

Menurut Kementerian Pendidikan, mengikut prosedur pertukaran guru yang ditetapkan, sebarang pertukaran dibuat berdasarkan beberapa kriteria utama, termasuk keperluan perkhidmatan, opsyen atau mata pelajaran dan kekosongan di negeri yang dipohon.

Selain itu, terdapat juga isu lain yang diberi pertimbangan antaranya faktor kesihatan yang kronik dan ancaman keselamatan terhadap guru yang memohon.

Dalam hal ini juga, kementerian telah mengambil beberapa langkah tambahan lebih telus dan terbuka, menurut kenyataan itu. 

Sehubungan itu, guru yang tidak berpuas hati, termasuk yang ingin merayu terhadap permohonan, boleh terus datang berbincang secara bersemuka dengan pegawai yang terlibat, termasuk Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian.
- BERNAMA


Teruskan membaca..

Subhanallah

Teruskan membaca..

Mengekal jati diri ummah


Khutbah Jumaat: 


Mengekal jati diri ummahKeamanan, kemakmuran negara
 boleh lenyap jika terpukau bayangan palsu


Satu perkara yang menjadi cabaran dalam sesebuah negara adalah memelihara kedaulatannya serta mengekalkan jati diri sesebuah ummah yang menghuni negara itu. Bagi Malaysia, terdapat beberapa cabaran harus bagi umat Islam hadapi dan pikul secara bersama.
Pertama, mempertahankan Islam sebagai Agama Persekutuan. Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan menegaskan bahawa Islam ialah agama Persekutuan, tetapi agama lain boleh diamal dengan aman dan damai di mana-mana Bahagian Persekutuan.

“Wahai orang-orang beriman, hendaklah kamu menjadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.” Surah Al-Maidah, ayat 8

Perkara 3 Perlembagaan bertepatan dengan kedudukan Islam sebagai satu-satunya agama diterima Allah SWT. Firman Allah SWT dalam Surah Ali Imran, ayat 19 bermaksud: “Sesungguhnya agama (yang diredai) di sisi Allah hanyalah Islam.”

Pada masa sama, kita perlu menghormati rakyat bukan Islam yang hendak mengamalkan ajaran agama mereka kerana hak mereka dijamin di bawah negara Islam. Lihat saja bagaimana Rasulullah SAW mentadbir Madinah Al-Munawwarah dari sudut praktis Islamnya dalam masyarakat majmuk.

Tidak guna kekerasan

Rasulullah SAW tidak sesekali menggunakan kekerasan, bahkan berlembut dengan penduduk Madinah yang bukan beragama Islam. Sekiranya terdapat penentangan secara jelas, barulah Rasulullah SAW bertindak tegas dalam mempertahankan kedaulatan dan kesucian agama Islam.
Kedua, pelaksanaan sistem pendidikan negara. Cabaran kedua ini ialah dari sudut pendidikan. Rasulullah SAW amat mengambil berat soal pendidikan dalam pemerintahannya. Misalnya apabila seruan jihad dilaungkan, Rasulullah SAW membahagikan umatnya kepada dua kelompok iaitu satu kelompok keluar berjihad di medan perang dan satu kelompok lagi kekal di Madinah untuk terus menuntut ilmu serta menjaga hal ehwal pentadbiran Madinah.

Ketiga, mengekalkan perpaduan rakyat. Perpaduan rakyat menjadi cabaran utama dihadapi kerajaan Malaysia. Isu perpaduan adalah satu daripada sembilan cabaran untuk mencapai matlamat Wawasan 2020.

Untuk mengekalkan perpaduan, ia sangat mencabar dan memerlukan suatu tempoh yang lama. Misalnya sekolah kebangsaan yang diilhamkan pemimpin negara sebagai wahana untuk perpaduan rakyat pelbagai kaum. Ia dapat dijadikan tempat untuk generasi muda hidup bermasyarakat, saling bekerjasama antara satu sama lain serta melahirkan rakyat setia dan menyumbang kepada kesejahteraan negara.

Rasulullah SAW dan sahabat mengambil pengajaran daripada Surah Al-Maidah, ayat 8 yang bermaksud: “Wahai orang-orang beriman, hendaklah kamu menjadi orang-orang yang selalu menegakkan (kebenaran) kerana Allah, menjadi saksi dengan adil. Dan janganlah sekali-kali kebencianmu terhadap sesuatu kaum, mendorong kamu berlaku tidak adil. Berlaku adillah, karena adil itu lebih dekat kepada takwa. Dan bertakwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang kamu kerjakan.”

Keempat, peningkatan masalah sosial. Pembangunan pesat memberi impak negatif kepada negara. Pembangunan fizikal yang sangat pesat seperti di Kuala Lumpur menyebabkan penghijrahan beramai-ramai ke bandar. Natijahnya, kos sara hidup di bandar meningkat dan ada sebilangan yang tidak mampu menghadapinya.

Kesannya, peratusan kemiskinan meningkat, gejala sosial semakin teruk malah norma kehidupan bermasyarakat kian luntur khususnya dalam komuniti masyarakat majmuk di Malaysia. Selain itu, faktor kerohanian yang nipis juga menyebabkan berlaku kebejatan sosial ini.

Kelima, memastikan pembangunan negara seimbang duniawi dan ukhrawi. Hal yang berkaitan dengan negara bukan terhenti sekadar di dunia, bahkan ia akan dipersoalkan di hari akhirat. Kerana itu dalam membangunkan sesebuah negara yang seimbang di antara duniawi dan ukhrawi, beberapa panduan atau kriteria tertentu wajib menjadi keutamaan.

Kriteria imbangi duniawi, ukhrawi

Dr Yusuf Al-Qaradhawi menyenaraikan beberapa kriteria negara yang seimbang antara duniawi dan ukhrawi iaitu Islam sebagai sumber rujukan, melindungi hak dan kebebasan individu, negara yang berprinsip dan berakhlak.

Melihat kriteria ini dalam konteks negara kita, ada sudut yang boleh dibanggakan kerana kita sudah memilikinya dan ada juga sudut yang kita perlu insafi, bermuhasabah serta memperbaikinya secara bersama demi memastikan Malaysia kekal menjadi negara Islam yang kuat dan kukuh.

Keamanan dan kemakmuran yang kita nikmati saat ini mungkin boleh lenyap serta musnah jika kita terus terpukau dengan bayangan palsu dan imaginasi indah disajikan musuh Islam hingga akhirnya mengabaikan tanggungjawab kita untuk mempertahankan kesucian agama dan kedaulatan negara.

Adakah kita mahu mewariskan kepada anak cucu kita sebuah negara yang hilang kedaulatannya? Sebuah negara yang agama Islam bukan lagi menjadi agama Persekutuan? Satu bangsa yang ditindas dan hilang maruahnya?

Rasulullah SAW dalam hadis diriwayatkan Imam at-Tabrani Rahimahullah daripada Abu Umamah RA berkata yang bermaksud: “Sesungguhnya akan ada selepas aku pemerintah-pemerintah, maka hendaklah kamu taat kepada mereka, kerana pemerintah umpama perisai yang kamu berlindung di sebaliknya. Jika mereka memerintah dengan baik, maka kamu dan mereka akan beroleh kebaikan, tetapi jika mereka memerintah dengan cara yang tidak baik, maka mereka akan menanggung akibatnya, manakala kamu terselamat daripada menanggung akibat perbuatan mereka.”

Rumusannya, kepatuhan dan kesetiaan kepada negara adalah satu tuntutan agama setiap rakyat. Kedua, umat Islam bertanggungjawab memartabatkan kedaulatan negara dengan memelihara keamanan dan kedamaian yang sedang dinikmati bersama hari ini. Ketiga, umat Islam perlu bersama memperkukuhkan jati diri sebagai rakyat dalam sebuah negara Islam bagi menyahut seruan kerajaan dalam merealisasikan impian negara.

Firman Allah SWT dalam surah al-A’Raf ayat 3-5 bermaksud: “Ikutilah apa yang diturunkan kepadamu dari Tuhanmu dan janganlah kamu mengikuti pemimpin-pemimpin selain-Nya (iaitu pemimpin yang membawa kesesatan). Amat sedikitlah kamu mengambil pelajaran (daripadanya). Betapa banyaknya negeri yang Kami binasakan, maka datanglah seksaan Kami (menimpa penduduk) ketika mereka berada di malam hari, atau di waktu mereka beristirahat di tengah hari. Maka tidak adalah keluhan mereka di waktu datang kepada mereka seksaan Kami, kecuali mengatakan: Sesungguhnya kami adalah orang-orang yang zalim.”


Khutbah dipetik dari laman web Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI)


Teruskan membaca..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...